Jeg har tenkt til å bake denne kaka til Glitterbarnets 5-årsdag:
Men hvordan lager jeg egentlig sånne stjernedotter av glasuren?
Hva trenger jeg av utstyr? Hvordan gjør jeg det, rent teknisk? Hva er en god glasur å lage sånt av? Jeg har en rød konditorfarge fra cacas, men den smaker veldig vondt, smaker alle fargene noe?
De har masse utstyr til sånne stjernedotter på f.eks. Jernia. Der har de også en god glasuroppskrift som funker utmerket. Det er mye enklere enn man skulle tro, faktisk. Morsom kake, forresten. :)
Takk! Han er veldig opptatt av Scooby-doo, også kjøpte jeg et digert scooby-doo-kakelys på salg for en tid tilbake.
Men hvordan vet jeg hva som er det riktige utstyret? Explain it to me like I'm a five year old.
Og hvordan gjør jeg med det? Jeg har nemlig en sånn cookiepress-sak som man visstnok skal kunne lage sånne stjernedotter med også, men de "løsner" ikke og det blir bare klin og gris og veldig stygt.
Et hett tips er å ta med bilde av kaka til en dertil egnet butikk og si det du nettopp sa. Be om teskjeforklaring. Eller spør noen av de Kloke Damene i nærheten om de kan ha et lite crash course i sånn kakemekking for deg. Det er sikkert noen som kan hjelpe. :)
Dette er hva du trenger. Kremposer heter det kanskje på norsk. Har du oppskrift på kaka? I noen amerikanske oppskrifter står det hvilken "tut" du skal bruke.
Det enkleste er å dra til cacas-butikken som er rett i nærheten av stortinget t-banestasjon (husker ikke om det er øvre eller nedre slottsgate jeg). Der har de wilton-sett, bare kjøp det minste settet, det koster ikke så mye. Ta med farger i samme runde også.
Det er veldig lett, men det er veldig tidkrevende - så man trenger bare tålmodighet. For å få det fint trenger man en stabil glasur. Det innebærer vel ofte sånn "fæl" "smørkrem". Ellers blir det finere jo mindre stjerner man har, men da tar det igjen lengre tid.
Men denne tegningen kan du lage med glasur også. Tegne opp det svarte med seig glasur som blir ordentlige "grenser" og så lager du tynnere og mer rennende glasur med farger til feltene. Teofelia er knallflink på den typen kakepynting vet jeg.
Esme, det har vi gjort før, vi har laget spiderman og Små Einsteins sitt romskip på den måten. Jeg tenkte bare jeg skulle teste dette, siden det ser så lekkert ut. Ren melisglasur er jo ikke akkurat smaskens det heller. Jeg trenger at noen finner opp sjokolade i ulike farger. :trasser:
Jeg synes ikke den er uspiselig, men den er ikke et høydepunkt. Selve smørkremen tror jeg bør være såpass stabil som den er slik at den holder seg fin og fargene ikke blander seg - så jeg vet ikke hvordan det vil gå hvis man blander inn kremost.
Cacas-smørkrem med Flott matfett smaker ikke særlig godt i utgangspunktet. Så farger man noe av den grønn, og da blir den virkelig pyton. Den blå smaker ikke så ille, men det er ingen som spiser av den. De få gangene jeg har servert kake med blå partier, skjærer gjestene omhyggelig rundt det blå.
Auda. Så alle fargene smaker ille? Den røde er virkelig forferdelig. Jeg har lovet en Mystery Machine-kake, men jeg tror jeg lager en god smørkrem med vanilje og smøreost, også tilsetter jeg bare bittelitt farge. Så frå jeg heller msøre den utover hvis det ikke blir nok hold, og krysser fingrene for at det blir spiselig. Jeg orker ikke lage noe med flott matfett tror jeg.
Hvis du synes smørkrem med ordentlig smør er godt (det synes jeg/vi), så går det fint å bruke det i stedet for den Cacas-kremen. Det er det jeg har gjort på de kakene jeg har laget til Poden. Kremen blir lys gul, da, men det gjør jo ikke så mye, med mindre du absolutt må ha noe som blir helt hvitt, helt rødt etc. (Jeg har brukt vanlig melisglasur på detaljer som skulle være helt hvite eller ha helt klare farger. Se f.eks. på denne.)
Stjernene lager du med en plastpose eller krempose med stjerneformet metall-"tut" på. Kremen må være stiv/tykk, og det må ikke være for varmt der du står. Hold posen loddrett og tuten nesten helt ned på underlaget, og klem ut en "dert" mens du setter tuten rett ned og så løfter posen rett opp. Bare test noen ganger på et fat eller noe, så finner du fort ut av det (det er jo bare å skrape glasuren tilbake i bollen etterpå). :) Jo mindre stjerner, jo mer presise detaljer kan du lage. Det er veldig enkelt, tar bare tid. Ikke ha for mye smørkrem i posen av gangen, for den smelter av varmen fra hendene dine.
Takk Skilpadda, det var en god forklaring. Slipper stjerna av seg selv? Problemet med den greia jeg har er at den ikke slipper, stjerna blir med opp igjen, og henger igjen på tuten. Er det en eller annen teknikk?
Det har kanskje med seigheten til det som er inne i sprøytedingsen å gjøre, kanskje? Er det en sånn, hm, kakedeigsprøyte du har? Når jeg bruker sprøytepose, så kommer det bare ut glasur så lenge jeg klemmer på posen. Og når jeg slutter å klemme på posen og så "dytter" tuppen av tuten ned i underlaget og tar den opp igjen, så slipper stjerna.