Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spørsmål om kattehold

#1

Stompa sa for siden:

Ungene har sååååå lyst på et dyr. Jeg har holdt igjen og holdt igjen, men kjenner at jeg er litt på gli. Hund utgår med høye kneløft, kaniner er søte men jeg har ikke lyst på "burdyr". Jeg liker katter og syns de er fine dyr. Vi bor i 1. etasje i et område med mange katter, så jeg tror en katt ville få det bra hos oss. Vi hadde katt to ganger da jeg var barn, så jeg er ikke helt blank, men har likevel noen spørsmål:

  • Hva trenger man av utstyr? Kattedo og -sand, skåler til mat og drikke. Noe mer?
  • Hva bør man regne med at det koster i mnd å holde katt hvis det ikke skjer noe ekstraordinært?
  • Hva er lurest - hann- eller hunnkatt?
  • Hvordan gjør vi det hvis vi reiser bort, tro? Kan vi ta katta med når vi er i Vesterålen, eller vil den bare rømme for oss der oppe, f.eks.? Hva med når vi ikke kan ta den med?
  • Hva bør jeg ellers tenke på?

:i tenkeboksen:


#2

Nabojenta sa for siden:

Kattedo trenger man strengt tatt kun de første 3 ukene, mens katten holdes innendørs.

Skåler er greit, men ikke nødvendig, da de fleste har helt ok skåler i skapet fra før av.

Dersom du ikke ønsker at katten legger seg til å sove overalt i huset, kan du ha et pledd(eventuelt egen katteseng) plassert der du ønsker den skal ligge. Så er det bare å være bestemt og ta ham ned fra sofa/stol/seng og legge den på plassen sin. Etterhvert venner den seg til sin egen plass.

Neglsaks er greit å ha, slik at klørne kan klippes dersom de blir for lange. Det hører du fort når katten går på parkett.
Er ikke sikker på hvor mye en katt koster i måneden, men det lønner seg faktisk å kjøpe skikkelig for i dyrebutikk eller hos veterinær. Det er drøyere, og du får fôr som er beregnet på steriliserte og kastrerte katter(så unngår du fet katt med urinveisinnfeksjoner).
Ellers kommer det kostnader ved sterilisering/kastrering. Sterilisering er ca. 1000,-, mens kastrering koster ca. 600,-. Vaksinering(én gang i året) kommer på rundt 150-200,-
Jeg ser ingen forskjell på å ha en hunn- eller hannkatt dersom de er sterilisert/kastrert.
Gidder man ikke det, vil man få hannkatter som pisser rundt huset, kattunger som trenger hjem, eller som blir avlivet, løskatter osv. Og man bør også da går rundt med konstant dårlig samvittighet.

Reise bort: Det finnes kattekennel i de fleste kommuner. Selv får vi familie/venner/nabo til å mate og kose med pus når vi er borte. Blir vi borte lenger enn én uke, bruker vi kennel. Noen katter kan læres opp til å være med på tur(fast campingplass ol) men vi, som aldri ferierer på samme sted har ikke tatt oss strevet med å prøve engang.

Lykke til!
(Og så håper jeg dere velger en katt hos deres lokale dyrebeskyttelse. Det er så mange katter som trenger et hjem.) (Se, der fikk jeg lagt til en oppfordring her også! :D)

Er det noe mer du lurer på, er det bare å spørre. :)


#3

Lykken sa for siden:

Vi har alltid hatt katter i oppveksten, opptil flere på en gang og har vært av den gammeldagse sorten med vanlig huskatt som går ute fritt og som avvennes fra kattedo etter en viss kattungetid, og som har fint lite utstyr. Men halsbånd og klorebrett kan kanskje være lurt. Kattemat finner du ut av hva den liker etterhvert, vi ga ofte kokt fisk og tørrfôr. Det beste er vel en kastrert hannkatt (som ikke pisser vondt rundt omkring og som er glad i å slåss) eller sterilisert hunnkatt (det er pes å få gitt p-piller). Vi børstet pelsen en god del i røyteperioden og egentlig ellers i året også, den ene katta elsket det.
Vi ga aldri vaksiner eller markkurer, men der muligens mer vanlig nå og vetrinærer tar seg vel ofte godt betalt.
Jeg har også lyst på katt, men mannen er hundemenneske på sin hals. :trist:
Det er individuelt hvor lett det er å ta med katter i bil, i bur og hvordan de vil oppføre seg på et annet sted, f.eks hytta. Vi har hatt begge deler, ekstremt bilsyke katter som stakk av så fort de kunne, en katt som ble borte på hytta (veldig mange fine mus å jakte der og rev som kunne ta den) og katter som syntes det var topp med både biltur uten bur og hytta som de holdt seg i nærheten av.


#4

Flubby sa for siden:

Vi har 3 katter, og av utstyr til dem er:

  • Kattedo med overbygg. I det bruker vi klumpesand, Cat Exclusive, og har en ekstra matavfallsdunk med lokk stående hvor klumpene kastes etterhvert. En god sandspade er et must!
  • Vannskål
  • Matskål til tørrfor. Og et par matskåler til våtfor som vi gir for kosens skyld iblandt.
  • Soveplass. Som regel finner katten sin egen plass, men det kan være greit at den har sin helt egen kurv. Katter er glad i fleecepledd å sove på :)
  • Klorestativ/kloremøbel.
  • Noen leker. Lette tøymus og pingpongballer for eksempel.
  • Går du for langhåret katt, trenger du kam og børste. Vi har korthårskatter, de steller seg selv :)
  • Transportbur. Ikke kjøpt det minste de har, katter liker å kunne røre litt på seg under turen.
  • Klosaks. Ikke helt nødvendig, men av og til er den kjekk å ha.

I tillegg er det greit å sørge for tur til veterinæren for vaksinering og ID-merking. Ormekur også, hvis den skal få være ute.
Når pus begynner å bli 5-6 mnd, er det på tide å kastrere. Kastrering før kjønnsmodning er en kjempefordel, man får som regel veldig snille, lekne gode dyr når de blir voksne. Katter er som regel friske dyr, det har knapt hendt vi har hatt ekstraordinære veterinærutgifter. Utover kastreringen som er en engangssum, må man regne med vaksinering og tannrens i allefall annethvert år. Og ormekur 2 ganger i året, men det får man kjøpt på apotek. Bytt merke fra gang til gang. Og bor dere et sted der det finnes flått, trenger dere en flåttfjerner.
Vi har to hunnkatter og en hannkatt. Hva man velger er hipp som happ, bare husk å få den kastrert, uansett kjønn. P-pillebruk hos hunnkatter er ikke anbefalt da det på lang sikt fører til jurkreft hos de aller fleste.
Vi tar alltid kattene med når vi reiser til svigers. Der er de alle 3 godt kjent, og kan slippes ut helt fritt. Vi har alliert oss med svigers som kattepassere siden kattene er kjent der hvis vi skal reise bort. Ellers finnes det jo kattepensjonat, men det beste er jo om dere kan ta pus med, eller finner en fast kattepasser hvor pus får bli godt kjent.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.