Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Alkohol i julegave?

#1

Che sa for siden:

Jeg har planer om å kjøpe julegavene allerede nå, og sendte derfor ut en melding til familien om hva de ønsket seg til jul.

Fra min svigerinne (gubbens søster) fikk jeg svar at de ønsket seg vin, jentene ønsket seg klær og at eldstemann (som blir 18 i november) sikkert har satt pris på alkohol...

Det er en ting å kjøpe gaver man har bruk for - men alkohol i julegave til en 18-åring?


#2

Ru sa for siden:

Det hadde jeg ikke gjort. :niks:

:vrang og sær og sånn:

Jeg kjøper lett en flaske vin til min kusine på 28, men min fetter på 18 får klare seg selv.


#3

apan sa for siden:

Jeg hadde ikke hatt noen hemninger med det til voksne, god vin eller cognac feks, litt mer tvilende til en 18-åring. Men en flaske god vin, som en markering av at hun er blitt 18 kan jo være noe. Jeg ville ikke gitt henne en treliter, eller en Senorita med skrukork liksom.


#4

Veronal sa for siden:

:rofl:

Nei. Jeg hadde utelukkende kjøpt alkohol i julegave til en 18-åring hvis vedkommende hadde utviklet en fiin gane og ønsket å starte på en vinsamling.


#5

Apple sa for siden:

Tja, han er jo myndig og kan lovlig drikke alkohol på lik linje med andre voksne. Kunne nok kjøpt en flaske vin, men han øsnker seg kanskje sterkere saker?


#6

Che sa for siden:

Jeg tviler på at gutvotten drikker vin.

Voksne får ofte god vin i julegave. Det blir noe annet. Jeg bidrar ikke til flatfylla da, liksom
sær og vanskelig så det holer


#7

Irma sa for siden:

Det kunne aldri falt meg inn å handle inn alkohol som julegave til en attenåring.


#8

Alfa sa for siden:

Heilt ok med ei flaske god vin til ein 18-åring, synest eg. :nemlig: Ein 18-åring kan godt vere glad i vin.


#9

Divine sa for siden:

Jeg tror heller ikke jeg hadde gjort det. Å kjøpe en dyr vin til vinkjennere er en ting, men jeg fordomsfull mot attenåringer og tror at den alkoholen kun ville blitt brukt som et middel til å bli snydens, så jeg hadde neppe følt meg vel ved å gi en slik gave.


#10

Apple sa for siden:

Men det er liksom noe med formuleringen også synes jeg. Det er på en måte forskjell på å ønske seg en flaske vin, cognac o.l og å ønske seg Alkohol.


#11

apan sa for siden:

Jeg tenker det kommer litt an på attenåringen også jeg. Jeg fikk en flaske hvitvin og hvinopptrekker da jeg var 19 og skulle flytte på hybel, men jeg var ganske sivilisert på alkoholfronten (det viste seg å bli verre da jeg flyttet ut og til bartebyen, men det var neppe vinflaskas skyld).


#12

Irma sa for siden:

Jeg synes forresten at det er rarere at foreldrene overbringer den slags ønsker enn at attenåringen selv fører det på ønskelista. Blir litt flau på svigerinnens vegne kjenner jeg.


#13

Divine sa for siden:

Hvis det sto at attenåringen ønsket seg en flaske finere vin av et visst merke, så hadde jeg KANSKJE vurdert det, men jeg synes faktisk det virker litt usannsynlig at en attenåring skal ha utviklet en så veldig fin gane for vin. Når måtte ikke da vedkommende ha startet å drikke alkohol?


#14

Che sa for siden:

En six-pack cider, liksom?

kanskje jeg skal kjøpe en lommelerke i stedetfor :knegg:


#15

Filifjonka sa for siden:

Jeg også.


#16

Katta sa for siden:

Å kjøpe "alkohol" bli liksom å kjøpe fyllekule :knegg: så nei. Hvis det var vin eller for den saks skyld noe navngitt sterkere kunne jeg vurdert det, men ikke når det er "alkohol" som står på lista.


#17

Canisa sa for siden:

Alkohol i julegave til en 18-åring? Ikke før rosa elefanter flyr og det snør i helvette. :datapunkt:

Jeg kjøper imidlertid ofte vin til ungenes faddere som jeg vet setter pris på en god flaske vin, og som har alt ...


#18

DM sa for siden:

Jeg er enig med Veronal, Irma og Maximillia her. No-way.


#19

Lykken sa for siden:

Tja, en attenåring er myndig og har lov til å kjøpe alkohol innen visse grenser, og ingen innbiller seg vel at ikke en attenåring både fester og er på flatfylla innimellom. Kanskje hver helg til og med. Jeg tror nok jeg kunne ha kjøpt en six-pack øl eller flaske vin/hetvin eller noe. Han er tross alt gammel nok, og for en som nettopp har blitt "lovlig" er det sikkert stas. Men jeg hadde nok ikke kommet med en flaske vodka eller annet sterkere.


#20

Esme sa for siden:

Hadde du bidratt om den unge hadde påstått at han ville starte verdens beste Peach Canei-samling? :hyper:


#21

Lykken sa for siden:

:spyrisenga:


#22

Guava sa for siden:

:skremt:

Samme her. :kvalm:


#23

Bokormen sa for siden:

Jeg har ofte kjøpt vin i julegave til både familie og venner. I fjor fikk kusinen min på 19 rødvin, noe hun satte stor pris på. :) :kjerringa mot strømmen:


#24

007 sa for siden:

Alkohol i julegave til en 18-åring? :grineler: Da hadde jeg heller gitt penger og så kunne han ha kjøpt hva han ville.

Og om min 18-åring hadde ønsket seg alkohol til jul, så hadde jeg gremmes langt inn i sjelen og aldri sagt det til noen.

Jeg gir gjerne vin til vinelskere som er voksen og som har alt de trenger.


#25

Lykken sa for siden:

Er det noen som ikke tror de fleste attenåringer ikke drikker og går på flatfylla?


#26

007 sa for siden:

Nei, selvfølgelig ikke. :rolleyes: Jeg tror at 18-åringer har sex også, men jeg kjøper ikke kondomer eller dildoer i julegave til dem av den grunn.

#27

Inagh sa for siden:

Jeg gir ofte vin i julegave/bursdagsgave til godt voksne mennesker, svigerfar får ei flaske whisky og far får som regel ei flaske cognac. Men å skulle kjøpe alkohol i gave til en 18-åring, nei det hadde ikke ramlet meg inn i måneskinn - jeg kaster da ikke perler til svin.


#28

Irma sa for siden:

Det har ingenting med det å gjøre, trodde du at man ved å droppe å gi alkohol som gave innbiller seg at det ikke drikkes alkohol? Det har med signalene som sendes. Måten du argumenterer på tidligere i tråden minner meg litt om argumenteringen til de som synes det er ok å sende med mindreårige alkohol på fest, fordi de kommer til å drikke allikevel. Jeg er klar over at det er forskjell på å gi en myndig person alkohol i gave og det å gi en mindreårig det, men jeg kan ikke forstå at det skal være så positivt å dynge ned en fersk attenåring med alkoholholdige varer som et symbol på at de nå er myndige. Jeg tror heller ikke signaleffekten er så veldig forskjellig, med unntak av det ikke begås et lovbrudd. Det er ikke nødvendigvis så stor forskjell på modenheten til en på sytten og en på atten.


#29

Lykken sa for siden:

Nei, jeg trodde egentlig ikke det hadde så mye med det å gjøre, men litt av argumentasjonen her høres sånn ut. Det er ikke snakk om å dynge ned med alkohol å gi en flaske vin eller en noen flasker øl. Jeg synes det er stor forskjell på å ha nådd myndighetsalder og at de faktisk har lov til å kjøpe og drikke alkohol på lik linje med en tredveåring. Det er mulig at det ikke alltid er stor forskjell på modenheten til en syttenåring og en attenåring, men et sted går skille og et sted må man begynne å behandle dem som voksne som har ansvar for seg selv. Jeg ville aldri gitt en fjortenåring alkohol, det er absolutt feil signal og ulovlig, men i mine øyne er det annerledes med en over 18 år. Og jeg har ingen illusjoner om å late som/gi signaler til en attenåring som helt åpenbart fester og drikker, om at jeg ikke tror det skjer. Og ansvarlighet i forhold til alkohol er en prosess som starter lenge før de er 18 år og kan kjøpe selv/få en flaske i gave til jul. Jeg kunne sikkert finne på å gi en lettøl i gave på fleip, til en fersking i familien.


#30

Lykken sa for siden:

Det hadde da vært hysterisk morsomt! ;) Og, jeg kjøper heller en pakke kondomer til min attenåring i bytte mot at han ikke gjør en dame gravid. Og sørger for prevensjon til datter, pluss kondomer.


#31

Acsa sa for siden:

Jeg gir sjelden alkohol som gave uansett, men ville ikke gitt det til en attenåring. :ser-kul-tante-imaget-henger-i-en-tynn-tråd:

Trengte du hjelp til å hvine høyt nok som nittenåring, altså? :humre:


#32

Alfa sa for siden:

Men det gjer du vel strengt tatt ikkje til andre voksne heller (som då er poenget i forhold til alkohol)?

..


#33

Kirsebær sa for siden:

Det kommer litt an på ungdommen. Jeg hadde ikke hatt noe imot å kjøpe en flaske vin eller riktig øl til noen på 18 om de ville ha det, og jeg hadde inntrykk av at det var en okay ungdom.


#34

Guava sa for siden:

Men som julegave, innpakket i nissepapir med sløyfe på og "Hilsen Mamma"? :hehehe:


#35

Turban Smukk sa for siden:

Hvis Mitt Barn får alko i julegave av tante neste år blir jeg sur. Det synes jeg høres ut som en ukoselig, trist og helt feil julegave til en attenåring. Vin gir jeg gjerne til voksne som "har alt".


#36

Kirsebær sa for siden:

Jeg har allerede kjøpt vin til nevøen min som er 12.
Han fikk den da han ble født, og den er best lagret i 18 år. :stolt:


#37

Irma sa for siden:

Som julegave?


#38

Lykken sa for siden:

:knegg: Som Alfa sa, det gjør man jo heller ikke til andre voksne.
Får flashback til en julaften som 16-åring der jeg fikk et innrammet bilde av ei modellvenninne, veldig kunsterisk syntes vi, mens bestefar skrek og hoiet; Har du fått PORNOBILDE??????


#39

Kirsebær sa for siden:

Det året pappa sa at han ønsket seg noe for å ha på peisen i julegave, fikk han selvsagt en kondom med sløyfe rundt. Det skulle jo bare mangle.


#40

Kirsebær sa for siden:

Ja?
Det hadde egentlig vært litt kult. Kirsebærgodkjent øl, men faktaopplysninger og fin sløyfe rundt flasken. :hjerter: Og med krav om å drikke den med meg. :hjerter:

Jeg er den kule Tanta. Jeg ga de mest bråkete lekene da tantebarna var små, de råeste t-skjortene da de begynte å høre på skikkelig musikk og mest sannsynlig øl med sløyfe rundt når ungdommene ønsker seg det. :nemlig:


#41

Alfa sa for siden:

Kirsebær skriv i grunnen mykje av det eg tenker. Det må då vere trist for 18-åringane at ingen vil gje dei vin fordi alle trur dei vil drikke den (medan dei held seg for nasa) for å bli snydens ...


#42

007 sa for siden:

Hvorfor bare gi og gi? Hvorfor ikke spare opp og gi ett års forbruk i julegave? :hyper:

#43

Miromurr sa for siden:

Jeg kunne godt kjøpt ei flaske god vin i julegave til en attenåring. Ikke til en hvilken som helst attenåring, men jeg har ikke noe prinsipiellt imot det.


#44

Irma sa for siden:

Jeg synes det er stor forskjell mellom å servere et barn et glass vin til middagen sammen med de andre myndige, og det å oppfordre familien om å gi alkohol som gave til attenåringen til jul.


#45

Sissel sa for siden:

Nei, det hadde jeg ikke kjøpt. Foreldrene derimot kunne jeg godt kjøpt en flaske vin til.


#46

Turban Smukk sa for siden:

18-åringer kan få alko av vennene sine til jul. Ikke av tante. Da skal hun være bra kul i alle fall, og det er ikke mitt barns tanter. :knegg:


#47

Miromurr sa for siden:

Prinsippiellt? Prinsipielt? Argh...


#48

Alfa sa for siden:

Eg forstår at det er lett å henge seg opp i alkohol-formuleringa til mora, men 18-åringen er tross alt ein eigen person, og det kan sikkert vere ok å vurdere situasjonen ut frå det.


#49

Guava sa for siden:

Det er jeg enig i.

Jeg reagerer vel mest på at det ønskes "alkohol". Hadde jeg fått en ønskeliste fra en vin-nerd på 18 hvor en vin av bestemt årgang hadde vært listet så hadde jeg nok ikke reagert likedan.

Jeg hadde nok heller ikke kjøpt alkohol til en femtiåring om han listet alkohol som nummer en.


#50

Alfa sa for siden:

Med fare for å gjenta meg sjølv så var det ikkje 18-åringen sjølv som ønska seg alkohol.


#51

TheVoice sa for siden:

Nei.

Og jeg kommer aldri til å ønske at noen skal kjøpe alkohol til barna mine.


#52

Guava sa for siden:

Det leste jeg. Det var ønske på vegne av attenåringen.


#53

Kirsebær sa for siden:

Nei, det hadde ikke jeg heller.

Og som jeg forsøkte å si over her også; jeg hadde ikke kjøpt verken øl eller vin til hvilken som helst 18-åring. Det har noe med forholdet man har til 18-åringen å gjøre også.

Og jeg hadde ikke selv oppfordret noen til å kjøpe alkohol til min ungdom, selv om jeg ikke ser noe galt i at noen kjøper.


#54

Alfa sa for siden:

Det les eg som ei tolking frå mor, ikkje eit ønske frå han (ho?) sjølv ...


#55

Alfa sa for siden:

Nettopp.


#56

Java sa for siden:

Kan svigerinnen din har skrevet det på tull?

Det skulle regnet rosa elefanter før jeg ha alkohol i julegave til en 18-åring.


#57

Guava sa for siden:

Flisespikking altså.

Jeg hadde ikke under noen omstendighet kjøpt alkohol dersom en mor hadde tolket at ungen hadde lyst på alkohol, ei heller hadde jeg gjort dette om det var en ektefelle som hadde tolket dette på vegne av sin partner.

Om ønsket om alkohol hadde stammet fra personen selv og jeg var sikker på det hadde jeg ikke kjøpt så lenge ønsket var "alkohol".

Hadde det vært et spesifikt vinønske kunne jeg kanskje vurdert det annerledes.


#58

Java sa for siden:

Jeg kunne funnet på å skrive "hun ønsker seg sikkert alkohol" på tull til en av tantene til mitt barn*. Rett og slett fordi det er så helt absurd at noen av dem ville kjøpe det, og så ville det heller vært en spøk om at barnet kanskje hadde vært ute på noe moro i det siste.

*Ikke nåtid, men framtid.


#59

Alfa sa for siden:

Å påpeike at barnet ikkje ER sin forelder? Det synest eg ikkje.

Det kan jo (ut frå det vi veit) hende at det er forelderen som ikkje "kan" noko om alkohol. Det veit vi ikkje.

Det er eg heilt samd i, og det er difor eg heng med på Kirsebær sine innlegg, fordi ho skriv det eg tenker.

Det er ikkje alltid slik at foreldra i alle situasjonar kjenner sine eigne born best. Og som prinsippsak så synest eg det er ok å ta utgangspunkt i "sitt" forhold til 18-åringen om ein vurderer å kjøpe vin, champagne el.l.


#60

mkj sa for siden:

Det synes jeg kommer helt an på, særlig på hvordan mitt forhold til han og foreldrene er, og om han etter mitt syn har et greit forhold til konsum av alkohol.

Kanskje hadde jeg kjøpt inn noe godt øl, juleøl, Bayer, Guinness - altså vært med å utvide horisonten og smaksløkene bittelitt.

Eller jeg hadde kjøpt en lagringsvin, som skal drikkes om x år.


#61

007 sa for siden:

Jeg har en nevø på 18. Han kunne sikkert funnet på å ønske seg alkohol til jul og da helst en flaske sprit eller en six-pack med Hansa øl. Jeg tror jeg skal kjøpe en god bok til han. :moahaha:


#62

Skremmern sa for siden:

Jeg hadde nok ikke kjøpt alkohol til en 18-åring. Alkohol i gave er noe jeg tyr til når vedkommende har "alt" fra før av!


#63

Che sa for siden:

Jeg ble sjokkert sjøl og - men jeg kjenner jo svigerinna mi og jeg burde ikke bli overrasket. ("tøffe og populære barn" er viktig nemlig - tøffe og populære barn drikker og får lov å ligge over til kjæresten sin når de er 15 - hun har også reagert på at datra og kjæresten ikke fikk lov å ligge over til hverandre av kjærestens foreldre...)

Gutvotten på 18 er uansett ingen vinkjenner, han har ikke et fornuftig forhold til alkohol - med mindre fornuftig handler om å rave rundt, yppe trøbbel eller falle ned fra tak og sånn (!)...


#64

gullet sa for siden:

Vi kjøper "ski" - vin eller akevitt - til de voksne, men til en ungdom har det aldri vært aktuelt!


#65

Crimina sa for siden:

Jeg hadde aldri i verden kjøpt alkohol i julegave til en 18 åring. Men jeg har nok litt spesielle synspunkter rundt dette med alkohol. :sparke:

Jeg gir sjelden alkohol i gave til noen, kun vin i såfall. Til voksne mennesker som har alt, og kanskje kan ha nytte av ei flaske vin for å kose seg med. Ikke til en 18 åring som bare er ute etter å drikke seg full. :sparke:


#66

Chablis sa for siden:

Jeg hadde ikke gitt alkohol i julegave til en 18åring.


#67

turi sa for siden:

En ting er å kjøpe ei flaske med god cognac eller whisky til en far, bror, onkel f.eks (les: godt voksne), men jeg hadde ikke kjøpt alkohol til en 18-åring. Virkelig ikke.


#68

nolo sa for siden:

Hvorfor er det ikke flere som ligger langflate og hiksteler sammen med meg? :grineler:


#69

Slettet bruker sa for siden:

Jeg kunne godt ha kjøpt en flaske cava/champis eller portvin og gitt i gave til en attenåring. Rødvin ville jeg ventet med til h*n ble litt eldre.


#70

Alfa sa for siden:

Då ville eg ikkje ha kjøpt det, nei.


#71

ponna sa for siden:

Nei, jeg hadde heller ikke kjøpt alkohol til en 18-åring.


#72

Maverick sa for siden:

Hvis pjokken hadde ønsket seg en god vin, så fett nok. Hvis det er hipp som happ hva det er, så lenge det er en høy alkoholprosent - nah. :knegg:


#73

Kirsebær sa for siden:

:nemlig: Jeg syns det er hysterisk festlig.


#74

Dali sa for siden:

:lol: Aldri om jeg hadde kjøpt alkohol til en (snart) 18-åring i julegave.


#75

Tjorven sa for siden:

Jeg har fått en flaske hvitvin og gåseleverpostei av min onkel hver eneste jul siden jeg var 18. Dette for å henspille på min økonomiske utdannelse og hvor "dekadent" jeg er. Broren min har fått 4 øl og en danskepølse.

Men dette har vært humoristisk ment.

Jeg kjøper gjerne vin i presang til jevnaldrene, men ville definivit sett an personen før jeg gjorde det til noen helt i slutten av tenårene.


#76

Kirsebær sa for siden:

:knegg: Så herlig!


#77

gnuri sa for siden:

Jeg ville ikke ha kjøpt alkohol i julegave til en 18-åring. Jeg hadde heller ikke satt pris på om noen hadde gitt det til mine barn. Nå er de jo bare 15 enda, men jeg kan ikke tenke meg at jeg vil se annerledes på det om 3 år.
Alkohol kan jeg kjøpe til voksne folk som "har alt", men er egentlig ikke så glad i å kjøpe det til noen, for det er jo ikke alle som har et like bra forhold til alkohol....


#78

Babe sa for siden:

Jeg gir ikke bort alkohol til noen, så nei - jeg hadde ikke gitt det til en 18-åring.


#79

Maz sa for siden:

Jeg kunne fint ha gitt vin til en 18 åring, og ser ikke noe problem med det. Men jeg ville ikke gitt alkohol til noen hvis forhold til alkohol var av rølpetypen. Uavhengig av alder.


#80

apan sa for siden:

Akkurat. Da ville jeg ikke ha kjøpt alkohol til ham.


#81

Bomull sa for siden:

Å gi en flaske til et voksent vennepar - ikke noe problem, men å kjøpe alkohol til venners ungdom selv om de er over 18 år hadde jeg ikke gjort uten videre nei!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.