nam sa for siden:
Med best mulighet for å både få svar fra de villeste entusiastene, og de mindre engasjerte, lager jeg en spørreundersøkelse: ;)
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
nam sa for siden:
Med best mulighet for å både få svar fra de villeste entusiastene, og de mindre engasjerte, lager jeg en spørreundersøkelse: ;)
nam sa for siden:
Spinnoff fra tråden om julemarsipan/høstmarsipan.
Det er i alle fall noen som unngår å konsumere juleprodukter før desember/advent. Men om det er mange er jeg usikker på. Om det er mange, så er det jo et marked for typisk julegodt i høstforkledning. Som f.eks høstgriser. ;)
Jeg er en av de som unngår juleprodukter før desember.
Unngår det, for at selve julen skal bli mer spesiell.
Claire sa for siden:
Det unngås, ja. :nemlig:
Pepper Lemon sa for siden:
Jeg synes julen er koseligst i november, og digger å spise Tante Berthas berlinerkranser og sylte og alt sånt lenge før jul. Jeg avanserer jo når det nærmer seg jul, så jeg går ikke lei. November er litt sånn junky julemat, mens i desember er det pinnekjøtt og hjemmelagete julekaker og sånt. Hvis jeg skal komme gjennom hele buffeten må jeg faktisk begynne såpass tidlig. :nemlig: Julemarsipan og julebrus rører jeg imidlertid ikke, så min sesong er ikke helt igang ennå.
Skilpadda sa for siden:
Jeg konsumerer egentlig relativt få juleprodukter i det hele tatt, og de jeg kommer på i farten (pepperkaker, marsipan, juleøl og -akevitt) kan jeg gjerne både kjøpe og spise/drikke før jul. Før desember også, for den del. Jeg har ikke så sterke følelser om det. (Jeg skulle til å si at jeg nok ikke ville kjøpt juleservietter før jul, men når jeg tenker meg om, så ville jeg neppe kjøpt juleservietter til jul heller, så da så. :knegg: )
Desember begynner nå ellers lenge før jul; hvis jeg hadde vært "streng" på det med julegreier, så ville ikke 1. desember vært grensen, men 24. desember.
Skilpadda sa for siden:
Er det forresten greit om jeg endrer trådtittelen til "Juleprodukter før jul?" eller noe annet mer deskriptivt?
Veronal sa for siden:
Ingen tvangstanker her. :nemlig:
nam sa for siden:
Tenkte det var greit å ha overskriften og hovedinnlegget noe nøytral, for å få en mest mulig nøytral spørreundersøkelse. ;)
Elise sa for siden:
Flere modder har vært i tråden, men ingen moddet overskriften? Skal den ikke være litt beskrivende for temaet i tråden? :humre:
Jeg må si jeg var spent da jeg klikka meg innn her, hva det handlet om. Nå har jeg glemt det, fordi jeg fikk litt feil fokus. :knegg:
Malama sa for siden:
Jeg er av dem som venter. Julebrus (den rette) er GODT, men det er og blir noe spesielt som hører advents og juletiden til. Kjøpepepperkaker er ikke godt engang, men jeg synes likevel det er feil å kjøpe dem i oktober...
Så ja, jeg venter. Jul er kjekt, godt, og koselig, men ikke i oktober. Jeg driver dog gjerne med juleFORBEREDELSER, planlegger, snakker om etc. Men, spiser og drikker ikke juleting enda likevel nei.
Skilpadda sa for siden:
Men overskriften sier jo absolutt ingenting - er det ikke bedre å i alle fall antyde hva det handler om, slik at de som er interessert, finner på å åpne tråden? Du trenger jo ikke akkurat å si "Er du en juleslubbert" eller "Er du en julenazi" eller noe annet ledende. :humre:
Teoretica sa for siden:
Jeg unngår det stort sett. Julen blir mer spesiell om juleproduktene får vente til desember (etter 1. desember er det fritt frem).
Men ... Prøveribbe må jeg ha, og dertil hører jo prøveakevitt. Og prøve-multekrem.
Og prøvinga foregår selvfølgelig i november. :nikker:
Siritk sa for siden:
Prøver å unngå, men greier det sjelden lenger enn litt uti november. :sparke:
Vianne Rocher sa for siden:
Venter ja- til 1. Desember.
Greit for å bevare "spenningen" knyttet opp til Desember og greit å ha en regel som gjør at man slipper å få lyst på julegodter- det er jo ikke lov enkel :humre:
Gaia sa for siden:
:gaah: Jeg stemte feil! Nei, jeg unngår ikke juleprodukter før desember/advent. Jeg skulle ønske de kunne ventet litt med salget av juleproduktene, for jeg blir litt småstresset av det og hadde faktisk foretrukket om det hadde vært litt mer fokus på noe annet, f.eks. Halloween, så kan man heller begynne meg julepesingen i midten av november. Jeg handler for øvrig alle julegavene de siste to ukene før jul.
Elise sa for siden:
Åja, se her ja, dere var allerede inne på temaet om overskriften. :humre:
nam sa for siden:
Du må gjerne endre den om det blir feil i forhold til reglene her inne. :)
Grunnen til at jeg lot være, var fordi folk flest svarer på det som engasjerer de mest. Slik som om noen på radioen ber om telefoner eller sms fra folk om hva de synes om julegodt i butikkhyllene i september, så kommer det vel flest svar fra de som har sterke følelser om det. Slik at prosenten som er mot det på en slik undersøkelse, blir betydelig høyere enn hva som er i virkeligheten. De som ikke bryr seg så hardt, gidder vel ikke å ta seg bryet med å engasjere seg.
Hehe.. Helt nøytralt vil vel ikke en undersøkelse som her oppsatt bli heller. Det er vel bare holdningene til den nysgjerrige andelen av foreldreportalen som kommer frem. ;)
Kate sa for siden:
I skrivende stund sitter jeg og drikker deilig julebrus. :D
Obelix sa for siden:
Det eneste som ikke kommer i huset før første desember er julemarsipan.
Den smaker aller best når man har ventet lenge på den :nemlig:
Katinka sa for siden:
Jeg er en venter.
Sitron sa for siden:
Ja, jeg unngår det selvsagt og prenter det inn i ungene. Vi har i tillegg lagt oss til en tradisjon med pepperkaker, julebrus, klementiner og annet julegodt 1. desember, for å markere starten på julemåneden.
GydaG sa for siden:
:spiser pepperkaker:
Bomull sa for siden:
Jeg er ganske så streng med meg selv, og dertil også ungene, og unngår veldig bevisst typiske juleprodukter før vi har entret desember ja; spesielt julebrus er fy-fy før 1. desember! ;) Mannen er av akkurat samme oppfatning, så vi har som Sitron mer en markering 1. desember for å ringe julen inn på vår egen måte.
Left sa for siden:
I hvert fall julemarsipan. Og påskemarsipan. Marsipan generelt sett faktisk.
(pføy)
Ellers er jeg ikke tilhenger av å ødelegge det jeg forbinder med jul, så pepperkaker og dets like kjøpes til jul, ikke før.
Interference sa for siden:
Pfft, unngår alt som har med jul å gjøre så godt jeg kan.
Divine sa for siden:
Jeg PRØVER å unngå det. Med unntak av klementiner. De har jeg begynt på allerede.
Che sa for siden:
Med unntak av klementiner, så venter jeg til 1.desember før jeg gyver løs på julegodiset iallefall. Smaker noe før, men da med snev av skam :knegg:
Klementinene er jo så gode i november at jeg kan ikke vente til de er kjipere i desember.
Dragen sa for siden:
Jeg syns den nåværende overskriften er litt ledende. Hilsen overskriftnazi.
Dixie Diner sa for siden:
Selvsagt ikke. Jeg nyter førjulstiden så tidlig jeg kan for å få med meg mest mulig. ELSKER førjulstiden og kan godt begynne nå i oktober jeg. :glis: :hjerter:
Jeg liker jo best desember måned da, den har et spesielt preg over seg. Gu' som jeg gleder meg!
Slettet bruker sa for siden:
Hvor er alternativet hvor man venter til julaften? :sjokk:
Jeg lar julen ligge helt til jeg tar frem pynten lillejulaften. Med unntak av noen smaksprøver på baksten idet vi tenner adventstaken. Så pynter vi lillejulaften, også feirer vi jul i stor stil fra julaften av.
Og jeg er da veldig glad i jul.
Slettet bruker sa for siden:
Klementiner og appelsiner er ikke julevarer forøvrig - de spises etter sesong hos oss. Nøtter også. Men det er bare til jul vi søpler med å skrelle nøttene selv da.
Retz sa for siden:
Jeg tror ikke jeg spiser så mye typiske juleting. Jo, den ene sorten julekaker som jeg lager, den kan jeg spise masse av! Bortsett fra de kakene spiser jeg stort sett som vanlig i jula. Liker ikke de feite påleggstypene, men spiser gjerne mer av pålegg som laks og roastbiff. Uten ar det er typisk julemat.
Så jeg trenger ikke akkurat viljestyrke for å styre unna juledigget før jul.
Marit K sa for siden:
Nei, det er jeg ikke opptatt av. Her konsumeres julemarsipan, pepperkaker, og julebrus vel så gjerne i november som i desember. Julemåneden inneholder så mye annet snafs (julekaker, hjemmelaget julegodteri, osv) at jeg ikke ser noen grunn til å vente med butikkgodtene.
Bluen sa for siden:
Jeg har ingen prinsipper i den retning, nei - kan jo ikke risikere at mine elskede Nyåkers pepperkaker blir utsolgt. :skuffet: Jeg takker heller ikke nei til litt marsipan før tida, og så tror jeg vi har en julebrus fra i fjor i kjøleskapet.
Marit K sa for siden:
:tullerdunisse:
Inagh sa for siden:
Juleprodukter er for meg marsipan, pepperkaker og akevitt, og ingen av de delene liker jeg, så jeg klarer glatt unngå å konusmere det. :humre:
Go\jenta sa for siden:
Ja, vi unngår det.
For meg er det ikke noe stort offer, siden jeg ikke spiser marsipan, sjokolade, sukkerholdig brus o.l til vanlig. Det frister rett og slett ikke.:)
Crimina sa for siden:
Jeg koser meg med juleprodukter enten det er oktober eller desember. :D
Jeg engasjerer meg ikke så mye. Det smaker like godt uansett.
:knegg:
nolo sa for siden:
:meelopers:
Marit K sa for siden:
Er klementinene gode nå?
Dixie Diner sa for siden:
Jeg kjøpte noen på Ica for to uker siden, de var utrolig gode. Så kjøpte jeg noen samme sted i går, de var ikke så voldsomt gode, altfor syrlige. Men bedre enn de tørre greiene jeg kjøpte på Obs.
scilla sa for siden:
Jeg venter med alt, men ikke med lutefisken. Det greier jeg ikke å vente på. Ikke lenge igjen nå:jippi:
Dixie Diner sa for siden:
Lutefisk ja, er det godt? Har aldri smakt det faktisk.
Slettet bruker sa for siden:
Dette minner meg om at jeg skal prøve pinnekjøtt i år. En eller annen dag. Det har jeg aldri smakt. Men jeg liker fårikål - da liker jeg sikkert pinnekjøtt.
scilla sa for siden:
Kjære deg, du har gått glipp av noe!
Bare pass at den er fast i fisken og ikke en dissende klump. Det får du til ved å strø uanstendige mengder med salt over fiskestykkene i langpannen og dekk til med folie. La det stå i hvertfall 30 min. og hell av vannet som blir trukket ut av fisken. På med folien igjen og inn i stekeovnen på 200 grader i ca. 40 minutter. Stek baconbiter, lag god erterstuing, brun smør til det er gyldent, ta frem en god sennep og gode poteter og så er det bare å glefse innpå! Husk øl og akevitt :jupp:
Kirsebær sa for siden:
Jeg konsumerer stort sett det jeg har lyst på når det måtte være tilgjengelig. :nemlig:
Mani sa for siden:
Nå begynte jeg jammen å glede meg til jul :)
Jeg er ingen nazi på noen områder, heller ikke dette.
Bluen sa for siden:
Lutefisk er greit, men direkte godt i seg selv er det jo egentlig ikke. Ellers kan jeg fortelle smilefjeset at det er veldig stor avstand mellom fårikål (som er greit) og pinnekjøtt (som er alt annet enn greit).
Harriet Vane sa for siden:
Ja. :superprektig:
Dixie Diner sa for siden:
Flott, det skal jeg prøve i en av desemberdagene! Fisken blir ikke altfor salt når man bader den i salt før steking altså? Saltet trekker ut sammen med vannet? domm
Gwen sa for siden:
Jeg prøver å unngå det ja. :nikker:
Når sambo kom hjem med julebrus så lot jeg meg ikke akkurat be to ganger, men jeg kjøper det ikke selv. Noen gode ting skal man spare til de rette omstendighetene synes jeg.
Men jeg kan helt fint spise f.eks julemarsipan til langt ut i januar når det er på salg. Man får jo mer for pengene. :økonomisk: :knegg:
Karima sa for siden:
Generelt er jeg ikke så opptatt av juleprodukter, egentlig. Hvis jeg takker nei til nille-pepperkaker så har det sjelden med datoen å gjøre, for å si det sånn. Marsipan er vondt året rundt og mine juleservietter er bare rød og derfor ganske anvendelige i juni også.
Men jeg har noen ting som har en spesiell verdi for meg fordi de er forbeholdt jula. Pinnekjøtt for eksempel. Eller lukta av kongerøkelse. Jeg tror ikke disse tingene hadde vært så stemningsskapende for meg hvis de var med hele året, så jeg liker å begrense konsumet. Da jeg vokste opp var det strengt tabu mot å spise pinnekjøtt utenom julaften og påskeaften (eller hjemme hos noen som ikke hadde peiling på pinnekjøtt, det vil si de fleste). Jeg er litt slækkere nå, og spiser hvis jeg blir servert, men ville ikke funnet på selv å lage julemiddag verken i oktober eller i førjulstida. :niks:
Gammel bruker sa for siden:
Å vente til desember går stort sett greit - det er verre å stå i mot fristelsene når julemarsipanen er på halv pris i januar. :mumle:
Kims sa for siden:
Jeg bruker å vente til desember. :jupp: Det spørs om jeg klarer å vente til 1. desember i år, for mannen min kom hjem med ei flaske julebrus til meg for et par dager siden. Nå står den i kjøleskapet og venter på meg. :sparke:
Nelly Nickers sa for siden:
Det eneste jeg spiser er marsipanpølser, for de er så utrolig gode når de er helt ferske. Smaker bedre tidlig i oktober enn sent i desember (da det jo så mye annet digg).
Pepperkaker og brus og sånt er jeg ikke så gæern etter, så det frister ikke før jul. Men har ingen prinsipper i så måte, så om jeg ville hatt noe, hadde jeg sikkert tatt for meg.
turi sa for siden:
Julebrus og pepperkaker kan inntas hele året, også juleøl på St.Hansaften. Ellers begynner jula her sånn ca 1. desember og etter det er vi åpne for alt.
Pasta sa for siden:
Juleprodukter konsumeres kun i desember!
Marge sa for siden:
:tullerdunisse:
Mandino sa for siden:
Ja, jeg unngår å konsumere juleprodukter før desember/advendt. Julebrus og julemarsipan er "hellig" for meg og den første biten/slurken tas 1. søndag i advendt. Jeg syns desember er en fantastisk fin mnd og syns det er synd at juleproduktene inntar butikkhyllene før den tid.
Filifjonka sa for siden:
Jeg har ikke noe spesielt nært forhold til julemarsipanen, og kjøper ihvertfall ikke før desember. Julebrus er forbeholdt adventstiden, det liker jeg (men bare en type, selvfølgelig). ;)
Ferdige pepperkaker liker jeg ikke, så det kjøper jeg aldri. Diverse julemat kan jeg godt spise et par ganger i løpet av desember, men ikke selve Julemiddagen - den venter jeg med til julaften.
Clementiner er ikke forbeholdt jula.
Patsy sa for siden:
Jeg sier meg enig med Iset. :nikker:
scilla sa for siden:
Nei, den blir akkurat passe. Som du sier forsvinner mye av saltet ut med det vannet som helles av.
Dixie Diner sa for siden:
Good, da skal jeg prøve dette. Gleder meg, det høres jo veldig godt ut da. Spesielt tilbehøret. :glis:
Libra sa for siden:
Jeg er ventenazi, ingenting konsumeres før 1. søndag i advent. Men, etter det er alle sluser åpne. Før var jeg helt opphengt i at vi skulle vente helt til det faktisk ble jul, men oppdaget at det egentlig er i førjulstida vi koser oss mest.
scilla sa for siden:
Jeg hører mange si at det er tilbehøret som er best. Selv hører jeg til de som godt kan maule lutefisk, til og med kald dagen derpå. :flau:
Det er forresten veldig godt med kald lutefisk og god sennep inni lefse. Jadda.
Dixie Diner sa for siden:
Har du smakt pinnekjøtt-burrito? Jeg tror det var her inne jeg hørte om det, faktisk. Prøvde meg på det i fjor og det var helt vanvittig godt! Tortilla - god fet kålrabistappe - renset pinnekjøtt, rull sammen. Jeg MÅ ha det hver jul nå fremover.
tink sa for siden:
Jeg smaker, men er ingen storkonsument før desember. Er ikke blant dem som sparer pinnekjøttet til julaften. Kan godt spise det på julebord og til påske. Det er jo alt for godt til å spises kun en gang i året?
Synes dere for eksempel taco/pizza/biff (fyll inn noe du er glad i) blir mindre godt dersom det spises flere ganger i året?
Storebror ble født for tidlig i uke 32 - første uka i oktober. Jeg storesøster kom på besøk etter noen dager, med julemarsipan i veska. Etter det må jeg ha en pose julemarsipan til kos i god tid før jul. Pepperkaker, småkaker og julepålegg spares til siste halvdel av november eller helt til desember.
Klementiner spiser jeg når det finnes i butikken.
Marit K sa for siden:
Åh, diskuterer vi julemiddager også?
De må jo prøvelages en gang før jul, og repeteres en gang etter jul. Det er ikke maten i seg selv, men kombinasjonen av stemning, høytidelighet, godt selskap, god mat, god drikke, og tid med familien, som gjør julen til det den er for meg.
Libra sa for siden:
Siden vi har ribbe på julaften, så må vi ha en ribbemiddag i løpet av høsten. Men, den kan vi ikke ha for tett på julaften.
Ellers så er jeg rimelig fornøyd med at familien har valgt ribbe, for det betyr at vi kan meske oss med massevis av lutfisk i adventstiden. MASSEVIS. :D
scilla sa for siden:
Får prøve ut dette etter 2.dagsmiddagen som består av pinnekjøtt.:)
Mamarazzi sa for siden:
Nei, så absolutt ikke. Her begynner det å rykke i julefoten allerede i slutten av oktober :glis:.
Solblomst sa for siden:
Jeg begynner å kose meg med julesnadder nå i oktober. Jeg foretrekker det slik for å få mest mulig gleder av julen, men blir likevel ikke lei av det før julaften av den grunn. Julen for meg begynner i midten av oktober. :D
Jeg kjøpte forresten julemenn i dag. :D
isola sa for siden:
Vi drakk julebrus i kveld. Bare sånn juksejulebrus fra Hamar & Lillehammer da, så det teller egentlig ikke.:D
Patsy sa for siden:
Høøh, juksejulebrus? :snurt:
Zip sa for siden:
:jupp:
isola sa for siden:
:nemlig:
Det er jo bare champagnebrus med juleetikett! Dahls, derimot, DET er julebrus. :jupp:
Enhjørning sa for siden:
Jeg spiser konsekvent ikke klementiner eller marsipan før i desember, nei!
Susse sa for siden:
Jeg venter til desember, men da blir det myyye gløgg, pepperkaker og marsipan.
Lorien sa for siden:
Ja, og i år går det kanskje an å vente uten å være bekymret for at Inka skal ha spist opp alle klementinene før det blir desember. :knegg:
Enhjørning sa for siden:
:latter:
Dali sa for siden:
Jeg drikker juksejulebrus (den brune fra Dahls) lenge før jul. Har startet allerede. :knegg: Så sparer jeg den ekte, røde fra Lerums til desember. Marsipan lar jeg meg overtale/nøde til å spise om mannen kjøper, men selv kjøper jeg ikke før tidligst i november.
Kjøkkenskriveren sa for siden:
Ingen av alternativene er dekkende: Jeg unngår ikke alle typer juleprodukter før desember; tvert imot pleier jeg å være lei av julemarsipan før november har kommet ordentlig i gang, så kan heller ikke svare med alternativ to.
dolliemor sa for siden:
Jeg venter, men det kan hende at julemarsipan blir konsumert i slutten av november altså.
Synes generelt at juleprodukter kommer altfor tidlig i butikkene. Det er jaggu ikke mange uker mellom påskemarsipan og julemarsipan.
Julekaker og julebrus er jeg ikke så veldig glad i, så det er ingen fare at jeg kjøper det før rett oppunder jul i alle fall.
Dronningen sa for siden:
Mangler: Jeg forsøker å drøye det så lenge som mulig, men må som regel gi etter midt i november.
maggypop sa for siden:
Jeg spiser gladelig pinnekjøtt, ribbe, appelsiner og klementiner før desember. Marsipan, pepperkaker og gløgg er det ikke så farlig med.
mina sa for siden:
Det alternativet skulle jeg svart. Jeg spiser f.eks svineribbe kun i jula, klementeinene og julemarsipanen prøver jeg å vente med til desember, likeså julebrusen.
I dag har vi vært på basar, og eldste vant ei plate med Nidar Julemarsipan, den har jeg spist. :o
mina sa for siden:
:eek: Det er jo den brune fra Dahls som ER julebrus!!
(Jeg var på omvisning på Lerum i september og kikka på da årets julebrus ble produsert, fikk med meg ei flaske også!)
isola sa for siden:
:nemlig:
Dali sa for siden:
Der blir vi nok aldri enige. Det som er trist er at jeg er i sørgelig mindretall her i Trøndelag. :knegg:
Fant for øvrig en ny potensiell favoritt i helga: Hamar og Lillehammer Bryggeri. Smakte julebrus, så ut som Dahls brus.
Trampe sa for siden:
Jeg venter (så langt det er mulig) med juleprodukter til 1.desember.
Men jeg må si fristelse er STOR når julemarsipanen lyyyser mot meg på butikken :mumle:
Divine sa for siden:
Jepp! Helt klart. :ja:
Maverick sa for siden:
Jeg spiser det jeg vil når jeg vil spise det. :jupp: Dog er det nok mer sannsynlig at jeg dropper unna produkter med juleemballasje, men det gjelder i jula også. :grinchen:
Dixie Diner sa for siden:
Mens jeg MÅTTE kjøpe hvetemel i går selv om vi hadde en hel pakke hjemme, bare fordi de hadde fått nisser på emballasjen. :knegg: :hjerter:
Zip sa for siden:
He..he, det samme gjorde eg på lørdag. :D
Angelique sa for siden:
Nei, jeg konsumerer juleprodukter helt uavhengig av vi er kommet til desember eller ikke.
Har allerede spist julemarsipan.
Che sa for siden:
Svarte ja, men det er en sannhet med visse modifikasjoner. Jeg spiser klementiner. De er aller best nå.
I tillegg bruker jeg kanskje å drikke en liten julebrus før desember. Men fråtsinga skjer ikke før til jul.
Puslingen sa for siden:
Venter til advent, ellers blir eg lei lenge før jul. Synest det er litt kos når advent begynner og eg endelig "får lov" til å handla inn nøtter og digg. Ingen ting er som å baka julakjeks, og spisa dei opp mens ein ser julekalender på tv. :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.