Jeg er foreldrerepresentant i 10.-klassen til sønnen min, og han ringte meg nettopp og sa at noen elever kom til å ringe meg i dag ang. at de ønsker å arrangere tur med hvite busser til Polen. Sønnen min var personlig veldig skeptisk, for turen vil koste 120 000, og de er 30 elever i klassen.
Er det noen som har erfaring med dette og vet om det er en god idé, ev. en dårlig idé? Og ev. hvorfor? Og hva med pengene? Man kan jo ikke KREVE penger for noe i skolen, kan man vel?
Jeg tror det er et veldig godt opplegg. Du kan lese mer om det her. Sambo har allerede sagt at han skal være med om noe slikt blir aktuelt for Glitterbarnet om en 10 års tid. :knegg:
Jeg vet om klasser som har arrangert jobbdugnader, loppis o.l. forå tjene penger til dette. Da er det klassen som har bestemt det i felleskap, og de har tjent inn pengene i felleskap.
Men om de må ut med 4000 hver? Kan skolen legge opp til en slik tur? Eller må det skje fra foreldrenes side? Og vil det da være riktig å legge opp til en slik tur når sikkert en del elever blir ekskludert pga. pengene?
Min mann var på en slik tur med sin 10. klasse i fjor høst.
Han sier at det var en tøff tur, med mange veldig kraftige inntrykk, men samtidig satt han igjen med den meningen at dette var en tur alle burde vært på. Man lærer veldig mye, og det er en opplevelse for livet.
Pengene samlet de inn gjennom basarer, salg av kaker, og slikt. Noe egenbetaling ved siden av var det nok. Skolen betalte lønn for de lærerne som var med, slik at dersom det er ønskelig å ha med lærere så må det vel avklares med skoleledelsen.
Jeg hørte noe snakk om dette i fjor (da var det snakk om en tur som ble avlyst) - jeg mener at det gikk på at foreldrebetaling ikke var lov, men at private sponsorer er OK? :blånn:
Som jeg skrev, så vet jeg om flere klasser som har tjent inn pengene i felleskap, jeg tror det er minst like vanlig som at foreldrene betaler for sitt barn.
Skolen kan ikke legge opp til en slik tur da foreldrebetaling ikke er lov.
Tror dog det varierer veldig hvor strenge skolene er på akkurat dette.
Hos oss er barneskolen veldig strenge på det, mens ungdomskolen ikke er det i det hele tatt.
De har 3 turer, 1 gang pr år, mens de går på ungdomsskolen.
Det koster 500,- pr gang og dekker mat, reise og opphold.
Skolen er så heldig at de har fri tilgang til et "leirsted", som ikke koster noe å bruke.
Eldstegutten var på en sånn tur i fjor. Det var et veldig bra opplegg, og de hadde en veldig flott og lærerik tur. Utgift til lærerenes og foreldrene som var med sin tur, spleiset alle på. Ikke lærernes lønn.
Turen var frivillig. De som hadde foreldre som ikke ville stille opp på dugnad, og/eller betale meldte seg ikke på turen.
Det var mye arbeid på oss foreldre for å tjene penger. Vi betalte oss vel ut, da vi ikke hadde ork til å arrangere så mye selv.
Jeg vet om noen som dro inn en haug med penger ved å pante flasker. De dro hjem til folk og hentet det de kunne av flasker rundt om.
Ellers hørtes det utt som en spennende tur da.
Håper det blir en slik for ungene her,men jeg har full forståelse for at det er mye penger for mange.
Jeg tror jeg hadde strukket meg langt for et slikt opplegg, men tror det er bra at ungdommene selv tjener inn pengene. Det kan være mye læring i det også.
Klassen min hadde klassetur med Hvite busser til Polen. Dvs. resten av klassen, for det ble bestemt at for å tjene penger til reisen så skulle klassen ta på seg en avisrunde hvor alle i klassen gikk ei uke hver. Men det ble vanskelig for meg som slet voldsomt psykisk og gikk på sterke sovemedisiner/antidepressiva å stå opp midt på natten for å gå med avisen, så jeg fikk aldri tjent opp penger på denne måten. Og foreldrene mine hadde heller ikke råd til å betale for turen, så jeg var en av tre som ble igjen på skolen den uken.
Rådet mitt vil være at om dere bestemmer dere for denne turen, så velg en måte å samle inn penger som alle kan være med på.
Jeg har vært i Polen med hvite busser, sammen med klassen til datteren min for 6-7 år siden.
Vi tok på oss oppdrag for å tjene penger til turen. Solgte kjeks og kaker i sånne "isbokser" hele høsten, og vi brukte ett par lørdager og søndager på å pakke reklame for et reklamefirma her i byen.
Min eldste var på tur for 1 år siden, i 10 klasse, og da ble det samlet inn penger på dugnad. Det ble ikke samlet inn nok penger til å dekke hele beløpet, og foreldrebetalingen ble 1200 kr ca. + lommepenger. Det ble enighet om 2500 kr. Så det blir jo litt tilsammen. :nikker:
Eldste datter var på tur med Hvite busser. De tjente inn penger til turen pluss 1000 kroner hver i lommepenger, ved å ta på seg diverse oppdrag. De var så heldige at pådriveren av trinnkontaktene skaffet dem flere godt betalte oppdrag. Ellers solgte de kaker og andre kreative måter å samle inn penger på. De hadde det gøy i planleggingsperioden og en opplevelse for livet de 10 (?) dagene turen varte.
Her vi bor begynner elevene allerede i 8. klasse å planlegge måter å tjene inn penger til 10. klasse turen.
Når de da begynner i 10. klasse har man oversikt over hvor mye de har tjent, og hvor de har råd til å dra. Veldig greit.
Jeg tror vi måtte betale 500 kr. i "sponsing" da storebror dro på tur, men dette var alle foreldrene enige i da det kom opp på foreldremøte 6 mnd. før avreise.
Her er det mange klasser som gjør det. Noe jeg vet er veldig populært, er flaskepanting. Kjører rundt og henter flasker hos folk, og panter i stort monn på den lokale Rema1000. Synes igrunnen det er en ganske fin måte å tjene penger på; det er jo også mange som er glade for å få hentet flasker hjemme og la dem gå til et godt formål, så jeg tror det er en vinn-vinn situasjon. En enkel måte å gi litt støtte på for oss i nærmiljøet.
Vår 8-klassing skal til Polen med Hvite Busser i 10.klasse. Klassen har allerede begynt med å samle inn penger. De selger førstehjelpsputer, planter og luer. Når salget er vel i havn om 14 dager har de allerede tjent inn over halvparten av beløpet de trenger for å finansiere turen.
Jeg har vært på slik tur selv, og det var en stor opplevelse i livet mitt, veldig lærerikt og interessant.
Vi gjorde masse selv, hadde basarer å lignende.
Har selv vært på tur med Hvite busser, veldig lærerikt og skikkelig opplegg, selv om det jo også gjør sterke inntrykk.
Vet mange skoleklasser begynner å spare f.eks. 100 kr mnd lenge i forveien, men jeg synes nok det er like greit at ungdommen tjener selv.
Som nevnt, flaskepanting kan være en grei dugnad. Loppemarked er mye jobb, men kan også gi en del i kassa dersom man er heldige. Ellers kan varetelling i butikk være noe? Tjener fort en del på det, og det tar ikke så mye tid.
Sønnene mine har vært på denne turen, og jeg har inntrykk av at det er en fin og nyttig tur. De har samlet inn penger på diverse måter det siste året før turen.
Eldstejenta mi og klassen hennes planlegger tur til Polen med hvite busser nå til våren, og det kommer til å bli fryktelig dyrt. I tillegg til selve turen med hvite busser kommer jo flyreisa tromsø-oslo. Jeg betviler ikke at selve opplegget og turen er fantastisk lagt opp fra arrangørens side, vi hører jo bare skryt fra alle som har deltatt før. Problemet er jo at det blir så dyrt, og siden det nå er slik at ingen barn skal etterlates hjemme fordi foreldrene ikke har råd til foreldrebetalingen, så skal det ikke mer enn en familie til som sier "vi har ikke råd til å sende vårt barn med hvite busser" før turen veltes. I en klasse på nesten 30 elever tror jeg det er stor sannsynlighet for at det vil skje.
I klassen til datteren min har kommiteen bestemt at alle pengene som klassen samler inn skal fordeles på de ungene/foreldrene som gjorde jobben. Det vil si at når faren til X stilte opp for å skifte til vinterdekk på byens biler en hel søndag, så er det kun elev X som drar nytte av de pengene. Det høres i utgangspunktet rettferdig ut helt til moren til Y, som er alene med både Y og to yngre søsken, sier at hun har ikke anledning til å delta på et slikt tiltak og dermed tjener ikke Y inn sin del av turen - og får enten ikke være med på turen eller at familien til Y betaler det det koster. For oss er det ikke et problem å sende jentungen på tur, men jeg får helt vondt av den usolidariske måten innsamling av penger foregår på. Hvis alle bidrar etter evne burde det være godt nok, men slik er det jo ikke. Her jobber enhver for seg selv. Jeg er spent på om det i det hele tatt blir noe av den turen jeg.
Men tiltak for å få inn penger har så langt vært:
omlegging av dekk
salg av mandelpotet direkte fra bonde klassen inngikk avtale med (man kontaktet nettverket sitt, og tok imot forhåndsbestillinger, her ble de med lite nettverk lidende, og klarte ikke selge sin kvote, mens de med stort nettverk nærmest kunne selge så mange potetsekker at de tjente inn hele turen til poden!)
Min sønn har vært på denne turen. Ungene startet en klassekasse på 8. trinn og hele året på 9. trinn jobbet de. Alle ungene ble satt i sving og alt de tjente ble satt inn direkte på turen. De klarte ikke å få full opptjening så det ble litt å betale. Det fine var at det ble nok til en knusekasse, til frokost hver dag og til noen middager. Ungene hadde en flott tur selv om et par av ungene ikke kunne dra fordi foreldrene ikke hadde råd.
Klassetur organisert på den måten du skisserer håper jeg skolen setter foten ned for til syvende og sist. Det er en direkte hån mot en del barn og foreldre, enhver er seg selv nærmest gjør ikke underverker for et klassemiljø. Selv hadde jeg ikke sendt mitt barn på en tur som ble organisert på den måten du beskriver. Får litt vondt i magen på barnas vegne jeg.
Det var en utrolig merkelig måte å samle inn, og fordele pengene på. Og utrolig urettferdig ikke minst.
Her solgte de:
Regncaper, sydvester og skydd til sykkelseter.
De laget eget show, med utgangspunkt i hva som skjedde i 1993. Året de ble født. Kakesalg i pausen. De hadde også laget diverse flott "kunst" vi kunne kjøpe.
De solgte kake/karamellbokser.
Julekaker
De fikk diverse oppdrag av næringslivet. Som varetelling, konvoluttpakking og de fikk fri en dag for å finne en jobb selv. Pengene de tjente måtte gå uavkortet til klassekassen.
Dessuten sponset "Fabrikken" her med ett relativt stort beløp. Som de gjør hvert år.
De solgte TV-guiden`s påskenr. også mener jeg å huske.
Her var det; en for alle..... Jeg¨må si at både elever og lærere var helt fantastiske når det gjelder måter å tjene penger på.
Jeg har snakket litt med sønnen min om dette, og han var visst den eneste i klassen som så problemet med at de har begynt å snakke om dette så sent som nå. Hvis de drar, må de dra i vinterferien eller påsken, og selv om dugnadsånden er på topp, så må de jo tross alt finne dugnadsaktiviteter og lignende, og det er snakk om at de har mindre enn seks mnd. på seg. Før ting blir bestemt, så har de kanskje bare fem. Vil de rekke det?
Vel, noen elever skulle ringe meg i dag, og jeg skal maile læreren også for å høre hva som skjer.
Da vil jeg tro at foreldrene må gjøre regning med å betale en god del. Det skal mye jobbing til for å tjene inn slike beløp. Man skal også ta i betrakning at det må stilles voksne til turen også, det er viktig med en viss grad av voksentetthet og det er vanlig at man dekker turen for lærerene også.
Hvis de er effektive så vil jeg tro at de kan greie det, men jeg er enig med ham i at det er veldig sent å begynne å tenke på det. De bør i såfall legge en nøye plan for hvordan det skal gjøres, sjekke om lærerne kan/vil være med (så vidt jeg har skjønt kan de ikke tvinges?) også må man vel ha med ekstra voksne også.
Hersleb skole hadde greid å få rundt 60.000 fra ulike legater.
Vi har hatt klassekontaktmøter og foreldremøte og svarskjemaer og kraftige diskusjoner og u name it, men enden på visa var at det ble for få påmeldte, så det blir ingen tur. På en måte greit, siden tidsnøden ville gjort at svært mange ikke ville kunne dra, da de ikke ville hatt nok tid til å spare opp penger, men likevel dumt, for det hadde vært en opplevelse for livet.
Da sønnen min gikk i 10. klasse, fikk de være med en hjelpesending til Latvia. I forkant av turen samlet de inn diverse utstyr som skulle deles ut, blant annet sykler, klær og kjøkkenutstyr. Et supert tiltak synes jeg, ungene fikk gjøre noe konkret for andre som ikke har det så bra som dem selv, og de fikk være med og se at utstyret ble tatt imot. Å se at sykkelen de selv ikke lengre ville ha ble tatt imot med stor glede, få se at det finnes folk som bor i elendige kår, at dersom de er villige til å gjøre en innsats, så kan andre få det bedre, gjorde noe med dem. Kan det være aktuelt?
Jeg tror egentlig at det meste av turer som krever en del organisering, utgår nå. Hadde de begynt å tenke på det tidligere, så hadde de jo hatt mange muligheter. Men nå er dt vanskelig å finne både tid og penger, dessverre.
For 10 år siden, kostet det 2500,- for samme reise. Mener å huske at det ble gjort noe kakesalg på forhånd (jeg var ikke med da mine foreldre ikke hadde råd...). De andre i klassen hadde nok en minneverdig reise for livet! Det er en lignende reise på videregående også, men den husker jeg kostet over 5000,- og det var til Tyskland i tillegg.
Da vil jeg foreslå at dere trør til nå i juleitden! Innsamling av flaskepant burde være noe man kunne tjene godt på nå i juletiden.
Kanskje til og med være Nisse for en familie til jul for en liten slump? :kreativ:
Det siste var et herlig forslag. Det hadde jeg gladelig betalt for fra en ungdom i nabolaget.
Jeg har veldig lav terskel for å bidra til slike turer. Jeg håper veldig Mazungens klasse ønsker en sånn tur når deres tur kommer. Jeg hadde gladelig betalt hele beløpet og stilt opp som følge. (Jeg er nok noe preget av min barndom og mennesker jeg har møtt).
Nå har jeg oppdatert tråden, da, og det blir ikke noe tur. De hadde lagt store planer for pengeinnsamling, og det måtte nok hardere kost enn flaskepant til, for de måtte ha samlet inn over 150 000 kroner til sammen.
Da vil jeg oppfordre deg til å begynne å ta opp temaet minst ett år i forveien. På den tiden vil de fleste som ønsker å være med, ha muligheten til å spare opp penger og det blir ikke en elitetur (noe det ville blitt hvis trinnet til sønnen min hadde bestemt seg for å arrangere tur nå).
Rektor her sa KLART IFRA om at skolen ikke hadde noe med turen å gjøre. Det var en lærer som ønsket å være med, men vedkommende fikk ikke lov. Så det var klar tale fra rektors side at dette var ikke noe skolen la opp til.
Skolen har ikke lov til å ha noe med sånne turer å gjøre. Den kan ikke involvere seg i aktiviteter som vil koste penger, og i mange kommuner får ikke elevene reise på sånne turer i skoleåret (vel, gjør de det får de fravær) fordi det legger press på de som ikke har råd. Kommunen her vi bor har bestemt at det blir slutt på turer som dette nå; vil elevene reise som klasse må de gjøre det i en skoleferie og uten å ha med lærer. Jeg synes egentlig det er greit, jeg.
De klassene jeg vet om som har vært med hvite busser til nå, før forbudet, har planlagt det flere år i forveien. Det seneste jeg har hørt er at de har begynt å samle inn/tjene penger ved starten av 8. klasse og så reist et godt stykke ut i 10. klasse.
Ja, den eneste muligheten elevene hadde til å reise, var i vinterferien. Jeg synes også det er greit at skolen ikke er involvert, selv om mange foreldre mente at rektor bare "gjorde seg vanskelig" og at "barna kunne jo bare være syke en dag, liksom".
Jeg har vært på sånn tur og jeg syns den var veldig gripende, spennende og viktig for å få innblikk i historien som har vært...
Og ikke minst er det en reise for livet med klassen sin, noe man aldri glemmer!
Liiitt sent å tenke på å samle inn/spare nå kansje, men man kan jo sette i gang så fort man kan. Selge kaker, selge lodd, ha basar, spareklubb osv osv. Og ikke minst ta en spørreus på hvor mange som er villige til å legge litt penger i en sånn tur.
Kansje noen kan bruke litt konfirmasjonspenger?
Det er iallfall en tur det absolutt er verdt å kjempe for! :jupp:
Jeg ser at det ikke ble noe av turen, men jeg bidrar likevel. :knegg:
Hos oss dro "alle" 3-klassene på VGS på denne turen.
Jeg var ikke med, for jeg prioriterte en annen tur. ;)
Jeg husker derfor ikke hva de gjorde, men jeg tror ikke det var helt innsamling på samme viset. :gruble:
Her vi bor, er det både flaskeinnsamling og pepperkakesalg til inntekt for diverse skoleturer. Helt greit å bidra på det viset, synes jeg. :nikker:
Det ble brukt som argument, sammen med "det er jo bare å spørre besteforeldre om penger til jul" og "ja, men det er jo ikke så dyrt. Det går jo med en tusenlapp om dagen i skibakken i vinterferien likevel". Jeg må innrømme at slike utsagn irriterer meg. Det er ikke opplagt og vedtatt at folk har konfirmasjonspenger eller slektninger som øser ut penger. Jeg synes at man skal ta utgangspunkt i at elevene har NULL kroner å rutte med, og så samle inn penger ut fra dette.
Men personlig er det litt dumt at det ikke ble tur. Jeg hadde nemlig tenkt å hyre inn noen tiendeklassinger til å rundvaske leiligheten før jul. :mumle:
Vi var på foreldremøte i går hvor temaet var oppe til diskusjon - igjen. Elevene har ikke gjort en kjempeinnsats til nå, for å si det pent, så det store spørsmålet er om samtlige foreldre er villige og i stand til å punge ut mellomlegget på rundt 7000 kr, eller om man må planlegge billigere klassetur. Jeg kjenne jeg er LEI loddbøker og vaffelrøre som får inn kun småpenger i klassekassa i forhold til arbeidet som legges i det.
7000 kr for en klassetur er jo sinnsykt. Dersom elevene ikke har klart å gjøre en innsats bør de få kjenne på effekten ved å få en rimeligere klassetur som det eneste alternativet.
Flubby bor jo i Tromsø da; for elevene jeg har hatt som har reist med Hvite busser har reisen fra Bodø til Oslo kostet ganske mye mer enn selve reisen med Hvite busser - regner med det er saken for Flubby og, selv om man sikkert kan reise sørover billigere enn elevene våre - som vanligvis tar tog eller fly avhengig av hvor de får billigst billetter.
Til sammen mangler klassen 120 000 kr i forhold til budsjett for turen. Klassen går for 10-dagersvarianten, samt at det er dyrt og reise helt fra Tromsø.
Dette går vel inn under bestemmelsene om leirskoler. Leirskoleopphold kan ikke bestilles lenger nå. Turer som ikke var bestilt senest 1. august 2008 kan ikke forekomme.
Dette er det som har gått ut sentralt og som er de retningslinjene vår skole viser til. Vi får ikke lov til å arrangere sånt som dette med mindre det er hundre prosent privat og foregår i ferien.
Hvilket er utrolig synd - dette er fantastisk bra opplegg. I vår kommune har de reist på slike turer i mange, mange år.
Varierende motivasjon og kapasitet hos både unger og foreldre. Noen har samlet inn mye, mens andre gir blanke og vil betale hele turen av egen lomme for å slippe å delta på felles pengeinnsamlingsprosjekter. Og dessverre er det en del av den typen i klassen til jenta mi, minst halvparten ønsker å ty til denne løsningen. Det er mest i teorien at folk har lyst til å bidra med tid og initiativ. Det er kjedelig og traske fra dør til dørmed loddbok, julenek og kakebokser annenhver uke. Jeg forstår at ungene blir lei, og jeg blir lei av å mase på henne som er lei av å selge kakebokser.
Jeg er absolutt en av de som helst ikke samler inn penger. Jeg foretrekker å heller bruke en brøkdel av den tiden på å jobbe overtid så betaler jeg det mye raskere.
Men jeg håper dette ikke sees på som usolidarisk med de som ikke kan tjene pengene fort? Jeg har igrunnen alltid tenkt at da er det færre om beina på veldedighetskronene når jeg ikke er med der jeg. :gruble:
På en måte så er det det. Jeg mener at dersom man inngår en spare- og inntjeningsavtale, så må alle være med. Alle tjener kanskje ikke inn like mye, men arbeidsmengden bør være den samme. Hvis ikke bør det være en ordning hvor man enten binder seg til en inntjeningsavtale eller velger å stå utenfor.
Skolen har vel strengt tatt ikke så mye de skulle ha sagt siden klasseturen gjennomføres siste undervisningsuke + sommerferien til ungene. Hver enkelt må altså søke sitt barn fri for å kunne delta på turen.
Jeg synes også det er trist at det skal være sånn. Vi kommer til å sende jenta vår på tur uansett, det er dyrt, men vi har råd selv om det blir med bismak siden jentungen ikke har arbeidet hardt nok selv for å komme seg på tur. Men det er jo ikke alle som har verken råd til å betale seg ut av dugnadsgjengen, eller anledning til å delta. Flere er alene med små barn, for eksempel. I verste fall får ikke disse ungene være med, og det synes jeg er både leit og usolidarisk, og det kommer jeg ikke til å godta. Jeg sender mitt barn på tur kun dersom alle får være med, blir hvite busser for dyrt, så får det bli telting på Sommarøya dersom det er hva klassen har råd til. Det virket som om flere foreldre mente det samme, men så var det de to som truet å trekke sine unger fra turen i sin helhet dersom det ikke ble Hvite Busser. Herlig gjeng :sparke:
Fy flate for et miljø og for noen verdier sier jeg bare. Holder virkelig med deg i å kun la henne reise dersom alle reiser. Det er jo tullete at to foreldrepar skal presse dette gjennom.
Jeg følger jo opp en avtale hvis jeg går inn i den såklart. Men som regel pleier jeg å spørre om man kan gjøre det sånn at det som tjenes inn kan fordeles til de som bidrar med å tjene inn - så kan de som heller vil betale gjøre det.
Er det ufint?
Jeg stiller på dugnader og sånt, men jeg synes det er dårlig bruk av ressursene mine. Der tar de inn en hundrings i timen eller noe på meg - jeg vil heller jobbe en time og betale en timelønn da. Men jeg innser at man ikke kan gjøre det der - man skal visst stille på fotballdugnader. Kan jeg dog komme unna en dugnad så gjør jeg altså det.
Så lenge man inngår en avtale om å IKKE delta i inntjeningen, så er det greit, synes jeg. Jeg synes det er verre med "ja, vi prøver å samle inn penger, men får vi ikke inn nok, så betaler foreldrene resten selv". Det setter mange i en knipe, da de ikke vet om de kan melde på barnet, da barnet KAN reise hvis det blir tjent inn nok penger, mens det IKKE kan reise dersom foreldrene plutselig må legge ut mye selv.
Problemet hvis alle skal betale seg ut av en dugnad er at det blir himla mye arbeid på de få som er igjen. Det tar nemlig ganske mye ressurser å skulle organisere det å leie inn betalt arbeidskraft for de pengene de foreldrene som ikke er med betaler.
Ikke dersom det er snakk om dugnaden i et borettslag. Er det snakk om dugnaden til en klassetur så synes jeg det. Da er det en fellesskapstur som skal styrke samholdet mellom ungene, skulle ellers bare mangle at de voksne stilte opp da som gode forbilder.
La oss si at i en klasse er det to stykker som ikke har foreldre som kan betale for dem. Det vil ta dem ganske mye mer tid og krefter til å samle inn pengene som trengs, enn hvis hele klassen går sammen om det.
Om alle i borettslaget her bortsett fra to ønsker å betale seg ut av dugnaden så må de to bruke masse tid og ressurser på å finne firma som kan gjøre arbeidet for dem, og i mange tilfelle er det ting som er helt idiotisk å leie inn et firma til å gjøre, som å bære ned hagemøbler fra loftet. Slitsomt og langtekkelig for to, ganske effektivt for ti.
Jeg mener at om det er et stykke arbeid som skal gjøres på dugnad så må man nesten stille og gjøre sin del. Eller leie noen til å gjøre det. Ellers blir det mer på resten - det er ikke greit.
Men om det skal samles inn penger, la oss si to tusen til hver elev. Da skal hver elev jobbe for å få inn ca 2000. Om jeg betaler mine 2000 fra egen lomme så blir det ikke noen ekstra jobb på de som heller skal samle inn på dugnad. De skal fremdeles samle inn 2000 selv - akkurat som de også skal om jeg samler inn pengene fra andre fremfor å betale.
Er det lagt opp til at ungene skal med i dugnadsinnsatsen sånn at denne har en sosial verdi så er det selvsagt noe helt annet. Da går man på dugnaden. Men sånn dugnad som kun tar masse tid og hvor den eneste målet er å samle inn penger skjønner jeg ikke helt vitsen med.
Jeg ser ofte at de ulike idrettsgruppene for eksempel selger lodd for å få inn penger. Timelønnen på dette må jo være bortimot ingenting. Jeg vil da langt heller bare betale og bruke tiden på noe annet. Er det da sånn at hvis jeg da kjøper alle loddene selv så er det greit, men hvis jeg bare overfører pengene uten lodd så er det ikke greit? :gruble:
Da vi var gjennom dette her var det x antall kroner som skulle arbeides inn. De jobbet som helter og klarte nesten å finansiere hele turen inkludert måltider og knusekasse. Det som da ble gjort var at det resterende beløpet ble delt ut på samtlige og det ble en egenbetaling på 1000,- kroner. For et par familier ble det for mye, da var vi noen som delte på å betale det som gjensto slik at alle kunen være med.
Da er det visst bestemt, det blir hvite busser. Det er 25 elever i klassen til jenta mi. 19 foreldre var klart for hvite busser. 3 foreldre ble med på hva som helst som majoriteten bestemte, og 3 foreldre så helst at det ble et rimeligere alternativ, men ville hoste opp mellomlegget dersom det ble bestemt at elevene skulle på tur med hvite busser.
I går var det et program på TV om ei ung jente som heter Wanda som var tvangsflyttet til Tyskland. Hun drev og sporet opp skandinaviske fanger i konsentrasjonsleirene, og var med på å dra i gang bevegelsen Hvite Busser. Jeg satte programmet på pause og ropte på jentungen, dette måtte hun se. Hun hadde tid til å se akkurat et minutt før hun ikke gadd mer. Hun hadde tross alt stemt på noe annet enn hvite busser, og klarte ikke vise engasjement for en kjedelig gammel dame som bare fortalte en historie på TV mens det ble vist bilder i sort/hvitt. Jeg frykter dette kommer til å bli et tungt halvår hvor man skal motivere en uengasjert tenåring til å delta på pengeinnsamlinger. Hun ønsker ikke sterkt nok denne turen til å selge lodd og steke vafler i vinterkulda til sultne juleshoppere.
Når jeg blir Eneveldig Diktator skal klasseturer forbys i sin helhet :nemlig: Mas om penger fører aldri noe godt med seg, det kommer alltid til diskusjon om hvem som har gjort mest, og hvem som fortjener størst del av kaka. Også blir de andre sure fordi kaka deles urettferdig, mens andre igjen ikke liker kake og vil helst kjøpe sin egen og ikke dele med noen. Tviler på at stemninga i foreldregruppa kommer til å være spesielt god framover.
Så trist at datteren din ikke er interessert, Flubby. Hos oss virket det som om alle var genuint interesserte i turen, men at de som var skeptiske, var skeptiske til de korte tidfristene og ikke til opplegget i seg selv.
Jeg har god erfaring med å prøve å motivere en uengasjert tenåring, og jeg vet hvor vanskelig det er. Men poenget er at her må hun bare godta at sånn er det bare, flertallet har bestemt, og hun kan velge å gjøre jobben med en negativ innstilling eller hun kan velge å PRØVE å finne positive sider ved turen. Men jobben må gjøres likevel. Det er mye læring i det også. (Jeg sier fortsatt slikt til meg selv, er jeg er førti. :knegg: )
Eldste datter her i huset, syntes turen med Hvite busser var en opplevelse. Nå, flere år etter, sier hun at hun skulle ønsket hun skjønte alvoret av det de ble fortalt dengang. Jeg fikk inntrykk av at de absolutt hadde forstått alvoret. Men det er klart det er forskjell på ei jente på 15 år og ei på 23 år.
Selv om datteren din er misfornøyd med valg av tur, så håper (og tror) jeg at hun får en minnerik og flott tur.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.