Jeg sliter med å bake perfekte brød. De smaker bra, er passe grove, hever som en drøm, både før og etter utbakingen. Men de faller nesten alltid sammen i ovnen. Jeg er så forsiktig som det går ann å være, og de er alltid høye når de nettopp er kommet inn i ovnen. Temperatur og plassering i ovn gjør jeg rett. Hva pokker gjør jeg galt?
Uansett,¨jeg får ofte litt deig til overs (baker 6 brød i slengen) og da triller jeg ut noen rundstykker. Disse blir alltid perfekte og nå vurderer jeg å lage bare rundstykker og drite i hele brødgreiene.
Sånn hadde jeg det og til jeg fant ut at det var ovnen det var noe galt med.
Fikk ny ovn hos mamma og pappa i bryllupsgave og nå blir det store saftigebrød og ikke "flat" brød :)
Jeg kan ikke hjelpe deg. Jeg kjøpte ny kjøkkenmaskin til jul, og plages. Deigen blir for tørr, så jeg må spe på med veske for å få den bløtere. Men den blir ikke som før. Jeg får noen flate brød av og til, jeg tror jeg har for lite deig i formene. Så jeg prøver meg frem.
Nei det tror jeg ikke.
Kanskje som du sier du har for lite deig i formene.
For tørr deig enda?
Hever for lite?
Jeg har 1 kg deig i hver 2 liters brødform. Så hever de opp til kanten hiver de inn i varm ovn på 175 grader og steiker de 50 min. Før måtte jeg steike de over 1 time...
Jeg har ikke oppskrift. Man tar en dert her og en dert der. Litt olje og vann. Steker på 200 g varmluft i 1 time. Det er vel deigen jeg må jobbe med. Den forrige kjøkkenmaskinen hadde ikke lokk på toppen, så jeg fikk en helt annen følelse av hva jeg holdt på med. Må ser jeg ikke deigen, mens jeg improviserer.
Hvor lenge lar du brødene heve før du setter de inn i ovnen? Dersom de står for lenge til etterheving har de nemlig lett for å falle sammen når du steker.
Når vi baker, hever vi første gang i 2 timer. Andre gang (når brødene er i formene sine) hever vi tja.. kanskje en halv time? Noen ganger bare til ovnen er varm. Har ikke problemer med at de faller sammen.
(ja, ofte er det vel slike "enkle, men vanskelige svar" som er løsningen?)
Tusen takk for etterhevingstips. Nå gleder jeg meg til å prøve ja.
Men når dere hever så lenge først, da slår dere vel ikke akkurat all lufta ut av deigen før dere stapper den i former? Dere er litt forsiktige ja, for å bevare lufta?
Jeg etterhever kun jeg. Altså, kliner deigen rett fra maskinen i formene. Så hever de der i 40 minutter ca, da er de hevet godt over forma. De gangene jeg lager slike poser fra butikken (havrebrød o.l) , har jeg alltid en halv pakke gjær mer pr pakke enn det som står på.
Lager deigen, tar den over i formene, lar brødene heve der mellom 45 min og en time, og setter dem i ovenen. De faller ikke sammen - det gjorde de ofte før.
Nå sitter jeg og spiser nystekt brød. Like gode som før. Jeg hever 1/2 time før utbaking, steker på varmluft 200 g i 1 time. De ble kjempefine.
Min oppskrift er ca. 1/4 grovbakst mel + 1/4 grovt sammalt, ca 2/4 hvetemel. Hvis jeg har i huset blir det litt havregryn eller annet godt i . Noen bruker også peanøtter i deigen. Det skal være godt, men jeg har aldri smakt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.