Jeg registrerer at det over det ganske land klages over at valget som har blitt gjennomført er udemokratisk, og at borgerlig side framstilles som vinnere fralurt seieren. Jeg kjenner ikke detaljene rundt det urettferdige, men er ikke hovedårsaken til at mandatujevnheten ble såpass skjev at Venstre kom under sperregrensa? Synes dere valgordningen er udemokratisk slik den er i dag? Alternative forslag?
For øvrig må jeg si at jeg synes leflingen med tall er småfestlig og rar. Det påstås at borgerlig side har nærmere femti tusen flere stemmer enn rødgrønn side. Problemet er at Venstre da er inkludert på borgerlig side, mens Rødt er eksludert på venstresiden. Venstre var vel like sannsynlig samarbeidspartner til Frp i regjering som Rødt var sannsynlig for statsministerposten på rødgrønn side. Jeg har hentet tall fra valget hos Aftenposten, og har funnet følgende:
Det skiller 12 766 stemmer mellom det jeg vil definere som borgerlig og rødgrønn side, i borgerlig favør. Ikke 49 000 slik VG hevder. (FRP/H/V/KRF vs. Rødt/SV/AP/SP)
Av mer eller mindre realistiske regjeringsalternativer fordeler tallene seg slik:
Ap + Sv + Sp har fått 1 279 308 stemmer totalt.
H + Krf + Frp har fått 1 224 206 stemmer totalt.
H + Krf + V har fått 714 517 stemmer totalt.
Med forbehold om tasteleifer på kalkulatoren fra min side, og at det visstnok er noen få stemmer som ikke er talt opp enda.
Det er jo noe feil når de som har fått flest stemmer ikke får flest mandater. Bush vant jo i sin tid med færre stemmer totalt enn motstanderen hadde og vi så hvordan det gikk...
det var jo litt uheldig at venstre falt under sperregrensa, men selv om de hadde karret seg over den så hadde det nok blitt rød-grønt (forutsatt at de såvidt hadde karret seg over) Hvis det først skal være utjevningsmandater så synes jeg godt vi kan ha en sperregrense.
Men jeg synes det er irriterende at min Oslostemme er under halvparten så mye 'verdt' som en stemme i Finnmark.
Uten å ha satt jeg alt for mye inn i dette synes jeg at en stemme fra fylker som finnmark kan vekte noe mer, men 2,5 gang en Oslostemme eller Vestfoldstemme høres mye ut. Hver representant bør representere en nogenlunde likt antall mennesker.
Valgordningen er vel litt udemokratisk, men personlig skjønner jeg godt at stemmene må vektes noe hvis vi i det hele tatt skal ha politisk aktive i distriket.
For å sette dette i perspektiv så hadde makten i Norge vært fordelt som følger:
-Østlandet: 50% av alle stemmene (Oslo 12.1%)
-Sørlandet, vestlandet og midt-Norge: 40.3%
-Nord-Norge: 9.7% (Finnmark 1.5%)
Det er et større demokratisk problem hvis alt bestemmes av en region enn hvis en konstellasjon får regjere med noen færre stemmer i ryggen enn opposisjonen, synes jeg.
Ja, jeg er vel egentlig litt der at jeg tenker at alternativet (at avgjørelser i stor grad avgjøres i et begrenset geografisk område) kan framstå som mer udemokratisk helhetlig sett. Jeg har ikke satt meg inn i dette med vektingen.
Vekting er nok vesentlig for at det skal være noe poeng i å ha bebodde distrikter, og det synes vel flertallet av oss at er greit å ha? (fior i lengden, hvem vil bo en plass der det de mener er det ingen som hører på, alt bestemmes av folk langt borte i oslo-land?)
Og, når vi har disse utjenvingsfolka, er det greit med en sperregrense.
Utover det har jeg ikke nøyaktig nok studert detaljene i hvordan dette funker, hvor mye det vektes og sånn, til å si hva jeg mener om hvorvidt det er udemokratisk. Men, vi lever i et demokrati, det mener jeg. Og derfor mener jeg vel at det ikke er grunnleggende udemokratisk...
Jeg synes det er helt greit at stemmer vektes ulikt etter geografi og befolkningsspredning, og det er verken uvanlig eller uhørt i et demokratisk valgsystem at enkelte stemmer ikke gir uttelling ved valget.
Det må vel være en viss distriktsprofil om det skal være noen innflytelse fra de mest perifere fylkene over hodet. Hvis en stemme skulle være en stemme uansett hvor den kom fra, ville vi kunne snakke om finnmarksrepresentantEN om noen. Og det meste ville blitt avgjort av folk i store byer og på østlandet. Jeg synes ikke det blir helt riktig heller. Noe av prinsippet for det norske demokratiet er at man skal kunne påvirke saker som angår en selv, og for å få til det må det være noe vekting av stemmene. Hvor mye dette skal ugjøre og om arealet på fylket er det som skal avgjøre vektingen kan man jo diskutere.
I tillegg er det noen styringsmandater. Altså det partiet som allerede er størst får noen mandater ekstra, jeg vet ikke hvor mange.
Det er veldig komplisert å lage gode valgsystemer, og de fleste systemer gir innimellom utslag som får dem til å se udemokratiske ut. Jeg synes det er fornuftig med en sperregrense, selv om det betyr at en del stemmer ikke "telles med", fordi det øker sjansen for et Storting som er i stand til å danne regjering. Jeg skjønner også poenget med utjevningsmandater, og har ikke satt meg nok inn i argumentene bak til å si noe om hvorvidt disse blir beregnet på optimal måte. Det er klart det er irriterende, som Oslovelger, at min stemme teller så lite i forhold til hva en Finnmarksstemme gjør, men jeg innser jo også at Oslo er et så folkerikt område at vi til sammen bestemmer ganske mye. Kort sagt ville jeg på ingen måte påta meg å komme med et alternativt forslag som åpenbart ville være mer demokratisk. :hehehe:
(Men jeg synes ikke det er spesielt småfestlig eller rart at Venstre ble telt med på borgerlig side mens Rødt ikke ble telt på sosialistisk side, siden Venstre faktisk var med i det ene borgerlige alternativet. Det er helt rimelig å sammenligne "dem som stemte på et borgerlig alternativ" med "dem som stemte på det rødgrønne alternativet", synes jeg. )
Men det var gjort klinkende klart før valget at V/H/Frp/Krf ikke var et borgerlig regjeringsalternativ, og den skriftlige garantien fra Frp og V viste at det heller ikke var mulig å forene disse partiene i regjering/opposisjon. Hvorfor er de da å regne for et felles borgerlig alternativ, mens Rødt ikke var å regne for noe? Rødt var iallefall i posisjon til å støtte en rødgrønn regjering.
Rødt sa jo rett ut at de kom til å støtte en rød-grønn regjering, mens det ikke var noen enighet på borgerlig side. Dermed er det større grunn til å telle de røde stemmene med på venstresida enn å telle alt på høyresida i ei gruppe.
Jeg kjenner det gjør vondt langt inn i sjelen min at min stemme teller mindre enn en fra Finmark. :dramaqueen: Jeg har lest om systemet nå, og forstår hva som er tanken bak, men jeg er ikke enig. Udemokratisk. :nemlig:
Jeg hadde en diskusjon om dette på facebook i går med min frp-stemmende svigerinne. Hennes stemme teller mye mer enn min siden hun bor i et langt tynnere befolket fylke. Men hun var bare oppgitt over at det ikke var ny regjering.
Jeg hadde nok også vært oppgitt om jeg hadde stemt på den andre siden, men når man ser på partikonstellasjoner og regjeringsalternativer, så var det faktisk rødgrønt som fikk flest stemmer.
Jeg er for at stemmer vektes etter befolkningsgrunnlag.