En liten samtale ved frokost bordet gjør at jeg nå tenker litt på å begynne å bake igjen.
Det går litt mer enn 1 brød for dagen her og litt kjapp hoderegning viser at det blir ca 175 kr i uka.
For oss er det ganske mye penger.
Men er det noe å spare på å bake selv?
Jeg er forholdsvis flink ( er det lov å si det om seg selv?) til å lage mat, selv om gjærbakst er ikke min sterke side. Men jeg vil tro at jeg lærer med tiden. Jeg bakte brød før, i steinaldere ca :jupp: med ok resultat.
Å kjøpe billigkneip til 4,90 er ikke et alternativ.
Er det penger å spare?
Og har noen gode brødbake tips og gode oppskrifer?
Blir evt å prøve å få til 2 bakedager i mnd og da må jeg bake ca 15 brød :eek:
Eg har ingen regnestykke men tippar det blir rundt 5 kr brødet, kanskje litt meir. Eg bakar to gonger i veka som regel. Kjapt å slenge sammen og steike så de har fungert bra her. :jupp:
Eg har ingen oppskrift men brukar ofte havre i brøda og grovbakst pose+++.
Hvor mye du kan spare kommer selvsagt an på hva slags brød du pleier å kjøpe kontra hva du putter i brødene du selv baker. Billigere blir det helt sikkert uansett, men jeg har ikke regnet på det. Vi kjøper sjeldent brød og jeg må si jeg er sjokkert over prisene på brød!
Bruker ikke oppskrift når jeg baker brød, men det er en del ingredienser jeg alltid putter oppi. Har bl.a. alltid ferdigblanding som basis, 1kg møllers firekornbrød/havrebrød eller liknende (synes brødet henger bedre sammen med dette som basis). Pleier også ha i litt mørk sirup, gjær og olje. Fyller så i vann og hvetemel, havregryn, kli, linfrø etc. til passende deig. Lager 3-4 brød i slengen, avhengig av om jeg steker i langpanne eller brødformer.
Pleier forresten skjære opp brødet med brødskjæremaskin før jeg fryser det. fryser ca 10 skiver i hver pakke. Det går veldig fort å tine! Tar jeg opp en pakke om morgenen, har vi akkurat nok til at vi har "ferskt" brød til frokost/matpakker. :)
Et annet tips er forresten å legge et oppvridd (rent) kopphåndkle oppå de nystekte brødene. Legg et tørt kopphåndkle oppå det igjen og la de avkjøles med dette. Gjør du det, slipper du den harde stekeskorpa som det ofte blir på hjemmebakt brød. :jupp:
Gikk til innkjøp av brødbakemaskin for et par år siden, og den har nok tjent seg inn mange ganger :nemlig: Bruker den også til elting av gjærdeiger når jeg baker med fersk gjær siden jeg er alt for lat til å kna en deig lenge nok til at gluteinet løses opp og deigen blir seig og god :)
Smakte dette brødet/loffen hos noen venner her en dag og det var fantastisk godt. De brukte litt durumhvete i brødet (og noe grovt tror jeg), samt frø på utsiden, men dette er ikke nødvendig. Nydelig!! Hvitt, men med ekstremt lite gjær. Tar lang tid, men det lager seg jo praktisk talt selv.
Stekes i jerngryte, leirgryte eller liknende.
Skal prøve det selv en dag med grovt mel og andre godsaker i. :nam:
Ja, nå hadde jeg første bakedagen på onsdag. 6 gyllene brød ble resultatet. De så fine ut, og smaken er upaklegelig, men ikke helt riktig stekt.
Litt for harde utenpå og litt for rå inni.
Tips?
Dette med vått håndkle skal jeg bruke. Brødene fryses uansett, så skorpen forringes.
Skal vi se om jeg husker ha som havnet i...
2 kg siktet hvetemel.
2 kg blandings av grovt og enda grovere og litt ferdigblandet grovbakstmel.
Litt havrekli, og hvetekim, solsikkefrø og sesamfrø.
Søtmelk (hadde ikke sur) olje, ett egg, litt mathonning og vann.
Også salt og gjær.
Og ja, jeg baker etter hva jeg finner i skapet metoden :D