Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mat med masse jern i

#1

Senna sa for siden:

Ja jeg trenger tips. Har en liten kresen 4,5 åring som nok med fordel kunne trengt noe mer jern. Tok blodprøver hos legen i forrige uke for jeg synes han er så blek og blå under øynene. Han har også vært så sytete i det siste. Blodsukkeret var fint, men han kunne trenge noe mer jern. Foreløpig skulle vi prøve med kostholdet;f.eks leverpostei (det går greitt, det spiser han), brokkoli, (også greitt), rødbeter (ikke tale om, det får jeg aldri i ham), brunost med tilsatt jern osv.

Men er det noen her som har andre tips? Og er det nok jern i leverpostein fra den gule boksen, eller er det andre som inneholder mer. Hva med frossen brokkoli, er det mindre jern i den enn i fersk? Og hva med den brunosten, trodde ikke de tilsatte jern i den mer jeg?


#2

Skilpadda sa for siden:

Rødt kjøtt er jernrikt, det "må" ikke være lever. Grovt brød inneholder også en del jern, og så kan dere jo prøve å bytte ut vanlig pasta med fullkornspasta; det liker fireåringen vår like godt som vanlig pasta, og det er faktisk en god del jern i det. C-vitaminer er bra for jernopptaket, så det er lurt med litt appelsinjuice til grovbrødet, eller C-vitaminrik frukt og grønnsaker ved siden av.


#3

cilen sa for siden:

[quote=Senna;192641]Hva med frossen brokkoli, er det mindre jern i den enn i fersk? quote]
Jeg har lest at sånn frossen grønnsaker har mer vitaminer o.l i seg enn ferke. Fordi de er frosset raskt ned. Friske grønnsaker kan jo ha blitt modnet etter de har blitt høstet.


#4

kisha sa for siden:

Leverpostei med agurk er godt. Det "overlevde" jeg på under graviditet og slapp jerntilskudd.


#5

Stikka sa for siden:

Tørket aprikos. Og bruk appelsinjuice istedenfor melk til brødmåltider.


#6

Propella sa for siden:

Melk hemmer jernopptaket. Så ingen melk når han får servert mat som inneholder jern. Til brødmaten er det bedre med juice, helst en type som inneholder mye c-vitamin som fremmer opptaket av jern. Min eldste får i perioder lave jernlager/lav HB. Da har han pica på leverpostei. Da får han lov å sitte med skje å spise leverpostei. Det er det eneste den kresne gutten spiser som inneholder jern og grovt brød da.


#7

Ibidelma sa for siden:

:nikker:
Fra mattilsynet:

Kumelk kan i spedbarnsperioden fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten og bør som hovedregel ikke brukes som drikke og i grøt det første leveåret. Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging mot slutten av første leveår (ca. ti måneders alder). Fra denne alderen kan også noe yoghurt og syrnet melk gis.


#8

Dragen sa for siden:

Har han vondt i magen? Løs avføring? Har du tenkt på laktoseintoleranse? Cøliaki?

Jeg spør fordi du sier han er liten og kresen. Og fordi Cøliaki ofte fører til jernmangel, i tillegg til redusert vekst.


#9

liefje sa for siden:

Det er veldig ofte mer vitaminer i frossen mat enn i fersk, men det kommer jo an paa hvordan man tilbereder den ferske maten (mange overkoker eller skreller bort vitaminer, f.eks.)

Spinat er ogsaa jernrikt.

Rödbeter kan med fordel spises raa. Det liker barn ofte mye bedre. Pröv f.eks. aa rive den, blandet med revet eple (ca. like mye av hvert) med olje, eddik, salt og pepper.


#10

Senna sa for siden:

Nei, han har sjelden vondt i magen, og så liten er han ikke. Ganske standard størrelse, men tynn. Ingen problemer med løs avføring heller (vel kanskje litt nå, men det går diare på disse trakter)

Men så kresen og småspist som han er, så spørs det om jeg klarer dette med kostholdet. Får gi det noen uker, så får jeg kontakte legen igjen.


#11

Mei sa for siden:

Her hadde jeg en tråd om å snike jern inn i kostholdet.


#12

Dragen sa for siden:

Høres fornuftig ut. Var ikke meningen å kuppe tråden din, jeg er nok litt opphengt i egne erfaringer på området.


#13

Senna sa for siden:

no problemos.:)


#14

safran sa for siden:

Mye bra sagt oppover i tråden her. Jeg lager en havre- og hirsegrøt til mine to, og de elsker den. Masse jern.

Dette blir to store porsjoner:

1 dl hirseflak
1 dl havregryn
2,5 dl melk
3,5 dl vann
1 ts nypeekstrakt
1 most banan
en dæsj kaldpresset olje før servering
en klype salt

Kok opp og la den evt trekke litt før servering. Strø med kanel og kanskje litt sukker.


#15

Mei sa for siden:

Havre- og hirsegrøt er en slager her i huset også.


#16

Mamma Rosa sa for siden:

Melken hemmer jeropptaket ja.
Det var en venninne som var veldig bekymret for hvordan mine barn fikk i seg jern siden de ikke drikker melk. (bruker det kun i matlaging)
Barnet hennes må ta jerntabletter (pga lavt jernlager) og hun passer på at han får i seg rikelig med melk pga jern...
Kanskje jeg brude foreslå at hun dropper melken for en periode?


#17

Nooria sa for siden:

Ja kanskje det! :p


#18

Petronella sa for siden:

Litago brunosten og primen er det fortsatt jern i.. Bare Tine som har tatt bort jernen i sine produkter! :)


#19

Isolde sa for siden:

er ikke Litago tine?


#20

Mamma Rosa sa for siden:

Jupp.

Men jeg tror det er riktig at de inneholder jern.


#21

malena sa for siden:

Vil bare minne om at fruktsyren i juice kan tære på tennene. Kanskje ikke så ille hvis den drikkes til måltid, men greit å være obs på uansett.


#22

banana sa for siden:

Her står det ikke at melk hemmer jernopptaket...? Det står at hvis man drikker melk spiser man (kanskje) mindre av andre matvarer, deriblant jernrike matvarer. Sånn tolker jeg det.

Visste ikke at aprikoser er så jernrikt. Bra å vite.


#23

Benzo sa for siden:

Jordbær er det vel mye jern i? Ikke helt sesongen for friske, men med frosne kan du lage smoothies og oppi der kan du lure inn mye rart. :)


#24

Storm sa for siden:

Aprikos er spesielt rik på jern, men også annen tørket frukt inneholder en del. :jupp:


#25

banana sa for siden:

Hva? Da må jo den samme frukten i "utørket" tilstand inneholde jern. Og det er det slett ikke all frukt som gjør i noen grad? Du kan ikke mene at selve tørkeprossessen tilfører jern? Eller snakker vi om akkurat de typene frukt man vanligvis får i tørket tilstand (mango? papaya? ananas? epler?)? Hva mener du egentlig her?


#26

Storm sa for siden:

Nei, jeg mener (selvfølgelig) ikke at det tilføres jern i tørkeprosessen, men at det som er der oppkonsentreres. Og fordi man gjerne spiser større mengder av en matvare når det meste av vannet er fjernet, blir de gode jernkilder. Rosiner, svisker, tørkede dadler, fikner og mango er eksempler (i tillegg til tørkede aprikoser som allerede var nevnt).

Og jeg sier ikke at de er bedre jernkilder enn leverpostei og brokkoli, men alle monner drar når man ønsker å øke jerninntaket.


#27

banana sa for siden:

Takk for oppklaring! :)


#28

Mei sa for siden:

Det fine med tørket aprikos er at de i tillegg til å være gode jernkilder også er fulle av c-vitaminer. Og c-vitaminer fremmer jernopptaket. Derfor er det også lurt å drikke appelsinjuice (og ikke melk) til leverpostei.


#29

Olympia sa for siden:

Hvis han f.eks. liker tomatsaus/kjøttsaus til pasta, så går det fint an å blande spinat i den. Vet om mange som "gjemmer" sunn mat i den vanlige maten.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.