Jeg ser oftere og oftere oppskrifter som er melke- og glutenfrie. Er det noen helsegevinster å hente for helt vanlige mennesker uten påviste allergier etc å styre unna melk? Er det mote, fakta, løgn, propaganda fra riskmelkprodusenter :knegg: eller hva?
Alt med måte tror jeg.
I forhold til melk, så er det sunnhet i hver dråpe, men gift i hver liter.
Man får jo i seg en del vitaminer etc. gjennom å drikke melk, men som sagt så tror jeg ikke det er bra med for mye. Men litt tror jeg bare er gunstig egentlig.
Det lurer jeg på også! Det er så mange rundt meg (kun damene:fnise:) som har kuttet ut sukker, melk og gluten. Jeg ser jo helsegevinsten med å kutte sukker, men skjønner ikke helt greia med å kutte gluten med mindre man har cøliaki. Mitt inntrykk er at dette er litt motepreget og det er derfor jeg fniser litt av det - "alle" har liksom melkeinntoleranse osv.
Jeg aner ikke.
Jeg har et melkeredusert kosthold, men familien får det de vil ha. De drikker melk i bøtter og spann, blant annet. :knegg:
Jeg blir dårlig av melk, så det har jeg kuttet ut. Det samme gjelder hel- og halv-fabrikata: jeg blir skikkelig uggen av mesteparten. Så da kutter jeg det også ut.
Jeg kutter ikke ut noe fordi det skal være så sunt og bra for kroppen og hva_har_du, i mitt tilfelle er det utelukkende for å unngå kollikklignende magevondter.
Jeg tror dette er litt todelt. På en side er det nok "mote" å unngå sukker, melk og gluten som noen av dere sier, på en annen tror jeg at veldig mange flere har merket bedring i mage og resten i kroppen ved å kutte ut eller ned på melkeprodukter og derfor begynt å bruke andre alternativer. Vi har jo vokst opp med at melk er sunt, skolemelk osv osv, og de av oss som faktisk har hatt problemer har fortrengt at det kan være pga melk fordi det jo er så forferdelig sunt. Jeg kjenner mange som har hatt magesmerter, oppblåsthet og andre problemer i årevis før de har prøvd å kutte ut melk, og som da blir helt friske. Dette er det mange som ikke finner ut av uten å faktisk slutte med melk, fordi intoleranse ikke blir målt på tradisjonelle blodprøver i Norge. Det måles for laktoseintoleranse, men hvis en faktisk reagerer på proteinet slår ikke det ut.
Når det gjelder alternativene som rismelk, soyamelk og havremelk er det beste å variere mellom dem. Rismelk er godt, men gir få næringsstoffer. Havremelk funker veldig godt i vanlig matlaging i stedet for melk, mens soyamelk er min favoritt når det gjelder café latte o.l. Jeg har det i hvert fall mye bedre uten melk, så lenge jeg kan spise og tåle litt ost en gang i blant ;)
Det er nok litt mote, og mange vil nok oppleve helsegevinst ved å utelukke melk, gluten og sukker, siden man da har utelukket det aller meste som er usunt. Man kan ikke spise hveteboller og sjokkis på en sånn diett. Jeg tror mange mennesker trenger et prosjekt for å greie å spise sunnere, og det er da "lettere" å kutte flere matvarer enn bare sukker. Det er litt det samme som når alle led av candidasopp i magen, da må man også kutte sukker og gjær og har dermed kuttet ut masse usunn mat i samme slengen.
Jeg drikker ikke melk fordi jeg blir veldig dårlig av det, sønnen min drikker det ikke fordi han ikke liker det, og mannen min bøtter nedpå. Melk er ikke bra i store mengder, men en grei næringskilde for dem som tåler det.
Det er så mye melkepjatt!
"Alle" har en mening og halvparten av de vi kjenner er melkeintolerante, vi har et barn som er det og bruker laktosereduser/laktosefri melk i matlaging og drikke til henne, Vi fikk beskjed om å prøve å reintodusere laktose forsiktig etterhvert. (cant wait!)
Til min store forbløffelse ser jeg at de fleste vi kjenner som har matalergier og gjort det til en stor del av livet sitt å unngå en hel del matvarer ikke har testa seg eller ungene, det synes jeg er så rart.
Jeg kjenner folk som tar masse medisiner og lever med alergier asma etc uten å få det konstatert. Jeg forstår simelten ikke hvorfor . Har man en sykdom eller allergi få det sjekka og gjør det du må, å drive å styre med et alterantivt kosthold der det ikke er nødvendig eller ta medisiner man ikke trenger- kansje man faktisk trenger noe annet etc. er hull i hodet spør du meg.
Laktose og gluten er fortia en ganske massiv mote greie i vår verden (der 70% er veggiser av politiske årsaker i utgangspkt), men jeg tror også det er mange som tror at siden de små barna deres reagerer på relativt vanskelig fordøyelig melkeprotein og får magetrøbbel så er de laktoseintolerante og derfor bruker svindyre alternativer i beste mening senere når barna blir eldre og har like vondt i magan:(
Jeg mener har man en misstanke få det undersøkt og følg opp resultatet, denne evindelige selvdiagnostiseringa begynner å gå meg litt på nervene!( Dette er litt mitt private hælvete siden jeg synes det er ordentlig prakk å lage mat til vår fortiden nære krets, det er skjeldent eller alldri folk kan og vil spise det samme og jeg har vurdert å sette frem en talerken rå grønnsaker og vann OG JEG LIKER Å LAGE MAAAAAT hulk men det er så stress å bare kunne lage tapas og tenke veggis gluten mackrobiotisk laktose fisk uname it i forhold til gjesteliste, og glem alt om spontanitet )
Jeg veit at jeg er litt negativ og det er en ren følelses greie , men jeg har møtt folk som revurderer morsmelk for barnet deres skal jo være vegan slik som resten av fam og da tilter det litt i hodet mitt.
Jeg vet ikke hva som er bra og ikke bra i forhold til melk for mennesker som ikke har allergier/intoleranse. Jeg elsker melk. Det fins ikke noe bedre drikke enn et glass iskald skummetmelk. For et år siden måtte jeg kutte det ut pga minstemannen min. Han reagerte med magevondt når jeg drakk melk. Etter det har jeg ikke introdusert melk som drikke igjen for meg selv. Drikker jeg et glass kakao eller spiser en fløteis så får jeg vondt i magen og masse luft. Dette har vært et problem for meg i mange år, men jeg har aldri klart å kutte melk før. Nå har jeg en unge som har melkeallergi, en som er laktoseintolerant og en som jeg ikke er sikker på om tåler melk eller ikke siden han ikke er testet. For meg er det ikke mote at vi ikke bruker melk og jeg kan ikke skjønne hvorfor noen frivillig vil kutte ut melk.
Jeg kjenner at jeg er glad i era. Jeg er så enig så enig.
Jeg har en tante som mener at hun har cøliaki uten at hun har sjekket det ordentlig. Det er et kjempemas å fikse og ordne med glutenfri mat til henne, spesielt når hun forsyner seg fritt av maten med gluten når den ser ekstra fristende ut.
Og mange sånne gjør jo at folk ikke skjønner at cøliaki er en alvorlig greie og at de som virkelig har cøliaki absolutt ikke skal ha mat med det minste lille gluten i.
..eller har betalt i dyre dommer for en "test". F.eks. var jeg hos en "lege" som skulle teste intoleranse ved å sjekke hudledningsevne i forhold til diverse ingredienser.
Ellers må jeg si at jeg synes det er trist å bli møtt med holdninger om at det er så mye styr å ta hensyn osv. Det er skikkelig styr å sørge for at omgivelsene tar hensyn, og det er ikke alltid man kan vite hva bakgrunnen for dietten er (bortsett fra i enkelte tilfeller, som i Esmes eksempel, hvor jeg innrømmer at det høres nesten litt respektløst ut overfor de som lager istand spesial-mat til henne). Hvis jeg kommer på besøk til noen av dere, og sier at jeg har cøliaki, kan dere jo ikke vite om det er noe jeg har funnet på selv, eller om det er reelt. (Med mindre jeg tar med journalen min, da :o ). Klart det bidrar til endel skepsis når "alle" er "intolerante". For ikke å snakke om lavkarbo-bølgen. Nå må jeg være skikkelig nøye på at jeg ikke skal ha noe gluten i nærheten av maten min, ellers får jeg servert maten med brød oppi, med beskjed om jeg "bare kan ta det ut hvis jeg ikke vil ha det". :p
@kanina, jeg blir ikke sur og grinete av at folk er alergiske er sjuke altså, men jeg får makk av "jeg tror" og når det skifter fra uke til uke hva man tåler å ikke tåler blir jeg irritabel, også mye fordi det skaper holdninger som litt er jo ikke så farlig og bare pill ut brødet, det gjør hverdagen for mennesker som faktisk ER allergiske ganske vanskelig.
Alt med måte tror jeg. Jeg tror ikke vi har behov for enorme mengder melk som voksen, men jeg tror heller ikke det er skadelig med litt melk/melkeprodukter.
Jeg er en av dem som har valgt å kutte ut ulike ting fra maten pga kranglete mage uten medisinsk påviselige årsaker. Dette har jo resultert i ulike "dietter" gjennom en periode for å finne ut hva som er årsaken. Jeg har full forståelse for at det kan være vanskelig for andre å forholde seg til og har derfor alltid passet på å ta med meg mat/tilbehør (som brød, f.eks) for at andre skal slippe å tenke på det. (Jeg vet at noen syns det er sært også, all den tid man ikke har en påvist allergi, men da syns jeg ikke lenger at det er forståelig, da er det bare dømmende.)
Jeg har vært heldig å møte stor velvilje hos folk i min omgangskrets, da, større velvilje enn jeg selv forventer å møte. For det ER styr å skulle ta hensyn til "ditten og datten" når man ikke er inne i rutinene selv.
Jeg ordla meg dumt. Vi har ordentlige allergikere (gift med en) og cøliakere i familien og det koster meg ikke noe å lage riktig mat da. Det synes jeg er ok og hyggelig å kunne lage god mat som også de kan spise helt trygt.
Vi har ikke melkefritt kosthold, men hverken poden eller jeg bruker kumelk som drikke. Vi bruker melk i matlaging og spiser litt syrnede melkeprodukter og melkepålegg, og det holder lenge.
Heisan,
dette er jeg bare nødt til å kommentere... Det er et faktum at enkelte intoleranser ikke lar seg diagnostisere. Laktoseinteranse kan dokumenteres ved melkesukkertest hos lege, men tåler man ikke melkeprotein, er det kun symptomene som gjelder. Min mann tåler ikke melkeprotein, og det skal ikke mer til enn en brødskive med feil type leverpostei før jeg kan lukte det av ham, og spør om han har vondt i magen - før han har sagt noe som helst. Dette kan ikke dokumenteres av lege, men kan vitterlig dokumenteres av ham selv og av meg (og legen sier symptomene hans er mer enn tilstrekkelig til at han bør holde seg unna disse produktene).
Tilrettelegging av kosthold handler etter min mening om innstilling og respekt for andre mennesker. Ja, det medfører ekstraarbeid. Det er klart det blir ekstra kaker som må bakes når noen gjester ikke tåler gluten mens andre ikke tåler melk. Vi baker dobbelt i alle familieselskaper. Slik er det bare.
I min omgangskrets er det ingen som dikter på seg slike problemer. Ingen vil vel frivillig skape seg så mange praktiske utfordringer, f.eks ved restaurantbesøk osv. Nokså uforståelig for meg.
Også syns jeg ikke at jeg prøver på måfå, da. Melk er jo gjerne det første man får beskjed om å kutte ut, og hvitt mel er også en rimelig vanlig "problemfremkaller". Ved mine utprøvinger har jeg fått klare svar på hva jeg ikke skal spise noe særlig av (hvetemel, spelt, melk), og som allergiker har jeg også hatt nytte av å se på lister over kryssallergi (jeg har funnet dem på apoteket, så jeg antar de er medisinsk fundert).
Dermed kan jeg nå si at det har vært en både strukturert og vellykket utprøving.
Selv om jeg forstår at folk kan bli frustrerte over at venner kutter ut ulike matvarer uten å ha fått beskjed om dette fra legen sin, så syns jeg også det er feil å avskrive menneskers egen opplevelse av egen kropp. Det er ikke bare for å være nymotens at folk tester ut ulikt kosthold.
Jeg kjenner ingen som går på hverken melke- eller glutenfri diett "frivillig" jeg? Ante ikke at folk gjorde sånt frivillig jeg :)
Men jeg har et barn som går på sukkerfri, stivelsesfri, glutenfri, melkefri, gjærfri, tilsetningsstoff-fri, lav-oksalat og lav-salisylat diett for å prøve å finne ut hva magen hans reagerer på siden ingenting slår ut på allergitester. Også reintroduserer jeg én og én matvare for å prøve å finne ut hva han reagerer på.
Jeg har litt på følelsen av at dette ikke er tråden for meg akkurat nå :humre:
(dog har han påvist cøliaki ved biopsi - ingen utslag på blodprøver, og melkeproteinallergi som slår ut nå og da i prøver)
Jeg er for øvrig en av dem som har kuttet melk uten noen diagnose, rett og slett fordi det var rimelig obvious. Jeg mener ikke at man nødvendigvis trenger en legeerklæring for å kutte hvert eneste produkt, men hvis man hele tiden prøver finne ut hva som gjelder uten at det hjelper må det jo være best å få det undersøkt.
Melkeproteinallergi kan også påvises ved blodprøver.
Jeg kan vanskelig se for meg at folk prøver dietter bare for moro skyld, men forstår godt at Esme blir lei av å lage diettmat til noen som likevel velger vanlig mat. Jeg er litt overrasket over at du ikke klapper henne på skulderen og spør om hun ikke vet sitt eget beste, når hun forsyner seg av glutenholdig kost?
Åjoda. Det som verre er, er at barn blir satt på forskjellige dietter uten at det er testet noe som helst. Det skjønner alle fornuftige mennesker at det medfører at en del unger blir dermed feilernært. Og jeg vet at barn trenger ikke å bli feilernært selv om de ikke får gluten, egg eller melk, men det krever utrolig mye mer av foreldrene og det er ikke alle som greier å gi en fullverdig kost.
Der føler jeg meg en smule truffet kjenner jeg :sparke:
Dog er det legeoppfølging på det vi driver med, og jeg har betalt en halv formue for prøver og konsultasjoner (i den grad det hjelpe å betale penger om man gjør noe som er ulurt)
Glitterchick og Dragen,
Jeg har ikke snakket om allergi, men at man ikke tåler melkeprotein. På samme nettside som du viser til, står også følgende:
"Andre reaksjoner på melk kalles melkeproteinintoleranse og laktoseintoleranse. Melkeproteinintoleranse er en betegnelse som brukes når ingen laboratorieprøver kan bekrefte en allergi, men kostforsøk viser at melken virkelig ikke tåles."
Dette synes jeg er noe helt annet. Også de av dere som har vært utredet i alle bauger og kanter, men likevel har mageproblemer (eller andre problemer), så skjønner jeg godt at man holder seg unna det man merker har innvirkning. Jeg har selv en venninne som går på glutenfritt og melkefritt, uten at det har blitt funnet noe, men hun føler at det hjelper. Og da unner jeg henne selvsagt å ha et liv med mindre smerter. Uansett hva som forårsaker hva, det legger jeg meg i så fall ikke oppi.
Men jeg må innrømme at jeg også himler over folk som "holder seg unna" gluten og melk fordi de tror det generelt sett fører til et sunnere liv (og skifter standpunkt fra uke til uke, men jeg har ikke møtt noen av den sorten, da). Jeg ville aldri gått på denne dietten uten ordentlig grunn, og jeg ser ingen grunn til å holde seg unna svært gode næringskilder når man ikke må. (Jeg kan heldigvis drikke melk! :D )
Ja, jeg tror absolutt vi ikke trenger kumelk, noen av oss. Men vi bruker melkeprodukter her i huset fordi det er lettvint og godt (smør, rømme, fløte, ost osv). Jeg er en av de dumme som også tror kroppen har best av å holde seg unna for mye gluten, men har ikke styrke til det og synes ungene skal få leve normalt så lenge de er friske.
Glutenfritt uten påvist Cøliaki: Klinisk påvist glutenintoleranse eller hveteallergi. Lillebror har utslag på hvete på allergiprøvene. Bonus fikk innvilget uten diskusjon, jeg mistenker NAV for å huske at jeg ikke ga meg i forrige runde.
Hvis det bare er melk man ikke tåler, får man ikke noe - melkefritt kosthold koster nemlig ikke noe ekstra. Hilsen NAV.
Hva er greia med å holde seg unna gluten selv om man tåler det? Dvs ikke har cøliaki. Er gluten usunt? :vetikke:
Mange rundt om her jeg bor har kuttet ut gluten, men klarer ikke å forklare meg hvorfor...
Det er vel omdiskutert, sunnheten av både gluten og melk. Jeg har lest denne boken og fikk endel vekkere. Men jeg kommer ikke til å slutte med smør, ost og biola. Ren kumelk drikker vi ikke. Vi spiser jo gluten men nå tåler vi jo korn alle sammen så vi har et normalt kosthold.
økt inntak av gluten kan øke sannsynligheten for at folk reagerer med cøliaki
det at ca 1% av befolkningen har cøliaki, tyder på at gluten er "unaturlig" for mennesker.
Men jeg er ikke helt sikker, altså. Til punkt 1 kan det svares med at flere diagnostiseres, ikke pga økt forekomst, men pga økt sensitivitet i diagnostiseringen, og økt oppmerksomhet mot sykdom. F.eks. er det ingenting som skulle tilsi at wienerbrød-folket på andre siden av skagerak skulle være mer beksyttet mot cøliaki, selv om de har færre diagnostiserte. :nemlig: Punkt 2 er jo til en viss grad riktig. Hvis gluten ikke var en del av kostholdet til mennesker overhode, ville det heller ikke vært noen med cøliaki. Punkt 3: i så fall en litt hastig konklusjon! Vi konkluderer vel heller ikke med at trær er unaturlig for mennesker, fordi det er mange som har pollenallergi om våren!
Jeg tror heller ikke jeg tåler melk og gluten særlig godt, og kunne gjerne tenke meg å vært motivert og hatt overskudd til å kjøre gluten- og melkefritt. Og sukkerfritt. Jeg er helt sikker på at jeg, på bakgrunn av mye informasjon og litteratur, ville fått et mer stabilt blodsukker, mer overskudd, økt konsentrasjon og energi. Bedre fordøyelse. Men det er krevende, ikke minst fordi andre også kanskje må ta litt hensyn til matvanene man får. Og man er jo fra før glad i både melk, brød og sukker! Det er ikke bare å finne like gode erstattere. :hehehe:
Å påstå at dette er en motegreie høres noe fjasete ut, det handler nok mer om hva fler og fler har erfart med sin egen kropp, i tillegg til hva mange leger og kostholdterapeuter har kommet frem til via forskning. Men det diskuteres så fillene fyker i kretsene.
Og det er klart at om man setter seg selv og familien sin på et slikt kosthold, må man tenke på om de får i seg tilstrekkelig av vitaminer, fett og mineraler.
Jeg syns iallefall det er svært spennende med oppdatert kostholdsvitenskap.
Men gluten er jo et protein. Hvis man skal tenke lavglykemisk gjelder det vel å holde seg unna kornprodukter generelt (og glutenfritt mel spesielt, særlig hvis det er basert på hvetestivelse), uavhengig av om de inneholder gluten eller ei, altså pga stivelsen.
Jeg forstår ikke helt hva du mener nå. Jeg skrev at jeg tror jeg kommer til å få et mer stabilt blodsukker dersom jeg kuttet ut melk, gluten og sukker.
Den boken og nettsiden har gitt meg mange vekkere også. Anbefales, evt gå inn på nettsiden deres om man ikke har tilgang til boken. :nikker:
Det er så enkelt, og likevel innmari komplisert sett i forhold til småkresne barn, måltider utenfor hjemmet, planlegging av gode måltider osv - jeg er i bearbeidelsesfasen og har vært det i et års tid. Jeg har bl.a lenge redusert melkeinntaket (erstattet med ris- og havremelk), forsøkt glutenfritt brød i perioder, bruker mer nøtter og egg og unngår de verste tilsetningsstoffene.
Nå begynner vi å kutte ned på pasta.
Vi vurderer kutte ut melk hos Peder for å se om det har noen effekt. Han er ekstremt urolig på kveld/natt, og fiser masse. I går var det både vafler, yoghurt og melk på menyen. Men vi vet jo ikke om det er det. Men han er astmatisk også, så skulle ikke forundre meg om han reagere på noen matvaner i tillegg.
Jeg har en sønn med en autismespekterforstyrrelse, og får stadig vekk høre at det er jo bare å kutte ut gluten og melk og se om han blir noe bedre. Eh, "bare"?
Vi har nå valgt å prøve ut en kostholdsendring for han, men det er i samråd med leger med ekspertise innen feltet. Å prøve og feile på egenhånd "bare fordi det skal jo være så bra" kunne ikke falle meg inn i halvsøvne.
Nå uttaler du deg noe objektivt, du aner lite om hva slags problemer disse "alternative folka" har hatt, personene/kostholdsveilederne de har oppsøkt og hva som er bakgrunnen for rådene de har fått. Og resultatene det har gitt? Jeg tror ingen hadde giddet å stå på f.eks melkefri kost om en ikke hadde nevneverdige plager, eller ikke fikk en bedre hverdag av det.
Kanina: tilbake til dette med stabilt blodsukker, må bare ta med melkedelen (dette har fortsatt ingenting med gluten å gjøre). Melkeproteinet kasein stimulerer produksjonen av insulin - selv om melk ikke påvirker blodsukkeret. Et vedvarende høyt inntak av melkeprodukter som igjen gir et høyt insulinnivå ser ut til å være en risikofaktor (akkurat som stress, røyking, høyt sukkerinntak, fedme) for mange typer kreft.
Jeg er utrolig glad for at jeg tåler melk og jeg mener også at det er en sunn drikk, i forhold til en del andre ting. Det er også bevist at man på en melkediett utskiller mer fett i avføringen enn hva man gjør på en melkefridiett. (Så det på et programm på TV for en tid tilbake siden). Konklusjon: Melken holder meg slank. :nemlig: :humre:
Altså, melkefri/glutenfri diett uten behov virker svært merkelig på meg.
Spennende. Men det er også mange som går til fastlegen som ikke har kunnskap på feltet. Og som dermed blir avfeid med at barnet tåler melk og gluten så lenge blodprøvene viser det. Det er også forskjell på allergi, og intoleranse i forskjellig grad.
Jeg tror ikke nødvendigvis det er en ekspertoppgave å utelate melk og gluten i et barns kosthold. Kanskje det er foreldrene som er/blir ekspertene? Foreldrene utelukker ikke disse varene uten å erstatte det med noe annet, de søker tips, erstatninger og oppskrifter og vil kun det beste for barnet/familien.
Når man har utelatt melk/gluten/sukker noen måneder, gjenintroduserer man forsiktig og ser om man tåler matvarene.
Nei, nettopp, det har ingen ting med gluten å gjøre. Jeg har ikke helt fått fatt på hva begrunnelsen din er for å kutte ut gluten, annet enn at du tror det ikke er bra for deg. Hvis du skal holde deg unna mat som får blodsukkeret til å svinge, er det en utfordring med glutenfritt brød. Som oftest inneholder glutenfritt mel svært mye stivelse (enten fra hvete, ris, mais). Hvis det er stabilt blodsukker som er målet, er jo mer type lavkarbo tingen for deg. Men da tror jeg ikke det skader om du får i deg en halv skive brød (med gluten) sammen med et måltid i ny og ne.
Nemlig. Man skal være veldig ressurssterk og klare å se gjennom den jungelen av (feil)informasjon som finnes der ute, for å kunne klare dette på egenhånd. JEG personlig synes i alle fall ikke at det å kutte ut matvarer fra kostholdet til barn er noe man skal gjøre utelukkende for å prøve seg frem. Jeg mener at foreldre kan bli så blendet av det de ønsker å oppnå at man i de fleste tilfeller kanskje kan ha godt av at en utenforstående holder litt oppsyn. Men da må man velge noen med innsikt. Å gå til fastlegen min hadde vært utelukket, for eksempel.
Hva vil du foreslå å erstatte melk og gluten med? Har du gått gjennom en norsk dagligvareforretning og sjekket hvor stor andel av det som finnes der som inneholder melk eller gluten? Prøvd å ta med deg barnet som står på inn på en bensinstasjon for å improvisere et kjapt måltid? "Vil du ha en - eh - en drue, lille venn?"
Hvordan sikrer du inntak av vitaminer og næringsstoffer? Energifortettet diett til det skinnmagre lille barnet som definitivt trenger ekstra fett?
Visste du forresten at det er melk i potetgull? I tannkrem?
Ja, til en viss grad blir man ekspert selv. Men det er utrolig greit å få hjelp fra fagfolk. For oss som fikk brev hjem der det stod at "årsaken til barnets manglende høydevekst, er høyst sannsynlig ensidig kost hjemme", er det også greit å få hjelp til å sjekke at kostholdet er riktig sammensatt.
Jeg vil ikke råde noen til å sette barn på diett uten å sjekke at det faktisk er nødvendig, samt be om hjelp til å sjekke at barnets kost er riktig sammensatt.
OK. Men det er altså ingenting som tyder på at folk som ikke er intolerante eller allergiske eller har cøliaki, skulle få noe bedre fordøyelse av å kutte ut gluten. At du mistenker at du har en eller annen intoleranse blir jo noe helt annet. Men da vil jeg jo anbefale deg å finne ut hva du er intolerant mot, før du kutter ut alt. Evt får hjelp av lege eller ernæringsfysiolog (?) til å prøve det ut. Jeg må innrømme at jeg har problemer med å forstå hvordan glutenfritt skal hjelpe deg i å gå ned i vekt? :sorry: Eller, jo! Plutselig blir veldig mange fristelser off limits, og man går og sulter fordi man har glemt å ta med seg den spesiallagde lunsjen sin. På den annen side er det også veldig lett å henfalle til glutenfrie brød som man ikke blir ordentlig mett av, men som er fulle av karbohydrater, samt all den sjokoladen som kun inneholder "spor" av melk og gluten (med mindre man er allergisk). For oss som har cøliaki er det vanlige at man går opp i vekt, når man begynner på dietten, siden man da får bedret næringsopptaket.
Denne diskusjonen er jo helt typisk for denne problemstillingen: Man har en del folk som lever oppe i en reell matallergi/cøliakisituasjon og som vet hvor mye arbeid det er å følge en slik diett på en ordentlig måte uten at man blir feilernært.
Som Dragen sier: Har man melkeallergi (ordentlig melkeallergi) må man være obs på potetgull og tannkrem.
Amelie derimot føler at hun ikke "har så godt av melk og gluten" og er derfor i en helt annen situasjon. Hun har neppe allergi eller cøliaki og kan derfor glatt bruke den tannkremen hun vil og lignende og kan derfor kutte ned på ting, om det gjør henne glad.
Det er virkelig to helt forskjellige situasjoner dette.
Jeg er SÅ glad for at jeg har hatt bortimot fri tilgang til ernæringsfysiolog på sykehuset, og bare kan ta en kjapp telefon for å komme inn og få tatt blodprøve og urinprøve av lillegutt, og hjelp med matsammensetning gitt. Dette har jeg benyttet meg godt av da han "bare" gikk på melke- og glutenfri diett.
Jeg ser f.eks at flere tar bort melk i kostholdet til barna (så jeg kjenner visst noen alliekvel :gruble: ), også er de ikke bevisste på å tilsette kalsium m.m. i kostholdet f.eks. Og gluten? Hvorfor i ALL verden vil folk ta bort gluten i kostholdet til barn uten å ha sjekket med lege og blodprøver og evt. biopsi først?
Det klarer jeg virkelig ikke å fatte. Hvis det er sånn at man tar det bort fordi man tror det "kanskje er noe der", så tenker jeg også at man ikke blir så striks som man ville blitt hvis det virkelig blir en diagnose. Og da risikerer man faktisk å gjøre plagene verre, hvis det da virkelig er cøliaki.
For er det virkelig cøliaki er et fnugg mel nok til å forverre plagene.. En pølse som har ligget på samme (urene) grill der noen har grillet kjøtt med malt-marinering er nok. Kjøpe wienerpølse på bensinstasjon - der selv om pølsen er glutenfri så bruker de samme klypa til å "åpne" brødet med? Nok. Bruke gaffel fra egen mat til å legge mat på barnets tallerken? nok. Lakris i bursdagsselskap? Kakespade fra feil fat på sjokoladekaken? Posesuppe? Bake glutenfrie pepperkaker sammen med andre som baker glutenholdige pepperkaker og ingen er obs på kontaminasjon? osv...
Så striks er jeg ikke sikker på at jeg tror folk er hvis de tar bort gluten "bare fordi det kanskje kan være det".
Og hvis man tar bort gluten, og det virkelig er cøliaki, så blir kroppen på et vis hyperallergisk mot gluten, siden det er borte fra kostholdet. Bortsett fra av og til altså - og da blir reaksjonen sterkere.
Potetgull var jeg obs på men tannkrem hadde jeg ikke fått med meg (tror dog du har sagt det før). Sjekket nå - melke/kasein/greie-fri tannkrem :D (men så har lillegutt svake utslag på melkeprotein også)
Dragen: Jeg mener det er viktig å få påvist intoleranse mot gluten og/eller melk før man starter en diett. Legeundersøkelse, blodprøver, urinprøver (f.eks til [url]www.neurozym.no[/url]) bør altså ligge i bunn. Man kan få testet hvor belastet kroppen er og hvordan den er istand til å oppta vitaminer og mineraler og aminosyrer. Evt undersøke fordøyelsessystemet, for parasitter og forekomst av gode og uhensiktsmessige bakterier. Etter at man da evt har fått påvist en intoleranse, er det fint å følges opp av lege med kunnskap på området. Især om det er barns kosthold man skal endre på.
Har du lest Kjernesunn Familie ? Den er god å ha om man planlegger kostholdsomlegging uten melk og/eller gluten (og sukker, tilsetningsstoffer). Her står mye om alternativer, oppskrifter, vitamintilskudd, mineraler og fettsyrer. Selvsagt med mye teori, sammenlikninger med statlig ernæringsråd, forklaringer, familiefortellinger, caser og foreldreråd. En lettlest og oversiktlig bok.
Det er klart at en slik omlegging av kostholdet er alt annet enn enkelt. Dyrere kan det også bli. Det kan være tøft når man har sultne barn på Esso, i bursdagssammenheng osv. Det er da man er avhengig av informasjon om gode alternativer, planlegging, krisemat osv. Det får man mye av via boken, og nettsiden - og sikkert andre gode kilder. Ikke minst, man må vite hva man gir slipp på. Er det bare populær og lettvint mat, eller er det barns (egen) uro, konsentrasjonsvansker, astma/allergi, hyperaktivitet, søvnvansker, fordøyelsesbesvær, eksem, hyppige infeksjoner og antibiotikakurer?
Nei, jeg har ikke lest Kjernesunn familie, men jeg har tenkt å gjøre det. For å lete etter gode oppskrifter.
(Vi rakk aldri å planlegge noen omlegging av kosten, det tvang seg fram helt av seg selv ettersom ungene begynte å kaste opp da vi begynte å gi dem mat.)
Vi har funnet fram til gode alternativer, så hos oss fungerer det greit nå. Vi har blitt mye flinkere til å planlegge, og hele familien spiser bedre og sunnere enn før.
Vi, ja for enkelhetsskyld går hele familien på "diett", spiser ikke melk og fisk hjemme. Ungene blir/ble syke av det. Vi skal snart teste på nytt. Lillebror spiste en periode litt egg, han ble sykere og sykere, så det måtte vi slutte med.
Vi foreldre har blitt mye bedre i magen av å ikke spise melkeprodukter.
Jeg som tenkte jeg skulle tjene meg rik når jeg ble voksen på denne dietten. :snurt: Melk, egge, fiske, gluten og soyafridiett. Kiloene bare renner av, for det er nesten ingenting å spise.
Joda, det går kjempefint! Glutenfritt havregryn, havremelk, vanilje, kanel, kardemomme og litt olje - kjempegode vafler som går ned på høykant også hos min høyst "normale" samboer (som er ganske så glad i det søte) :)
Å. Dette minner meg om et bryllup jeg var i, og sidekvinnen min begynte å spørre og grave om hvorfor jeg hadde annen mat enn dem, og når jeg svarte allergi, så lurte hun på hvilke, og jeg forklarte, og så spurte hun interessert om hvilke symptomer jeg fikk når jeg spiste det. Jeg ble så overlumplet at jeg svarte. :rofl: (Ja. Det ble pinlig stillhet rundt bordet etter det. (Og for å toppe det hele så klarte Poden å blotte ene puppen min også på slutten av det måltidet. :o) Fantastisk bryllup (som endte alt for tidlig i at jeg hadde fått i meg noe jeg ikke skulle likevel og lå og holdt meg fast i sengen på rommet mitt der vi overnattet fordi jeg var så kvalm at verden snurret rundt). Å leve med allergier/intoleranser er råkjipt (det er pyton å måtte ha spesialmat, tas hensyn til, ikke kunne gå for kjappe løsninger osv.), men konsekvensene om en ikke gjør det er enda kjipere.
Jepp. Ikke alle tåler havre, og retningslinjene sier vel at barn og nydiagnostiserte helst skal være forsiktige og vente med å innføre glutenfri havre. hvis jeg husker rett. Noen cøliakere reagerer mot havre-"glutenet" også, siden disse proteinene ligner på hverandre. Var det legen min på Lovisenberg sa, i alle fall.
Jeg skulle gjerne hatt et lite ord med Balderklinikken som hvordan de anbefaler folk å gå på strenge dietter med tvilsomme begrunnelser.
"Du har nok candida, så du må ikke spise sjampinjong, fordi candida er en sopp og det kan gjære". Hvabehager? Skal jeg ikke spise kotelett heller fordi innvollsorm også er et dyr? Forskjellige arter lever på forskjellige steder, du får sjampinjong i magen omtrent like lett som du får laks i åkeren. Eller er det candidasoppen som liker sjampinjong? I så fall, hvorfor er sopp en av de ytterst få tingene ingen lager alkohol av noe sted i verden? Kansje fordi den ikke har nok sukker i seg til å være mat for gjærsopp..?
Eller "du tåler ikke hvete, spis spelt i stedet". Jasså? Du tåler ikke sau, så spis geit? Er det mulig å finne to kornsorter som er genetisk sett likere? Eller er det heller at de brukes i forskjellige ting (spelt finnes stort sett bare som sammalt i "sunne" ting, mens hvete er overalt i raffinert tilstand).
Akkurat det med sopp tror jeg er et kombinasjon av at jeg har misforstått noe og at jeg ikke alltid har faktakunnskapen helt på topp i møte med biologer, jfr diskusjon sist vi møttes ;)
Jeg er enig i at det er fullt mulig å få mange upresise svar og at det er mye svada ute og går når det gjelder intoleranser og allergier, men samtidig har jeg blitt mye friskere av å følge de gode rådene jeg har fått hos nettopp Balderklinkken - og jeg har faktisk tatt helt normale blodprøver og avføringsprøver (herlig) som beviser både candida og intoleranser, som min vanlige fastlege ikke kjente til en gang, på tross av at det er helt vanlige IGg-målinger. Problemet er jo de som ikke undersøker noe som helst og bare hiver seg på hver bølge som kommer, og derfor går på ufornuftige dietter der de får mangel på det ene og det andre. Jeg foretrekker i hvert fall å leve uten noen matvarer fremfor å være slapp, tung (ikke vekt, men følelse i kroppen) og ha magesmerter hver eneste dag. Hvis fastlegen min hadde fått til det, hadde det selvsagt vært mye bedre og billigere.
Er 100% enig i at det virker som det er en del fastleger ute og går som ikke ser ting de skulle sett, og ikke holder seg oppdater. Helt klart et problem. Leger, som alle andre, burde vite alt om faget sitt og ikke gjøre feil. Desverre er leger og alternativer-til-leger mennesker, som glemmer, ikke har tid til å lese, og holder fast ved teorier de skulle ha forkastet.
Men når det gjelder å "hive seg på bølger", så beklager, der kan jeg ikke se annet enn at "alternativene" har større bølger på grunnere vann. "Fads" kommer fortere og skvulper høyere i alternativverdenen. Askeavkok, anyone? Ikke? Magnetarmbånd da? Ikke det heller? Da hjelper det sikkert å kutte ut gjær, sukker, melk, kjøtt, gluten og egg. For soya er nemlig sunnheten selv. Balderklinikken ikke noe unntak.
Men det ødelegger jo ikke at du (hvem du nå enn er -dette er noe jeg diskuterer en del) har opplevd bedring med dietten du har fått der.
Det at det virker er det viktigste. Men på en god nummer to som nest viktigst er å vite hvorfor det virker, slik at man kan repetere behandlingen der det er fornuftig, og unngå den der problemet egentlig er noe helt annet. Det er her jeg mener Balder & co svikter fullstendig -de har sin Løsning På Det Meste uten tilstrekkelig grunnlag, og gjør derfor en del feilbehandlinger fordi de i bunn og grunn ikke vil sjekke teoriene sine som føles så gode og riktige. Jeg har ennå til gode å høre om noen som har vært på Balderklinikken og ikke fått en diagnose som skulle behandles med å fjerne melkeprotein, sukker og gluten (gjerne andre ting som gjær og sopp også) fra kostholdet. Det kaller jeg spesialisering...
Jeg hadde bakterieinfeksjon i puppene da jeg ammet og fikk underveis til diagnosen beskjed om at det SIKKERT var candida og at jeg dermed burde kutte ut alt fra sjokolade til sjampinjong. :gal: Og så var det antibiotika som hjalp, gitt.
Er 100% enig i at det virker som det er en del fastleger ute og går som ikke ser ting de skulle sett, og ikke holder seg oppdater. Helt klart et problem. Leger, som alle andre, burde vite alt om faget sitt og ikke gjøre feil. Desverre er leger og alternativer-til-leger mennesker, som glemmer, ikke har tid til å lese, og holder fast ved teorier de skulle ha forkastet.
Enig, enig.
Men når det gjelder å "hive seg på bølger", så beklager, der kan jeg ikke se annet enn at "alternativene" har større bølger på grunnere vann. "Fads" kommer fortere og skvulper høyere i alternativverdenen. Askeavkok, anyone? Magnetarbånd da? Balderklinikken ikke noe unntak.
Meg bekjent anbefaler ikke Balderklinikken askeavkok. Jeg har aldri fått anbefalt annet enn kostråd (basert på undersøkelsene de har gjort), vitaminer, mineraler og melkesyrebakterier der. Det er helt sikkert forskjell på behandlerne der, men jeg ser ingen grunn til å dømme hele klinikken nord og ned. Mine behandlere er henholdsvis utdannet lege og ernæringsfysiolog, og har aldri prøvd noe på meg fordi de har lyst til å teste det ut...
Jeg er enig med deg i at mange såkalte alternative behandlere tester ut mye rart og ikke har noen skikkelig teoribakgrunn for det de gjør, men jeg går ikke med på å slenge hele Balderklinikken i den kategorien. Testing på intoleranser er helt vanlig i mange andre land, også blant "tradisjonelle" leger, og eliminasjon fulgt av reintroduksjon av matvarer er jo en behandling der en finner ut om ting faktisk fungerer. Det vil si at veldig mange kan begynne å spise gluten, melk, gjær og sukker igjen i små mengder etterhvert, noen helt som normalt, og noen ikke i det hele tatt. Men helt enig i at det er all grunn til å være skeptisk innstilt og stille spørsmålstegn ved det en blir fortalt, og det er dessverre alt for mange behandlere som utnytter folks usikkerhet og tar pengene deres uten å gi dem reell hjelp.
Nuvel, noen påstår at jeg må jobbe litt på jobb ;)
...hmmm.... Hvem er du?
Meg bekjent anbefaler ikke Balderklinikken askeavkok. Jeg har aldri fått anbefalt annet enn kostråd (basert på undersøkelsene de har gjort), vitaminer, mineraler og melkesyrebakterier der. Det er helt sikkert forskjell på behandlerne der, men jeg ser ingen grunn til å dømme hele klinikken nord og ned. Mine behandlere er henholdsvis utdannet lege og ernæringsfysiolog, og har aldri prøvd noe på meg fordi de har lyst til å teste det ut...
Jeg er enig med deg i at mange såkalte alternative behandlere tester ut mye rart og ikke har noen skikkelig teoribakgrunn for det de gjør, men jeg går ikke med på å slenge hele Balderklinikken i den kategorien. Testing på intoleranser er helt vanlig i mange andre land, også blant "tradisjonelle" leger, og eliminasjon fulgt av reintroduksjon av matvarer er jo en behandling der en finner ut om ting faktisk fungerer. Det vil si at veldig mange kan begynne å spise gluten, melk, gjær og sukker igjen i små mengder etterhvert, noen helt som normalt, og noen ikke i det hele tatt. Men helt enig i at det er all grunn til å være skeptisk innstilt og stille spørsmålstegn ved det en blir fortalt, og det er dessverre alt for mange behandlere som utnytter folks usikkerhet og tar pengene deres uten å gi dem reell hjelp.
Nuvel, noen påstår at jeg må jobbe litt på jobb ;)
Åh, hei! Er du her! Så bra! :highfive::blomster:
Nei, jeg mente ikke å si at Balderklinikken anbefaler askeavkok, poenget var å vise til tidligere store alternativbølger (på 70-tallet helbredet askeavkok alt fra kreft til håravfall, på 80-tallet hadde magnetarmbånd mye av de samme virkningene). Ja, jeg vet at det er folk med gode utdannelser på Balderklinikken også, og i noen tilfeller har de helt sikkert rett i at det er nettopp deres type diettomlegging som skal til. Men de har så til de grader sin "greie" som svaret på alt at jeg har en viss skepsis til den kritiske sansen i internkulturen der. Men så lenge pasienten er selv oppegående og ressurssterk nok til å ta gode vurderinger i møtet mellom Balderdiagnosn og andre leger så går det nok bra.
Ja, sant :D Jeg er enig i at en trenger å være ganske ressurssterk og kunnskapssøkende selv for å få noe ut av behandlingen der - og ha god råd for å gå der i det hele tatt, og det er problematisk i seg selv. Alt i alt er jeg mer tilhenger av at det offentlige helsevesenet utvider horisontene sine og hjelper folk der, selvsagt. Det er vi i hvert fall enige om :D
Det må være quote i begynnelsen og slutten av teksten som skal siteres. (Bare uten mellomrommene jeg har lagt inn nå for at det ikke skal bli sitat nå.)
Ingen grunn til å føle seg truffet. Har lest tråden. Såvidt jeg forsto så er det snakk om gjennomtenkt diett i forhold til konkrete mistanker -UC, Chrons og Cøliaki etc er det jo drevet mye forskning på. De er ikke enkle å forstå eller håndtere alene, og til sammen... det hadde vært mirakuløst om han hadde fungert i det hele tatt på tilfeldig sammensatt mat.
Han testes jo av flere instanser og laboratorier virker det som, så om det er noen udokumenterte "Balderhypoteser" innblandet, så er de i mindretall og dere måtte i alle fall ha kjørt en streng diett og prøvd dere frem. Det finnes ikke nok mennesker i verden som er skrudd sammen akkurat som gutten din til at noen kan vite alt om hva som hjelper og hva som ikke gjør det -biokjemien i et menneske er så kompleks at dere er nødt til å drive nybrottsarbeid i alle fall. Og det gjør du, det skal du ha! Herre Gemini, jeg melder meg i dypt imponert -klubben. :tilber:
Det er ikke uten grunn at man fant ut at man burde ta en bachelor i ernæring...
Jeg tåler ikke melk særlig godt. Jeg liker det veldig godt, men blir relativt dårlig i magen av det. Noe som helt sikkert skyldes mangel på en del tarmer. Det er flere ting jeg ikke tåler like godt. Men jeg er ikke alltid like flink til å spise slik jeg burde (men en jævel til å ta konsekvensene av ufornuften uten å klage, i det minste :knegg:).
Vi har to stk barn fra en del av verden hvor melk ikke er så vanlig. Eldstemann elsket melk fram til hun var drøye to år. Så begynte hun å få magesmerter. Hun ble testet av lege, som ikke kunne påvise noen form for allergi, men siden symptomene var så tydelige - luftsmerter og løs mage - fikk vi beskjed om å holde henne unna melk. Så da ble det rismelk, soyamelk og havremelk i salig blanding. De som hadde tilsatt kalsium.
Vi var imidlertid ikke fanatiske, iom at det var snakk om intoleranse, ikke allergi. Og hun ble bedre.
Minstemann begynte også å klage over vondt i magen, og ble også satt på samme melken. Han har imidlertid nå, etter tre år, begynt med vanlig melk på frokostblandingen, uten at det ser ut til å føre til problemer. Han drikker imidlertid ikke vanlig melk.
Men nå har jeg begynt å lure igjen, for eldstemann er knapt borte i melk, hun drikker det ikke, spiser det ikke på frokostblanding, og vi bruker det særdeles sjelden i matlagingen. Hun spiser sjelden youghurt og lite ost. Men i det siste har hun begynt med luftsmerter igjen. Og fjerting uten sidestykke. Så da lurer jeg jo veldig på hva dette er for noe...
Vi hadde en periode hvor vi reduserte gluten i kosten (helt uten tester først :rødme:) siden hun slet veldig med konsentrasjoen, og man hadde hørt at det kunne hjelpe. Men vi innså jo fort at a) glutenfritt smaker ikke så godt i følge 7-åringer og b) det ble for mye pes uten at vi viste om det var et reelt behov, så vi kuttet det ut igjen (eller rettere sagt begynte å drite i å kutte det ut).
Da vi flyttet til USA hadde hun kantine-mat det første halve året (det var stas, må vite!), men vi kuttet det ut i høst, da jeg var særdeles lite imponert over hva de serverte. Nå er hun på matpakke - mamma sin sunne med brød som hoveddel. Og nå lurer jeg på om brødet kan være problemet :vetikke:
Tror rett og slett vi må ta en tur til legen og ta noen tester. Cøliaki har hun jo ikke ut fra det jeg har lest om den sykdommen, men det er et eller annet av det hun spiser som danner gasser, så mye er sikkert. Men hva? Hun fiser i ett, og i går kveld våknet hun og kom ned med magesmerter. Liker det ikke!
Jeg håper uansett at hun ikke har noen form for matvareallergi. Intolleranser kan man leve atskillig lettere med enn allergier er min erfaring :nemlig:
Vel, jeg kjenner at å studere ernæring neppe er det dummeste jeg har gjort... Eller det skulle vel være mellomrom har jeg lært i en annen tråd ...
Ernæringstudier har alltid vært min drøm også, men det tilbys ikke her og flytting er ikke bare-bare. Trist. Jeg og du er jo av hver vår "skole" (jeg hører jo på disse ernæringsfysiologene og legene som sier mettet fett er bra og for mye karbo ikke er det :knegg:) men selve temaet ernæring er vanvittig spennende og jeg lurer på hvor vi er om 10 år. Spennende, spennende.
De aller fleste vil bli friskere av å kutte ut matvarene Balderklinikken anbefaler. På den måten kutter man effektivt alt som er usunt. Man kan ikke spise boller og sjokolade eller drikke alkohol på en slik diett. Voila! Man føler seg bedre!
Nettopp. Jeg gikk dit og tok haugevis med prøver en gang i tiden, og ingen slo ut. Allikevel fikk jeg beskjed om å kutte en hel haug i noen uker, for å så gjeninnføre en helt absurd mengde med akkurat den matvaren. Jeg følte fremdeles ingenting, bortsett fra at jeg ble kvalm av å spise åtte sukkerbiter på rappen. Det mente de var heelt unormalt, og anbefalte meg derfor å kutte sukker, gjær og mel (mener jeg å huske) i rundt et halvt år, for da kom jeg sikkert til å føle meg bedre. Basert på ikkeno.
Det som også er litt spesielt er at melk var en av de få tingene de ikke ba meg ligge unna, og det tåler jeg ikke.
Det stemmer nok for en del, men for mitt vedkommende hadde jeg et fullstendig sunt kosthold hvor jeg så godt som aldri spiste sjokolade, boller e.l - med andre ord, lite sukker og raffinert hvete, men likevel var jeg dårlig. Jeg fikk satt sammen en fornuftig diett i samarbeid med ernæringsfysiolog der jeg fikk balanse i kosten (i stedet for å bare kutte ut masse ting og få et ensidig kosthold, slik jeg gjorde i begynnelsen), og da begynte bedringen å komme. Det er derfor en absolutt trenger veiledning fra kyndige folk når en skal gjøre endringer i eget eller barns kosthold, så får det være opp til hver enkelt hvor de søker den veiledningen.
Selvfølgelig er det opp til hver enkelt hvor de søker den veiledningen, men det er ikke det samme som at alle som veileder i dette er kyndige. Jeg, og flere, har f.eks. veldig dårlig erfaring med Balderklinikken. De har også vært utsatt for ganske massiv kritikk fra både media og fagmiljøer.
Jeg driver og lurer litt på dette med melkefritt (eller melkeredusert) kosthold selv.
Jeg har spesielt et barn som jeg gang på gang observerer blir påvirket av melk. Han blir mer uvøren, rastløs, snøvler osv. Han virker rett og slett dopa. Han har ellers mye magetrøbbel. Selv da han som morsmelkernært baby visstnok ikke skulle ha slitt slik han gjorde.
Da jeg var vaktbikkje på fulltid og begrenset melkeinntaket (han kan drikke 3-4 liter kjapt om han har muligheten), så ble han veldig, veldig mye bedre. Nå som vi kjøper inn både vanlig melk og rismelk, ser vi også en bedring. Så jeg tror ikke det vil være nødvendig å kutte helt for å ha effekt.
Men så er det dette, da. Vi ser hvordan han blir. Familien ser hvordan han blir. Det er så innmari tydelig for alle. Men å prøve å ta opp dette med fagfolk har vist seg nytteløst. Problemstillingen er rett og slett ikke interessant for dem.
Så hva gjør man da? Fortsetter å pøse på med Ritalin, Melatonin og andre ting uten å se på kostholdet eller tar saken i egne hender og gjør justeringer som har vist seg å begrense behovet for de andre medikamentene? Hvorfor er vår rapportering av effekt av f.eks. Ritalin viktig for behandlingen, men ikke rapporteringen av hvordan ungen blir av melk, vaniljeis osv?
Som sagt. Jeg er i tenkeboksen litt her. Og jeg skal ikke prøve å innbille meg at dette er samme problematikken som de som har en påvist intoleranse strever med. Men er det virkelig så uansvarlig å gjøre justeringer basert på hva man ser fungerer?
Selvsagt er det ikke det samme som at alle som veileder i det er kyndige, det var ikke det jeg mente heller. Det er veldig synd at folk har dårlige erfaringer, men det må være lov til å fortelle om de bra også? Så kan folk bestemme sjøl? Som sagt mener jeg uansett at dette burde være dekket inn i det offentlig helsevesenet på en bedre måte enn i dag.
Nja og njei. Selvsagt er det bra å høre om gode erfaringer, og det er bra med nye erfaringer. Men når det kommer til det alternative feltet, som jeg regner Balderklinikken innenfor, så syns jeg det er veldig mye rart. Jeg vet om mange som driver med ernæring som jeg anser som mer seriøse enn Balder.
Balder er veldig dyre, og jeg syns det er synd at folk med plager bruker massevis av penger på seriøse aktører når de kanskje kunne fått bedre hjelp andre steder.
Jeg mente ikke at du ikke fikk komme med dine erfaringer, men jeg mener at det er nyttig at motforestillinger mot disse også kommer frem. Det vil jeg tro også er nyttig når det kommer til meninger og fakta om et melke- og glutenfritt kosthold også.
En ting er at fagfolk (regner med du mener leger) liker dårlig å gjøre ting basert på synsing og følelser, og det forstår jeg jo forsåvidt godt!
En annen ting er at det er veldig avhengig av legen. Jeg snakket nettopp med legen til lillegutt på sykehuset per telefon, og hun sa noe sånt som at "om du så kommer trekkende med Snåsamannen skal jeg støtte deg hvis det gir lillegutt et bedre liv og vi ikke klarer hjelpe han" :humre: F.eks. Mens andre er helt sånn "er noe med maten sier du...? :skeptisk: "
M.a.o - det spørs hvem du spør og hva du egentlig spør om - jeg vil si til og med hvordan du ordlegger deg...
Tja. Jeg har inntrykk av at spesielt de legene jeg har møtt innen BUP rett og slett er mer opptatt av å realitetsorientere foreldre og er veldig skeptisk til "motedietter". Koblingen mellom kosthold og fordøyelsesproblemer er jo litt sterkere enn den mellom kosthold og atferd/"BUP-diagnoser". Og jeg har også inntrykk av at de nok møter på veldig mange foreldre som "har lest en hallelujaartikkel i et ukeblad".
Hihi, ser den ;) Bare syntes diskusjonen om Balderklinikken osv begynte å bli litt ferdig, men for all del - avsporing er gøy :D Ufin prøver jeg å unngå, da... :fnis: