Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er det en bra ting at hjernebarken blir tykkere?

#1

DM sa for siden:

Er det en god eller en dårlig ting at hjernebarken blir tykkere?

På forskningsdagene i Bergen hadde de et åpningsshow med Solveig fra Newton, og der hadde hun en sånn quiz der publikum skulle rekke opp begge hendene for ja, eller sitte seg ned på huk for nei når hun la frem påstander, og så leste hun opp svaret etterpå.

Det ene spørsmålet hun stilte var om det var sant at forskere hadde funnet ut at hjernebarken ble tykkere av å spille Tetris, og mesteparten svarte nei, mens svaret var ja. Forskere har funnet ut at hjernebarken blir tykkere av å spille Tetris. Så da lurer jeg selvsagt på om det er en bra ting, for se, det sa de ingenting om.


#2

Marit K sa for siden:

Det bør helst være bra. :bekymret:


#3

DM sa for siden:

Ja, ikke sant. :knegg:


#4

Kanina sa for siden:

:knegg: Tjukk i huet av å spille tetris, ja.

Det er en bra ting. :nemlig: (Men akkurat hva det er som skjer i hjernebarken som gjør den tykkere, kan man ikke si helt med sikkerhet ennå).


#5

Schnuppa sa for siden:

... som i tjukkere i hodet? Sorry, kunne ikke dy meg.
Jeg har dessverre ikke noe vettugt svar til deg DM men det høres da positivt ut. Tykkere hjernebark, mer blodgjennomstrømming,høyrere aktivitet?
Hilsen synseren


#6

DM sa for siden:

Hvorfor?

Om jeg skal gjette, så gjetter jeg på at det øker samarbeidet mellom venstre og høyre hjernehalvdel?


#7

Schnuppa sa for siden:

Der var Kanina ute før meg ja. Jeg har iallefall ikke tykk hjernebark.
Hilsen treig i avtrekkeren
:mumle:


#8

DM sa for siden:

Hihi, ikke sant? (Til det første.) Ja, at noe blir forstørret ved trening pleier jo i utgangspunktet å være bra?

#9

DM sa for siden:

Eller kanskje det er nettopp det du har. :mhmm:

#10

Marit K sa for siden:

:snurt:

Vi som spiller tetris har veldig velutviklet fingermuskelatur. :nemlig:


#11

Albertine sa for siden:

Det viktigste ved dette er jo om det vil vises på vekta. "Du blir tyngre av å spille Tetris." Da tenker jeg det blir slutt på spillinga, gitt.


#12

him sa for siden:

Hjernebarken er kort sagt den delen av hjernen som er typisk for mennesker. Sitaten under er hentet herfra.


#13

Marit K sa for siden:

:humre:


#14

him sa for siden:

Helt korrekt. :humre:

#15

Marit K sa for siden:

Så da konkluderer vi kort med at det å spille tetris er bra for sjelslivet. Det var det jeg visste. :trekker raske slutninger:


#16

Kanina sa for siden:

Ikke nødvendigvis. Det kan bety så mangt, og det sier egentlig fint lite om samarbeidet mellom hjerneområder. Men antakelsen er at hejrneområder som er mye i bruk, enten blir tilført mer ressurser i form av støtteceller og blodtilstrøming, at det er en økning i antall forbindelser i et slik område, eller sågar at det dannes nye hjerneceller der. Men alt dette er bare spekulasjoner. Nydannelse av hjerneceller (altså nerveceller) er kun påvist i noen få steder i hjernen.
I tillegg vet man at fortynning av hjernebarken ikke er så bra i det lange løp, etter en viss alder. Både aldring og demens er kjennetegnet av at hjernebarken blir tynnere, og dette har følger for hvordan hjernen fungerer.


#17

Kanina sa for siden:

:lol:


#18

Ru sa for siden:

Så Tetris (og Bejewled håper jeg) er kuren mot demens? :hyper:


#19

DM sa for siden:

Ah, da er jeg mye klokere. Takker og bukker.


#20

Kanina sa for siden:

Tjah, dyr har også hjernebark. Det er bare at menneskets hjernebark er veldig veldig stor, med stor overflate.

Hjernebarken er det ytterste laget av storehjernen (kort sagt), hvor hoved-delen av hjernecellene sitter, og hvor de mottar informasjon fra andre hjerneceller. Resten av storehjernen består av forbindelsene, eller "ledningene" mellom hjernecellene, som ser lysere ut fordi de er dekket av bittesmå fettlag (isolering).


#21

Kanina sa for siden:

Ikke akkurat. Men det de prøver å demonstrere, er at hjernen har potensiale til å endre seg i positiv retning, også i voksenlivet. Så kan man tenke seg andre treningsprogram som kan ha effekt mot demenssymptomer, eller virke bremsende eller kompenserende. Håper man, i alle fall. Selve sykdomsprosessen tror jeg ikke man kan påvirke med kognitiv trening, men man kan få mer ut av det man har igjen.


#22

him sa for siden:

Jeg tror nok hjernebarken er en av de tingene hvor man kan si at størrelsen faktisk har en betydning. :humre: Det er forresten en interessant artikkel jeg linket til. Og heretter holder jeg meg til Store Norske Leksikon (ble så skremt av å se en journalistisk artikkel linke til wikipedia. :skremt: )

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.