Inspirert av tråden om sukkerinnhold i pålegg og hva som ikke er bra pålegg for barn (og voksne for den del) vil jeg gjerne ha tips til hva som er sunt og godt :jupp:
Vi bruker altfor mye prim :flau: Baconost er en gjenganger i tillegg til trønderfår og hjemmelaget syltetøy (med lite sukker) Hva kan vi bruke i steden for dette? Hva har ungene deres på brødskiva?
Femåringen min spiser norvegia, kaviar, skinke, kalkunskinke, diverse annet kjøttpålegg, brunost og leverpostei. Det er vel stort sett det. En gang i blant har vi prim.
Nesten ingenting er jo bare sunt, men her går det mye i dette:
-Skinke i alle varianter
-Kyllingpålegg i diverse varianter
-Ost
-Makrell i tomat
-Kaviar
-Tunfiskpostei
-Leverpostei (aller helst med rødbeter..)
-Cottage cheese med litt syltetøy eller frukt
Jeg prøver å bruke mye proteinrikt pålegg på brødskivene.
Lillegutt har en periode i det siste villet ha nesten bare salami i matpakken, men i dag slo han helt om og ville ha hardkokt egg på alle skivene. Ellers spiser han mye kaviar, og ost og/eller skinke, og laks på tube. Fiskekaker har også vært populært. Hjemme blir det oftest makrell i tomat, i tillegg til de tingene som allerede er nevnt. En sjelden gang iblant ber han om syltetøy eller honning.
Prim og makrell i tomat er gjengangere her. Junior har ikke vært spesielt glad i brødmat hittil og påleggsrepetoaret hans er smalt. Han var/er veldig glad i kaviar, men det reagerer han på :(
Innimellom spiser han brunost, hvitost, skinke og salami.
Her i huset går det mest i smørepålegg som leverpostei (både boksen med ansikt og grovere typer), baconost, kaviar, og iblant prim, samt gulost, saltpølse, skinke og servelat. Eldste liker også godt hardkokt egg på brødskiva.
Heldigvis liker begge barna det meste av pålegg. På hektiske hverdagsmorgener går det stort sett i:
Makrell i tomat (men bare når jeg smører, for mannen orker ikke verken synet eller lukten :knegg:)
Laks på tube
Leverpostei (nå for tiden Tulips grove "pålækker")
Røkelaks
Skinke (helst med sur agurk)
Vi bruker mye av det ovennevnte, men så har faktisk cottage cheese blitt en favoritt også. Helst med banan på, men også uten noe som helst. En annen favoritt er peanøttsmør med banan. Ikke Mills sin dritt, men skikkelige saker. Kun peanøtter og salt i den.
Her i huset går det litt i perioder. Vi har alltid makrell i tomat og agurk i huset. Brunost, hvitost og kokt eller røkt skinke likeså. Nå for tida vil de stort sett ha toast med ost og skinke.
Ellers så spiser de røkelaks, hjemmelaget sylte med grov sennep under, hjemmelaget syltetøy, ovnsbakt leverpostei, magerost med skinke, egg, kaviarmix og cherrytomat, spekeskinke, eggerøre eller omelett. En annen favoritt til tider er ristet brød med cottage cheese og fersken.
Innimellom lager jeg tunfiskrøre, og da går det masse slik i en periode.
Her går det mye i servelat, kalkunskinke, gulost, brunost, kremost med urter med tomat og agurk på, kaviar, leverpostei, i perioder prim.
Har også ofte fiskekaker, fiskepudding på brødskivene.
Frøkna har sine peroider hvor hun bare skal ha ett slag pålegg, nå for tiden er det servelat.
Mens eldstemann vil ha ost med kalkunskinke under.
Minsten spiser stort sett det mest, men det går mest i smørepålegg.
Om alt er like sunt vet jeg nå ikke, men det er dette ungene stort spiser.
Jeg tror jeg er i slekt med Kiddos mann, makrell i tomat tåler jeg ikke å holde på med. Jeg må vel egentlig desinfisere ungen etter han har spist før han kan komme i nærheten av meg også...
Men ja, på brødskiva:
baconost/skinkeost
salami
skinke
brunost
gulost
leverpostei
hvitløksost (tine gourmet - 3 åringen elsker den)
Jeg pleier også å sende med et helt egg i matboksen av og til.
Mye av det som er nevnt, men også laks og majones på tube. Det er en schläger her i huset. I tillegg er det leverpostei, kaviar og ost og smøreost. (Spesielt den svenske med fetaost og soltørkede tomater)
I tillegg vil han gjerne ha tomat, agurk etc på skiva.
Spesialsalami (eller Spesial salami som det står på pakka ...:rolleyes: )
Sursild (ikke barna, men jeg ;) )
Tomat, agurk, paprika ...
Lettere gulostAv syltetøy bruker vi helst rørte bær og tilsetter lite sukker eller variantene med mer bær og mindre sukker. Vi bruker brunost også, men jeg trenger kanskje ikke sette den opp på tipslista ...