Hva synes dere om disse ovnene? Sitter og leter etter en passende peisovn til huset vi bygger og har funnet noen jeg liker godt, men hvilken skal vi velge?
Synes det er en fordel at man kan se flammene fra flere sider og at den ikke er for liten og spinkel.
Hva synes dere om disse ovnene jeg har funnet? Noen som har noen av dem og kan dele erfaringer? Tips om andre ovner ønsker jeg også, men helst i en prisklasse rundt 25000kr (ikke noe problem om den koster mindre altså ;) )
Skal den stå fritt eller inntil vegg?
Jeg tenker i forhold til oppbevaring av ved.
Er det oppbevaring for ved under noen av disse? Inni sokkelen liksom?
SYns de var fine alle tre jeg. Men selv ville jeg foretrukket de med ett glass. Ikke de små på sidene. Det mest pga rengjøring da, for det blir litt sot på glassene selv om de i teorien skal brenne seg av automatisk.
Den skal stå mot vinduer, midt i stua. Det er vinduer som går fra gulv til tak og ovnen skal stå foran disse (der to vinduer møtes) Det er rom for oppbevaring av ved under ovnene (tror jeg) Men det er nok ikke mye plass, så vi må nok ha noe oppbevaring av ved et sted ved siden av også vil jeg tro.Har ikke tenkt så mye på det med rengjøringen jeg, men det var jo et godt poeng...:cool:
De er enkle å rengjøre altså, det er bare litt kjedelig, så jeg hadde nok vurdert en med ett glass når de allikevel har glass såpass langt rundt uansett.
Om den skal stå fritt kan det være lurt å sjekke det med oppbevaring til ved også om du ikke har en annen plan for hvor du skal lagre veden. Så slipper du å ha egen ved-dunk ved siden av mener jeg.
Tror det finnes en del med slike rom under.
Vi har peis i fra scan men det er en peisinnsats. Vi er veldig fornøyd med den så langt.
Denne har vi også sett på, synes også denne er pen! :nikker: Har bare sett den på nett, men ut fra målene på den, virket den litt spinkel!? Er det fort gjort at veden faller mot glasset, eller er den enkel å legge i ? Hvor lang kan veden være?
Vi hadde egentlig bestemt oss for storebroren (Tria), men den ble gedigen så vi spontanombestemte oss for denne. Tria ville blitt for varmt for huset vårt. Den er ikke spinkel og lett å legge inni. Veden faller ikke mot glasset. Er usikker på hvor lang veden kan være, men vår egen ved som er "lengre enn normalt" går fint inni.
Har dere tenkt på hvor store vedkubber dere får inni ovnen? Vi hadde en lekker Varde ovn med kleberstein der vi bodde før. Men vi fant fort ut at det var utrolig irriterendes at ALLE vedkubber var for store for kammeret og at man ikke kunne legge inn mer enn en av gangen, max to. Nå bor vi i et gammelt hus med en STYGG Jøtul som ser ut som den kommer fra Påskeøya. Men den har et digert kammer og varmer utrolig mye bedre enn den vi hadde før. Vi skal nok ha en ny en gang, men jeg vet jammen ikke hva det kan bli. For jeg vil ikke ha en sånn pingleovn som vi hadde før. Samme hvor lekker den var.
Hva er (ca) pris på de tre Jøtulene i hovedinnlegget? Og på den til Veronal? Hvordan går man forresten frem når man vil bytte peis? Må man ha inn fagfolk (og hvilke fagfolk gjør slikt?), eller kan man bare løfte bort den gamle peisen, kappe til den pipesaken som syns inni rommet og hekte den inn i pipeløpet i veggen?
Vi har en virkelig stygg peis. Utrolig at noen kunne velge en slik peis med åpne øyne.
Fin denne også:nikker: men vil helst ha en uten slik sokkel. Synes også sideglassene blir litt for små. Har ikke sett denne live så kanskje inntrykket er annerledes da?
Har forresten fått pristilbud på Eos 1175 (nederste bildet) og ca 4 m stålpipe, med alt inkludert skulle de ha 33000kr!! Det er vel et godt tilbud eller?? Vet ikke hva bare stålpipe koster vanligvis jeg, men ovnen skulle de i utgangspunktet ha 28900kr for.
(litt dyrt, da samme ovn koster 20000 nkr i svergie) men med pipe ble det jo et godt tilbud, eller?
Hvis prisforskjellen mellom Norge og Sverige er så stor, er det vel ingen grunn til å ikke ta en svensketur vel? Eller må man ha montør fra den butikken man kjøper hos?
Ingen av dem er fra Jøtul ;)
Den øverste er fra scan og koster ca 21000kr,
den i midten er fra Drooff og koster 22900kr,
den nederste er fra Jydepeisen og prisen jeg fikk oppgitt fra forhandler er 28900kr.
Vi har samme som Veronal, men jeg syns den er vanskelig å fyre i. Glasset blir fort sort. Har snakket med produsent flere ganger for instruksjoner, men syns allikevel det er vanskelig å holde rutene fri for sot..
Dani: Det kan skyldes treverket. Det kan være at det ikke er tørt nok? Eller at det skyldes treverket (bjørk brenner mer effektivt og gir høyere flammetemperatur enn f.eks. furu - høyere temperatur gir mer efffektiv forbrenning/mindre soting). Det er også viktig med moderat mengde med ved - for mye treverk i oven medfører at det tar mye lengre tid før temperaturen blir høy og i mellomtiden soter det. Papir soter - det er derfor bedre å bruke opptenningsbriketter. Har jeg glemt noe da? :gruble:
På vinteren har vi kanskje vasket glassveggene en gang i uken hvis vi har brukt den daglig. Da er de absolutt ikke nedsotet heller.
I teorien, ja, men i praksis blir rutene nedsotet fort.
De gode gamle jøtul ovnene varmer veldig godt. De med kokeplater på topppen varmer best, synes jeg. Vi har en med kleberstein nå. Er veldig skuffet. Den var helt sikkert svinedyr også (den sto her når vi flyttet inn).
Veronal: Vi har liksom gjort alt riktig, bortsett fra at vi stappet ovnen full av ved i starten. Glasset sprakk faktisk, og vi fikk nytt glass.
Nå har vi knusk tørr bjørkved som vi legger inn to og to. Døra er åpen helt til varmen har slått seg i ovnen, men allikevel blir det av og til sot.. Vi må nok bare trene litt mer på den, for det skjer ikke hver gang lenger.. Vasker også med tørkepapir fuktet i vann og så dypper vi det i asken, og det blir helt rent.
Det er en Contura 660T med kleberstein. Alle modellene deres er her: www.contura.eu/no/modeller/ Jeg anbefaler å gå inn på hver enkelt ovn og titte på detaljene, for de fleste kommer med valgfrie komponenter som gjør en stor forskjell både i utseende og funksjonalitet. F.eks kunne vår hatt tett klebersteinsbase i stedet for vedlagringsplass, og øverst kan den ha konveksjonsfront (som vi har), en liten bakeovn eller varmehylle.