Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spørsmål angående varmepumpe

#1

Camomilla sa for siden:

Vi lurer litt på å kjøpe varmepumpe.
Men vi er totalt "grønne" på det området og aner ikke helt hva vi skal se etter, hva som er anbefalt og priser. Priser er greit nok, men er det sammenheng her på pris og kvalitet. Helt sikkert, men er det noen som har erfaring med varmepumpe og kan komme med råd og tips?


#2

Martis sa for siden:

Da må du kjøpe denne til Jan Thomas, for de andre er visst very ugly, mens hans er very sexy. :nemlig: :hører altfor mye p4 på jobb:


#3

Camomilla sa for siden:

KLart man må ha en sexy varmepumpe :knegg:
Hvor er pumpa hans fra?


#4

Ru sa for siden:

(Om luft-til-luft)
Nå har jeg glemt alt jeg lærte om saken av svigerfar (som virkelig kan dette, altså), men det viktigste poenget hans var at man måtte se kraften på den - det er veldig mange pumper som bruker unødvendig mye kilowatt.
Vi fant en som han godkjente, :knegg: men jeg husker ikke hvilken det var. Det var i hvert fall en som hadde to grener inn i stedet for bare en, siden vi har hus over to etasjer. Og så sa han at dersom varmepumpen var alt du trengte på de aller kaldeste dagene, så har man for stor/sterk varmepumpe. Man skal trenge en ekstra varmekilde når det tyve minus, visstnok. Ikke at det er en issue her på Vestlandet. :knegg:


#5

Martis sa for siden:

Jeg skal prøve å legge å merke til annonsen i morra, selv om jeg får helt hetta og HandyManny vibber av den. :fnis:


#6

Ru sa for siden:

Naboen vår selger for øvrig varmepumper, noe billig-greier. Han selger ikke til folk han kjenner, så det er neppe noe god kvalitet. :knegg:
Mannen husker ikke hvilket merke han selger for dog, så jeg kan ikke henge ut merket. :sorry:


#7

ElinM sa for siden:

Varmepumpe er så mangt. Jeg regner med at det er luft-til-luft du tenker på?


#8

Camomilla sa for siden:

Luft til luft?
Som sagt grønn her.


#9

Carrera sa for siden:

En varmepumpe bruker ikke full effekt hele tiden, men kun det den behøver der og da. Ergo vil ikke en pumpe som har en effekt på 9,7 kw bruke mer strøm en en med effekt på 6 kw. Forskjellen vil være at den på 9,7 kw gir effektiv varme i mye lavere temperaturer enn den på 7 kw.

Effekten som er oppgitt på pumpene er målt ved de mest optimale forhold for pumpen, og det er ved 7 plussgrader. Når tempen så synker, så synker også effekten på pumpen.

Har man da en pumpe med lav effekt, så må man tilleggsfyre på et mye tidligere tidspunkt enn om man har en med høyere effekt. Noen leverandører anbefaler nå faktisk at man slår av de minste pumpene allerede ved 10 minus, fordi at den da står og kjører på full guffe, uten å oppnå ønsket temperatur inne, og pumpen slites unødvendig.

Så det at det er dumt å kjøpe en kraftig pumpe er ikke korrekt, men selvfølgelig avhengig av hvor man bor. På steder hvor man ikke har veldig lave temperaturer, så trenger man ikke den største pumpen.


#10

Carrera sa for siden:

Luft til luft er den typen som har en utedel og en innedel. Den henter varme fra luften ute, og denne varmen varmer så opp luften inne.

Så har du luft til vann. Denne har kun en utedel som er koblet opp til feks vannbåren varme. Den henter varme fra uteluften, og bruker denne varmen til å varme opp vannet i systemet.


#11

ElinM sa for siden:

Det er mange typer varmepumper, forskjellen er hvor de henter varme fra. En type henter varme fra grunnen, altså bergvarmepumpe. Man borrer et dyps hull i bakken. En annen type henter varme fra jorda rett under bakken, denne kalles jordvarmepumpe. Man legger da rør i slynger under bakken (og risikerer permafrost i bakken så ikke lurt å bruke plena til dette...). Disse varmepumpene brukes gjerne sammen med radiatorer eller gulvvarme. Man har da f.eks. en berg-til-vann varmepumpe. De vanligste pumpene henter varme fra utelufta og blåser varm luft direkte inn i rommet, altså luft-til-luft varmepumpe. Man kan også ha varmepumper som henter varme fra utelufta og kobler dette med radiatoerer eller gulvvarme. Dette er da en luft-til-vann varmepumpe. Hvilken type varmepumpe man bør velge avhenger av flere ting. Berg- og jordvarmepumper er mye dyrere å installere enn luft-til-luft, men er langt mer effektive og økonomiske på lang sikt. Har man et hus med mange små og avstengte rom er ikke luft-til-luft nødvendigvis lurt fordi en slik pumpe kun varmer opp rommet/rommene som pumpa står i, men de vil fungere ypperlig i et hus med en mer åpen løsning. Bor man på et veldig kaldt sted er ikke en pumpe som henter varme fra utelufta veldig effektiv, mens en bergvarmepumpe er like effektiv uansett. Osv. En bergvarmepumpe brukes også vanligvis til å varme opp varmtvannsberederen, noe som gir en ytterligere innsparing.

Vi har berg-til-vann varmepumpe, og den er helt suveren.


#12

Frost sa for siden:

Vi har to Panasonic varmepumper. Har en med to inneenhet, og en med en inneenhet. Har et hus med mange etasjer. De fleste greier seg med en inneenhet.
Vi er veldig fornøyd.


#13

Ru sa for siden:

Luft-til-luft er de billigste variantene.

Svigers har berg-til-vann, altså gulvvarme og radiatorer og alt av varmtvann varmet opp fra bergvarme. Fungerer så det suser, bruker lite elektrisitet, men koster veldig mye å innstallere.


#14

Carrera sa for siden:

Da vi bygde så la vi vannbåren varme, og vurderte da å borre etter bergvarme. Vi fikk noen priser, og slo det elegant fra oss. Det var svinedyrt, og det ville gå mange år før det var inntjent.

Vi har nå varmepumpe type luft til vann. Endel dyrere enn luft til luft, men absolutt verdt det for oss som nå har innlagt vannbåren varme.


#15

Camomilla sa for siden:

Vi skal nok ha luft til luft.
Bråker disse fælt?


#16

Carrera sa for siden:

Varierer fra type til type. Litt sus må du nok uansett regne med fra innedelen, men ikke så mye at det er til noen plage.

Ytterdelen vil også gi litt lyd, men her kommer det an på hvilken type kompressor det er, og ikke minst hvor og hvordan den blir plassert på veggen.

De stilleste kompressorene er de som er rotererende. De gir mindre vibrasjon enn de som slår opp og ned.


#17

Frost sa for siden:

Jeg synes ikke våre bråker. Litt lyd er det, men det blir man fort vant til, og legger ikke merke til etter en stund.
Jeg har vært i andre hus med veldig bråkete VP. Det var ikke Panasonic.


#18

mkj sa for siden:

Ser det er flere som har litt peiling her, så da spør jeg.

Vi har to etasjer; kjeller og første etasje. Kjelleren er soveetasjen, mens stue og kjøkken er oppe. Vi bruker nesten bare gulvvarmen i kjelleren som varmekilde. Av og til slår vi på en oljefyrt sak på hjul. Av og til fyrer vi litt med ved, men dette er kun på de kaldeste dagene.

Ved å montere en varmepumpe kunne vi i teorien slå av varmekablene i kjelleren, men da har vi jo et veldig problem med kalde gulv?? Som de er i dag så er ikke gulvene skikkelig varme, bortsett fra badet, men de er ikke iskalde heller som de ville ha vært om vi slo av den varmekilden. Vil det da være noen hensikt med varmepumpe? Ville vi uansett måtte ha på varmekablene, sånn at gevinsten ble så liten at det tok mange ganger så lang tid før varmepumpen er tjent inn?

Dette er sånn jeg tror det er, men tar gjerne i mot gode råd.


#19

Carrera sa for siden:

I utgangspunktet så skal en varmepumpe også kunne erstatte gulvvarme, fordi at pumpen sørger for en sirkulasjon av inneluften, og den sirkulasjonen går også ned på gulvet.

Men såklart...det kommer nok litt an på hvilken type gulv man har, og hva som befinner seg under det gulvet. Kald betong rett mot bakken feks, vil nok oppleves kaldt.

Men jeg vet om mange som har kuttet ut gulvarme i alle gulv etter å ha fått inn pumpe, og som ikke savner det i det hele tatt. Spesielt i de rom som er direkte påvirket av pumpen da.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.