Jeg brukte en gang en gjæroppskift som jeg fant her som ga utrolig luftige og fine boller. Nå finner jeg den ikke igjen, hverken her eller på detsoteliv.no. Det var noe spesielt med denne oppskriften, men jeg husker ikke hva.
Denne oppskrifta fann eg inne på det detsoteliv.no
Og eg kan annbefale dei. Litt rar oppskrift kanskje, men bollane blei heilt perfekte. ( sjå bilde )
Ingredienser:
1 liter melk
300 g smør
250 g melis
100 g gjær
1,5 kg kveitemjøl
0,5 ts kardemomme
Pynt: Melisdryss
Framgangsmåte:
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blanding til den er fingervarm. ( det er dette som gjer bollane så luftig og fine )
Rør gjæren ut i væsken. ( dersom ein bruker tørrgjær slik som eg gjorde, har ein dette sammen med mjølet )
Bland i kardemomme og kveitemjøl. Elt deigen til den er smidig og fin.
Trill bollane ut med ein gong. ( nei dei skal ikkje heva først ) Eg delte deigen i to og hadde rosiner i halvparten og lagde vanlige kveiteboller av andre.
Så skal dei stå og heva lunt i 1 time.
I oppskrifta står det at dei skal steikast ved 250 grader i 7-8 minutter. Eg turde ikkje å ha ovnen på så masse. Då ville dei blitt svidd. Trur me hadde den på ein 225 grader sånn ca.
Jeg er helt med på tanken om melis. Og vaniljesukker (og droppe kardemommen, ardemomme smaker kjøpeboller, ejg vil ikke ha det i mine)
Men, 2 pakker gjær? Vi lærer jo alltid at om man dobler en oppskrift trenger man ikke å doble gjæren, og her er det jo knapt nok dobbelt av den oppskriften jeg har hjemme (den er vel på 6 dl melk tror jeg), men likevel doblet gjær. Greit nok at gjær gir heving, gir luftige boller, men...
Jeg elsker kardemomme. Og jeg er usikker på det med gjær, men jeg ser ofte at i spesielt boller pleier det å være 100 gram gjær. Kanskje de blir ekstra luftige da, jeg vet ikke.
Min bolleoppskrift har bare 50 gr gjær, men den er som sagt noe mindre da.
Men jeg bruker gjerne den gjæren for søte deiger, som visstnok skal være gunstig i slike tilfeller...
Men, jeg baker ikke mye boller da, la nå det være sagt...
Helt enig i at bollene smaker godt, men jeg synes ikke de ble spesielt luftige når jeg sammenligner med den vanlige oppskrifta mi. Men disse er lettvinte da; veldig greit å kunne trille ut når man likevel holder på. Og deigen var perfekt til kanelsnurrer.
Bollene står på heving! Mine ser superdeilige ut, men søsterns ser tørre og kompakte ut. Vet ikke hva hun gjorde, tror hun knadde de hardt og uten følelser! :knegg:
Melis skal prøves istedenfor sukker neste gang jeg baker boller. Hvorfor blir det bedre forresten? Ellers syns jeg at boller blir forskjellig hver gang selv om man bruker samme oppskrift.
Jeg har bakt disse og vanlige og kjenner ingen forskjell. Hvorvidt man bruker sukker eller melis har heller ingen betydning. Melis er bare finmalt sukrose og løser seg fullstendig i væske på samme måte som "vanlig" sukrose (med kjøkkenbetegnelsen "sukker"). Når det gjelder gjærdeig starter jeg uansett alltid med varm væske (40-45 grader) hvor jeg rører ut tørrgjær, tilsetter evt. sukker (hvis det er snakk om boller), fettstoffer (hvis jeg bruker det) før jeg til slutt tilsetter mel.
Når jeg baker boller dobbelthever (hever til dobbel størrelse, slår ned og hever til dobbel størrelse igjen) jeg før utbaking (og så etterhveving).
Jeg merker veldig forskjell? Jeg har bakt mye boller i mitt liv (Iset baker jo aaaldri :knegg:) og med melis blir de mer som "kjøpeboller", de blir ikke kompakte slik som ellers. De får altså mer kjøpebollepreg når det gjelder luftighet. Mulig jeg har brukt dårlige oppskrifter, men jeg har prøvd ekstremt mange altså. :hmm:
Er det noe jeg kan så er det gjærdeig. Alle mine boller blir superluftige - helt uavhengig av oppskrift - men jeg starter alltid med varm væske. I tillegg dobbelthever jeg.
Når du starter med væsken (som skal være varm - 40-45 grader) og slenger gjæren oppi så får gjæren riktig temperatur med en gang og kommer i gang med jobben sin. Tilsettes gjæren melet som tilsettes 37 grader væske så kan jeg love deg at arbeidstemperaturen til gjæren ikke er 37 grader ettersom væsken i tillegg til å være 37 grader effektivt blir umiddelbart avkjølt av romtemperert mel. Det innebærer redusert arbeidskapasitet på gjæren.
Ett tips fra min gamle bestemor som hadde verdens luftigste boller. Litt hornsalt i deigen i tillegg til gjær... Har faktisk aldri prøvd trikset selv, men så er det også veldig sjelden jeg baker.
Jeg får alltid luftige boller, uansett oppskrift. Jeg bruker sukker, ikke melis, og jeg bruker melk i stedet for vann. Svigermor påstår at man ikke må bruke melk i bollene fordi de da blir tunge. Pøsj, sier jeg. Deigen blandes godt og heves godt før den rulles til boller som får etterheve i lunken ovn. Det er viktig at de hever nok, men ikke for mye. Pensles med sammenvispet egg før steking.
Jeg bruker også alltid melk i bollene. Brukte sukker da jeg bakte i går, men gjorde som Veronal sa, og hadde i tillegg en teskje bakepulver i. De ble kjempeluftige og fine!
Så da har jeg opplevd svart på hvitt at det ikke spiller noen rolle om det er melis eller sukker, det er altså fremgangsmåten det kommer an på. :)
I min luftige skolebrødoppskrift er det sukker. Men i tillegg til gjær så er det både egg og hjortetakksalt som bidrar til heving. Den deigen er så løs at den ikke går å bruke til skillingsboller, da det er umulig å kjevle den. Dessuten er det viktig å sette den på en stekeplate som ikke er varm og inn i ovnen før den er helt varm.
Pass på at deigen ikke blir for "tykk". Jo mer veske det er i deigen, jo luftigere blir bollene. Jeg bruker denne oppskriften, men det finnes jo ørten forskjellige om du søker på google. Pass også på at deigen hever skikkelig. Det perfekte sted er baderomsgulvet om du har varmekabler der.
Bakte disse i går, de ble veldig gode. Men jeg måtte inn og steke dem litt til slik at total steketid sikkert var 10-12 minutter på 250 grader. De var altfor deigete selv etter avkjøling da jeg tok dem etter 8 minutter.
Men jeg kom på en ting mens jeg bakte, pleier det ikke å være egg i bolledeig? Hadde disse blitt enda bedre med egg i mon tro?
Jeg bruker ca et halvt egg i mine, og sparer resten til pensling. Og det høres ut som om du har hatt altfor høy temperatur på ovnen. Jeg steker aldri på mer enn 225 grader, vanligvis 200. Da er de ferdige når de er gyldne på toppen.
For høy temperatur ja. Min ovn blir alltid for varm, så jeg må alltid senke temperaturen uansett hva jeg skal steke. Boller steker jeg som regel på 200 grader.
Jeg pleier også å steke boller på 200 grader, men på søteliv stod det at disse skulle steke på 250 grader i 7-8 minutter, og jeg skrudde av hodet og fulgte oppskriften. :knegg:
Jeg har laget disse et par ganger, og jeg syns de blir kjempegode. Men de blir veldig myke, jeg skulle ønske bunnen var litt mer "fast". Kanskje de hadde blitt det om jeg smurte langpannen heller enn å steke på silikonpapir?
Jeg baker disse ganske ofte :nam:
Men jeg lurer på om det er nødvendig å koke opp melk, melis og smør eller om jeg kan varme det til fingervarmt ...?
Noen som vet?