I fjor ble det kalkun her i huset, og jeg fikk mange rare blikk da jeg fortalte dette.
Det var liksom ikke vanlig med kalkun på julaften. "Alle" andre skulle ha ribbe eller pinnekjøtt.
Hva pleier dere å ha til middag på julaften, og hva skal dere har i år?
Jeg trenger ikke ha noe av det tradisjonelle.
Men kalkun mener jeg at det er en del som har. Er jo ikke alle som spiser gris eller sau. :niks:
Kunne godt lagt mine gode kjøttkaker til middag, men da ville barna protestert. :knegg:
Så her blir det kalkun i år også.
Vi skal også ha kalkun, fordi foreldrene mine ikke er noe særlig glad i verken ribbe eller pinnekjøtt. Men siden gubben er nordfra og vant med pinnekjøtt så skal vi ha det i tillegg, og det passer meg godt siden jeg elsker pinnekjøtt selv. :nam:
Når vi er hjemme hos mamma og pappa er det ribbe og pinnekjøtt med tilbehør på menyen.
Det ene året vi feira her alene så hadde vi lammeribbe. I år kommer mamma og pappa hit og da blir det ribbe. Hadde bare blitt vår familie så tror jeg vi hadde gått for kalkun av noe slag. Jeg har kommet fram til at jeg er lite tradisjonsbundet når det gjelder julemat, så jeg kan egentlig spise hva som helst sålenge jeg liker det.
Her går det i pinnekjøtt på julaften, ribbe på første juledag og kalkun på nyttårsaften. De andre dagene i mellomjulen tilbringes både her og der, og da serveres det endel utradisjonell mat. Me like!
Jeg klarer verken lukten eller smaken av pinnekjøtt.
Helt grusomt rett og slett. Familien vet dette, så er jeg hos dem en av juledagene, så serverer de noe annet i tillegg til pinnekjøttet om det er pinnekjøtt som står på menyen.
Men lukta henger jo i huset lenge. :fnise:
Jeg spiser hverken pinnekjøtt eller ribbe, men hos oss (eller, de vi feirer julaften hos da) serverer ribbe. Jeg spiser kjøttkakene og pølsene jeg, men skulle veldig gjerne hatt kalkun på julaften.
Skal vi starte tradisjon hjemme hos oss selv etterhvert, ser jeg ikke bort i fra at det da blir kalkun som blir servert. Ribbe kan gubben få hos moren sin.
Ribbe på juleaften, med sosisser, kjøttkaker (medisterkaker er ikke like godt), surkål, rødkål, rosenkål, potet, ribbefett og potetgull! Potetgull har vi "alltid" hatt...:nikker:
Kalkun er tradisjon på nyttårsaften!
Også har vi torsk 1-juledag, og pinnekjøtt en dag i mellomjula!
Vi skal være sammen med min familie i år og da er det alltid ribbe. Når vi er sammen med mannen sin familie er det både ribbe og pinnekjøtt. Kalkun har vi på nyttårsaften.
Kalkun om vi spiser hos mamma og pappa. Noe vi bruker å gjøre.:)
Aldri feiret julaften middag noen andre plasser. for svigermor drar til mormoren og morfaren til mann, for de gidder ikke komme til henne. Og dit drar vi ikke. for det er for trangt.
:(
Men dessuten like greit. for mormoren har ribbe og det spiser ikke jeg eller turbo. Værste jeg kan få servert.
He, he.. jeg leste feil... trodde det var dagens middag det var snakk om...:flau:
I år blir det vel litt av hvert iog med at vi skal feire på Color Magic... (mamma jobber jula i år)
Jeg pleier å spise pinnekjøtt - hos min familie har vi både ribbe og pinnekjøtt. Hos samboerns familie har de ribbe men dit tar jegpleid å ta med pinnekjøtt selv.
I år skal vi har ribbe! Julaften er faktisk den eneste gangen vi spiser svinekjøtt i min familie :knegg: Jeg gleder meg veldig, ikke fordi jeg synes ribbe er så fantastisk godt, men fordi det liksom ikke er jul uten!
Hos svigermor er det pinnkjøtt og det er jo fantastisk godt!
Ribbe. Med medisterkaker, pølse, surkål, poteter og brun saus. Som det har vært siden tidenes morgen i både min og Ulvefars familie. Det som er nytt er at det er første gang i livet jeg skal feire juleaften i eget hus. I oppveksten var vi hos onkelen og tanta mi, siden 2000 har jeg vært hos svigers og siden 2003 har foreldrene mine også vært der på juleaften. Men nå har så mange av Ulvefars slektninger gått bort det siste året at svigermor ikke orker tanken på de tomme plassene rundt bordet på juleaften, så jeg har tilbudt meg at vi har juleaften hos oss i år. Med både svigermor og mor som sikkert skal "hjelpe til" på kjøkkenet blir dette en utfordring...
Dersom vi skal være hos min mor eller her hjemme, blir det kalkun. Det er det som er julemiddag for meg :) Svigers pleier å ha ribbe, det er jeg ikke noe særlig glad i. Pinnekjøtt er godt, vi pleier gjerne å spise det en av juledagene.
Vi har som alltid pinnekjøtt på julaften, lutefisk 1. dag, og kald ribbe hos naboen 2. juledag. Ikke rart jeg legger masse på meg i jula :rødme: (Men i år skal jeg være forsiktig med potetene siden jeg lever lavkarbo, så da blir det kanskje ikke så galt....)
Kalkun har vi på nyttårsaften.
Det er vanlig med ribbe, medisterkaker og medisterpølser hos oss. Med rødkål, surkål, rosenkål og div. andre grønnsaker. Og brun saus. Det MÅ være brun saus til. Jeg er vokst opp med kun ribbefett til julematen, og det er ikke på langt nær så godt som brun saus.
Kula, lager du pølsene selv?
Jeg har ikke sett medisterpølser i butikken, bare medisterkaker.
Jeg kjøper alltid ferdige medisterkaker jeg. Lager dem ikke selv.
Nei er du gal. Jeg lager ikke mat i det heletatt. :knegg:
Medisterpølsene bestiller vi rå fra Leiv Vidar, og medisterkakene lager min kjære. Han lager stort sett all mat her i huset. Jeg bare rydder og slikt jeg. :nemlig:
Medisterpølser får man jo kjøpt i butikken hele året.
Det beste med å bli voksen og flytte for seg selv, var å slippe ribbe på julaften. Æsj, æsj, æsj. Heldigvis er jeg gift med en mann som er vokst opp med pinnekjøtt på julaften, så det har vi hatt hvert år. :D Og på nyttårsaften også, såklart. Og gjerne et par ganger i januar også.
Rart at jeg ikke har sett medisterpølser da. Jeg synes det høres mye bedre ut enn medisterkaker. Men jeg skal kikke i en annen butikk når jula nærmer seg. :D
Lutefisk synes jeg høres helt forferdelig ut. Men jeg har aldri smakt det.
Jeg er vokst opp med kalkun til julemiddag, min mann med ribbe. Siden jeg ikke er glad i ribbe og min kjære ikke sønsket kalkun til julemiddag så ble det pinnekjøtt som vi begge liker. Diplomatisk, sant ja? :p
Jeg er vokst opp med pinnekjøtt, mannen med ribbe. Hos mamma å de serveres begge deler om vi er der.
Hos svigers er det ribbe , medisterkake mm.Å så lager de laks til meg.
Om vi feirer her severes det pinnekjøtt, pølser,ribbe med tilbehør.
I år som i alle år før. Ribbe med tilbehør og riskrem med kirsebærsaus.
Da er vi kjøttlei for en stund så 2 juledag med deilig kveite er noe vi ser frem til.
Å spise tung mat i hele julen er ikke noe for oss.
Sånn er det her også, men omvendt. Vi skal ha svigers, samt svoger med fam. på besøk, så vi tar ribba på julaften. Pinnekjøtt - som er julemiddag for meg - den tar vi 1. juledag :)
Dessuten er jeg på jobb til 15.30, lucky me, så jeg slipper å lage den også :knegg:
Me skal ha pinnekjøt og svineribbe, slik me allltid brukar. Vi har også dampa mør, "fløtesaus", rabbestappe, poteter, rødkål, surkål, poteter, tyttebærsylte, mmmm no gledar eg meg til jul :D
Vi spiser ribbe, medisterkaker, medisterpølser (som kalles julepølse der jeg handler iallefall), poteter, hjemmelaget surkål og brun saus. Til dessert spiser vi hjemmelaget karamellpudding.
Vi får besøk av mine utenlandske svigerforeldre og de setter stor pris på å få servert ribbe. Pinnekjøtt spiser vi enten i løpet av romjula eller på nyttåraften - eller begge deler.
Hadde mine barn sagt "æsj", "liker ikke" osv om maten de får servert når de er gjester, hadde de antakeligvis blitt sendt fra bordet. Jeg synes det er utrolig sært at voksne må ha særbehandling fordi de "ikke liker". Det hadde ikke falt meg inn å lage TO julemiddager bare fordi en voksen person er kresen. Men så er jeg vel temmelig rar også da.
Jeg er vokst opp med kalkun, men min mann og jeg har i årevis testet ut andre ting for å finne vår greie. I fjor ble det juletorsk. Det var innmari godt, men jeg lurer på om det er litt for lite styr, rett og slett. Og for lite lukt. Næsj, jeg vet ikke hva jeg synes. Det viktigste er vel at det er godt, men det ligger nå litt julestemning i kjøttos og steketider og sånt også.
I år er jeg ikke sikker.
Vi skal ha jula her hos oss.
Vi pleier å ribbe, medisterpølser, hjemmelagde medisterkaker og hjemmelager surkål. Jeg er ikke glad i noe av det, men mannen er vokst opp med det. Første året vi hadde sammen lagde vi kalkun.
Jeg lurer sterkt på om det blir pinnekjøtt i år altså.
Jeg syns det er 10 ganger bedre enn ribbe, dessuten liker tantebarna mine og foreldrene mine det kjempegodt, ja blir nok pinnekjøtt.
Vi aner ikke hvor vi skal feire jul ennå, så foreløpig er menyen også usikker. Mannen og jeg har pleid å feire jul hver for oss til nå. Vi bor i bygda vi har vokst opp i, så i fjor var vi hos mannens familie på formiddagen, før jeg dro hjem til mine foreldre. Så kom mannen innom en stund da han skulle hente meg. I år er vi gift og jeg har kul på magen, så vi får se hvordan det blir heretter. Mannens familie spiser ribbe og min familie spiser pinnekjøtt. Jeg er hardcore julenostalgiker og i tillegg spiser jeg ikke noe særlig svinekjøtt (- jeg brekker meg bare av lukta :flau:), så hvis det blir julefeiring hos mannens familie må jeg liksom belage meg på at det ikke blir ordentlig jul - selv om jeg er veldig glad i svigerfamilien min. Vi får vel trekke lodd.
Julematen for min del blir enten pinnekjøtt med tilbehør, eller potet med saus. :knegg:
Vi har alltid pinnekjøtt, og skal også ha det i år. Jeg er vokst opp med ribbe og pinnekjøtt annenhvert år. I voksen alder hadde vi lenge ribbe, men nå er det pinnekjøtt som gjelder. Elsker det!
Menyen i julen er foreløpig litt usikker. Det eneste som er sikkert er at det ikke blir ribbe eller svinestek fordi mannen nylig har funnet ut at han ikke bør spise svinekjøtt. Kommer svogeren min på besøk, noe som ikke er avklart, kan vi ikke ha pinnekjøtt heller, for han klarer hverken lukten eller smaken av lammekjøtt.
Alternativene blir da kalkun, som vi egentlig pleier å ha nyttårsaften, eller oksestek. Begge deler er helt greit, og er ofte spiste julemiddager hos min engelske svigermor.
Men jeg ser at en jul uten svinekjøtt blir litt anderledes!
Svensk julemat: Kjøttboller, laks, Janssons frestelse, honningmarinert ribbe, juleskinke, rosenkål, lutefisk, poteter, egghalver, patè :p Og dette spiser vi to ganger... En gang midt på dagen, og en gang på kvelden...
Ribbe, som alltid. Både mannen og jeg kommer fra ribbefamilier. Men vi er ganske crazy da, for vi har innført at vi har familieribbe istedenfor flatribbe. Mannen og jeg liker best de magre partiene på ribben. Faren min synes det er svært så radikalt.
Det er ribbe annenhvert år hos svigers, og pinnekjøtt annenhvert år her hos meg. I år er det min tur til å ha julaften igjen så da blir det pinnekjøtt. RØKT pinnekjøtt, det er bare det som er godt. :nam:
Jeg gruer meg litt til neste års ribbe. I fjor hadde svigers vært uheldige med ribba og kjøpt en med ekstremt mye fett på. Jeg takler ikke fett på kjøtt så jeg satt og spiste poteter, grønnsaker og saus på julaften. Nei, takke meg til pinnekjøtt!!
Pinnekjøtt. :glis:
I år er det egentlig svigers-jul og vanligvis innebærer det kjedelig ribbe som overhode ikke er jul for meg, men i år kommer de til oss så da slipper jeg den. :moahaha: Derimot skal jeg lage ribbe 1. dag, så de blir sikkert fornøyd de også.
Her i huset er det ribbe, medisterpølse og elgkaker! :nam:
Desserten varierer litt, så det er ikke bestemt enda. Lar barna bestemme, så mulig det blir Yes-is ... :knegg:
Jeg kjøper alltid mager ribbe. Setter den i ovnen tidlig på dagen så den steker i 7-8 timer. Har den litt opp-ned i starten og skrur opp varmen den siste snaue timen. Etterfyller med litt vann ved behov. Får sprø og deilig svor ...
Vi er alltid hjemme på julaften, annethvert år med mine foreldre, og annethvert år med svigers. I år er det mine foreldre, og da blir det pinnekjøtt. Ellers er det ribbe.
Og riskrem med mandel til dessert, det er obligatorisk!
Vi skal være hjemme hos mine foreldre og spise lutefisk. :) Det har jeg spist hver eneste julaften jeg kan huske, unntatt de to gangene vi har vært hos svigers, som har ribbe. (Det er også godt.)
Masse medisterpølser i butikkene her ihvertfall. Jeg syns ikke det er så godt, men ungene liker det, så vi pleier å ha både det og de bittesmå sosissene. Hjemmelagde medisterkaker med halvparten medisterfarse og halvparten karbonadedeig er kjempegodt. Og så må ribba ikke være så feit - vi pleier å ha av den typen med kotelettkam, da er det masse rent og fettfritt kjøtt. Og hjemmelagd surkål og nyrørte tyttebær - det er nam nam, og ligner ikke det minste på veikrojuletallerken. :)
Ouch. Min fulle sympati - og åpen hotline for frustrasjonsutbrudd ;) (Jada, de er søte og snille, men...) Men høres koselig ut med jul hjemme hos dere, da. Fine, store spisebordet!
Jeg skal feire jul hos splitter nye svigers for første gang. Heldigvis har de pinnekjøtt og ikke ribbe, så jeg slipper å forklare at jeg ikke tåler svinekjøtt og blabla. De har ikke helt forståelsen for intoleranser og slikt, tror jeg. Men ellers er de søte og snille, og svoger er veggis, så vi er to rare :D
Jeg håper det blir pinnekjøtt. Vi skal feire oppe hos svigerfamilien, så det kan hende det blir litt av hvert.
Det er lukten av pinnekjøtt som gir meg julefølelsen.
Ribbe på julaften, tradisjon til både meg og min mann. Lager den litt annerledes da, porsjonsstekt med svoren fjernet og rullet i mel. Nyydelig. Ellers har vi pinnekjøtt og lutefisk de andre juledagene, og kalkun på nyttårsaften. Åååh, nå gleder jeg meg til jul. :nam:
eneste variasjonen er at hos mine foreldre er det "hjemmetørket" (mine foreldre kjøper lammeslakt, og salter og tørker altså pinnekjøtt og fenalår selv), mens hos svigers er det butikkkjøpt fra den leverandøren man mener har det beste, dog litt varierende om det er røkt eller ei, også er det stekt i stekovnen etter damping. Etter at jeg fortalte mamma dette, er selvsagt noe av maten hos mine foredre også stekt i stekovnen etter damping, sånn med tanke på min mann...
Heldigvis er østlendingen jeg fant meg i Bergen egentlig sunnmøring, så pinnekjøtt blir det uansett :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.