Delphiakake gidder jeg ikke, for den lager svigermor.
Men jeg syns at jeg må ha en kake i fryseren, jeg vet jo hvilken jeg egentlig ville hatt, og det er min mors suksesskake, men den har jeg aldri laget sjøl. Sånne engelse fruktkaker liker jeg ikke, og sjokoladekake har jeg allerede.
Så hvilken kake skal det da bli?
Men det er småkaker. Nå tenke jeg på storkaken. :knegg: Men Sarah-kaker... de er jo fantastisk gode, og venninna mi som prleier lage dem til meg, er i SOMALIA! :(
Oreokake er kake med bunn av knuste Oreos, et lag med ostekrem, et lag med sjokolademousse, og pisket krem. Smaker fantastisk. Jeg har tatt utgangspunkt i denne oppskriften:
MIn svigermor lager Sarah Bernard som stor kake (altså i vanlig rund kakeform). Den er veldig, veldig god og ikke like klundrete å lage som de små kan være.
Ellers er det beste man kan få i seg i jula, med tanke på kaker, KOKOSMAKRONER! :nam:
Kok graut av 50g kveitemjøl og 1dl mjølk. Dette skal bli fast masse.
Avkjøl.
Kna inn 1/2 kg melis og 6 dråpar peppermynteolje.
Trill ut til fingertjukke stenger og del opp.
Smelt 1 plate kokesjokolade (bør vere mørk) og 50g Delfiafeitt. Avkjøl dette til det er lunka/kaldt. Dypp stengene i blandinga og strø over kokosmasse.
Delphiakake!!!
Har ikke laget det før, men skal lage det i år.
Før har jeg alltid spist (opp) svigermor sin. :flau:
Noen som har en gooooood oppskrift?
Ikke gjør det så avansert, det er Delfia med 'f'. :knegg: Jeg brukte oppskriften på detsoteliv.no i fjor, med bare kjeks (ikke marsipan og annet dill) i kaken, og den ble veldig god.
Her er det småkaker som "må" være i hus til jul. Hører at det er mange som ikke liker dem, men da lager de dem ikke så gode som jeg gjør. :niks:
Sånne "runde kaker" pleier jeg aldri å lage, i grunnen, om jeg ikke "må". Svigermor legger sikkert igjen en tropisk aroma eller toscakake i fryseren til mannen min.
Det Polyanna sa, bortsett fra at ingen legger igjen noe i min fryseboks. Vi har veldig gode småkaker og desserter, og kanskje en konfektkake i fryseboksen.
Sarah Bernard ble tradisjon etter fjorårets debut. :nemlig:
Ellers er mine "må ha"-kaker delfia, tung fruktkake, pepperkaker, serinakaker og berlinerkranser. Hvis jeg skal være prektig husmor blir det rosettbakkels i år også. :kry:
Jeg skal lage sitron-varianten av Oreokaka. Det er faktisk enda bedre, synes jeg. Friskere! En bruker her inne la ut oppskrift. Man bytter rett og slett ut Oreokjeksene med sitronkremkjeks (selges bla. på Kiwi), og moussen med sitronfromasj. Og så har man sitronsaft i kremosten. :sikle:
Hjemme hos mamma blir det kransekake og fruktkake (sånn med masse tørket frukt), og begge deler er veldig gode. :nam: Jeg ville vurdert å lage begge to hvis jeg skulle lage jul selv - i tillegg til de "viktigste" småkakene (jeg sier som Polyanna: hvis folk sier småkaker ikke er godt, så har de bare ikke smakt den riktige sorten). Pappa pleier å ville ha delfiakake, så da blir det sikkert det også.
Delfiakake og kransekake må man ha til jul.
Oppskriften som står på pakken med Delfiafett er veldig grei - bare dropp marsipanen, og man må ha i nok kjeks. Også er det viktig at man bruker ordentlige geletopper og ikke prøver seg med annet gelegodteri i kaka :jupp:
Det kan jeg. :D Jeg vet ikke helt om det var nøyaktig slik hun andre laget den, men jeg tror det, og denne var hvertfall knallgod. Bedre enn vanlig Oreokake, for meg som ikke er så veldig glad i altfor søte, mektige kaker. Jeg skal innrømme at jeg som regel tar juksevarianten når jeg lager fromasjen, bare blander gelé og pisket krem. Men lag gjerne fromasj selv, det er jo opptil hver enkelt. Det er en stund siden jeg laget den, så jeg husker ikke helt hvor mange pakker kjeks jeg brukte heller, men tror det var én pakke siden pakken var større enn Oreokjekspakken. Det skal være ca. 450 gram Oreokjeks, se hvor mye sitronkjekspakken veier.
Se denne tråden for bilder, det er altså Oreokaken, men det er omtrent samme oppskrift, bare andre ingredienser.
Ca. 400-450 gram Sitronkremkjeks (gul pakke med doble kjeks med sitronkrem i midten)
Smeltet eller mykt smør, ca. 100 gram
Kle en rund kakeform med bakepapir i bunnen. Ha ca. halvparten av kjeksene i en food processor og kjør til fine smuler. Tilsett smøret og kjør til en jevn masse. Fordel den i kakeformen og sett kaldt. Resten av kjeksen deles opp i småbiter.
Fyllet:
Resten av kjeksen
6 dl kremfløte
1 pakke Philadelphiaost, myknet
2,5 dl melis (smak evt. til med litt mer, jeg liker det litt syrlig)
1 ss sitronsaft (mer etter behov)
1 pakke sitrongelé
NB: det blir en større mengde sitronfromasj enn sjokolademousse (i originalen), så jeg helte oppi formen til jeg syntes det var passelig, så fikk jeg et par serveringsglass med fromasj utenom.
Kok geléen med 4 dl vann. Avkjøl (men ikke la det stivne). Pisk halvparten av kremen stiv.
Pisk sammen kremost og melis, og bland inn kremen og sitronsaften.
Ha ca. 2/3 av sitronostekremen over kjeksbunnen i kakeformen. Legg oppi halvparten av kjeksbitene og sett i kjøleskapet en stund.
Pisk resten av kremen stiv og bland inn den avkjølte geléen. Bland inn resten av kjeksbitene og ha fromasjen over i kakeformen. La det stivne.
Ha over resten av sitronostekremen og sett kaken kjølig til neste dag.
Jeg har ikke helt funnet ut hvordan jeg skal pynte denne kaken enda, kanskje noen har tips? Kandiserte sitronskiver eller noe?
Aldri tenkt på å fryse Oreo kaka her heller. Kun bakt den når me har hatt besøk og da har den blitt omtrent borte. Pga kremen heldt den seg ikkje veldig lenge i kjøleskapet, men eit par dagar går fint. :)
Jeg har kun ostekrem i Oreokaken, altså jeg blander all kremen inn i ostekremen og har ikke ren pisket krem på toppen, men ostekrem. Mye bedre og den holder seg lenger også.
Nei det har jeg ikke gjort, synes egentlig det går helt fint med mengden. Det blir jo i grunnen samme mengde siden du ikke skal piske ekstra krem til å ha på toppen, men bruke av den samme kremen som du bruker litt av til ostekremen. Jeg har altså oppi hele kremen i ostekremen og fordeler det i to lag på kaken. Blir perfekt! MYYYE bedre enn med bare pisket krem oppå. :nam: