Vi skal feire jul hjemme hos oss for første gang. Er vel på høy tid det nå når jeg nærmer meg 40 med stormskritt.
[LEFT]Trenger inspirasjon til hva jeg skal lage, så jeg oppfordrer alle som har gode oppskrifter på hjemmelagde juledesserter til å legge det ut her. Tror jeg kommer til å gå for sjokoladepudding eller karamellpudding. Er ikke så veldig glad i riskrem og multekrem som jeg vet mange bruker.
Vet jeg er litt tidlig ute - ref marsipantråden. Men jeg må prøvekoke, så jeg vet at det smaker godt, og det må skje i god tid. [/LEFT]
Vi har fruktsalat på julaften, veldig friskt og godt etter masse feit julemat.
Innførte tradisjonen for få år siden, tidligere var det riskrem som gjaldt. Men den tas en annen dag når vi ikke spiser så tung mat, da orker vi mer riskrem og. :knegg:
Hva har dere til middag da?
Etter en tung julemiddag syns jeg en frisk deilig fruktsalat med litt hakkede mandler og bittelitt krem er det aller beste. Riskrem og multekrem og karamellpudding er godt, men for mektig etter julemiddagen. (Vi har ribbe). Sjokoladepudding har ingen ting med jul å gjøre for meg, men det viktigste er jo å finne noe som alle i familien liker. :)
Riskrem og rødsaus. Jeg er egentlig ikke så glad i det. Hos sambos familie spiser vi "Mørk Hemmelighet", den tradisjonen tror jeg kanskje de ikke deler med så mange :knegg:
Sånn tradisjonsmessig er jeg vant med multekrem, men den første jula vi feira alene så hadde vi iskake, enkelt og greit. I år kommer foreldrene mine og da tror jeg kanskje det blir riskrem, jeg har jo ikke multer, og mamma tar nok ikke med. Det er imidlertid mulig jeg foreslår fruktsalat, det er jo veldig godt!
Vi har tidligere hatt riskrem, da vi har grøt tidlig på dagen, men har kuttet det ut da ingen orker å spise mer etter middag... Tar heller kaffe og en ekstra cognac/likør!:)
Fruktsalat med is spiser vi annet hvert år, og det er ganske godt etter en stooor middag! :nikker:
I fjor hadde vi créme bruleé, det var veldig vellykket. Tidligere har det som regel vært riskrem, men i og med at vi har risgrøt til lunsj, synes jeg at det er greit med noe annet til middagen. Vi har kalkun til hovedrett, så det er ikke en så altfor tung og feit middag.
Vi har riskrem til dessert på julaften. :nam:
Jeg fikk en superenkel, men skummelt god oppskrift på karamellpudding på forumet her i fjor. Dersom du vil prøve deg på det, så kan jeg virkelig anbefale den. Skal se om jeg finner den igjen.
Edit: Oppskriften jeg snakker om, er den i innlegg nr 2, fra Dinochef. Les gjerne tipsene nedover i tråden også. Bruk lang tid på å bake den i ovnen på lav varme, da blir den skikkelig fløyelsglatt, og usannsynlig deilig. Og husk for all del å dele oppskriften på 3, ellers har du karamellpudding nok til alle dagene i romjula, og til langt utpå nyåret. :humre:
Hos foreldrene mine har vi alltid pleid å ha sjokoladefromasj på julaften. :nam: Og de tre påfølgende dagene er det multekrem, riskrem og hjemmelaget karamellpudding. Og dersom vi er der, serveres det hjemmelaget kransekake til alle dessertene, for det er omtrent det beste Poden vet. :D
Vi har alltid riskrem og mandel i, og premie. Det er like moro hver gang, alle prøver å late som om de har fått mandelen og alt blir bare helt vilt. :knegg:
I år er det min tur til å ha julaften og jeg tror jeg skal ha både riskrem og multekrem. Multekrem har jeg ikke spist på flere år, det er jo så godt!
Tusen takk Marit K - og Dinochef. Denne tror jeg at jeg skal prøvelage, og blir den bra er det stor fare for at det blir den.
Kunne godt tenke meg f.eks. Panna Cotta eller Creme Brulee, men det blir litt for 'jålete' på julaften på et vis. Det kommer kanskje heller på menyen på nyttårsaften.
Julaften skal alle få favorittdesserten sin. Mange desserter på bordet er en tradisjon jeg gleder meg til å videreføre. I år blir det sikkert karamellpudding, riskrem, multekrem og Mövenpick is. Og sikkert rød saus, karamellsaus, litt krumkaker og frukt.
Superenkle oppskrifter inneholder ikke setninger som "lag karamell" altså. :skuffet:
Jeg tror jeg går for fruktsalat i år jeg. Siden det er umulig å få familien til å spise pudding her i huset, drømmers liker ikke det, ungene liker ikke riskrem og jeg gidder ikke multer i år. Kan hende jeg ombestemmer meg og sier ja til multe likevel etterhvert, men akkurat nå er det ikke på planen.
Jeg må jo bare nok en gang komme trekkende med min kirsebærportvinssaus. Jeg var aldri så veldig glad i riskrem før jeg begynte å lage denne, men når jeg i tillegg lager en dansk variant av riskrem, med hakkede mandler og vaniljestang: :nam:
I den grad man kan kalle det en oppskrift: Har man ikke kirsebær går det veldig greit å koke opp et glass kirsebærsyltetøy med litt portvin og litt vann, til en tykk saus. Jeg pleier å ha den med bærbiter i, ellers går det an å bruke stavmikseren.
Du kan jo prøve deg på engledessert? Den lagde jeg i fjor; (riktig nok i romjula, julekvelden er forbeholdt riskrem her også) Superenkel og god! :jupp:
Det har jeg også begynt med. Småhakkede mandler er kjempegodt oppå riskremen, og vaniljestang er prikken over Ien. Sist brukte jeg det vaniljesukkeret med ekte vanilje i da jeg glemte å kjøpe vaniljestang, det er godt det og. Bruker aldri det ekle Freia sitt vaniljesukker.
Som saus bruker vi kirsebærkompott, rett og slett. Bare har hele kompotten fra pose og over i en mugge. Utrolig godt!
Jeg er vant til multekrem, men det er det ingen av barna i familien som liker, så vi har prøvd litt forskjellig.
Nå har vi landet på at jeg lager karamellpudding, og søsteren min lager hoffdessert. Den siste er veldig enkel, veldig god og veldig mektig. Man tar et fat og bygger opp en pyramide av marengs, is og pisket krem. Så heller man varm sjokoladesaus over, og har også litt sjokoladesaus i en mugge ved siden av.
Riskrem er jeg forresten vant til å spise med jordbærsyltetøy, ikke med rød saus.
Vi har hjemmelaget karamellpudding etter pinnekjøtt m/tilbehør. Karamellpuddingen er kjempegod. Her er oppskriften til den vi bruker:
Karamellpudding til 4 pers:
5 dl melk
2 1/2 dl kremfløte
4 egg
50 g sukker
1/4 ts vaniljesukker
Karamell til formen (1l):
125 g sukker
Slik gjør du:
Smelt sukkeret i stekepanna. Rør til det er lysebrunt. Hell det i formen. Drei formen så den blir jevnt glasert med karamellen.
Kok opp melk og kremfløte. Pisk eggene lett sammen med sukker og vaniljesukker. Bland det i blandingen med melk og fløte. Sett en langpanne midt i stekeovnen og fyll den med 1/3 med vann.
Forvarm stekeovnen til 120 grader. Fyll røre i den glaserte formen. Steik karamellpuddingen i 1-2 timer. Avkjøl puddingen i formen før den blir veltet over på et fat. Pynt eventuelt med pisket krem, banaskiver, appelsinskiver og revet appelsinskall.
Dette er en oppskrift etter Arne Brimi. Vi pynter for øvrig kun med pisket krem.
Julaften er det ingen som orker dessert hos oss. Ingen.
Jeg har laget diverse desserter i årenes løp, men den har aldri blitt spist. Spesielt riskrem er det ingen her i huset som er noe glade i. Krem og ris liksom? grøss
Jeg er vant til riskrem fra min oppvekst, men lager selv karamellpudding siden alle her liker det mye bedre. Hjemmelaget ordentlig karamellpudding er jo skikkelig godt! Riskrem bruker vi 1. juledag og fruktsalat brukes en av de andre juledagene.
Tenker du på en krydderlake? Her er et eks. www.erikkruse.no/?p=448 men jeg tror nok jeg ville ha kokt laken med hele krydder. Trikset er å koke en sukkerlake og smakssette den med det en liker best: vaniljestang, stjerneanis, kanelstang, etc. ;)
I fjord lagde jeg Dronning Maud puddingen, helt nydelig ! Vi pleier å spise riskrem på formiddagen hos oldemor, men i år skal jeg jobbe til kl 15, så da blir det riskrem til dessert i steden. Familien min kommer fra Danmark og vi har alltid hakkede mandler og vaniljestang i riskremen. Sausen lages av kirsebær fra hagen, de ligger pent i fryseboksen og venter på julekvelden. :)
Det samme har og gjør vi:) Riskrem er tradisjon selv om jeg nok kunne tenkt meg noe lettere til dessert. Riskremen lager vi av "Nissegrøten" som vi alltid har på lillejulaften etter at vi har pyntet og tent lys på gravene.
Vi har vår helt egen julmat, tradisjoner fra to forskjellige land med vår egen vri.
Så jålete eller ei, vi har pannacotta med svisker i portvin til dessert på julaften og det er bare himmelsk godt. Man gleder seg nesten til neste jul når kvelden er over! :nam:
Jeg har vokst opp med multekrem som fast innslag, noe jeg ikke liker. Så det hendte at det ble jordbær og krem, eller riskrem og rød saus som alternativ. Det siste er vel det som jeg forbinder mest med dessert etter julematen.
Jeg synes forresten ikke riskrem er noen spesielt tung dessert, på linje med karamellpudding (som jeg har store problemer med etter en julemiddag) etc.
Prøvekokte denne oppskriften i dag, da den var ferdig nedskalert. Må si den var UTROLIG GOD. Jeg byttet ut vaniljesukkeret med en halv vaniljestang som fikk koke med.
Trodde det ble en tabbe da jeg lagde karamellen, for jeg fkk ikke ut alle sukkerklumpene, men så ikke noe til de etter at den sto i ovnen. Den ble kanskje litt vel skjelven, men jeg tror at om jeg lager den dagen før og lar den stå i forma fram til julaften så blir den perfekt.
Jeg vokste opp med multekrem, men vi har byttet til riskrem. Så det hjelper deg kanskje ikke så mye, siden du ikke liker det? Har jordbærsaus laget på frosne jordbær til, og det blir så godt!
Nei, hele karamellgreien var rimelig mislykka sånn før jeg satte den i ovnen, den stivna med det samme i en diger klump. Men varma det litt opp igjen i forma på et gassbluss og fikk det nogenlunde jevnt utover bunnen, men ikke noe på sidene.
Den skal jo bare være på toppen. Trenger ikke ha den på sidene.
Og man trenger ikke koke opp melk, egg og sukker heller. Om man bruker vaniljesukker istede for vaniljestang. Jeg bruker bare vaniljesukker. Da slipper jeg å få stygge sorte prikker i karamellpuddingen.
Jeg foretrekker ekte vanilje pga. de sorte prikkene, synes det ser ekstra delikat ut, og når det er sorte prikker i iskrem/dessert vet jeg at det er ekte vanilje oppi og ikke bare ekkel vanillin. Bruker jeg vaniljesukker bruker jeg KUN det grønne og hvite med ekte vaniljefrø i, ikke Freia blå boks. Yukk.
Jeg smelter sukkeret i en panne først og heller det i formen etterpå, og dreier på formen så karamellen dekker der den skal. Enkelt. Men opp på sidene? Jeg tror ikke jeg har vært borti en karamellpudding som er dekket av karamell? Det pleier vel helst å være på toppen, evt. litt nedover siden, men ikke mye?
Laget gammeldags karamellpudding til søndagsdessert for et par uker siden. Men jeg synes karamellpudding er ganske kvalmende så det er ikke ofte jeg lager det.
Vi er ikke så tradisjonsbundet når det gjelder desserten på julaften (i motsetning til julemiddagen), men vi har ofte multekrem og krumkaker. Barna vil helst ha is og ikke multekrem. Noen ganger har vi hatt is med varme bær.
Ad karamellpudding, der var min mor en mester (Schønnberg Erchen oppskrifter er gull verd). Mor gjorde først som Iset og smeltet karamellen i en panne. Men så oppdaget hun at det var mye bedre å lage karamellen rett i formen. Hun satte formene med sukker i stekeovnen. Du skal ikke røre og når det var smeltet brukte hun gode grytekluter og "svillet" karamellen så den satt seg litt oppover sidene. Karamell holder seg lenge så moderen laget dette i god tid og flere former samtidig.
Når det gjelder juledessert, så er det mange gode desserter i Schønnberg Erchen. Vi har derimot endt opp med det jeg hatet i min barndom. Rett og slett multer. Ikke multekrem men multer med fløte eller is. Ikke akkurat den billigste desserten da det jo går ganske mye multer.
Jeg lager karamell av opptil 3 dl sukker. Så er det om å gjøre å jobbe litt effektivt for å få det oppover kantene på formen, men jeg får dekt sidene også. Helt opp til kanten på fomen, slik at jeg slipper å skjære rundt kanten for å få puddingen løs fra formen når jeg hvelver den.
Her blir det himmelsk lapskaus OG riskrem. Førstnevnte fordi svogeren min er melkeallergiker og sistnevnte fordi jeg bare MÅ ha det. Det er juledessert nummer en.
Me skal egentlig ha riskrem, men omtrent kvart år ender desserten på kaffibordet og gjesten flate på sofaen. Er ikkje bare- bare å skulle klemma i seg dessert etter slike måltid.
Pleier også å ha karamellpudding, og gjerne ei lita skål gele til dei små.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.