Jeg er en kløne på kjøkkenet. Jeg liker rett og slett ikke å lage mat, og blir helt stressa på tanken om å lage mat til andre enn familien. Men jeg har veldig lyst til å like det. Vi får i oss for mye posemat, og det er rett og slett for mye salt i det.
Kan noen komme med tips til en nybegynner til hva jeg kan lage fra bunnen av? Det må være ingredienser jeg klarer å uttale og vet hva er. Kom gjerne med mange tips, jeg er nemlig helt håpløs og fantasiløs. :knegg:
Kjøp en god "lærebok" først, for å lære basic tankegang og teknikker. Jeg likte godt "Hvordan koke vann" av Andreas Viestad. Der lærer man om matvarene også. Pluss man blir veldig inspirert!
Kjøp deg den rødrutete kokeboka av Ingrid Espelid Hovik :jupp:
En annen måte å begynne på er jo rett og slett å se på hva dere liker da.
Hva har du lyst til å lage/hva pleier dere å spise fra pose? Så kan du jo spørre om enkle oppskrifter her inne?
Saltkjøtt eller grytekjøtt trur eg det heiter, det kjøttet som me bruker. Har me ikkje det i hus har eg brukt svinekjøtt.
Grønnsakssuppe lager ein på nesten samme måte. Berre har meir vatn oppi sammen med grønnsakene.
Pastasaus - enkelversjonen (du får gange opp ift antall mennesker ;) ):
1 boks hakket tomat
1/2 liten boks tomatpuré
1 fedd hvitløk
1/2 løk
1 pakke kjøttdeig
paprika hvis du er i humør, evt. en boks eller frosne erter/gulrøtter om du vil drøye maten med litt grønnsaker
oregano, salt, pepper, litt cayennepepper om du liker det, ørlite sukker
Ha olje i en litt stor gryte, stek hvitløk og løk kuttet i småbiter til den er litt gylden og mør (hvis du har dårlig tid dropper du å forsteke), ha oppi kjøttdeig og stek (hvis du vil være effektiv har du stekt kjøttdeig på forhånd og frøset ned som du nå tiner, blander med rå løk og bruker som utgangspunkt. (eller du steker den med løk i utgangspunktet før du fryser)).
Når kjøttdeigen er ferdigstekt, har du oppi alt det andre og lar det stå og putre under lokk mens du koker pasta. Ferdig!
Har du oppi litt potetmel funker den samme sausen også som pizzasaus siden den blir litt tykkere ;)
Du kan få superenkeloppskriften på chili con carne mens jeg er igang også:
samme utgangspunkt :D
fres hvitløk og løk, ha oppi kjøttdeig, stek, ha oppi boks hakkete tomater (ikke tomatpure)
I tillegg: 1 boks brune bønner, en boks tomatbønner, en boks mais.
Litt salsa om du har i hus
Spisskummen, salt, pepper, chili/cayennepepper.
Kok til ferdig.
Server evt med ost, rømme, nachips til "fest", eller brød med smør.
Carbonara (nå søkte jeg opp et eget innlegg fra tidligere tider her) :
Kok opp spaghetti. Bland 1/2 boks lettrømme ELLER litt fløte ELLER litt creme fraiche med evt. litt melk og 2 egg, salt, pepper, raspet ost, litt hvitløk, litt hakket løk eller purre, i en bolle. Sil spaghettien i et dørslag og ha tilbake i gryten, hell over eggeblandingblandingen og rør godt. La det varme til eggemassen begynner å stivne litt/korne seg, og server. Ha gjerne stekt bacon eller skinke i småbiter over. Er også godt med litt stekt sopp til.
Eg skal ikkje begynne å ramse opp alt det som me har ståande :knegg: Men du kjem langt med salt og pepper. Muskat og paprikakrydder kan vera kjekt å ha.
Chilikrydder og spisskumin kan og vera greit å ha.
Ein saus som passer til pasta retter og kvitt kjøtt.
Kutt opp ein løk og litt bacon i biter. Steik det lett. Ha over ein dæsj med kvitvin ( kan droppast, men gjer god smak ) la den koke ned litt og ha over ein dunk med fløte. Ha i litt hønsebuljon og smak til. Jevn den eventuelt med maizenna eller kvit jevning.
Krydder jeg bruker mye av:
-Paprika
-Spisskummen
-Grovmalt pepper
-Peppermiks
Og så kommer det jo litt an på smak og behag.
Når jeg begynte å lage mat fra bunn her, ble det tatt lunkent i mot, det smakte jo ikke "riktig". Når min kjære har smakt posemat i etterkant merker han hvor mye bedre hjemmelaget er. Og nå liker han omtrent ikke ferdigposer, ferdigfiskegratenger osv.
Kutt opp grønnsaker (jeg brukte poteter, kålrot, gulrot, persillerot og selerirot) i terninger, og ha i en kjele. Dekk såvidt med vann, krydre med litt salt og et laubærblad. Kok opp, og la koke til grønnsakene er knapt møre.
Mens grønnsakene koker, kutt opp kjøttpølser og bacon i biter, og brun lett i en stekepanne. Når grønnsakene er møre har du dem i kjelen, og lar det trekke i noen minutter. Pepre etter smak. Synes du den er litt tynn, kan du tykne den ved å bruke litt potetmospulver. Velbekomme!
2 bokser herm. tomat finhakket
1 liten boks tomatpure
en løk finhakket
1 kjøttdeig/karbonadedeig
2-3 stykk revet gulrot
en halv revet sqash
3-4 hvitløksfledd
litt salt og pizzakrydder
1 boks fløte
en pakke revet ost
Steik kjøttdeig og løk, bland i tomat. Riv og bland i gulrot, sqash og hvitløk. Smak til med krydder.
Legg så lagvis i ildfast form: tomatsaus, plater (gjerne fullkorn), litt fløte og revet ost osv. Jeg pleier å få 4 lag plater. Avslutter med fløte og ost. 220 grader i 30 min. Serveres med salat.
Vi lager veldig mye mos i forskjellige varianter. Alt fra potetmos til kålrabimos til blanding, som blomkål- /kålrabi- /gulrot. Kjempeenkelt og godt tilbehør, og faller i smak hos barna. Skjær i biter, kok til passe mykt, mos med stavmikser, bland med litt krydder, rømme, melk, smør; alt etter hva du har og hva som passer.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.