Når NAV arrangerer fellesmøte for dem som mottar tidsbegrenset uførepensjon og rehabiliteringspenger synliggjør de samtidig hvem som er mottaker av disse. Jeg mener at de derfor bryter taushetsplikten. Jeg vil tro at grunnen til dette er å spare penger og tid, men er det lov å arrangere slike møter? Det er ikke møteplikt, men sterk oppfordring om å møte.
Hvorfor skulle dette være et problem? Mener du at man skal skjemmes for at man er syk? Det er da ingen som sier noe om hva man feiler? Det er MANGE grunner til å motta tidsbegrenset uførepensjon eller rehabiliteringspenger, og det vet vel alle som er der også?
Så lenge det ikke er møteplikt vil jeg si at det helt klart ikke er et brudd på taushetsplikten. Det finnes mange andre situasjoner hvor man stiller krav til oppmøte for å motta en stønad, f.eks kan det settes som vilkår at man deltar på jobbsøkerkurs dersom man mottar sosialhjelp. Jeg har aldri ansett dette som et brudd på taushetsplikten. Men så har jeg heller aldri vært borti at en bruker har reagert på dette heller.
Jeg har allerede skrevet hvorfor dette er et problem: møtet avslører mange av dem som mottar rehab.penger eller tidsbegrenset uførestønad. NAV har taushetsplikt og i det ligger å ikke gi ut personopplysninger. Hvilke tiltak folk går på anser jeg for å være personlig. Det har ikke noe med å skjemmes over å være syk å gjøre.
Joda, hvorfor er en privatsak, men jeg kan umulig tenke meg at du må snakke om dette på et sånt møte.
Jeg har vært på flere sånne møter/kurs da jeg var på attføring, og tanken om at det skulle være "hemmelig" at jeg var sykemeldt (og senere på attføring) slo meg aldri. Jeg pleide dog ikke oppgi grunn, og det var aldri noen som spurte heller.
Taushetsplikten omfatter også ifølge forvaltningslovens også opplysninger som kan "avsløre" et klientforhold. Se utklipp av loven her:
§ 13.(taushetsplikt).
Enhver som utfører tjeneste eller arbeid for et forvaltningsorgan, plikter å hindre at andre får adgang eller kjennskap til det han i forbindelse med tjenesten eller arbeidet får vite om:
1)noens personlige forhold, eller 2)tekniske innretninger og fremgangsmåter samt drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde av hensyn til den som opplysningen angår.
Som personlige forhold regnes ikke fødested, fødselsdato og personnummer, statsborgerforhold, sivilstand, yrke, bopel og arbeidssted, med mindre slike opplysninger røper et klientforhold eller andre forhold som må anses som personlige.
Det som gjør det spesielt her er at dette er et tilbud, og frivillig å møte, men hvis dette er eneste måten å motta informasjon på, så er det vel litt på kanten kanskje?
Jeg har aldri opplevd at jeg har hatt et reellt valg når jeg var under attføring. Der var det stort sett "enten møter du opp, ellers kan du miste stønad". Jeg reagerte mye mer på ordlyden i disse brevene enn jeg gjorde på at andre skulle vite at jeg var syk ...
Nettopp. Når man da får en slik innkalling, føler man seg nødt til å møte opp. I ditt tilfelle ville det heldigvis ikke vært noen big deal, men jeg tror mange (meg inkludert) ville følt det annerledes.
Når jeg henvender meg til NAV - enten det gjelder arbeidsløshet, uføretrygd, rehabilitering, refusjon av utgifter ved barns sykdom eller hva har du - så ser jeg på det som en sak som kun angår NAV og meg. Dette har ingen ting med å skamme seg over å være syk å gjøre.