Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Den farlige palmeoljen

#1

Pelen sa for siden:

Har du lest denne: nrk.no? Det kan være grei å få med seg.


#2

Dixie Diner sa for siden:

Heller palmeolje enn herdede skadelige vegetabilske oljer. :jatakk:


#3

Mandarin sa for siden:

Veldig interessant.

Det er jo flere produkter som jeg lurer på nå!

skriver bak øret: må sjekke fiskegratengen


#4

Susse sa for siden:

Hva da med melk/fløteerftatningen Erlet som jeg bruker til kaker ol. ? :gruble: den er jo bastert på palmeolje tror jeg ..
Noen som hvet ?

På en annen side, vi bruker det jo så llite at i det store bildet betyr det neppe noe som helst.


#5

Azi sa for siden:

Noterer


#6

Dixie Diner sa for siden:

Nå vet jeg at noen her inne ikke er fan av Dag Viljen Poleszynski, men jeg synes han kommer med mye svært bra informasjon. Han har kommentert dette med palmeoljen også, innlegget er her i tilfelle noen vil lese det.


#7

Azi sa for siden:

Men jeg trodde kokosolje var sunt jeg? Uff blir forvirret av alle disse påstandene til tider disse forskerne serverer oss...


#8

Dixie Diner sa for siden:

Azi: les linken jeg la ut oppfor. Der står det litt om kokosolje også, som ER sunt! :nemlig:


#9

annemede sa for siden:

www.gronnhverdag.no/artikkel.php?artikkelid=772

Jeg synes at det verste med palmeoljen er skadene som blir gjort der den dyrkes for at vi skal få nok. Men om man ikke får i seg noen fettsyrer fra melkeprodukter kan jeg ikke se at det skal være et stort problem om man får i seg fettsyrer fra palmeolje ...


#10

Maz sa for siden:

Jeg er mer redd for transfettsyrer enn kolestrol jeg da.

Jeg burde vel få målt kolestrolet mitt på nytt jeg. Ikke fordi jeg tror det er høyt, men fordi det ikke er det.


#11

Bequita sa for siden:

Ja, når det står "vegetabilsk olje", uspesifisert, kan man regne med at det er palmeolje eller verre.

Alt med måte, såklart. Jo mer man lager maten selv fra bunnen av med sunne oljetyper, jo mindre får man i seg av disse mindre sunne typene.

Og smør er mye bedre enn margarin! Det har jeg selv sett i kjemiforsøk en gang. Men i vanlig brødbaking/matlaging holder jeg meg for det meste til raps- eller olivenolje.


#12

Tinka sa for siden:

Har lest den.


#13

Harriet Vane sa for siden:

Transfett er farligere enn kolestrol. Kolestrol finnes i sunne og usunne varianter og fysisk aktivitet vil bøte på inntak. Transfett derimot, det er kreftfremkallende og mye mye verre. Jeg skyr margarin som epsten, både på grunn av smaken og på grunn av de usunne oljene den lages av. hjemme hos meg finnes det smør, rapsolje, olivenolje og evt andre sunne oljer.


#14

Nynne sa for siden:

Takk for linken!

Skal forresten aldri kjøpe margarin lenger (ref: Madam Mim) Huff det er så mye jeg ikke vet. Heldigvis snapper man opp mange bra tips her inne!


#15

kisha sa for siden:

Alle oppslagene får jo folk til å tro at all mat er farlig. Noen produkter er livsfarlige det ene året og kjempesunne nete år. Vi spiser ikke så mye av hvert enkelt produkt, så det utgjør ikke noen risiko.


#16

Storm sa for siden:

Det er ikke transfett i norsk margarin lenger.


#17

Filifjonka sa for siden:

Det trodde ikke jeg heller. Jeg har også skrekken for transfett, heldigvis er det ingenting på denne lista vi spiser ofte (sjokolade, vel, kanskje), og en god del av det spiser vi aldri.

  • Frityrstekt mat, for eksempel pommes frites.
  • Enkelte typer fiskegrateng.
  • Fiskepinner.
  • Nudler.
  • Taco-shell.
  • Potetgull og annet snacks.
  • Kjeks.
  • Ferdige kaker.
  • Kakemiks, sjokolademuffins, brownies etc.
  • Sjokolade.
  • Sjokoladepålegg.
  • Peanøttsmør.
  • Frityrolje.

#18

Polyanna sa for siden:

Ja, denne listen er vel uansett ikke en listen over "sunn mat", er det vel? :p

Transfett dannes vel under steking av mange typer fett, gjør det ikke? Spesielt margarin? Men ikke skikkelig smør?


#19

carolin sa for siden:

Takk for link. Dette var jeg ikke klar over.

Bortsett fra sjokolade så er det svært sjeldent at vi spiser noe fra den listen.
Når jeg lager mat så bruker jeg stort sett olivenolje eller rapsolje.


#20

Storm sa for siden:

Klippet fra Mills.no:

Melange i folie - matlagingseksperten
Melange i pakke (500g 1000g) er spesielt velegnet til steking, baking og småkaker. Produktet er laget av de vegetabilske oljene soya, raps, palme og kokos. Melange er transfri og inneholder vitaminene A og D.

Mills benytter ikke delvis herdet (hydrogenert) fett i margarin. Alle våre margariner er derfor transfrie.

Mim; hovedgrunnen til at man så sterkt anbefaler å redusere inntaket av transfett er fordi det, i likhet med mettet fett, fører til økt kolesterol.

Polyanna; jeg mener bestemt at det ikke dannes transfett ved steking med margarin.


#21

Mumriel sa for siden:

Det brukes nok ikke kaldpressede oljer ved framstilling av margaring. men "vanlige" oljer som er presset ved hjelp av varme eller "kjemikalier".

Kokkosfett og smør (helst klaret) til steking sier min ernæringsfysiolog. Plameolje er greit. Og kaldpressede oljer forøvrig i matlagingen og som kosttilskudd.


#22

Nabbe sa for siden:

Finnes det klaret smør å få kjøpt feks fra Tine eller andre norske merker? Jeg utstår ikke det klarna smøret man får fra India/Pakistan i innvandrerbutikker...


#23

Mamma Rosa sa for siden:

Hvilket smør er greit å bruke?


#24

Harriet Vane sa for siden:

Meierismør smaker mye bedre enn margarin og gjør det meste av mat bedre. Vi bruker ikke så innmari mye smør, og om det tynne laget på skiva smaker godt eller vondt har mye å si for meg. Margarinen er sikkert blitt sunnere etter at de fjernet transfettet, men smaker fremdeles høgg.

Smør kan man enkelt klarne selv, ved å smelte på svak varme og skille "grums" og det gule fettet. Det gule kan oppbevares i glass i kjøleskapet.

Maximillias liste er uansett mat som av mange ulike årsaker bør unngås til hverdags.


#25

Nabbe sa for siden:

Joda, jeg vet man kan lage det selv, men når man trenger mengder som feks 4-5 kopper, så gidder jeg ikke, enklere å kjøpe det.


#26

Mamma Rosa sa for siden:

Jeg klarer ikke Meierismør, liker ikke smaken.
Vi bruker veldig lite smør vi også, men det går endel når jeg baker.


#27

carolin sa for siden:

Har du prøvd Tine meierismør? Jeg liker ikke smør, men Tine meierismør funker helt greit til matlaging og baking.


#28

Mamma Rosa sa for siden:

Skal prøve. :)


#29

Polyanna sa for siden:

Det finnes vel ikke så mange andre typer meierismør?? Og smør og meierismør er da det samme? :???:


#30

Garbella sa for siden:

Jeg tror ihvertfall at det er det samme..

Jeg bruker økologisk Røros smør, kjempegodt :riktig:



#32

Zita sa for siden:

Den ene dagen er ting sundt . for så å bli helseskadelig den neste.

Aner ikke hva som er sundt eller skadelig jeg.
Spiser det jeg synes er godt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.