Hvordan lager du blomkålgrateng? Hvordan få fløten til å bli tjukk og god?
Når jeg lager pleier jeg å legge blomkål i bunn, helle oppå en del fløte og ta ost på toppen, men regner med at den kan lages på andre og myye bedre måter enn som så.
Jeg lager den ofte med bacon eller skinke i. Jeg skjærer blomkål i biter (først buketter og så skiver) og legger dem i formen. Så skjærer jeg noen brokkolibuketter i biter og har over der igjen (lært av krystallklart, det er prikken over Ien), har gjerne en liten hakket purre øverst (og skinke/bacon). Så drysser jeg over salt og pepper og skviser en hvitløksbåt i en pakke kremfløte som jeg heller over. Og masse ost øverst. Du kan jevne fløten med litt maizenna om du vil ha den tykkere. Eller du kan lage hvit saus med ost i, det gjør jeg også av og til. Sånn bechamelsaus.
Jeg forveller blomkålen først og lager enten tykk bechamelsaus av mel, melk, fløte og ost samt litt revet muskat, salt og pepper, eller jeg pisker sammen fløte og egg (eller en kombinasjon av de to :knegg:). Stekt bacon og eventuelt vårløk på toppen før ekstra ost.
En god variant er å lage bechamelsaus med blåmuggost, litt hvitvin, sennep og sitron, dekke med ristede pinjekjerner og valnøttkjerner før litt ekstra ost på toppen og så gratinere.