Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grove vafler?

#1

Dali sa for siden:

I matpakketråden henvises det til grove vafler. Kan noen forsyne en kjøkkennovise en detaljert oppskrift? Og gjerne forslag til pålegg.


#2

Kanina sa for siden:

Jeg har ingen oppskrift, men bytter vanligvis ut halvparten (eller mer) av melet med grovere mel. Og har gjerne litt yoghurt naturell i røra. Og minimalt med sukker.


#3

Pingis sa for siden:

Jeg bruker 50/50 med hvetemel og havregryn. Kan nok fint gjøre de enda grovere med enten mer havregryn eller grovere mel enn siktet hvete, men føler ikke behov for det.
Oppskrifta er sånn omtrent
3 dl hvetemel
3 dl havregryn
1 ts bakepulver
1 ss sukker (kan fint sløyfes eller økes hvis man føler for det)
6-7 dl melk og vann i salig blanding
4 egg (eller 5, hvis man har lyst til det)

Røra må svelle litt pga havregrynene, da. Men ellers er den snill og grei.



#5

Palmen sa for siden:

Jeg syns det fungerer best om du bruker små eller halvknuste havregryn, gå jeg kjører de gjerne bittelitt i blender før jeg har de i røra. Ellers bruker jeg sjelden oppskrift, men bruker en stor neve grovt mel (grovbakst, f.eks) en stor neve havregryn og noe hvetemel. Grove vafler og pannekaker er et flittig brukt alternativ til brød her i huset, mye fordi lille venn er veldig slank, og her har jeg mulighet til å ha i en god del smør og egg.


#6

Dali sa for siden:

Takk for svar, nå vet jeg hva jeg skal lage til lørdagslunsj! Hva bruker dere til pålegg? Brunost?


#7

Skytte sa for siden:

Jeg bruker denne oppskriften:
Grove vafler
2 stk egg
1 ss sukker
6 dl skummet melk
70 g sammalt hvete, grov
260 g hvetemel siktet
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett melk, mel, bakepulver og vaniljesukker og rør godt om. La røren svelle i ca 1 time før steking.
Du kan erstatte sammalt hvete med lettkokte havregryn om du vil.

Tror jeg fant den her inne...? :undrer: Det hender jeg slenger oppi litt rester av Kesam dersom jeg har og jeg bruker forøvrig ekstra lett melk i stedet for skummet. Har også litt kardemomme i. :jupp:

Jeg har servert dem mange ganger til gjester uten å fortelle at dette er grove vafler. Ingen har reagert. :)


#8

Tussilago sa for siden:

Jeg lager bestandig vaflene grove, og da bruker jeg egentligå ta det melet jeg har for hånden. Har enkelte ganger byttet ut hvetemelet helt med sammalt hvete fin, eller blandet litt med både fint mel, grovt sammalt hvete og havregryn. Har også ofte en dæsj med kruskakli oppi.

Her går det mye i brunost og hjemmelaget syltetøy som pålegg.


#9

Malama sa for siden:

Havregryn blir lett litt "synlige", så å knuse dem litt er nok ikke så dumt. Irriterer meg smått over å ikke finne havreMEL. rugmel gir et litt grønnlig utseende, men kan fint brukes, og ellers sammalt hvete selvsagt. (jeg er litt på jakt etter andre ting enn hvte pga at vi lager grove vafler til min mor, hun har diabetes og bør derfor ha havre eller rug heller enn hvte, siden hvete, også sammalt, er mindre gunstig for blodsukkeret)

Sammalt hvete fin er egentlig grei, for som jeg nylig har lært, den er faktsik like grov som sammalt hvete grod, bare lat en gang til. Altså, jeg tenkte at sammalt hvete fin var en blanding av siktet hvetemel og sammalt grov, og derfor mindre grov, men sammalt fin er også hele korten, og ikke "spedd med siktet mel", bare malt litt ekstra fint. Altså like grov mat, fibermessig, mens er bedre ut i f.eks vafler :)

Som pålegg... bruker egentlig ikke pålegg på vafler jeg, bare smører på dem. Evt syltetøy, men det er vel ikke så genialt om det var ment som sunne matpakker da.


#10

Salt sa for siden:

Det er veldig godt til søndagsfrokost, f eks, med masse oppskåret frukt og yoghurt på! :nam:


#11

Pingis sa for siden:

Hvis man lager vafler med lite sukker (eller helt uten) kan man jo bruke all slags pålegg.


#12

Ole Brumm sa for siden:

Jeg vil ikke klassifisere de som så veldig grove, de er mer som mine fine pannekaker, når jeg lager grove pannekaker (eller vafler), har jeg en god del mer grovt mel i. Akkurat hvor mye vet jeg ikke siden jeg slumper.

Mine grove vafler lages av egg, melk, fint hvetemel, sammalt hvetemel og havregryn, litt vaniljesukker og evt kardemomme, samt cottage cheese om jeg har eller rømme.


#13

Malama sa for siden:

Ingen kan spise mine (eller mannens da) grove vafler og ikke merke at de er grove. Men 70 gram grovt som det skytte nevner, kan mna kanskje la være og merke ja. Våre har nok minst halvparten av melet grovt, vil jeg tippe, men det går på slump da.


#14

Skytte sa for siden:

Ja, jeg ser nå at oppskriften ikke har så mye grovt i seg. Jeg pleier stort sett å lage de med mest fint sammalt hvete og havregryn. Kopierte oppskriften og limte inn her, men jeg har modifisert den en del i etterkant. Lager mest på slump nå, så lenge siden jeg i det hele tatt har sett på oppskriften. :o

Min oppskrift er vel egentlig slik:

2 egg
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
En dæsj kardemomme
En rikelig del lettkokte havregryn
En liten del hvetemel
Melk og sammalt fint hvete inntil det ser sånn passe ut i mengde og tykkelse. :sparke:
En restedæsj med kesam


#15

trøtt sa for siden:

Skytte sin oppskrift er ikke grove vafler i mine øyne.

Jeg bytter ut nesten all hvetemelen med sammalt grov hvete og havregryn. Bruker ikke sukker og bruker havremelk istede for vanlig melk.


#16

safran sa for siden:

Ta din vanlige vaffeloppskrift og bytt ut halvparten av melet med grovmel av noe slag. Så har du i mye mer egg og myyyye mindre sukker. Jeg bruker alle meierirester jeg finner og hiver oppi: melk, yoghurt, kesam, cottage cheese (kjør litt med stavmikser for å få ut klumpene) … Har jeg kokt ris til overs, hiver jeg gjerne oppi det også. Husk å stavmikse det også. Ikke glem masse kardemomme og litt smeltet smør til slutt. Du kan også bruke rester av grøt og hive oppi egg og mel.


#17

Maki sa for siden:

Ja, bytt ut det meste av det fine melet med grovt. Vi bruker ikke sukker i det hele tatt, vi. Bare litt vaniljesukker.


#18

Maki sa for siden:

Og pålegg? Tja, kan være brun eller hvit ost, eller syltetøy. Eller bare smør.


#19

Dali sa for siden:

Min vanlige vaffeloppskrift: En pakke Toro vafler, vann og smør. :flau:


#20

Camomilla sa for siden:

Det er min også :humre:
Mannen lager skikkelig god røre og tar oppi grovt mel, blir kjempegode.

Grøve pannekaker derimot, det kiler i tenna...


#21

safran sa for siden:

:skratte:


#22

Mrs. Longbottom sa for siden:

Nå må jeg banne litt i sunnhetskjerka
Jeg syns egentlig grove vafler er skikkelig vondt, og lager vafler veldig skjelden, så jeg kan lage gode, usunne når jeg en skjelden gang spiser det. I pannekakene kunne jeg nok dristet meg til litt grovt mel, men min vanlige pannekakeoppskrift tillater ikke det (oppskriften er: gå på prix, kjøp en pakke ferdige åmli pannekaker, varm opp og server)
Jeg kan skjønne at man kan sende med grove vafler i steden for brød, men om noen inviterer meg på vafler til kaffen, med brunost eller syltetøy, og serverer djevelens verk med havregryn og sammalt mel, eller rugmel, ja da blir jeg ganske skuffa. Det blir omtrent som i heimkunnskapen på lærerskolen, når vi skulle lage fløtegratinerte poteter, og vi måtte lage det med skummet melk. potetskiver flytende rundt i halvklumpete melkefarget vann, nei vet du hva.


#23

safran sa for siden:

LilleBulla, jeg har servert grove vafler og etterpå fortalt at de var grove. De blir som regel sånn: :eek: Det er ikke hele korn i mine grove vafler, jeg knuser det med stavmikseren.


#24

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg er åpen for at det fins et og annet eksempel på gode grove vafler, men alle jeg har smakt, med og uten hele korn, har vært vonde. Tunge, kompakte, deigete eller seige. Og ikke søte nok. Vafler er godis i min bok. Kan likegodt tilsette kli i sjokolade, liksom.


#25

Honda sa for siden:

Det har jeg kjøpt mange ganger på helsekosten


#26

mkj sa for siden:

Jeg har havremel i skuffen. Så da antar jeg at det finnes å få kjøpt på Meny.


#27

Salt sa for siden:

Malama: Jeg fikk et kjempetips av Iset om å bare kjøre havregryn i blender eller hurtigmikser til det blir som mel. Funka som bare rakkern!


#28

Malama sa for siden:

Har ikke sett på helsekosten, det kan jeg vurdere, ellers blir det vel å forsøke å kjøre hvregryn i hurtigmikser eller noe. For, jeg synes at havregryn gjør noe med vflene som jeg ikke helt liker. Men vi vil gjerne ha dem grove når vi serverer dem som frokost (av og til i helgene) og er altså avhengig av å kunne lage dem med en del annet enn hvete når min mor er her. Vafler er så greit når hun er her, vi lager med natrendråper i stedet for sukker (ingen god ide for barn selvsagt, men for en diabetiker er det det som er løsningen, og det smaker jo ingen forskjell) og noe grovmel, helst noe rug eller havre, og vips, så har vi "kaffemat" som mamma også kan spise, mer enn bare en liiiiten bit.


#29

Stikka sa for siden:

Revne gulrøtter er også godt å ha i vafler. Sammen med havregryn blir det veldig god smak på dem. Har ikke oppskrift siden jeg alltid slumper når jeg lager vafler/pannekaker.


#30

Irma sa for siden:

Jeg lager aldri denslags etter oppskrift. Når jeg lager grove vafler går det som regel grov og fin sammalt hvete eller spelt, bittelitt fin hvete eller spelt, havregryn (helst lettkokte, store havregryn har en tendens til å gjøre at vaflene faller fra hverandre), revne gulrøtter, evt. litt rapsolje+linfrøolje, og kanskje litt vaniljesukker eller yoghurt som søtning.


#31

Noba sa for siden:

Jeg synes Fibra-melet er kjekt å bruke, også bruker jeg havregryn og masse egg. Jeg synes det er godt med lettrømme og syltetøy på, ungene vil ha ost.


#32

Dali sa for siden:

Da har jeg laget min helt egne vaffelrøre. På slump og greier. :tøff: Det ble havregrøtrest, lettkokte havregryn og hvetemel. Var ikke annet enn byggmel i skuffen, og det bruker man (iallefall mamma) bare til klubb/raspeball. Det ble alt for mye smør, for lite egg (tomt) og for mye bakepulver. Men hvem bryr seg, de var knallgode. Noterer litt flere meltyper på ukens handleliste.


#33

Ole Brumm sa for siden:

Flinke Beata. :blomst:


#34

Kanina sa for siden:

:lol: Havregrynsvafler smaker ikke særlig grovt, altså. Og ikke kan jeg skjønne at det skal være så spesielt mye grovere, all den tid det ikke er særlig mye fiber igjen på havregrynene?
Men jeg skjønner poenget ang. kosestund og grove vafler. Vi lager vafler såppass ofte (siden jeg ikke tåler vanlig mel, og brødbakst er et ork), og da lager jeg dem grove, f.eks. til søndagsfrokosten, eller til kveldsmat. Men får vi gjester eller virkelig skal kose oss, da blir det ekte vare.


#35

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ja, det ligger vel der, at jeg ikke ser poenget med å steke en grovbrødskive i vaffeljern, når jeg likegodt kan ta en grovbrødskive. Og vi lager ikke vafler ofte, og det er alltid til kos, så her blir det ekte vare. Men vafler lagd av jyttemel er godt, da. :-)


#36

tiddelibom sa for siden:

Jeg rasper ofte epler i vaflene. Det blir veldig saftig og godt, synes jeg. Barna mine synes det er OK med grove vafler, men en liten gjest vi hadde en gang, syntes det var veldig rart med de eplene i.


#37

Kanina sa for siden:

:what: Jyttemel er ikke godt. :knegg: Det bruker jeg bare når jeg skal lage sunne ting, i alle fall ikke kosevafler. Langøre kan ikke fordra smaken av bokhvete, så hvis jeg skal lage til ham også, må det bli andre typer glutenfritt mel.

#38

Malama sa for siden:

Vi skiller mellom "kosevafler", og "matvafler", det er matvaflene vi lager grove. Også kosevaflene når mamma er her da, sånn at hun også kan kose seg. Da lager vi dem ikke supergrove altså, bare unngår så mye hvetemel, og har i melsorter som er bedre for blodsukkeret. (Siden hun altså har kostholdskontrollert diabetes 2, og gjør sitt ytterste for å unngå medisiner, hvilket legen hennes er helt imponert over at hun har klart grunnet arv, kombinasjonssykdommer etc. Så da er hun streng med seg selv, og følgelig havre og rug i vaflene)


#39

Mrs. Longbottom sa for siden:

Ah, jeg elsker bokhvete. Syns det er helt smaskens.


#40

Irma sa for siden:

Jeg synes faktisk at grove vafler kan måle seg med fine når det gjelder smak. Det kommer kanskje an på motivasjonen når man spiser dem. Spiser jeg fine vafler er det selskap og godis, spiser jeg grove så er det en erstatning for brødskiver. Mine ser faktisk lyse ut også, utseende teller mye for meg når det kommer til mat. Grove pannekaker derimot frister ikke å prøve.


#41

Tussilago sa for siden:

Jeg synes grove vafler er godt til kos også jeg - men jeg har alltid litt sukker i da.

Jeg serverer det ofte som en liten matbit når det er fullt av unger her (noe det ofte er). Greit å ta med å steke ute - enkelt å servere - og alle unger liker det. Hos oss har ingen kommentert at det er grovt heller, og unger er jo ærlige på om de liker det eller ikke (og jeg har noen kresne nabobarn). Men de er selvfølgelig best når de er nystekte da. :nam:

Brukte cottage cheese i går, og da ble de veldig luftige og gode (selv om det var sammalt hvete, en dæsj kli og havregryn sammen med vanlig mel). Og MYE egg selvsagt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.