Ja jeg trenger tips. Har en liten kresen 4,5 åring som nok med fordel kunne trengt noe mer jern. Tok blodprøver hos legen i forrige uke for jeg synes han er så blek og blå under øynene. Han har også vært så sytete i det siste. Blodsukkeret var fint, men han kunne trenge noe mer jern. Foreløpig skulle vi prøve med kostholdet;f.eks leverpostei (det går greitt, det spiser han), brokkoli, (også greitt), rødbeter (ikke tale om, det får jeg aldri i ham), brunost med tilsatt jern osv.
Men er det noen her som har andre tips? Og er det nok jern i leverpostein fra den gule boksen, eller er det andre som inneholder mer. Hva med frossen brokkoli, er det mindre jern i den enn i fersk? Og hva med den brunosten, trodde ikke de tilsatte jern i den mer jeg?
Rødt kjøtt er jernrikt, det "må" ikke være lever. Grovt brød inneholder også en del jern, og så kan dere jo prøve å bytte ut vanlig pasta med fullkornspasta; det liker fireåringen vår like godt som vanlig pasta, og det er faktisk en god del jern i det. C-vitaminer er bra for jernopptaket, så det er lurt med litt appelsinjuice til grovbrødet, eller C-vitaminrik frukt og grønnsaker ved siden av.
[quote=Senna;192641]Hva med frossen brokkoli, er det mindre jern i den enn i fersk? quote]
Jeg har lest at sånn frossen grønnsaker har mer vitaminer o.l i seg enn ferke. Fordi de er frosset raskt ned. Friske grønnsaker kan jo ha blitt modnet etter de har blitt høstet.
Melk hemmer jernopptaket. Så ingen melk når han får servert mat som inneholder jern. Til brødmaten er det bedre med juice, helst en type som inneholder mye c-vitamin som fremmer opptaket av jern. Min eldste får i perioder lave jernlager/lav HB. Da har han pica på leverpostei. Da får han lov å sitte med skje å spise leverpostei. Det er det eneste den kresne gutten spiser som inneholder jern og grovt brød da.
Kumelk kan i spedbarnsperioden fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten og bør som hovedregel ikke brukes som drikke og i grøt det første leveåret. Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging mot slutten av første leveår (ca. ti måneders alder). Fra denne alderen kan også noe yoghurt og syrnet melk gis.
Det er veldig ofte mer vitaminer i frossen mat enn i fersk, men det kommer jo an paa hvordan man tilbereder den ferske maten (mange overkoker eller skreller bort vitaminer, f.eks.)
Spinat er ogsaa jernrikt.
Rödbeter kan med fordel spises raa. Det liker barn ofte mye bedre. Pröv f.eks. aa rive den, blandet med revet eple (ca. like mye av hvert) med olje, eddik, salt og pepper.
Nei, han har sjelden vondt i magen, og så liten er han ikke. Ganske standard størrelse, men tynn. Ingen problemer med løs avføring heller (vel kanskje litt nå, men det går diare på disse trakter)
Men så kresen og småspist som han er, så spørs det om jeg klarer dette med kostholdet. Får gi det noen uker, så får jeg kontakte legen igjen.
Melken hemmer jeropptaket ja.
Det var en venninne som var veldig bekymret for hvordan mine barn fikk i seg jern siden de ikke drikker melk. (bruker det kun i matlaging)
Barnet hennes må ta jerntabletter (pga lavt jernlager) og hun passer på at han får i seg rikelig med melk pga jern...
Kanskje jeg brude foreslå at hun dropper melken for en periode?
Her står det ikke at melk hemmer jernopptaket...? Det står at hvis man drikker melk spiser man (kanskje) mindre av andre matvarer, deriblant jernrike matvarer. Sånn tolker jeg det.
Visste ikke at aprikoser er så jernrikt. Bra å vite.
Hva? Da må jo den samme frukten i "utørket" tilstand inneholde jern. Og det er det slett ikke all frukt som gjør i noen grad? Du kan ikke mene at selve tørkeprossessen tilfører jern? Eller snakker vi om akkurat de typene frukt man vanligvis får i tørket tilstand (mango? papaya? ananas? epler?)? Hva mener du egentlig her?
Nei, jeg mener (selvfølgelig) ikke at det tilføres jern i tørkeprosessen, men at det som er der oppkonsentreres. Og fordi man gjerne spiser større mengder av en matvare når det meste av vannet er fjernet, blir de gode jernkilder. Rosiner, svisker, tørkede dadler, fikner og mango er eksempler (i tillegg til tørkede aprikoser som allerede var nevnt).
Og jeg sier ikke at de er bedre jernkilder enn leverpostei og brokkoli, men alle monner drar når man ønsker å øke jerninntaket.
Det fine med tørket aprikos er at de i tillegg til å være gode jernkilder også er fulle av c-vitaminer. Og c-vitaminer fremmer jernopptaket. Derfor er det også lurt å drikke appelsinjuice (og ikke melk) til leverpostei.
Hvis han f.eks. liker tomatsaus/kjøttsaus til pasta, så går det fint an å blande spinat i den. Vet om mange som "gjemmer" sunn mat i den vanlige maten.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.