Jeg pleier å bruke det nydelige komlemelet fra Stangelands Mølle, men har ikke det i hus nå. Vi skal egentlig ha røkt svineknoke med kjøttpølser og kålrabistappe, men plutselig fikk jeg utrolig lyst å ha komler til. Jeg har hvetemel og sammalt hvete (og poteter, selvsagt), men ikke byggmel. Kan jeg bruke sammalt hvete i stedetfor byggmelet, eller vil ikke det bli godt?
Jeg lager komper en gang i måneden, og jeg har fått mye skryt av mine. :stolt: Min bror skal alltid kjøpe 10 stk av meg når jeg lager. Selvsagt får han dem gratis. :knegg:
Men jeg har bare poteter, hvetemel, salt, litt store havregryn og semulegryn i. :jupp: Semulegrynene gjør at smaken blir nydelig og kompene løser seg ikke opp i vannet. De blir faste og fine.
Men har man ikke annet mel enn hvetemel, så duger det også. :nemlig: Men pass på å vri vannet ut av potetene ekstra godt, ellers kan man risikere at kompen løser seg opp i vannet. Første gangen jeg lagde komper så forsvant de helt, fordi jeg ikke vred nok vann ut. :flau: Det ble ikke middag den dagen.
Lykke til Iset, komper er godt. :nam: Med hjemmelaget kålrabistappe til, sukker, smør og tyttebærsylt.
Takk for tips! Jeg skulle jo egentlig ikke lage komler i dag, så jeg er liksom så lite forberedt. Men jeg har laget det mange ganger før, til selskaper og sånt og de er alltid blitt godt mottatt. Jeg elsker komler! Neste gang skal jeg lage komper, sånne svære med salt kjøtt inni. :nam:
Jeg pleier å servere dem med salt kjøtt (lammekjøtt, pinnekjøtt eller røkt svineknoke, feks), hjemmelaget fet kålrabistappe (bruker et par gulrøtter i for fargen, og har i syndige mengder meierismør), poteter (alltid noen som vil ha det, jeg synes det er overflødig), vossakorv eller annen god kjøttpølser og stekt bacon.
I dag skulle jeg altså ha komlemiddag uten komler. :knegg: Men jeg skal se om jeg har nok mel.
Å, nå fikk jeg veldig lyst på vossakorv med raspeballer. Bruker byggmel i, men har også laget uten et par ganger hvor jeg ikke hadde byggmel. Går helt fint det.
Godt jeg kjøpte poteter i går. Jeg er den eneste i huset som spiser komler (eller, 1,5-åringen synes det er greit da) så jeg trenger bare å lage 3-4 stk. Heldigvis, for food processoren min har reist til himmelen og jeg haater å rive ting for hånd.
Så bra å høre. Da går det jo fint å lage med glutenfritt mel også? Folkene rundt meg insisterer på at det MÅ lages med byggmel ("det er jo byggmel i for en grunn, hvis ikke hadde det jo bare vært hvete slik det er i alt annet, det blir helt sikkert ikke bra med noe annet").
Åh. Jeg har bare lest om disse sørlandskompene med kjøtt inni. Vi sier også komla med dott, men det er dialekt. Trodde det egentlig het kompe når det var med dott og de var større. Mulig jeg tar feil altså.
Det skjønner jeg ;) Det var egentlig det jeg mente. Komle i Rogaland, Kompe på Sørlandet og Raspeball i Bergen er akkurat det samme. At konsistensen og tilbehøretvarierer, og at noen bruker kjøtt inne gjør det ikke til flere forskjellige varianter.
De ble ikke særlig gode. :mumle: De lignet på vanlige komler og konsistensen ble helt fin altså, men det manglet liksom noe ekstra. De jeg lager med byggmel og diverse (Stangeland-melet) blir desidert best.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.