Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bunad og tilknytning

#1

Knerten sa for siden:

Mellomste snuppa på snart ni år har plutselig innsett at hun ikke kommer til å ha bunad fra omtrent nå og frem til hun får en i komfirmasjonsgave. Barnet er dypt bekymret og planlegger allerede hvilken bunad hun ønsker seg aller mest som komfirmant. :fnis:

Jeg sier hun ikke kan velge blant alle bunadene i Norge, men at man må ha en viss tilknytning til området bunaden kommer fra.
Men hvor langt kan man dra tilknytningen?
Hun er født og oppvokst i Oslo, så både Oslobunad og Olsodrakt går bra.
Min mors del av familien kommer fra Vestfold, og jeg har denne bunaden selv. Min fars del av familien kommer fra Hedemark, så det er også en mulighet.
Pappaens familie kommer fra Trøndelag.

Men hva med Bestemamma? Min fars kone. Ikke min mor. For barna er hun bestemor på lik linje med de to andre, men jeg er litt i tvil om det er å dra tilknytning litt langt hvis jeg sier snuppa kan ønske seg bunad fra hennes område også. Det er selvfølgelig denne bunaden hun nå ønsker seg mest, men det kan jo endre seg siden hun bare er ni år.


#2

Teofelia sa for siden:

Jeg for min del ville nok begrenset utvalget til de stedene du nevner i andre avsnitt. Det er noe med å tenke langsiktig, og jeg gjetter på at snuppa di ikke kommer til å føle seg like knyttet til bunaden fra stebestemorens hjemsted når hun blir stor, som hun vil gjøre med en av de andre bunadene.

Svar gitt ut i fra prinsippet om at en hver 14-åring ikke alltid vet hva som er best for seg selv når hun blir voksen. ;)


#3

liefje sa for siden:

Jeg synes det viktigste er at man faar et plagg som man liker. Tilknytning er et pluss, men ikke noe absolutt kriterie for min del. Om en 14 aaring vet hva som er best for seg selv naar hun blir voksen, kan selvsagt diskuteres.


#4

Teofelia sa for siden:

Jeg tror bare ikke at så veldig mange 14-åringer har samme smak når de er 14 som når de er 20, 30 eller 50, og derfor synes jeg for min del at tilknytning er et godt kriterium for valg av bunad.

#5

Malus sa for siden:

Enig med de første du nevner, og syns inngifte i familien ikke gir nok tilknytning til et område. For meg er tilknytning viktig når det kommer til bunad.


#6

Knerten sa for siden:

Nå er datteren min bare snart ni år, så mye kan endre seg innen hun må bestemme seg for bunad.
Det hører med til saken at min stemor har bodd sammen med faren min siden jeg var 12 år. De har ingen barn sammen og hun har heller ingen egne barn. Sånn sett blir barna mine sett på som hennes barnebarn og de ser på henne som sin bestemamma. Det blir litt vrient å skulle fortelle snuppa at hun ikke kan velge seg bestemammas bunad siden hun egentlig ikke er ordentlig bestemamma osv.

Kanskje jeg bare skal la snuppa titte på bunader så mye hun vil, så kan vi ta praten om hvilken bunad hun skal få når den tid kommer.


#7

Tallulah sa for siden:

Jeg er enig med Teofelia. Jeg ville ikke valgt en bunad fra et inngiftet sted.


#8

Carrera sa for siden:

Jeg personlig synes man skal ha nær tilknytning til stedet man velger bunad fra, og synes derfor ikke den fra din stemors hjemplass blir helt riktig.

Jeg har selv arvet min mors bunad, så jeg slapp å velge, men om jeg skulle valgt, så ville det stått mellom Trønderbunaden, siden jeg er trønder, Vestlandsbunaden, pga min fars hjemplass, eller Nordlandsbunaden, som da min mor kommer fra.

Andre alternativer hadde blitt helt feil for meg. Men dette er meg, og slik jeg tenker, og skule nå jenta fortsatt holde på den når dagen kommer, så er det jo ikke noe galt i at hun tar den, sånn sett.


#9

Knerten sa for siden:

Jeg tipper egentlig at hun ender opp med å ville ha Jubileumsdrakten fra Oslo når hun nærmer seg komfirmasjonsalder. Evt. Vestfoldbunaden siden vi er mange andre i familien som har den.
Det er mye hyggeligere med en drakt man har ordentlig tilknytning til selv.


#10

Chablis sa for siden:

Jeg synes man skal ha nær tilknytning til stedet man velger bunad fra, så jeg synes ikke inngifte gir nærme nok tilknytning.


#11

Polyanna sa for siden:

Jeg er litt tvertimot, og syns at å velge bunad fra stedet til en kjær og nær bestemor er en fin og varm "gest" som vil gi gode assosiasjoner også når hun blir voksen. Blodsbånd eller ei.


#12

Skilpadda sa for siden:

Hvis "stebestemor" har vært bestemoren hennes hele livet, synes jeg ikke det spiller vesentlig rolle at hun "bare" er inngiftet. Det blir nesten som å si at adopterte barn ikke skulle ha "tilknytning" til sine foreldres eller besteforeldres hjemsted. Jeg synes "det man er vokst opp med" er poenget her, ikke biologisk slektskap.

Uansett så har hun noen år på seg til å bestemme og ombestemme seg. :)


#13

Tjorven sa for siden:

Enig med deg.

Bestemor tok den beslutningen for meg da jeg var 10 år. Da begynte hun å sy bunad til meg. Hun valte å sy en fra det stedet vi på det tidspunktet bodde begge to. Det er ikke den fineste bunaden, men jeg føler tilhørighet dit.

Jeg synes det er riktigere å ha bunad fra det stedet man selv kommer fra enn fra der man har en perifer slektning fordi den er finere. :bunadspoliti:


#14

Skilpadda sa for siden:

For min del synes jeg familietilknytning til en bestemt bunad/drakt kan spille vel så stor rolle som om man selv er født på eller bor på et bestemt sted. Hvis mor eller bestemor (eller far eller bestefar, for guttenes del) har en bestemt bunad, så synes jeg den tilknytningen er viktig nok til at man bør kunne velge den bunaden selv, litt uavhengig av om man selv har personlig tilknytning til selve stedet den kommer fra. (Jeg synes f.eks. Poden gjerne kan få hardangerbunad når han blir stor, siden faren hans har det, noe han har siden hans mor har det, fordi hennes foreldre kommer derfra.)


#15

AprilRyan sa for siden:

Enig med Poly og Skilpadda. Hvis denne stebestemoren har et nært forhold til dere skjønner jeg ikke problemet med å velge bunad fra der hun kommer fra. Bunad handler om noe kulturelt og hvis jeg føler nær familiær tilknytning til noen er det helt underordnet om en deler noen av de samme genene.


#16

Polyanna sa for siden:

Jeg bar visste at ordet "blodsbånd" ville snu tråden. :knegg:


#17

Teofelia sa for siden:

Det synes jeg også. Jeg har samme bunad som min mor, selv om den er fra et sted jeg aldri har bodd selv. :humre:

#18

Guava sa for siden:

Jeg har en bunad med et mønster fra en bygd jeg aldri har bodd i selv, men hvor mye av slekta mi stammer fra.

For min del ville jeg kunne valgt bunad ut i fra alle kriteriene du lister opp.

Skulle jeg valgt bunad nå hadde jeg valgt en lokal drakt fra den bygda vi bor i nå. Den drakta er nydelig. Er pappans trøndertilknytning fra ei bygd med lokal drakt?


#19

Harriet Vane sa for siden:

Jeg ville skaffet meg/lånt det nye bunadleksikonet der det er veldig gode oversikter over de ulike variantene av forskjellige bunader. Særlig er Hedmark godt dekket, for redaktøren er fra Hedmark. Jeg har selv en blanding av Nord-Østersal og Sør-Østerdal og til sammen har du sikkert 6 ulike farger på stakk, 20 ulike vestvarianter, 4-5 ulike skjorter og en mengde sjal og forklær. Den nye Hedmarksbunaden (flatbygdene) er også full av ulike fargerike fine kombinasjoner. I tillegg har du Solør/Odal/Sørfylket, Trysil, Folldalen, Tolga, Marie Aaen, den gamle Hedmarksbunaden og Rutaliv-rondastakk. Det spørs jo helt hvor familien kommer fra.

En kjær bestemamma er jo selvsagt en tilknytning man skal regne med, men ellers mener jeg du/hun skal velge en bunad med sleksttilhørighet og en bunad som kan justeres og evt. byttes ut bit for bit, dersom man blir litt tykk, tynn eller brystfager.


#20

Harriet Vane sa for siden:

Inngifte er nært nok. Mener jeg. Min mann har Nordhordlandsbunad og tilknytning til området og siden vi er gift kan jeg ha Nordhordland og han ha østerdalsbunad. :nikker:


#21

Harriet Vane sa for siden:

Her er Nord-østerdalsbunaden. Man kan ha blått, grønt, gult eller rødt i skjørtet og samme i vest. De bruker rutete forkle i nord, mønstrete i sør.

Den langermede trøya heter Lasktrøye og er laget for kalde dager/vinter.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.