Jeg har alltid trodd at sånn type brød utelukkende var noe man spiste som tilbehør - f.eks. til reker og salater. Jeg ante ikke at det "gikk an" å ha det i matpakken. :beskyttet oppvekst:
(Jeg så nemlig en matpakke med 4 tykke franskbrødskiver til et lite barn i barnehagen i dag og ble virkelig overrasket. :flau: )
Tilbehør, fransk frokost eller 22:50-varianten som Teofelia beskriver. Glitterbarnet får kjøpe franskbrød når vi er i Danmark og går til den lokale bakeren på morgenen, han syns det er stas med sånne lange brød.
Jeg tenker på det som tilbehør ja. Men det er klart, om man ikke får tid til å bake og det ikke er noe annet i butikken så hadde jeg nok kjøpt loff sånn for en gangs skyld.
Hjemme brukte vi loff (mammas hjemmelagede :nam: ) til reker, selskapsmat og slikt, og noen ganger til å lage varme ostesmørbrød av, aldri som vanlig brødmat. Etter at jeg ble voksen kjøper jeg "aldri" vanlig loff, og baguetter og fine rundstykker/ciabatta bare til "fint".
Loff er noe vi sjelden har.
Kun som tilbehør eller vi skal bruke det til toast.
Akkurat nå har vi to oppskåret fint toastloff i heimen utelukkende fordi jeg glemte å ta de med på vakt i hallen i går.
Ungene har aldri hatt loff i matpakka, men kunne sikkert fått det hvis det var eneste alternativet.
Men vi pleier ofte å ha fine rundstykker til frokost i helgene.
Loff har vi veldig sjelden. Egentlig bare til reker når jeg tenker meg om, men ofte har vi annet brød da også (f.eks. steinovnsbakt surdeigsbrød). Baguetter og fine rundstykker har vi en sjelden gang til helgefrokost.
Det er tilbehør her også, og det hender at mannen baker loff med litt havregryn i. Litt sunnere - og godt! Nå er det jo mandag i dag, og jeg ser ikke bort fra at jeg kunne sendt med loff i barnehagen hvis vi hadde igjen en del fra f.eks. lørdagsmiddagen. Liv kaller for øvrig alt som er finere enn farens veldig grove hjemmebakst for loff.
Jeg er vokst opp med at loff = kake. Loff serveres med tynne skiver meierismør (og/eller bringebærsyltetøy) som kaffebrød. (Det uttrykket har jeg for øvrig fra min nordnorske mor; jeg aner ikke om det er gangbart i resten av landet. :gruble:)
Loff er luft.
Desverre kommer mannen fra en familie som mener noe annet. De bruker det riktignok mest til tilbehør, men det hender det blir brødskiver av det - til min store fortvilelse.
Vi har loff her en gang i året sånn ca. Da er det typisk tilbehør ja. Er det igjen noe så kan jeg godt finne på å la barna få med resten i matpakka. De synes det er kjempegodt, og det er altså rundt en gang i året så jeg tror ikke de tar varig skade av det.
Men loff er ikke ernæring her i heimen heller nei - det er unntaksmat.
Jeg bruker franskbrød eller baguetter som tilbehør til middag, men i det siste har jeg erstattet det med knallgode olivenbrød som jeg baker selv. Loff bruker vi veldig sjelden og jeg kan ikke huske sist. Kanskje i sommer en gang da vi kjøpte et fransk landbrød som var veldig loffaktig.
Jo, også bruker jeg baguetter eller fransk landbrød når jeg lager bruschetta eller bare rister dem i olivenolje som tilbehør til tapas. :nam:
Vi putter aldri slikt i matpakken, men jeg skal ikke skryte på meg å bruke veldig grovt brød heller.
Vi bruker loff en gang i mellom, da som tilbehør til annen mat, gryterett/lasagne/salat el.
Resten kan slumpe til å bli sendt med i barnehagen ja, men all den tid de får grovt brød alle andre dager, så stresser jeg ikke med det. (Far er matpakkesmører, og klager jeg, må jeg begynne å smøre selv.) Vil tippe at storesøster har hatt loff i matpakka 3-4 ganger, på 3 år. Skrekken er jo selvfølgelig at det akkurat den dagen, er en 21 årig vikar, som slarver om ungene mine sin matpakke, og utifra den dagens matpakke, antar at dette er dagligkost for mine barn.
Spises kun til reker. Virkelig. Ungene mine har kanskje aldri spist det? :gruble:
Ikke for det at det har vært en kampsak fra min side, men vi kommer sjelden over det?
Vi har sjelden loff. Det skjer av og til i helgene at vi har ristet loff, men ikke hver helg. Når jeg tenker meg om er det som regel når vi er hjemme hos mamma og pappa at vi spiser ristet loff til frokost i helgene. Jeg har aldri sendt det med i matpakken såvidt jeg husker.
Min mann trodde ikke det gikk an å spise noe annet enn loff da vi traff hverandre. Jeg har brukt alvorlig mange år på å prøve å omvende ham, men jeg må innrømme at jeg blir frustrert over hva han kommer hjem med når det står "brød" på handlelisten innimellom. Han styrer unna loff etter gjentatte diskusjoner, men det er ikke så himla mye fiber i landbrød eller endel av de andre brødene han kommer hjem med heller.
Jeg tror ikke det er kjempevanlig, selv om noen selvfølgelig har det. I barnehagen til Glitterbarnet virker det som det går mest i grovbrød og middagsrester på de fleste.
Fersk loff til søndagsfrokosten av og til. Men grovbrød også da. Baguetter bare som tilbehør, eller lørdagskveldsmat (baguett med ost og skinke, i ovnen, en slags ostesmørbrød det) Ostesmørbrød lages bare av loff, forøvrig.
Slik var det i min oppvekst, og slik er det nok videre også. Loff i matpakka er nok noe som kun er aktuelt om vi ikke har noe annet, men baguett med ostå skinke har jeg laga meg som lunsj noen ganger (på lørdagskveldene er det ikke aktuelt lenger, for min mann er det bare pizza som gjelder på lørdager. Kan gjerne variere pizzaen, men det er pizza, ikke gryterett, ostesmørbrød, baguette, koteletter etc som jeg var vant med)
Loff er ikke matpakkemat. Vi bruker det hovedsaklig som tilbehør til mat. Hjemmebakte rundstykker til suppe f.eks. Jeg blir ikke mett av loff, så det er for godis å regne egentlig.
Kun til reker her også. Men ser det av og til i elevers matpakker.
Spikking: I Danmark er franskbrød det samme som grovbrød her. Alt av lyst brød blir betegnet som det. Alternative er det mørke rugbrødet. En typisk dansk frokost (lunsj) er et par skiver rugbrød og så litt franskbrød med ost.
Vi bruker loff kun som tilbehør, men jeg husker i min oppvekst at det var hverdagsbrød f.eks hos mine besteforeldre. Vi hadde det ofte mens vi bodde på Island (muligens fordi det var dårlig utvalg?) for etter at vi flyttet til Norge havnet mamma på bakebrødkjøret og siden da har jeg spist grovbrød.
Hvorfor det? Det er jo ikke farlig å spise loff, hvis det skjer helt unntaksvis. Jeg hadde ingen skrupler med å sende med ungene loff i matpakken for fire uker siden, da jeg kjøpte 22:50-brød på butikken. Så lenge det serveres sjelden, ser jeg rett og slett ikke problemet.
Jeg hadde heller ingen skrupler med å sende med Frøkna instant nudler og pannekaker på skolematen i forrige uke, da hun hadde brukket fortannen og fikk beskjed om å bare spise myk mat i en uke, selv om særlig nudler er bannlyst som skolemat her i huset til vanlig.
Jeg aner ikke hva barna i barnehagen har på skivene sine. De har uansett kun med frokost, og en loffskive en gang i blant gjør ingenting sånn jeg ser det.
Hvorfor? Det har vel rett og slett bare med hvor viktig jeg synes kosthold og det å spise balansert og god mat så ofte som mulig er.
I mitt hode er det slik at dersom vi sørger for å spise ordentlig næringstett og god mat som en basis, så har vi mulighet til å skjeie ut med andre ting i tillegg. Men helst aldri som erstatning for ordentlig mat, men i tillegg. Jeg synes det å ha et stabilt blodsukker jevnt over er viktig for helsen, - og konsentrasjonen i skolesammenheng. Og sammen med det at det ligger i ryggmargen min å velge og finne de beste alternativene, så hadde det bare aldri falt meg inn (om det så snødde) å kjøpe loff. Det finnes så utrolig mange bedre alternativer.
Jeg hadde fint kunne sende pannekake med poden, men ikke lyse mel og sukker pannekaker, men grove med godt med egg og olje i, med bær på. Da vil måltidet bestå av byggesteiner (proteiner), langsom energi (karbohydrater), sunne fettsyrer (oljen), og antioksidanter (bær). Balansert og sunt måltid.
Loff har vi ofte til søndagsfrokosten. Har aldri brukt det til matpakke, men hadde jeg ikke hatt annet så kunne jeg sikkert gjort det til nød. Jeg hadde ikke reagert om noen barn hadde loff i matpakka en sjelden gang.
Loff er tilbehør. Fine rundstykker kan vi ha til frokost eller lunsj i helgen, men det er heller sjeldent det skjer. Jeg liker aller best nybakt grovbrød. :nemlig:
Loff er tilbehør, vi har det veldig sjelden i hus. Poden har heller aldri fått det med i matpakken.
Da jeg jobbet i barnehage i Oslo var det mange barn som hadde med loff med nugatti på
Vet ikke hvor vanlig det er med loff, men poden kunne i forrige uke glad og lykkelig fortelle meg at han hver dag i høst har byttet bort en skive med leverpostei mot en skive loff med nugatti, Den han byttet med har bare loff med nugatti i matpakken og vil visst mye heller ha grovbrød med leverpostei. :rolleyes:
(Har sørget for at han ikke bytter mer, han får heller med en skive eller to ekstra)
Ja, jeg spør ikke om hvorfor du mener at man ikke skal ha loff som en del av det vanlige kostholdet, men da jeg leste det forrige innlegget ditt leste jeg deg som om du hadde steilet ved å bruke det som mat i nødstilfelle, og det kan jeg ikke skjønne vitsen med.
Man har ikke noe mindre balansert og sunt kosthold om ungene spiser loff til skolemat tre ganger i året enn om de ikke gjør det, mener jeg.
Jeg vet hvor godt Poden fungerer på lavt blodsukker (omtrent like godt som jeg selv gjør :knegg: ), og jeg ville derfor ikke gitt ham loff med nugatti (eller brunost, da, for å ta noe vi i alle fall har i kjøleskapet) som eneste matpakke, ikke som et engangstilfelle heller. Det henger ikke sammen med en helhetsvurdering av hvor balansert og sunt kostholdet hans er, det er fordi det ville gå kraftig ut over denne ene spesifikke skoledagen. Loff med karbonade på, derimot, ville jeg ikke hatt skrupler med å sende med ham en gang i blant.
Jeg skjønte det altså, jeg bare forsøkte å forklare helhetsvurderingen som ligger bak. Jeg ser ikke poenget så lenge det finnes så mange andre bedre alternativer. Det alternativet finnes liksom bare ikke i boken min. Både fordi jeg tenker som jeg gjør om mat og livet generelt, og fordi jeg ikke ser noen grunn til å tukle med blodsukkeret og dermed konsentrasjonsevnen til ungen den skoledagen når det går an å gjøre det mer konstruktivt.
Min mann er oppvokst med Wittenberger (= loff) som basisbrød. Det er jamen forskjell på folk.
I nødstilfelle sender jeg gjerne med noen bensinstasjonsbrødskiver dersom vi ikke har noe fornuftig brød i huset. Det er hva man gjør til hverdags som teller, loff eller nudler en gang i blant spiller da ingen rolle.
Poenget til Teo var vel at det er ikke alltid det finnes så mange andre bedre alternativer. Som f.eks. når klokka er 22:50 søndag kveld, man har glemt å kjøpe brød og man ikke har tid til å bake ett hvis man i tillegg skal ha en full natts søvn.
Poenget mitt var at jeg ikke mener man MÅ ha brød i maten, det går an å tenke litt utover det. Man kan velge noe annet og sunnere. Knekkebrød, koke egg, lage omelett, steke en sunn pannekake mens en spiser frokost, osv. I min verden finnes det alltid noe annet enn loff.
Jeg er ikke så nøye med at hvert enkelt måltid skal være helt riktig sammensatt. Om jeg hadde vært det så hadde jeg vært søvnløs overfor min sønns diett som stort sett er sånn at til hver middag spiser han enten kjøttet/fisken eller grønnsakene eller stivelsen (pasta/potet/couscous), aldri alle gruppene og sjelden to.
Så han hadde jeg glatt sendt med loff for en gangs skyld.
Blobben er også slik: den ene dagen spiser hun kun grønnsakene, neste dag spiser hun utelukkende kjøttet. Den ene dagen plukker hun av pålegget og spiser bare osten og skinka, mens neste dag vil hun ha brød med bare smør.
Jeg tenker som så at så lenge det er noenlunde jevnt fordelt og snittet for uken utgjør et balansert og sunt kosthold, kan hun like gjerne styre det selv.
Enig. Jeg bestreber meg på at mat skal være nevrosefritt her i huset (nå mener jeg ikke at de som er mer nøye enn meg har nevroser på det altså). Og at et sunt kosthold går inn som en ubevisst vane. Det er for mye fuss og spetakkel rundt mat synes jeg, men det er bare min mening.
Nei, da har vi som oftest handlet inn før ferie og har i fryseren. Og når vi har hatt hastereiser, så har jeg hivd jeg eksisterende brød i fryseren på vei ut. Og skjer ikke dette, så har vi knekkebrød i skapet. - Er det virkelig så uvanlig å ha knekkebrød i skapet? :gruble:
Men så er nå jeg sånn at jeg liker å ha backup-planer for det meste. (Jeg svarer bare på hva jeg tenker / mitt forhold til loff, som spørsmålet var i HI. Jeg prøver ikke å si at andre tar feil eller bør gjøre noe annerledes altså. )
Jeg syns ikke en hel matpakke med knekkebrød er så veldig mye bedre enn loff, for å være helt ærlig. Vi har desverre ofte ikke plass i fryseren til å "slenge" et brød inn før vi drar. Vi gjør det når vi husker det/har plass, men siden jeg ikke syns det er krise med loff i sånne krisetilfeller så er det ikke viktig for meg å planlegge slikt på forhånd.
Det kunne rett og slett ikke ramle meg inn å bruke tid og energi før ferien (når alt er kaotisk for å bli ferdig i tide) til å planlegge måltidene etter ferien. Jeg mener, jeg er heldig hvis jeg klarer å pakke ferdig før kl. 04 om natten før vi reiser.
Og grunnen til at det ikke kunne ramle meg inn å bruke tid og energi på det, er at jeg ikke synes det er viktig overhodet. Ungene synes det er kjempegøy å avslutte ferien med pizza fra Peppes, og hvis det er loff som er å få tak i til dagen etter, så er det det de får den dagen.
Og for ordens skyld kan jeg legge til at mine unger har langt over gjennomsnittet sunne matpakker og kostholdsvaner generelt, så dette er ikke et område jeg tar lett på. Jeg synes bare det er forskjell på å være god og være fanatisk.
Jeg synes i grunnen det er litt dårlig gjort å kalle andres tankegang nevrotisk og fanatisk bare fordi de tenker annerledes enn dere. Dette går rett og slett på verdier og interesser. Det finnes mennesker som heller hadde sendt ungene sine avgårde i skitten ull enn i bommul i minus 10 grader ute, det finnes mennesker som uten problemer hadde gått for bomulsvarianten. Det finnes mennesker som lett kjøper loff i et nødstilfelle, og det finnes mennesker som lett finner andre løsninger.
Det har med verdier å gjøre, og jeg kjenner jeg blir knallsur av at dere trekker inn ordene nevroser og fanatisme i denne diskusjonen.
Det var vel jeg som trakk inn ordet nevrose i denne setningen:
Og håpet vel at det skulle være nok til at det ikke ble tatt som en beskyldning. Ok. Jeg kan presisere. Jeg har vokst opp i et hjem hvor mat var alvor, hvor enkelte av familiemedlemmene telte kalorier og når jeg brukte ordet nevrose så var det dette jeg tenkte på. Uansett, så har jeg ettervhert av ymse årsaker kommet dithen at jeg har et godt og avslappet forhold til mat samtidig som at jeg spiser sunt.
Derfor ønsker jeg at om noe skjærer seg i det daglige så er det ingen big deal. Jeg er rett og slett opptatt av at sønnen min skal lære å spise sunt som en mer eller mindre ubevisst greie, ut fra at han kan sammenligne med det som han fikk hjemmefra. Han skal få i ryggraden at et normalt måltid består av halvparten grønnsaker og at man ikke spiser seg overmett. At det er det som er normalen. Uten at det er noe farlig å frike ut med chips og pølser en og annen dag.
Dette er ingen kritikk mot de som har en stor interesse for kosthold altså.
Jeg jobber forøvrig som vikar i barnehage om dagen, og har deriblant jobbet sammen med et par jenter på ca. 21 år, som har synset og ment det meste om både barneoppdragelse, kresne unger, matservering, soving, tja, kort sagt det meste. Derfor den kommentaren.
Loff tror jeg aldri jeg har måttet gripe til, men bensinstasjonsbrød hender dessverre. Rhett og jeg har for øvrig også nokså divergerende oppfatninger av grovt brød. Kneipp, f.eks., er veeeldig grovt, har jeg hørt.
Loff/fine rundstykker hører i utgangspunktet med som tilbehør til middag eller som søndagsfrokost. Likevel har det skjedd at ungene har fine rundstykker eller en bit osteloff i matpakka (dog ikke med nugatti) hvis vi har igjen etter middag eller etter helga. I et ellers sunt og godt kosthold ser jeg ikke krisen i dette, med mindre det blir en vanlig greie.
Jeg kjøper aldri loff eller franskbrød. Liker ikke lys brødmat noe særlig, selv ikke som tilbehør, men spiser det hvis jeg får det servert andre steder.
Her er jeg nok ganske lik DM kjenner jeg. Vi har alltid knekkebrød i skapet og en uåpnet boks leverpostei på lur. Vi bakte brød før vi dro på ferie for å slippe å kaste oss rundt å bake med en gang vi kom hjem. Jeg ville aldri sendt med loff - av de grunnene Skilpadda nevner, men heller funnet (halv)gode alternativer.
Forøvrig har jeg sett loff i mange, mange matpakker.