Jeg kan ikke bake brød. Jeg har prøvd alskens tips og alskens oppskrifter, men jeg får dem ikke til å heve slik at brødene blir luftige og store. Naboene beskriver at det hever slik at de må slå brødene tilbake ned i formene for at de ikke skal ese ut av proporsjoner, mens mine brød kanskje titter over kanten på forma hvis jeg har flaks. Og det er sjelden. Og nei, de er ikke små og luftige heller, de er små og harde.
Noen som har en idiot-forklaring på hvordan-få-brød-til-å-heve? Jeg prøver meg på mim sine brød nå, og de hever riktignok bedre enn det meste jeg har prøvd, men jeg får liksom ikke store og gode brød med topp på nå heller. Hvor lenge forhever dere? Etterhever? Temperatur i rommet? NOE må det da være annet enn min person som gjør at dette går galt hver gang?
Jeg tror at om man baker skikkelig grove brød så går det på bekostning av luftigheten.
Jeg baker brød akkurat nå, og de velter ikke akkurat ut av formen de heller. Det er type 'grovbakst'-ferdigpakke med litt ekstra frø, havregryn og kruskakli.
Gjær? :knegg: Mine brød hever hvertfall, men loff pleier å heve endel mer enn veldig grove brød. Jeg bruker bare tørrgjær og har i varmere væske enn 37 grader. Ikke akkurat kokvarm men litt sånn au-varm. Det varierer hvor mye jeg hever, pleier å gjøre det som står i oppskriften.
Lager deig (jeg tror jeg har varm nok væske, men mulig den bør være enda varmere), elter i 7-10 min. Setter den til heving. Da hever den fort og greit i bollen, tar kanskje 20 min til dobbel str. Så har jeg den over i former. Der fortsetter de å heve kanskje 15 minutter til de nesten når kanten av forma. Så da slutter de. Og når jeg så får dem inn til steking, faller de ytterligere litt sammen. :rolleyes:
Det som funker best for meg er som enkelte har nevnt her: Bruk fersk gjær, temperert væske (litt varmere enn 37 grader) som man rører gjæren godt ut i først. Ved heving så syntes jeg at det beste er å sette bollen rett på varmekablene på badet eller vaskerommet med et lunt og tykt håndkle over.
Det er egentlig etterhevingen som skjærer seg for meg, altså etter at de er kommet i sine respektive former. Hvor lenge bruker dere å heve dem da og hvor har dere formene stående?
Jeg bruker litt mer enn fingervarm væske, og elter deigen både leenge og vel, og da hever den som bare juling. Dekker den til med noe mens den hever, da.
Varm væske (40-45 grader), rør ut tørrgjæren i denne varme væsken, tilsett salt og evt. fettstoffer og SÅ tilsetter du melet. Da har du motivert gjær = deigen hever.
Trylleformelen er vel gjær + rett temperert veske + tid.
Det vanskeligste er nok dette med rett temperatur på vesken. Er det for varmt dreper du den, men er det for kaldt trenger det en evighet. Tørrgjør tåler/trenger litt varmere enn fersk gjær, men som påpekt har fersk gjær en tendens til å være oppbevart i kjøleskapet, og da er den kald... Temperering av denne som første trinn i baksten kan gjerne være en god ide?
For det første må man ha tålmodighet, la brødene heve lenge nok før de settes i ovnen :) Det tar sånn ca 1 time.
Jeg baker alltid med fersk gjær (med mindre jeg lar brødbakemaskina gjøre hele jobben). Gjær liker 38C og litt sukker. Gjær liker ikke salt, så saltet skal i deigen helt på slutten av eltingen. Og jo lengre du elter, jo bedre blir deigen!
Sett brødene til heving på et lunt sted, under et klede. Jeg fyller av og til oppvaskkummen med varmt vann, setter en rist over og hever over dampen hvis jeg ikke har tid til å vente på f. eks. foccaccia eller boller :p
Jeg har også plast på deigen. Elte lengre enn hva som skrives og la deigen stå lenge. Jeg vet ikke om det har noe å si, men jeg vet at min mormor som bakte mye alltid sa at det ikke skal være trekk når man baker. Jeg setter også deigen på en varm plass, enten i varmt vann eller oppe på komfyren om den er av den gamledagse typen som blir varm av at ovnen varmes opp. Noen ganger når jeg har bakt boller/rundstykker så har jeg satt på platene på det laveste trinnet og satt plåtene på dem. Jeg har aldri salt i brød, jeg ser ikke helt behovet av det.
En kokk jeg kjenner sier at det må være veldig varmt i kjøkkenet der du baker, samt at han bruker utelukkende frisk gjær. Dette kombinert med varm nok væske og litt sukker tror jeg nok gjør susen.
Jeg har ikke lest svarene over her, men jeg bruker alltid fersk gjær. Jeg passer også på å heve deigen under plast, og over vannbad, eller jeg setter deigen oppå komfyren når stekeovnen er på. Da blir det lunt og godt. :) Jeg lar alltid deigen stå minst 1 time. Om den hever over bollen, så er det bare å slå til deigen, så faller den litt sammen. Dette ødelegger ikke resultatet. Du kan fint la en deig heve i 2-3 timer. Det ødelegger ikke deigen.
Når jeg har bakt ut bollene, brødene, rundstykkene osv, så etterhever jeg alltid på en lun plass. Etterhev minst 20 minutter. Da blir bakverket ofte luftig og godt.
For mye gjær er ikke lurt, man trenger overhodet ikke doble mengden gjær, selv om man dobler oppskriften. Det holder stort sett med 50 g gjær til 4 brød f.eks, eller 50 rundstykker. Jeg baker i de mengder når jeg først baker. Mange gjør denne feilen at de dobler gjærmengden når de dobler oppskriften.
Væsken man har i må ikke være for kald eller for varm, 37 grader.
Det aller viktigste trikset for å få bakverket luftig og godt, er allikevel at du elter deigen godt. Har du ikke kjøkkenmaskin, så må du elte for hånd, gjerne i 15 minutter. 10 minutter om du har kjøkkenmaskin. Skal jo ikke elte for lenge heller. Det er veldig viktig å få eltet melet godt inn i væsken.
Pass på å ha nøyaktige mål, når du bruker hvetemel og grovt mel, bør mengden være halvt om halvt. F.eks 5 dl hvetemel og 5 dl grovt mel. Sukker er også bra med tanke på gjæringen. Ser det nevnes over her.
Vel, dette er sånn jeg gjør det, og har lært av min stemor. Hun får alltid perfekt bakverk. Det gjør ikke jeg, men resultatet blir nokså bra. :D
OK. litt mindre grov deig. Og endre forholdet mellom for- og etterheving. noterer. Jeg hever nemlig ofte bare 20 minutter i bollen, men 1 time i formene etter å ha bakt det ut.
Dessuten prøver du å starte med det våte (varmt - 40-45 grader) hvor du rører ut gjæren i det våte. Mine brød hever helt uavhengig av om det er lite eller mye grovt mel.
Jeg fikk luftige brød da jeg begynte å røre ut 2 ss sirup i den varme væsken (8 dl vann, 4 dl melk) samt forlenge hevetiden.
I tillegg heves deigen på badet med plast over.
Jeg bruker alltid tørrgjær, elter godt i kjøkkenmaskin, lar stå i maskina med lokket på en halvtimes tid, uten trekk fra vifter, vinduer etc. Jeg lager ikke brød jeg kan trille ut, men har såpass seig deig at jeg heller deigen over i brødformene. Lar de stå i formene ytterligere en times tid, passer på å være forsiktig når de settes inn i ovnen, ellers kan de falle ned.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.