Minstegutt reagerer på melk, og nå har jeg fått høre av legen at det er proteinene han reagerer på. Selv om det ikke er allergi som gir utslag på prikktester, så er det intoleranse. (som han vil vokse av seg etterhvert, men det kommer til å ta tid)
Det var en stor lette å få vite at det var proteinene han reagerte på, da kan jeg se bort i fra laktose-rådene. Dvs det ikke er noen vist å prøve laktose-fri melk, og ting med lite laktose spiller liksom null rolle.
Men er det noen som vet om noe som kan være lett å fordøye i forhold melkeprotein-intoleranse? Pålegg, prim? ekte geitost? Er kokt melk lettere fordøyelig, dvs grøt?
(Grunnen til at legen utelukket laktose-intoleranse var at alle barn under tre år tåler laktose godt. Sånn er det, liksom. det var nytt for meg)
Først det jeg har uthevet. Pisspreik fra ende til annen. Jeg blir så sint av å høre om sånne leger for da vet jeg at det er andre der ute som kanskje må gå gjennom det samme som vi måtte. Jenta mi har medfødt laktoseintoleranse og tålte ikke engang morsmelk.
Så til resten. Jeg regner med at en med melkeproteinintoleranse må følge det samme som en med melkeproteinallergi. Jeg har en med allergi også og han kan ikke spise noe som helst som har melk i seg.
Vår minste har melkeproteinintoleranse og kan ikke ha noe med melk eller melkelignende produkter i.
Dvs at vi erstatter alt med alternative produkter, noe som går utmerket.
Kjøp inn blått smør og havremelk eller rismelk. Dette kan du erstatte vanlig smør og melk med.
Vi bruker også havrevaniljesaus når vi baker ting med vaniljesaus eller skal ha gele med vaniljesaus. Lillemor elsker den.
Vi har laget helt vanlig mat og bakt kaker og pannekaker, vafler og lapper med dette som erstatning, det smaker nøyaktig like godt.
Er ikke forskjellen på intoleranse og allergi alvorligheten på reaksjonen, slik at en allergiker vil ikke tåle alleregenet selv i små mengder, mens en med intoleranse vil kunne tåle litt av det? Eller er det andre forskjeller?
Vår minste var melkeproteinallergiker, og han reagerte spontant og kraftig ved inntak av melk. Han fikk også reaksjon i form av eksem når han drakk morsmelk og jeg hadde spist melkeprotein.
Vi bruker soyaost fra helsekost. Det finnes melkefri smøreost også.
Pizza og lasagne topper vi med knust potetgull/nachos.
HI - vær obs på at det er melk i Zendium tannkrem, og i en del typer potetgull og andre produkter du ikke regner med at det skal være melk i. Søk på melkefritt her inne, så vil du få en del gode tips.
Det er det jeg også trodde at intolerante kan spise noe med melkeprodukter i seg. Gutten min er ikke allergisk fordi han ikke slo ut på prikkttest,derfor blir diagnosen intolerant.
Men; det virker som om din gutt vokste det av seg? Når "begynte" han å tåle noe. Husker dere hva dere begynte med?
Har også god erfaring med havreproduktene! Det går i havremelk, havrefløte og vaniljesausen har vi ikke prøvd enda.
Men dere føler ikke som oss at det er et problem med pålegg, da? det er så lite å velge mellom når han er lei av leverpostei, salami/skinke/makrell i tomat liker han ikke, og da blir det bare syltetøy igjen..
Denne quoten blir kanskje litt feil, men er det ikke noe med at hvis proteinene blir bearbeidet, så kan bli bli lettere fordøyelig?
Har noen noe erfaring med det?
Interessant! Da kan vi ikke slå helt bort i fra at det er laktose han reagerer på. Men har nå sagt til barnehagen at de kan prøve prim på smørelunchen de har denne uka; (prim har masse laktose, så da burde han få noen myke bleier om det er det får å si det sånn.) Men han har siklet på prim'en til de andre lenge.
Gutten tåler ikke melk, helt riktig det. Så noe er det, selv om han ikke slår ut på prikktest.
Men han tåler også noe, f.eks, vanlige pølser. Det er ikke sånn at vi leser voldsomt på innholdsfortegnelsene på alt vi kjøper av suppeposer etc, f.eks vi bruker vanlig toro-poser tomatsuppe. Men ren melk i matlaging bruker jeg ikke, da bruker jeg heller havremelk, ja.
Hos oss så skjedde det ved hjelp av uhell. Produkter vi ikke hadde sett det stod melk på innholdsfortegnelsen på, som vi oppdaget etter barnet hadde fått det i seg. Da var han vel snart 3 tror jeg. Deretter innførte vi forsiktig og gradvis mer og mer melk i kosten. Vi begynte med matvarer med lite melk i (feks kjeks, gryterett med litt rømme i osv), deretter litt forsiktig ost, litt youghurt osv.
Pålegg blir jo noe begrenset ja, men vår jente er en kjøttelsker, så hun elsker Go og mager salamien uten melk, hamburgerrygg, leverpostei, makrell i tomat på tube (mykere og saftigere), sjokade (her er det kun soyalecitin, og det tåler hun), nøttepålegg går ann til nøds og syltetøy. Det er vel de tingene hun spiser.
Vi savner som sagt ost da, både smøreost og vanlig ost.
I tillegg savner vi youghurt. Men hun får jo disse fruktmosene som er en noenlunde erstatning.
Til 100 g ferdig vare er anvendt 126 g kjøttråvare av storfe og svin, salt, glukose, pepper, koriander, muskatnøtt, hvitløk, startkultur, antioksidant natriumaskorbat og konserveringsmiddel natriumnitritt. Krydder er bestrålt.
Hmm... det har jeg aldri hørt om. Vi ble faktisk anbefalt denne på sykehuset da jenta er så glad i mye smak. Salami smaker jo som kjent en del mer enn skinke feks.
Men hun har ikke reagert, annet enn at hun er prikkete rundt munnen i perioder. Det kan jo være årsaken da.
Vi gir melkesyrebakterier i form av idoform. Vi fikk beskjed at det ikke var noe problem da det er proteinet han er allergisk for ikke melkesyrebakteriene.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.