Avrapporteringstråden Hva er det til middag i dag
er fin den, det er ikke det. Men hvis en middagsstafett virkelig skal være brukandes, må det oppskrifter til. :nikker:
Derfor oppfordrer jeg alle til å legge ut oppskrift på det de har laget. (og gjerne fortelle hvilken oppskrift/kokebok de har brukt eller basert retten på)
Jeg har vært skikkelig elendig til å fortelle om min matlaging i det siste, men nå skal jeg skjerpe meg. :yessir:
Pannekaker med bygg og havre
1 dl hvetemel (øko fra Coop)
2 dl byggmel (de har øko på Helios)
1 dl små havregryn (øko fra Coop)
3-4 egg
7-8 dl. melk
1 ts havsalt
Bland alle ingrediensene til klumpefri røre. La svelle et kvarter eller så, før de stekes. Serveres med blåbær, bacon og lønnesirup, eller fylles med kjøttsaus eller soppstuing og gratineres i ovnen med ost på toppen.
400 g. karbonadedeig
2 fedd hvitløk
1 hakket løk
2 gulrøtter i bitte små biter
1 stangselleri i småbiter
og har i
½ glass tomatpure
1 boks hermetiske tomater og gjerne noen ekstra friske tomater i biter
1 ts oregano
1 ts basilikum
1 ts merian hvis du har
salt og pepper og bittelitt sukker.
Lag gjerne en dobbel/trippel/kvadruppel porsjon av denne og frys ned. Da har du noen middager klare. I tillegg kan du bruke en porsjon av dette + bechamelsaus til lasagne.
500 g. fullkornspasta kokes til
Pamesan raspes over.
400 g laksefilet
1/2 pk. frossenspinat
3 ss smør
3 ss hvetemel
½ l melk
salt, pepper
muskat
200 g makaroni, gjerne fullkorn
2 eggeplommer
2 eggehviter
1-2 never knust kavring/brødrasp/griljermel
Skjær laksefileten i store terninger. Legg dem i formen sammen med frossen spinat.
Varm smør i en kasserolle og tilsett hvetemel. Spe med melken under omrøring til en glatt saus. Kok samtidig makaroni, sil av og ha i formen sammen med fisk og spinat.
Skill eggene og ha eggehvitene i en helt ren bolle.
Ta sausen til side og rør inn eggeplommene. Smak til med salt, pepper og muskat. Hell sausen over alt i formen og bland forsiktig. Pisk eggehvitene stive og vend dem forsiktig inn i blandingen. Strø brødrasp over og stek i ca 30 minutter på 200 ºC.
I mens koker du poteter, lager en frisk grønn salat eller agurksalat og smelter smør. Jeg liker smøret best når det er litt brunt, men hver sin smak.
Kanskje kan denne retten lages med røkt laks?
Jeg fant dette forslaget
på nett, men har ikke prøvd det ut. Jeg vil tippe det går an å bytte ut den laksefiletene med en noe mindre megde røkt fisk. Kanskje 100-150 g?
2 kyllingfileter
1/3 kopp revet parmesanost (ca 1 dl)
1 ts oregano
1 ts paprikapulver
1/2 ss smør
1 ss olivenolje
salt og pepper
smelt smøret og bland med oljen.
bland krydderne og parmesanosten.
Dypp kyllingfiletene i oljeblandingen, og vend dem i ost/krydderblandingen.
Stek dem i oven på 175 i 30 minutter
Server med hjemmelaget potetstappe (kok poteter og/eller gulrøtter/blomkål/broccoli, hvitløksfedd i god buljong, hell av vannet, mos potetene, ta i en dæsj smør, spe med melk til ønsket konsistens. Smak til med salt pepper og evt. parmesanost.
Tomatsalat
Finhakk tomater, agurk, hvitløk og evt. ruccola. Smak til med salt, pepper, olivenolje og eddik.
Denne tråden vil jeg delta i. Har laget en del enkle og sunne "lage-fra-bunn-av" middagsretter i år, og det har jeg tenkt til å fortsette med. Morsomt hvis noen har lyst til å legge inn bilder også. :jupp:
I går hadde vi lørdagsmiddag. Det ble biffsnadder med bearnaise og ovnsstekte poteter. Innhold i biffsnadder: okse indrefilét i biter, rød paprika, champignon, sølvløk, vanlig løk. Stekes godt, og gjerne hver for seg.
Denne Grete Roede-oppskriften kan jeg gå god for. ;)
Soyaglasert kyllingbryst
400g kylling brystfilet
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ss olje
Råstekte grønnsaker
400 g sesongens grønnsater
6 mandelpoteter
2 båter hvitløk
2 kvister timian
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss olje
1 lime
Soyasaus
2 dl Soya-saus
1 ts sukker
1 lime
Slik gjør du:
Strø litt salt og pepper på kyllingbrystene, og stek dem i en middels varm panne med olje til de er gylne.
Legg kyllingbrystene i en ildfast form og stek dem videre i stekeovnen på 180 grader til kjernetemperaturen er 60-62 grader. Hvil kyllingene i 5 minutter.
Vask og skrell grønnsaker og poteter. Skjær grønnsakene i biter og potetene i båter. Råstek grønnsakene og potetene i olje sammen med finhakket hvitløk og timian til de er møre. Smak til med limesaft, salt og pepper.
Kok opp soyasaus og sukker og la det koke noen minutter. Smak sausen til med limesaft, og avkjøl før servering.
Server kyllingfiletene på hver sin seng av råstekte grønnsaker og fordel soyasaus over. Pynt med litt timian.
Denne har vi hatt ofte i det siste. Må prøves!
Lett å lage er den også, og raskt går det! reklamere alt jeg kan
Greske kjøttboller med couscous
2-4 pers.
kjøttboller:
500 g lammedeig
1 egg, lett sammenvispet
2 hvitløkfedd, hakket
1 ts spisskummen
1/2 ts tørket mynte
1 ss hakket bladpersille
2 ss hakket frisk koriander
salt og pepper
8 små trespidd (jeg droppet disse)
[size=3][/size]
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Elt det sammen med hendene til en smidig deig som slipper sidene i bollen.
Del deigen i 16 emner. Dypp hendene i kaldt vann, og rull hvert emne til en ball. Tre to baller på hvert spidd og klem de avlange.
Pensle kjøttbollene med litt olje og stek dem i en grillpanne eller stekepanne.
[size=3][/size]
yoghurtsaus:
3 dl yoghurt naturelle 1-2 hvitløkfedd, hakket
1/2 ts spisskummen 1 ts tørket mynte eller 2 ss hakket frisk peppermynte
1 slangeagurk salt kajenne pepper
Del slangeagurken i to på langs og skrap ut kjernen med en skje. Kutt agurken i små terninger. Bland sammen yogurt, hvitløk, spisskummen og mynte. Rør inn agurkterninger og smak til med salt og kajenne pepper.
couscous: 250 g hurtig couscous
3 dl grønnsak buljong 2 klatter smør
1 god håndfull hakkede nøtter(cashew, pistasje, valnøtter, mandler) 1 god håndfull hakkede tørkede aprikoser
2 ss granateple kjerner, kan sløyfes 1 ts spisskummen
hakket bladpersille, mynte eller koriander 4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
salt og pepper
Ha couscousen i en stor bolle og rør inn kokende kraft og smør. Dekk til bollen og la det stå å svelle i 5 minutter.
Visp sammen olje og sitronsaft, smak til med salt og pepper.
Rør i couscousen med en gaffel, bland inn sitrondressingen og de andre ingrediensene. Smak evt. til med mere salt og pepper.
Det så deilig ut, AnnKi. Men her i byen selges bare lammedeig en liten periode om høsten. Hvor får du tak i det? Jeg kan sikkert prøve med biffdeig og.
Lammedeig er vanskelig å få fatt i nå ja. Jeg har brukt kyllingkjøttdeig jeg. Syns det ble veldig godt! Brukt kjøttdeig, karbonadedeig og svinekjøttdeig også. Alt smakte bra!
Ja også istedenfor tørket mynte og fersk mynte har jeg brukt hakket mynte på glass (colemans mint sauce).
(har hakket hvitløk, hakket koriander, hakket chili og hakket ingefær på glass også)
I dag skal vi ha lapskaus, man taver det man haver og putter det i en gryte...
Dagens variant:
Oksebog
Gulerøtter
Poteter
Blomkål
Brokkoli
Løk
Laurbærblad
Oksebuljong
Div krydder: malt nellik, pepper, salt, muligens mer (har ikke kommet så langt i prosessen enda).
Vi bruker ferdigpakke med fløtegratinerte poteter (sånn tørr pose), men man kan selvsagt også bruke vanlige poteter i skiver og fløte over.
Vi slenger oppi en ildfast form;
Pakken med fløtepoteter og væsken. Blander godt.
Har i pølsebiter, brokkolibuketter, finhakket løk, noen fedd hvitløk, gulrot, og blomkål. Strør ost over og steker i ca 1/2 time, noen ganger litt lengre.
Fisk i all enkelhet (slæger hos min 20 mnd gml lillemor):
1 stykk torsk - fryseblokk.
1 liten purre
5 tomater
en klatt smør
Poteter
Litt sitronsaft
Skjær tomatene i 4-5
Hakk purren opp
Sett på potetene.
Finn frem en gryte, legg fisken i, smørklatten, purren og tomatene.
Kok /damp på svak/mellom varme. Fisken avgir masse vann og sammen med tomatene og purren blir dette en deilig rosa/rød saus, mens fisken blir ferdig. Det hele er ferdig når potetene er ferdig. Mot slutten dasjer jeg litt sitron over.
Tja ikke så avansert idag men vi hadde koteletter med grønnsaks og potet form.
Stekte koteletter i stekepose i ovnene. Krydret med pepper og havurtesalt og hadde på litt olje. Lot det steke i noen timer.
Skrellet poteter, gulrøtter, en rød løk og noen brokolli topper. Hadde alt i ei form , krydret med salt og pepper, tilsatte litt olje og litt matfløte. Lot det steke i ovnene i 30 minutter og serverte det ved siden av kotelettene. godt og til og med B spiste masse grønnsaker og potet idag.
Kalkunspidd med mangochutney 4 porsjoner
Vanskelighetsgrad: enkelt
Krydderstyrke: mild
Tilbredningstid: 30 min
1 kalkunfilet skåret i trekanter
salt og kvernet pepper
mangochutney (kjøpes ferdig på glass)
Tsatziki med rucolasalat:
1 beger matyoghurt
1 lite beger crème fraîche
1 agurk i små biter
1-2 båter revet hvitløk
ca. 5 dl rucolasalat
3 ss hakket frisk mynte
noen dråper tabasco
salt og kvernet pepper
evt. noen dråper olivenolje
Skjær kalkunfileten i ganske små biter. Sleng bitene oppi en brødpose sammen med ca 4 store ss mangochutney. Rist litt på posen slik at alle bitene er dekket før du hiver de oppi en varm stekepanne med litt olje i. Stek til de er gylne.
Tsatziki med rucolasalat:
Vask og del agurken i små biter. Skyll rucolasalaten og snitt den grovt opp. Bland yoghurt og crème fraîche med resten av ingrediensene. Smak til med noen dråper tabasco, salt, pepper og eventuelt litt olje og sitron.
Tomatsalat
(alt kuttet i ganske små terninger hvis ikke annet er oppgitt, må være litt letthåndterlig for å skuffes inn i pitabrød.
Seks godt modne tomater
To rødløk, finhakkes
En halv bunt vårløk, finhakkes
100 g oliven
To avocadoer
200 g fetaost
En generøs dæsj balsamicoeddik (4 ss?)
2 ss god olivenolje
1 ss sitronsaft
Kvern pepper over
Bland litt forsiktig på slutten så du ikke moser avocadoen og fetaosten. Ferdig, kan med fordel stå i romtemperatur og kose seg mens en lager ferdig resten og dekker bordet.
Resten:
Strimle rå kylling og stek i panna med kumin, paprika, pepper, litt salt, chili, mild curry. (evt tacopulver)
Varme pitabrød etter anvisning på pakken.
Sett kesam og salsa på bordet, og masse servietter.
Rop på familien.
Stekt sei
[b][/b]
Dypfryste sei stykker fra Findus
Hvetemel og pepper strø ut på en tallerken. Seibitene dynkes med dette og legges deretter i stekepanne med smør.
Ingredienser til 3:
2 kyllingfileter
2-3 gulrøtter
1 paprika
1 broccoli
Litt revet ingefær
Salt og pepper
1 glass Toro Chow Mein-saus
Litt olje (raps) til steking
Ris til 3, gjerne fullkorn
Fremgangsmåte:
Sett over ris. Hell olje i woken og varm opp.
Strimle kylling og grønnsaker og stek kyllingen til den er gjennomstekt. Legg i grønnsaker og stek i et par minutter mens du rører hele tiden.
Hell over saus og la det koke et par minutter.
Vi har spist Mims spaghettigryte i dag. Den var riktignok helt UTEN spaghetti. :fnis: vi spiste den som en gryterett og hadde ris og salat til. Godt det også. :)
Siden jeg bare lage hurtigmat for tida, kan jeg dra fram søndagsmiddagen i stedet, den ble god.
Ovnsbakt kalkunbryst med litt grillsmak
En kalkunbrystfilét, putt i stekepose sammen med:
Worchestershiresaus 2 ss
Liquid smoke (brent hickorytre, fantastisk smak) 2 ss
Soyasaus, 2ss
Et par dråper tabasco/Red devil
Margarin, ca 50 g
chilipulver
Mild madras curry
Pepper
Paprikapulver
Cumin (Jeera)
Vend filéten og gni litt så den får krydder på hele seg. Putt i mer margarin hvis du vil ha bare sky som saus.
Stek i ovnen på 180 grader til ferdig. (en time? Det står stekeanvisning på stekeposepakken)
Beregn at kalkunen skal være ferdig litt før resten av maten, så den kan stå og sette seg litt før du prøver å skjære i den.
Tilbehør kan være så mangt. Vi hadde maiskolber, for det passer med grillsmak. Og dampede gulrøtter og broccoli.
Det skulle egentlig være sesampotetbåter til, men vi hadde glemt å handle så det ble pasta. Det var også godt.
Lag saus om du vil, eller server skyen og sett kesam på bordet.
2 stk kyllingfilet
2 ss pesto (jeg brukte Barillos Pesto Genovese)
1 løk
2 gulrøtter
4 sjampinjonger
2 fedd hvitløk
litt rød chili
Smør inn kyllingen med pesto på begge sider. Legg kyllingen på et aluminiumsfolieark. Hakk opp løk og legg over, samme med sopp og gulrøtter. Finhakk chilien og hvitløk og dryss over. Litt pepper til slutt. Pakk sammen folien og stek i ovnen. Jeg stekte kyllingen på 200 grader i ca 30 - 40 minutter.
Potetmosen er det vel kanskje ikke nødvendig å lage oppskrift på? Brukte i hvert fall poteter, olivenolje, skummetmelk (teller kalorier) og 4 fedd hvitløk. Samt salt og pepper.
Dette er en middag jeg diktet helt selv i dag, hvor jeg prøvde å bygge en oppskrift i tråd med slankeopplegget mitt. Chilien øker forbrenningen, olivenolje gir sunne fettsyrer, kylling er hvitt kjøtt som gir lavere risiko for kreft enn rødt kjøtt, gulerøttene er vel unødvendige å presentere, og potetene gir karbohydrater, som ernæringsfysiologen i vektklubb.no mener skal utgjøre noe sånt som 60% av matinntaket mitt. :stolt: :überstolt faktisk:
6 stk. grillet kyllinglår
8 stk. mandelpotet i tynne skiver
2 stk. rødløk i skiver
3 stk. hakket vårløk
1 boks kokosmelk
1 boks hakkede, hermetiske tomater
½ dl soyasaus
ca. 3 ts grønn karripasta
ca. 3 ts sukker
ca. 3 ss peanøtter
Sett stekeovnen på 200 °C.
Ha poteter, løk, tomater, kokosmelk, soyasaus og karripasta i en ildfast form. Bland alt godt. Smak til med sukker som gir mer smak og sødme i tomatene. Legg kyllinglårene på toppen, ha over folie og stek i ovn i ca. 15 minutter.
Øk temperaturen til 225 °C, ta av folien og dryss peanøtter over. Stek videre 5-10 minutter til skinnet på kyllinglårene er sprøtt og potetskivene møre. Pynt med frisk koriander, om du har.
I dag skal vi spise Gumbo. Siden jeg er fryktelig lat i dag så klipper jeg inn oppskriften fra www.gumbopages.com (En fantastisk ressurs for Kreolsk mat!)
Filé powder to tasteSeason the chicken with salt, pepper and Creole seasoning and brown quickly. Brown the sausage, pour off fat and reserve meats. In a large, heavy pot, heat the oil and cook the flour in the oil over medium to high heat (depending on your roux-making skill), stirring constantly, until the roux reaches a dark reddish-brown color, almost the color of coffee or milk chocolate for a Cajun-style roux. If you want to save time, or prefer a more New Orleans-style roux, cook it to a medium, peanut-butter color, over lower heat if you're nervous about burning it.
Add the vegetables and stir quickly. This cooks the vegetables and also stops the roux from cooking further. Continue to cook, stirring constantly, for about 4 minutes.
Add the stock, seasonings, chicken and sausage. Bring to a boil, then cook for about one hour, skimming fat off the top as needed.
Add the chopped scallion tops and parsley, and heat for 5 minutes. Serve over rice in large shallow bowls. Accompany with a good beer and lots of hot, crispy French bread.
Marinade:
1,5 dl olivenolje
2 ss. rødvinseddik
finhakket persille/bladpersille
2 fedd hvitløk
1 ss tomatpure
salt
pepper
Sett ovnen på grill 200 grader. Bland alle ingrediensene til marinaden.
Del paprikaene i 4 deler, rens de for stilk, frø og det hvite kjøttet inni. Legg de på en plate med bakepapir og grill de i ovnen til de blir mørke, nesten brente og skallet bobler. Legg de på en skjærefjøl med et rent håndkle over og la de bli kjølige. Sett ovnen på 225 grader (ikke grill).
Mens paprikaene er i ovnen/kjøler seg ned skjærer du squash, skrellet søtpotet og tomater i tynne avlange skiver. Riv parmesan og skjær mozarellaen også i tynne skiver. Forkok eventuelt lasagneplatene om du ikke har fått kjøpt ferske. De skal være akkurat så myke at de ikke brekker - men ikke ferdigkokt og klar til å spise.
Dra skallet av de grillede paprikaene og skjær kjøttet i tykke skiver.
Legg alle grønnsakene i en stor ildfast form, hell over halvparten av marinaden. La de stå i ovnen i 15 minutter, vend dem, og ha over resten av marinaden. La de stå i ovnen i 15 minutter til.
Legg grønnsaker og lasagneplater lagvis i en form. Man kan også lage lasagnen i posjonsformer. Over hvert lag med lasagneplater skal det pensles et tykt lag med pesto og legges noen skiver mozarella. Avslutt med et lag lasagneplater.
Steik formen til alt er mykt. Strø over parmesan og la formen stå inne til fargen er fin.
Serveres med hvitløksbrød og gjerne en lett salat.
1 grillet kylling
rød lollosalat
Vestfoldsalat (minner om crispi)
små plommetomater
agurk
grov penne
2-3 hardkokte egg
Alt deles i passe biter. Penne kokes og vendes i en god olivenolje som er tilsatt oregano og basillikum.
Dressing:
1 beger ekstra lett rømme (rømmekolle)
1-2 ss chilisaus
litt dill
saften av 1/4 sitron el. noen dråper hvitvinseddik
smak til med salt og pepper.
Grove rundstykker
I dag laget vi noe godt som tilbehør til vanlig potet/fisk/ostepanettmiddag. Kjempegodt! Tatt fra boken "Sulten i sommersol":
Brokkolistilker med soya
Hvorfor bruker vi bare brokkoliblomstene? Stilken er også god mat.
1-2 brokkolistilker
1 ss olivenolje
1 hvitløksfedd
1 ss soyasaus
Skrell eventuelt brokkolistilkene med en potetskreller hvis de er litt treene. Skjær dem i tynne staver. Stek dem i olje og press over hvitløken. Hell over litt soyasaus og server dem varme eller kalde.
ca. 400 g. karbonadedeig
1 stor løk
1-2 fedd hvitløk
2 stilker stangselleri
1/2 glass tomatpurè (fortrinssvis Stavland)
4-5 dl. buljong eller kjøttsuppeterning
2-3 ss. hvetemel
1/2 dl. matfløte (eller 2 ss. lettrømme)
Litt olje til steking
salt
nykvernet pepper
oregano
basillikum
Finhakk løk og hvitløk og stek det mykt i olje. SKjær stangselleri i små biter. Tilsett karbonadedeigen og gjennomstek den. Ha i litt under halvparten av buljongen/kraften og rør ut hvetemelet i gryta. Kok opp og tilsett kraft til passe tykkelse. Ha i tomatpurè og stangselleri. Kok dette inn og ha i fløten. Smak til med krydder. La det hele koke så lenge du gidder å vente (minimum 10 min.), og spe med kraften ettersom det koker inn.
Server med organisk fullkornsspaghetti, godt brød og grønn salat.
4 laksefileter
1 hakket purre
1-2 finhakkede fedd hvitløk
1/2 boks matfløte
1/2 boks creme fraiche
saften av 1 sitron
1-2 ts havsalt
noen runder med pepperkverna
ha alt oppi en ildfast form
sett i ovnen på 200 C, stek i 20 min (hvis filetene er frosne, er de tint holder det med 10), ha på litt raspet ost og stek i 10 minutter til.
3-400 g karbonadedeig brunes sammen med en finhakket løk og et par fedd hvitløk
Ha i 1 boks knuste tomater og 1 boks brune bønner. (sil av saften/sausen på bønnene)
Krydre med 2 ts kummin, 1 ts chilipulver, 1/2 ts kanel, 2 ts salt, 1 ts pepper, 2 ts brunt sukker. Hvis du ikke har fersk koriander, tar du i 1 ts tørket og malt koriander. Har du fersk så hakker du en neve og strør over rett før du skal fylle fajitasene.
Jeg bruker grove faijtas og fyller dem med en real stripe med fyll, ruller dem sammen og legger dem med skjøten ned i en langpanne dekket med bakepapir. Strø ost over og gratiner i ovnen til osten er blitt gyllen.
Denne oppskriften ble til i kveld etter et vellykket bursdagsselskap med Oreokake. Jeg skulle egentlig lage en ny rett med oppskrift fra Lille Leo, men så måtte mannen sove fordi han skal på nattevakt (pyse). Jeg fant ikke noe take away jeg hadde lyst på så jeg improviserte ut fra det jeg fant i kjøleskapet. Det ble godt! :
Varm bursdagssalat med stekt spekeskinke
Jeg hadde:
En neve ruccula
En neve bladpersille
Agurk
Rød paprika
Cherrytomater
Reddiker
Tre soltørkede tomater som lå marinert i hvitløksolje (fra potetmosen i går)
Fetaost marinert i olivenolje, oregano og chilli (fra fylte paprika i forgårs)
Krutonger
Pinjekjerner
Noen skiver spekeskinke
Ekstra lett rømme
Rød pesto
Grønn pesto
Jeg gjorde
Stekte spekeskinken i noe av oljen fra tomatene. Høy varme, snues ofte, til de var sprø.
Skar opp grønnsakene mens spekeskinken stekte.
Lempet ruccula, bladpersille og reddik i en skål.
La spekeskinken på et par tørk kjøkkenpapir slik at fettet fikk renne av dem.
Hadde resten av oljen i steikepanna og stekte paprika og tomater.
La den varme paprikaen og tomatene oppi skåla.
Brøt spekeskinken i passe (store) biter og strødde over, sammen med biter av soltørket tomat, fetaost, pinjekjerner og krutonger.
Hadde et par dæsjer rømme, rød og grønn pesto på toppen. (Ikke blandet, hver for seg).
1 rød løk
1 hvitløksfedd
2-3 ss smør
1 ss hvetemel
0,5 l vann
1 buljongterning
3 ss tomatpure
500 g hakkede tomater
makaroni
3-4 egg
masse frisk basilikum
salt
pepper
ost i terninger
Surr løk og hvitløk i smøret, tilsett hvetemel og spe med vann. Ha i buljong, tomatpure og hakkede tomater, ha i hakket basilikum, krydre med salt og pepper. Jeg glemte makaronien så jeg kokte den ved siden av og hadde i til slutt.
Serveres med egg i båter og ost i små terninger oppi. Nybakt brød ved siden av. Nam! :nam:
Jeg kokte ca. 300 gram fullkornspasta, og stekte i stekepanna:
En pakke svinekjøttdeig, en finhakket løk, tre plommetomater i terninger, en halv finhakket hvitløk og 7-8 "brikker" med frossen spinat. Jeg krydret med grovmalt pepper, maldonsalt, paprikapulver og oregano, og blandet det i pastaen. Serverte rykende varmt med revet parmesan.
I forgårs hadde vi salt torsk med potet, bacon og gulrotstuing:
Salt torsk
Bacon
Potet
Gulrot
litt smør
litt mel
melk
muskat
salt
pepper
Kutt gulrot i biter og kok.
Kok poteter.
Kok opp vann og ha i torsken. La trekke i 15-20 minutter.
Stek 1 pk skogsbacon i små biter.
Gulrotstuing: smelt smør og ha i mel, spe med melk og evt. litt av kraften fra gulroten. Mos de kokte gulrøttene litt med f.eks. stavmikser og ha oppi. Krydre med salt, pepper og muskat.
Server torsken på fat sammen med potet og gulrotstuing, og strø stekt bacon i biter over.
Det er flere år siden vi hadde dette og det var utrolig godt, ungene spiste masse. :nam:
I går hadde vi pølsegrateng med spinat, som er noe av det Lillegutt spiser aller mest av:
Smelt 4 ss smør, press et par hvitløksfedd oppi og fres noen sekunder.
Rør inn 4 ss hvetemel.
Spe med lettmelk til tykk saus (1/2 liter? Litt mer?). Ha i omtrent en halv pakke frossen, hakket spinat og rør til alt er jevnt blandet. Rør inn litt salt. Avkjøl litt.
Kok 150-200 g fullkornsmakaroni, skyll i kaldt vann og avkjøl.
Rør 3-4 eggeplommer inn i sausen. Bland inn makaronien og 300 g pølse (gjerne mager) i biter. Stivpisk de 3-4 eggehvitene og bland dem inn.
Hell røren i ildfast form, dryss strøkavring på toppen og stek på 200-225 grader i 45-60 minutter (steketiden avhenger bl.a. av fasongen på formen). Hvis gratengen lages på forhånd og har stått i kjøleskapet frem til steking, må den antagelig stekes lenger.
I morgen skal vi ha denne wokgryten, som jeg elsker:
En real dose med Scampi stekes med krydder (det man liker, ingefær er godt). Ta dem ut av pannen og ha i en pose frossen wokblanding. Jeg pleier å tilsette rød paprika i strimler, rødløk i ringer, presset hvitløk og gjerne litt raspet fersk ingefær. La alt surre til det er gjennomvarmt. Ha oppi en pose ferdig kokte og krydrere nudler av valgfri smak. Tilsett rekene og en halv flaske Ketjap Sesam-saus. Stek til alt er ferdig.
Fikk denne fra Apéritif i dag og den så så god og enkel ut, så jeg lurer på om ikke det blir dagens middag.
Kjøttboller med rotgrønnsaker
Antall porsjoner:
4
Ingredienser:
400 g kjøttdeig av svin
½ løk, finhakket
2 ss margarin eller olje til steking
1 ts salt
½ ts pepper
1 pk. frossen lapskausblanding á 800 g
2 ss margarin
2 ss hvetemel
1 bunt kuttet kruspersille
5 dl melk
1 ts salt
Bland sammen løk, kjøttdeig og krydder i en bolle. Bruk en spiseskje og form små kjøttboller.
Stek dem over middels høy varme i en stekepanne med margarin/olje til de er gjennomstekte.
Smelt margarin i en kjele og ha i lapskausblandingen. Vend inn mel, kruspersille og ha i melken.
La det småkoke under omrøring i 10 minutter. Smak til med salt.
Vask to auberginer og del dem i to på langs.
Skrap ut frøene (kastes), og strø på litt salt. Stek i ovnen på 180 grader i 10 min.
Vreng ut resten av kjøttet, det skal være med i fyllet.
Fyllet:
Alt hakkes og stekes sammen i stekepanna
Auberginekjøttet
En rød paprika
En stor løk
Fem fedd hvitløk
En pakke kjøttdeig (skulle vært av lam, men det hadde vi ikke)
Krydre etter ønske, svart pepper, cumin, paprika og ingefærpulver.
Og chipotle-tabasco.
En boks tomater.
La det koke skikkelig inn.
Fyll aubergineskallene med kjøttstuingen.
Det er lurt å legge dem i en smurt ildfast form så de ligger tett sammen og støtter hverandre og ikke velter eller flyter utover.
Rasp ost over.
Legg noen smørklatter på toppen. Jeg hadde bare mannens hjemmelagede urte/hvitløkssmør, det gjorde ingenting.
Sett under grill på høy varme til osten er gylden og litt brun, ca 6 min.
Jeg serverte med pitabrød, hummus og forskjellige marinerte oliven. Og fyllet som ikke fikk plass i aubergineskallene.
400 gram båndspagetti - tagliatelle
150 gram røkelaks
2 1/2 dl kremfløte (jeg bruker matfløte)
1 stor hvitløkbåt
1 dl frosne erter
3 ss hakket persille
kvernet pepper
4 ss nyrevet ost
Skjær laksen i små terninger og legg til side.
Kok opp fløten med presset hvitløk og tilsett de frosne ertene. Smak til med pepper.
Kok pastaen som angitt på pakken. Rør inn persille og laks i sausen og hold den varm. 4. Hell vannet av pastaen i et dørslag. Bland sausen med pastaen og server med revet ost og brød.
Mmm gleder meg. Smakte dette på en italiensk restaurant for lenge siden, det er noe av det beste jeg har smakt!
600 g. karbonadedeig
1 ss. strøkavring
litt farris
1 ts. Colemans sennepspulver
1/2 finhakket løk
1 egg
salt & pepper
Blandes sammen til fin deig og stekes i litt smør til de er gjennomstekte.
Sprøstekte båtpoteter:
8-10 økologiske poteter skrelles og deles i ganske små båter
Has i langpanne sammen med:
4 ss. god matolje
Maldonsalt
nykvernet pepper
Basillikum
Oregano
Timian
Stekes på 225C i ca. 25 minutter (varmluft) til de er gylne og sprø.
Serveres med salatblader, agurkskiver, tomatskiver, sylteagurk og finsnittet rødløk.
I dag blir det fylte koteletter med poteter fra i går. :knegg:
"Gammeldagse" koteletter, altså koteletter som er tykke og har svor. Skjær en lomme i koteletten inn gjennom svoren. Fyll med hakket løk og sopp, som er surret i pannen på forhånd. Bruk det krydderet du liker, selv bruker jeg salt, pepper, Piri Piri og hvitløk.
Stekes i stekepannen på middels varme.
Skrell og del kokte poteter i skiver og legg dem i langpannen. Hell over hvit saus og dryss litt revet ost på toppen. Den hvite sausen krydrer jeg med hvitløk, salt, hvit pepper og litt muskat.
Stekes på 200 grader til osten er gylden.
Appelsinglasert kyllingfilet Denne var enkel å lage og nydelig.
(hentet fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)
Antall porsjoner: 4
Ingredienser:
4 kyllingfileter
salt og pepper
saft av ½-1 appelsin
asparges, evt. sikorisalat (endivie)
Appelsinsmør:
saft av 1 appelsin
små terninger av appelsinskall
100 g usaltet smør i små terninger
salt og pepper
Fremgangsmåte: Ha appelsinsaft i en kjele. Kok den inn til den er nesten karamellisert. Tilsett litt vann og kok det litt inn igjen. Ha i appelsinskall. Ta kjelen av platen og pisk inn kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
Stek kyllingfiletene i ca. 3 minutter på hver side. Hell over presset appelsinsaft og kok den litt inn til den er gyllen på farge. Anrett på tallerken med lettkokt asparges. Fordel appelsinsmøret over aspargesen.
Serveres med godt, fersk brød.
PS! Jeg syntes selv at sausen ble litt vel mye "smørsmak" så neste gang skal jeg prøve å erstatte det med kesam eller noe lettere.
600 gr. Ørretfilet skinn og bein fri!
1 ss creme fresh
1 ts salt
10 ringer purre
1/2 løk
4 fedd hvitløk
litt finhakket rød chili eller 1 ts ferdig hakket på glass!
6 blader basilikum
litt fersk timian
1 ss raps/ solsikke olje
Slik gjør du:
Legg ørretfileten på aluminiumsfolie
Bland sammen olje, crem fresh, salt og chili, smør dette på fisken.
Legg på de andre ingrediensene, pakk fisken inn i folien. Sett den inn i ovnen på 180 gr i ca 30 minutter.
Skjær laksen i 2 x 2 cm store biter. Krydre fisken med salt. Skjær purren i skiver og eplene i trerninger. Legg alt i en smurt ildfast form. Bland matfløte og sennep. Hell dette over fisken. Stek formen midt i ovnen. Server med kokte poteter til.
Jeg lagde kyllinggryte i går.
Vi var fire voksne og ett barn og jeg hadde ikke planlagt middag, så jeg måtte improvisere. Det ble ganske godt.
Først kokte jeg opp kraft av:
ca. 1 liter vann
1 kyllingbuljongterning
1,5 ts. sennepspulver
3/4 ts. karri
1 ts. salt
Litt grovmaltpepper
1 ss. olivenolje
2 ss. soyasaus
1 ts. malt basillikum
1 hvitløksfedd
Dette kokte i en gryte og etterhvert som jeg fikk hakket opp og frest i noen minutter så tilsatte jeg:
1 blomkål i små buketter
5 vårløk
5 gulrøtter i staver
8 sjampingjonger i skiver (jeg serverte dem ved siden av pga. allergi, men de burde jo vært oppi)
2 kyllingfileter i terninger
100 g kokt skinke i tynne strimler
2 skiver bacon ble delt i små biter, sprøstekt og tilsatt i gryten helt til slutt.
Jeg kokte alt sammen en god stund (30 min. +) og grønnsakene ble egentlig litt for myke. Men da trengte jeg til gjengjeld ingen jevning. Gryten kan nok jevnes litt med et par spiseskjeer maizena.
Serverte med baguetter, salat av økologisk issalat, cherrytomater, agurkbiter, mais og fetaost. Og en diger kjele med kokt ris. Det var noen få riskorn og litt salat igjen, så dette falt i smak.
Hadde en voldsomt enkel, men god middag på onsdag.
Her er "oppskrift"
Ønsket mengde svinefilet smøres inn med pesto og stekes i panne.
Fint med tynne skiver så ikke pesto blir brent (du kan envt. brune de og hive inn i ovnen).
Kok ønsket mengde pasta (gjerne fullkorn).
Når denne er ferdigkokt og står i sil så heller du ca en halv dl matfløte i en kasserolle sammen med en kladd kremost krydder, noen skiver gulost og litt finhakket basilikum, persille og litt salt.
La denne sausen få ett raskt oppkok og bland sammen med pasta.
Vi serverte dette med mozarello/tomatsalat med balsamicodressing.
Denne lager jeg ved å kutte opp en pakke mozarello, en pakke cherrytomat, en vårløk og litt finhakket persille og basilikum.
Dressing:
2 ss balsamicoedikk
3 ss olivenolje
1 halv ts dijon senep
Idag var det søndagsmiddag med foreldre og svigers pluss den lille datteren til søsteren min. Sønnen min, som ikke liker kjøtt så godt spiste masse.
Surret svinestek
Ingredienser
2 kg skinkestek uten ben med svor
7 ½ dl vann
3 stk. gulrot
2 stk. løk
Egenkomponert marinade av olje, grillkrydder, sitron, hot sweet chilisauce, pepper og salt.
Gni steken inn med marinaden (evn salt og pepper) dagen før og la stå i kjøleskapet. Stikk i et steketermometer. Del gulrøtter og løk i store biter og legg de i en form sammen med steken. Tilsett ca. 7,5 dl varmt vann (Dette blir kraft til sausen).
Sett steken i forvarmet ovn ved 125 °C. Når steketermometeret viser 76-79 °C er steken ferdig (2 1/2 - 3 timer).
Sil kraften og spar den til sausen. La steken hvile mens du gjør ferdig tilbehør og saus.
Vi hadde poteter, brun saus med kraften fra steken og godt krydret pluss surkål og kokte grønnsaker.
Jeg slo opp i Matprat.no og hadde tenkt å prøve Cidersausen som ble anbefalt der, men feiget ut i siste liten. :o
Men, det ble veldig godt, spesielt med marinaden, den kan jeg få litt mer spesifikk fra mannen hvis ønskelig.
2 pk gourmettorsk.
To "never" sukkererter.
1 stor løk skåret i båter.
Gulrøtter i tynne staver.
Smørklatter
Salt og pepper.
La alt i folie og stekte i ca 30 minutter på 200 grader.
4 kyllingbryst
1 dl Noilly Prat (eller tørr hvitvin, sitron i verste fall)
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 beger creme fraishe + like mye kokende vann med litt kyllingbuljong (1 ts flytende Maggibuljong for eksempel)
1 ss Dijonsennep
2 ss tørket estragon
pepper
Gni kyllingbryst med salt og pepper. Stek på begge sider i meierismør i sautépanne til de får fin stekeskorpe.
Ha i finhakket sjalottløk og hvitløk og surr mykt på lavere varme.
Ha i vinen og la surre et minutt til.
Pisk sammen resten av ingrediensene (creme fraishe, vann + buljong, sennep, estragon og pepper) og hell over kyllingen. Surr på svak/ medium varme til kyllingen er gjennomstekt og sausen tykner. Salte helt til slutt hvis det er nødvendig. Sausen koker inn, og buljongen gjør den ofte mer enn salt nok (vær forsiktig med buljongmengden).
Det at kyllingen trekker i sausen gjør den supermør og saftig.
En frossen frysetorsk blokk delt i 4 legges i en ildfast form (smurt) med gulerøtter, purre og brokkoli. Helte over 3 d matfløte , smuldret opp en fiskebuljon og hadde i ca 2ss grov sennep. 200 grader i ca 30 min .
Et stort stykke entrecote, gnidd med salt & pepper - stekt på ca 180 grader til termometeret viste 65 grader. Da var den passe råsa.
Fløtegratinerte poteter til, denne gangen hurtigvariante; dvs. frosne sådanne, samt dampete grønnsaker; brokkoli, gule og oransje gulrøtter, aspargesbønner og blomkål, og til slutt; brun saus.
Sausen laget jeg med å smelte smør og ha i mel, så ha i all sjyen etter steken, en dæsj vann og en litt for stor dæsj rødvin, så da måtte jeg ha i litt mer jevning (mel og vann siden jeg var tom for maizena).
Det er jammen ikke til å tro at den godeste Ru klarte å lage en middag uten å følge en oppskrift slavisk!
Jeg vil dog rette en stor takk til Gyldendals gedigne kokebok som kunne fortelle meg at man får roastbiff ved å steke til kjernetemp. er 60-65 grader. :takker:
4 kyllinfileter
ca 12 små poteter
4 gulrøtter
1 stor løk
1 fedd hvitløk
melk
smør
salt
pepper
balsamicoeddik
worchestershiresaus
Poteter, gulrøtter og løk ble delt i biter og kokt i usaltet vann.
3 av 4 fire kyllingfileter ble krydret med salt og pepper. Så ble alle kyllingfiletene frest gyldne i steikepanna, og deretter lagt i en ildfast form. Kokte ut panna med litt vann, tilsatte litt balsamico og worchestershiresaus og helte dette over kyllingfiletene. Så ble kyllingene stekt i steikovnen ved 190 grader i ca et kvarter.
Èn potet, 1/2 gulrot, noen biter (ikke-krydret) kylling, litt kokevann, en liten dæsj soyaolje og litt basilikum ble moset i stavmikseren og servert Knerten.
Vi andre spiste mos av poteter, gulrøtter, løk, hvitløk, en real dæsj smør, litt melk og salt. Og kylling. :)
Vi hadde nydelig indrefileav okse i dag med poteter, blomkål og rødvinssaus til. Hvordan man koker potet og blomkål kan vel de fleste. Steking av filelikeså, men oppskrift på rødvinssaus kan jeg alltids legge ut:
Rødvinssaus:
5 dl rødvin
2 sjalottløk
5 dl oksekraft
100 g usaltet smør
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper
Sjalottløken skrelles og finhakkes. Ha løken i en gryte og tilsett rødvin. Kok opp og la det redusere til en "marmelade". Tilsett kraften og la det koke inn til halv mengde. Sil av sausen og rør inn terninger med kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
I dag har jeg hatt en lang dag på jobben og jeg gledet meg ikke akkuratt til å lage middag når jeg kom hjem! Men når gubben og poden reisete på Allidretten tenkte jeg at mat må de jo få etter på så dette hadde vi til middag idag:
1 pose frossen brokkoli og blomkål grateng
Litt strimlet kalkunbryst( rester etter søndagsmiddagen!)
2 ss creme fresh
1 ts rød chili
1 ss olje
Dette blandet jeg sammen i en ildfast form og satt inn i ovnen på 200 grader.
Etter 15 minutter i ovnen la jeg på et lag med ost og pepperonipølse på toppen. Så inn i ovnen igjen i ca 15 minutter!
Det ble faktisk knallgodt og tok ikke mer en 10 minutter å lage!:nikker:
I går hadde jeg ikke tid til middagslaging, så da ble det sent kveldsmat i stedet. Jeg lagde noen deilige kyllingsandwicher:
Kyllngfilét krydret med salt, chilipulver, cummin, hvitløk og litt pepper ble stekt i ca. 23 minutter i ovnen og delt i centimetertykke skiver.
Så smurte jeg Philadelphia med gressløk på grove skiver og strødde over pinjekjerner. Over der la jeg salatblader og skiver av agurk og sherrytomater. Kyllingskivene ble lagt på toppen.
Det var godt og føltes som om jeg hadde spist middag.
Sett ovnen på 200g
Gi sausen et oppkok. Hell den over i ildfast form, og legg på torskefileter som er salta og pepra.
Sett i ovn i ca. 15 min.
Lag topping, legg oppå fisken etter 15 minutter, stek videre ca. 20 minutter.
Vi serverte med naturris, og det passet godt. Siden mine unger er helt allergiske mot grønnsaker i ymse varianter, lagde vi toppingen i ei gryte ved siden av.
Vi klarte ikke å komme hjem fra byen uten å ha med gjester natt til søndag, så jeg lagde en haug med mat i går av ting jeg hadde i kjøleskapet og kunne improvisere med. Jeg deler her jeg, siden det ble en veldig, veldig god middag av det. Fin-fin dagen-derpå-mat hvis man er glad i å pusle rundt på kjøkkenet.
Dette gjorde jeg:
750 g kyllingfilet
Filetene ble delt i to og lagt i et ildfast fat etter å ha gnidd dem godt inn med:
3-4 ss. olivenolje
1 ts. salt
litt nykvernet pepper
3/4 ts hot chilipulver
1/2 ts. hvitløkspulver
litt cummin
Stekt i 25 minutter på 200C.
Så laget jeg en enkel grønnsakswok:
1 brokkoli i små buketter
3 gulrøtter i tynne staver
1 bunt vårløk i ringer
12 babymais delt i fire
1 fedd hvitløk - finhakket
Grønnsakene ble først stekt i olivenolje og litt salt i hver sin omgang, og til slutt lagt i en felles gryte hvor de trakk i 3 ss. soyasaus i noen minutter.
I forrigår hadde vi torskemølje. Fisken og særlig lever og rogn må være skikkelig fersk skal dette bli godt. Nok til minst 8 personer:
2-3 kg torsk
2 stk stor lever, rens vekk hinner og tråder
1-2 stk dobbel rogn, pakket i matpapir eller alu-folie
nok kokte poteter
1/2 løk, i tynne skiver
nok flatbrød
Potetene kokes for seg i en stor kjele. Når de har begynt å koke legger du rogna over potetene. Rogna må småkoke i minst 15 minutter. Levra trekker du i en kjele i ca 7-10 minutter. Fisken legges i kokende, godt saltet vann, skru ned varmen, den skal bare trekke i 5-10 minutter, avhengig av størrelsen på stykkene. Server alt med rikelig flatbrød og krydder.
Blir det rester igjen har du varm lunsj dagen etter, også kalt plukkfisk: Alt unntatt levra (få liker gårsdagens lever) deles opp i biter og stekes i en stor steikepanne, ha rogna oppi når resten er ferdigstekt. Server med brød, smør, majones, salt og pepper. Jummi :riktig:.
3 kyllingfileter deles i 5 lange strimler og legges i olje med salt, pepper, hvitløkspulver, koriander, cummin og bittelitt hakket chili. Stekes i ovnen i ca. 20 min.
Kok ca. 100 g. fullkornspastaskruer etter anvisning.
Kok 3 egg
Grønn salat, ruccola og agurkskiver legges i nevnt rekkefølge i et stort fat. Deretter legger jeg på pastaen, 5 halve småtomater, kyllingstrimlene og eggbåter. Strø over litt maldonsalt og kvern over litt pepper.
Serveres med godt brød og dressing av lettrømme og sweetchili-saus.
Spaghettigryte
1 hakket løk
2-3 hakkede hvitløksfedd
1 pk. karbonadedeig (ca. 1/2 kg)
2 gulrøtter i små terninger
5 minimais delt i små biter
1 terning klar kjøttsuppe rørt ut i 2-3 dl. vann
2 ss hvetemel
1 boks hakkede tomater med basillikum og oregano
2 ss. tomatpuré
1 ss. lettrømme
salt, pepper og ekstra basillikum og oregano etter smak
Brun løk og hvitløk og tilsett deretter karbonadedeig. Når karbonadedeigen er nesten gjennomstekt skal melet tilsettes og spes ut med kjøttsuppeterning/vann. Rør godt. Tilsett deretter tomater og tomatpure og resten av ingrediensene. Smak til med krydder og kok lenge. Lengre koketid - bedre smak.
Jeg kan ikke se at denne er lagt ut enda, så jeg legger den ut jeg. Denne skal vi ha til middag i dag:
LILLELEOS MEXICANSKE REKEGRYTE
Forberedelse: 15 min
Koketid: 30 min
4 porsjoner
2 løk
1 grønn paprika (jeg bruker to)
1 boks sjampinjong i skiver (200 g)
1 ss smør eller margarin
1 ss hvetemel
1 dl chilisaus (jeg bruker halvt Heinz chilisaus og halvt en sterk en)
2 dl husholdningsfløte (jeg bruker 3)
1 ts salt
1 krm hvit-eller svart pepper
1 krm kajennepepper (jeg smaker til, og har sikkert 1 ts)
2 1/2 dl langkornet ris (jeg koker 3-4 porsjoner ris til to stk)
4 ts presset limesaft
300-400 g pillede reker
3 ss appelsinjuice
1 dl vann
1 lime til pynt
1 pose nachos
revet ost
Skrell og hak løken. Skyll og rens paprikaen, og skjær den i strimler. La soppen renne av (jeg bruker av og til fersk sopp).
Smelt smør eller margarin i en lav, vid kjele. Tilsett løk og sopp. Fres blandingen i ca 3 min. Dryss mel over, og rør om. Rør inn paprika, chilisaus, fløte, salt og krydder. La retten koke uten lokk i 8-10 min.
Kok opp vann i en kjele. Tilsett ris og presset limesaft. La risen koke til den er ferdig.
Tilsett reker, appelsinjuice og vann i gryten. Kok opp. Ha i rekene helt på slutten, la dem bli gjennomvarme. Ikke kok for lenge, de blir fort seige.
Legg nachos utover et stekebrett, dryss over revet ost, og hiv inn i ovnen på ca 250 grader, da tar det bare et par minutter før osten er smeltet.
Legg rekeretten på et serveringsfat med risen ved siden av. Pynt med lime, og server straks.
Tirsdag:
Kylling i karri: (Denne var veldig god, og gikk raskt å lage)
4 kyllingfileter
2 t-skjeer karri (evt. mer/mindre, etter smak og karritype)
1 løk
2 purre
200 g sjampinjong
150 g spinat
2 dl melk
1 t-skje maizena
naturellyoghurt
(salt og pepper)
Fres ca 2 t-skjeer karri i tørr panne, pass på at det ikke svir seg. Ha i litt smør/olje, en løk, to purre og sjampinjonger, alt hakket i biter.
Ha så i litt vann og fire kyllingfileter i biter. Kok en stund, ha i spinat, 2 dl melk med 1 t-skje maizena, og til slutt evt. litt naturellyoghurt.
Serveres sammen med fullkornspasta penne.
Onsdag:
Sesamkylling (denne var også god, men av en eller annen grunn brukte jeg fryktelig lang tid på å lage den):
4 kyllinglår (jeg brukte kyllingfileter)
1 eggehvite
sesamfrø
Pisk en eggehvite og vend kyllingfiletene i, vend dem så i sesamfrø og stek dem på panne, 3-4 minutter på hver side. Legg dem så i ildfast form og stek i ovnen, 190 grader i 20 minutter.
Jeg serverte med hjemmelaget potetmos (kok poteter i biter, når ferdig: bland sammen med litt olje eller smør, finhakket persille, salt og pepper.)
Salat ved siden av (crispy, ruccola, paprika, agurk, tomat), lime og korianderdressing.
Denne hadde vi i forgårs. Egentlig skulle vi ha stekt kylling ved siden av, men kyllingen hadde ligget for lenge, og det var mer enn nok mat i kikertene.
Kikerter i spinat (2 sultne personer)
1/2 løk, i småbiter, stekes i en del olje på middels varme (det hadde egentlig vært helt ok med hele løken)
1 boks kikerter, avrent, has i
ca. 1 stor teskje vindaloo paste (det ble litt sterkt, men ikke veldig sterkt, det kunne vært mer) has i og røres rundt til alt er godt blandet
1 boks hakkede tomater helles i
Bortimot 1 pakke frosne spinatterninger has i
ca. 1 ts havsalt drysses over
Rør litt nå og da mens spinaten tiner. La det stå og putre på lav varme i bortimot 20 minutter. (Jeg satte på brun basmatiris til koking først, den skal koke 30 minutter, så da ble kikertgreiene ferdig samtidig.) Smak evt. til med mer salt.
Server med ris, gode tomater, mangochutney, yoghurt/raita, evt. andre grønnsaker man liker.
Denne står og putrer på ovnen nå. Har laget en diger porsjon så vi har til i morgen også.
Den koster jo litt å lage, så det blir helgemat her i heimen.
Men den er ufattelig god!
malenas pølsegryte
En stor løk hakkes og freses i olje
Tilsett litt meierismør og poteter i terninger (jeg bruker Amandine franske delikatessepoteter)
Etter en stund tilsettes masse (ny)kål i strimler.
Surres en god stund.
En boks Baxters Minestrone soup (jeg plukket ut pastaen)
Et par ts vegeta (grønnsakbuljong)
Smakfulle pølser (jeg brukte Finsbråten Argentinsk Lammepølse) skives i litt tykke biter og stekes i egen panne før den tilsettes.
En god dæsj fløte
To ss Medelhavs Relish (fantastisk godt, passer til nesten alt, nydelig å blande med rømme som dip)
Hvitløk
La det hele småkoke til potetene er ferdig.
Til slutt, rør inn hakkede urter, jeg bruker basilikum og persille.
svin indrefilet
ca 100g ternet bacon
1 finhakket liten løk
4-5 finhakket championon
ett beger kremost med krydder
Stek løk, sopp og bacon og rør inn kremosten på slutten.
Flat ut indrefiletet (skjær nesten igjennom på midten og gjenta på hver ac siden slik at fileten blir tynn og flat). Kryddre med salt og pepper. Fyll med oteblandingen, rull sammen og surr med hyssing. Brun lett i stekepannen og ha den inn i ovnen ca 30 min å 200 grader.
liten boks krepsehaler
1 fledd hvitløk
4 sjarlottløk, finhakket
1 ts appelsinskall
1 liten purre, finhakket
4 ss dill, finhakket
6 dl skaldyrkraft (bruk fiskebuljong dersom du ikke har annet)
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
2-3 ss creme fraiche
salt og nykvernet pepper.
Ha sjarlottløk og oljr i gryte og fres lett. Tilsett purre og appelsinskall og rør sammen i ca 1 min. Ha over vinen og kom inn. Ha så i kraft og kok i 5-10 min. Ha så i fløte og dill. Kok opp og bruk stavmikser. Krepsehaler brunes lett i pannen med olje og litt hvitløk. La det renne av på ett kjøkkenpapir of ha de oppi suppen rett før servering.
600 gram skinn- og benfri laksefilet
2 1/2 ts salt
2 ss potetmel
1/4 ts hvit pepper
2 ts finklippet persille
2 ts finklippet gressløk
3 ts finhakket løk
1 1/4 dl kremfløte
smør til steking.
Jeg serverte med hjemmelagde hamburgerbrød, agurk, tomat, sylta agurk og Iset sin gooode rømmesalat. :nam: Storesøster spiste masse middag, for første gang på lenge 'Eg lige rosa fisk' :knegg: