Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tispe eller hannhund?

#1

Albertine sa for siden:

Se, det er spørsmålet. Hva er best? Har hatt tispe før og merker at jeg er tilbøyelig til å velge det igjen. Men hvorfor bør jeg det? Og hvor lenge bør man ha "barselpermisjon" med liten valp i hus?


#2

Crimina sa for siden:

Jeg ville nok helt klart gått for tispe. Jeg har hatt begge deler.

Her er en grei artikkel. :) Med fordeler og ulemper.

Jeg personlig ville vært hjemme 3-4 uker. Og gradvis tilvenne valpen å være alene.

Lykke til. Hunder er flotte dyr. Hva slags hunderase har du i tankene?


#3

Malus sa for siden:

Vi har hann. Og tror jeg ville valgte det samme igjen.
Jada, det er en del pissing og noen ganger blir han ko-ko ved løpetid i nabolaget, men stort sett er det ikke noe problem.


#4

Albertine sa for siden:

Takk for svar. Vi vurderer en blanding av labrador og border collie, en såkalt borador.


#5

Lhi-My sa for siden:

Da håper jeg dere har tenkt å bruke hunden aktivt på ett eller annet vis. Dette er en mix som kan bli veldig slitsom dersom den ikke får brukt hodet sitt nok. Men selvsagt også en mix som kan bli veldig bra hos riktige mennesker.

Jeg har hatt både hanner og tisper, og synes stort sett hannene er de greieste. Du slipper unna en del hormonsvingninger og "pms" med hanner.


#6

Albertine sa for siden:

Jeg vil ikke ha en hund som blir sur fordi den ikke får fire timer i skogen hver dag, og heller ikke en med et utpreget jakt- eller vaktinstinkt. Jeg vil mye heller ha en hund som krever "normal" mengde mosjon og som kan aktiviseres med andre ting i tillegg, f.eks. agility og/eller spor.


#7

Malus sa for siden:

Det er litt hva man venner en hund til også da. Vår (jakt)hund får ikke lange turer hver dag, men han klager ikke stort. Men klart instinkter har noe å si, og velger du en aktiv rase, så må man forvente at de krever litt mer.


#8

Embriksmamma sa for siden:

Tispe, definitivt. Og jeg synes blandingen dere ønsker dere høres temmelig slitsom ut - iallfall kommer valp- og unghundperioden til å bli veldig krevende.


#9

Embriksmamma sa for siden:

Dropp Border Collie/Border Collie blandinger. De har som oftest et veldig sterkt gjeterinstinkt, og må få brukt seg skikkelig - hvis ikke blir det stress meg ihjel, og det kan bli skummelt også.


#10

Mississippi sa for siden:

Jeg har hatt border collie og vil absolutt ikke anbefale det til førstegangshundeeiere.
De krever stimuli med lydighet, agility, spor og alt du kan klare å finne på av aktiviteter, i tillegg til at de gjerne tar fire timer i skogen etter det!
Men det er skjønne hunder om de blir brukt til noe fornuftig.

Jeg ville ikke vært så opptatt av hundens kjønn, men heller å finne den rette hunden.
Lykke til - det er moro med hund!! :)


#11

Embriksmamma sa for siden:

Også må jeg bare signere her! :)


#12

Pelen sa for siden:

Jeg har hatt hannhund og trivdes veldig godt med det.

Min fetter hadde en borador. En nydelig hund, alt for intelligent for sitt beste ( ;) )og den trenger nok en hel del "intelligent" stimuli for å ha det helt perfekt. Agility er nok perfekt for en slik hund.


#13

Albertine sa for siden:

Jeg vil heller ikke ha rene border collier, nettopp på grunn av det du beskriver. Nå har jeg hatt hund før da, og vet litt hva jeg vil ha og ikke.

#14

iana sa for siden:

Vi har hatt begge deler. Nå har vi en hannhund. Jeg kan ikke si jeg foretrekker det ene fremfor det andre, synes rase og personlighet er mer avgjørende enn kjønn. Jeg var hjemme med valpen i 2 månder (sommer).
Lykke til med valget!


#15

Mississippi sa for siden:

Det kan slå begge veier. Min BC tok helt av av agility, det klikka litt for å si det sånn ..., men om man får til en mer kontrollert variasjon enn det jeg gjorde er det perfekt.

Sånn sett er tispene kanskje roligere enn hannhundene.
Har ikke erfaring med akkurat den blandinga du beskriver. Har sett både fine og ikke fine blandingsforhold.

Jeg er litt motstander av å skaffe seg eksempelvis en border collie, som er skapt for å gjete, for så å plukke av den nettopp de instinktene. Samme med jakt, vakt og hva det måtte være.
Bruk heller instinktene til noe positivt eller revurder rasevalg.
Dette var ikke til deg, Albertine, men helt generelt. :)


#16

Albertine sa for siden:

Aller helst vil jeg ha samme hund som jeg hadde sist, nemlig Leonberger. Den er vidunderlig vakker, fantastisk som familiehund og ikke av de mest krevende. Men den gang bodde vi omtrent på fjellet og bikkja fikk løpe løs det meste av tiden sammen med sin Grand Danois-venninne og var lykkelig med det. Blir ikke helt det samme i byen, gitt. Skulle ønske noen kunne krympe en Leonberger for meg. :sukk:


#17

m^2 sa for siden:

Jeg har hatt tisper før og ville ikke valgt hanhund, men det er kanskje fordi de visjonene jeg har om hanhund er ift markering her og der og løpske tisper og kjas og sånt.
Løpetid og humørsvingninger klarer jeg å forholde meg til...

Jeg har hatt flat coated retrievere, og ville hatt det igjen. Erfaringsmessig ville jeg da hatt 2-3mnd hjemme med den, og mulighet til kortere dager. Siden jeg også vil ha hund på flere timers trening- og tur-hver-dag-måten, utgår det med livssituasjonen akkurat nå - men en gang skal jeg ha hund igjen!

Det blir vel litt hva du gjør det til og hva slags rase du velger?
Borador: jeg ser for meg en skikkelig gjeterorientert retrieverhund - kan jo bli spennende å se hva den henter til deg :humre.


#18

m^2 sa for siden:

Soft Coated Wheaten Terrier da...? De skal være både barnevennlige og snille og greie, og krever mindre enn hvertfall en Boarder Collie - og litt avhengig av lynne - kanskje likere labradoren?


#19

Albertine sa for siden:

Nei, vil ikke ha terrier. :vanskelig:


#20

m^2 sa for siden:

Ah, men denne har jo LANG pels, se så fluffy og søt den er :D
(jeg kan heller ikke fordra de korthårede :sparke: )


#21

mocci sa for siden:

Jeg har tispe og er veldig fornøyd med det valget. Grunnen til at jeg ikke valgte hannhund skyldes markering og potensielt mer aggressiv overfor andre hunder. Jeg har selv opplevd sure tisper men syns fortsatt hannhunder har tendenser til mer agressiv atferd.

Jeg var hjemme en mnd med min tispe og i løpet av den tiden lærte jeg henne å være hjemme alene, noe som gikk overraskende lett.


#22

Lhi-My sa for siden:

Hvis du vet at du ikke vil ha en ren Border Collie, bør du også styre unna BC-blandinger. Du vet jo ikke hvor mye av BC spesielle trekk (f.eks. gjeterinstinktet) valpen vil arve. Det er mye mulig at du da ender opp en med en stor aktiv hund med sterkt gjeterinstinkt og det er ingen enkel kombinasjon.

Det høres ut som om du bør se etter en mellomstor hund uten spesielle brukstrekk. Hva med Chow chow, Cocker Spaniel eller en annen spaniel-rase?

Jeg har forøvrig også hatt Leonberger i mange år. De første årene bodde jeg på en liten hybel med en diger hann-Leonberger og det gikk veldig greit. Men det var heller ingen enkel hund. Han hadde sterke vaktinstinkter og var samtidig nokså nervøs av seg, så det var så absolutt ingen lettvint hund.


#23

Zip sa for siden:

Me har ein 6 mnd gammal hannhund. Det blei hannhund fordi det er ein jakthund og mannen ville ikkje ha ein hund som plutselig har løpetid i jakta. I tillegg har kameraten ei tispe som er veldig humørsjuk til tider.


#24

Lorien sa for siden:

Trust me, du vil IKKE ha en borador hvis det du er ute etter, er en hund som ikke krever timesvis med aktivisering hver dag. Border Collie, labrador og borador er ARBEIDSHUNDER. De krever enormt med trening, både fysisk og mentalt for å trives og ikke utvikle uvaner.


#25

Lorien sa for siden:

Og om du bør velge hannhund eller tispe, avhenger jo mye av både hva du skal bruke hunden til og hvordan du er som hundeeier. Med tispe har du jo løpetidsgriseriet, mens hannhunder både er mer dominante og noen ganger vanskeligere å dressere enn tisper, som jo er roligere og "mildere". Som regel. Men ingen regel uten unntak.


#26

Pusurkine sa for siden:

Hvorfor ikke en ren Labrador? Høres ut som om det passer bedre for dere?


#27

Magica sa for siden:

Det var vel ikke sånn at det var type hund HI spurte etter? :knegg:

Vi har tispe, har aldri hatt hannhund så jeg kan egentlig ikke svare noe annet enn at vi er veldig fornøyd med å ha tispe. Løpetiden er ikke så plagsom, og PMS har hun fått mildt må jeg si. Hun er ganske dominant av seg, og liker å kjefte på andre tisper, men det er liksom lite å gjøre med. Hun roer seg ned igjen også.

Vi har også en jakthund og den får stort sett 1 times tur hver dag, men om vi hopper over en dag er det ikke krise.


#28

Albertine sa for siden:

Magica :suss: Det har rykket i tyttebærfingeren i dag, gitt. :knegg:


#29

Babe sa for siden:

Jeg har hatt både tisper og hannhunder og vært fornøyd med begge deler. Jeg mener det bør avhenge mer på type hund man skal velge og hva den skal brukes til, enn kjønn.


#30

Pelen sa for siden:

For meg var det mest viktig å finne en trygg hund. Nå kunne jeg bare velge blant hannhunde da tispene var tinget til oppdrettere. Men hadde jeg kunne velge mellom tisper og hannhunder så skulle jeg nok uansett ha gått på tryggheten hos hunden. Jeg vil heller ha en trygg og litt tøff hund enn en som er reddere av seg, men kanskje ikke heller krever like mye jobb/kurs. Jeg valgte en veldig bra hund, ikke den som hadde peneste fargene, men den som passet oss som familie. Han var ikke heller den som tisset overalt. Nær familie hadde en hannhund som de var nødt å gå lange turer med på morgenen for at han ikke tømte seg helt ellers og det må jo være slitsomt, men jeg vet ikke helt hvor vanlig det er.


#31

Bobbelur sa for siden:

Vi valgte tispe. Vi lånte en hannhund av samme rase for en helg - bare for å se om rasen var noe for oss. Han markerte inne - og mannen var enig med meg i å foretrekke tispe etter det.
Vår sliter lite med pms, og de siste løpetidene har vi egentlig sluppet å bruke hundebind på henne også. Hun er veldig flink til å stelle seg selv - og rydder til og med opp etter seg på gulvet når vi viser henne flekkene.
At hun er et stabeist av en hund har mer med rase å gjøre tror jeg. Kjeften går på henne, og gidder hun ikke lystre da gidder hun ikke lystre. Vi har jo da en terrier - og har fått som fortjent siden vi valgte det. ;)


#32

Superior sa for siden:

Jeg har en tispe, og trives med det. ( har hatt begge deler tidligere) Har egentlig ikke vurdert en hannhund, også pga drømme-mannen-kjæresten har en hannhund, som absolutt ikke tåler hannhunder. Men mest pga jeg ville ha en tispe som ikke driver med den skvettingen, jeg liker å klø en hund skikkelig på magen, og jeg liker at de er litt mer roligere og tåler litt mer. De skal ikke vokte alt og ingenting.

Nå har jeg standard dachs, og hun er et stabeist, men jeg må virkelig berømme oppdretteren. For hun var en trygg, rolig og veldig sosial hund alt fra starten. Hun er ikke redd noe, og tåler en trøkk. Mye av hennes gemytt er jo pga rasen, men jeg velger å godskrive det som er positivt til det faktumet at hun er jente :blunke:


#33

Superior sa for siden:

Jo, også valpe-permisjon.. Jeg har enda ikke fått kommet meg i jobb, så den pågår enda. :sparke:

Jeg ville uansett ikke latt en hund seks måneder være hjemme i 8 timer hver dag, pga det vanskeliggjør mye av do-treningen. Jeg fikk hunden i sommer ( juni) og hun har til nå vært alene opptil 6 timer. (hun er 7 mnd nå) Hun er jevnt over alene flere dager i uka, for å holde det vedlike. Samt at hun er hjemme nå når hun har løpetid, pga hannhund til den nevnte drømme-mannen-kjæresten.
Jeg begrenset området hvor hun får være, og jeg har brukt mye tid på burtrening. ( nydelig om noen ikke liker hund, og hun kan gå og legge seg for å få fred fra barna, også er hun der om nattan)


#34

Nasse sa for siden:

Vi har tispe - ei søt lita boxerjente. Jeg kan dessverre ikke anbefale hverken det ene eller det andre siden dette er min aller første hund. Boxere kan jo også være krevende, men vi får det til med turgåing og div til tross for en hektisk hverdag. Heldigvis er de to største store nok til å ta litt ansvar. De går turer o.l. når de kommer hjem fra skolen. Jeg lurer litt på hvem som går på tur med hvem, men de har det gøy både hund og barn.


#35

Tove sa for siden:

Hvor gammel er hunden ca. når man ser de typiske tegnene som er beskrevet i forhold til hann og hun? Når begynner de å markere? Min hund er snart 7 mnd., og han hadde skvettet på annenhver påle, om han fikk, men jeg lar han ikke holde på, og han godtar det. Går vi tur, så går vi tur, og skvetting overalt er ikke aktuelt. Er det grei prosedyre? Må man regne med han vil markere inne? Når da? Kanskje han allerdede ville gjort det, siden han gjerne vil skvette ute? Jeg håper ikke det vil bli et problem for oss. :)

Vil ikke kuppe tråden, men syntes det passet godt å spørre, siden emnet var oppe. Tror ikke jeg skal komme med noen tips om hunn eller hanhund, men for meg var valget enkelt, siden jeg ikke orket styre med løpetid og det den fører med seg. Jeg skal heller ikke komme med tips om hund, da jeg ikke ville valgt noen annen hund enn den jeg har, enda jeg har en rotte, i følge Sitron. ;)


#36

GydaG sa for siden:

Jeg har begge deler, og syns rett og slett det har like mange fordeler/ulemper egentlig. Vi har ei tispe som holder seg ren selv, og vasker opp etter seg stort sett over alt så vi bruker ikke noe truse på henne da hun spiser de av og bare blir helt skrudd av det.
Hannhunden vår er kastrert, det gjorde vi da det ble bestemt at han ikke skulle brukes i avl og jeg tror både han og vi er fornøyde med det. Tispa er ikke spesielt fornøyd da, så hvis jeg tar kastrering med i regnestykket tror jeg nok jeg ville ha valgt kastrert hannhund om det evt blir en neste gang.


#37

Superior sa for siden:

En veldig søt liten rotte :dulte:

Jeg har ikke opplevd markering inne, unntatt om vi er på fremmede steder. Jeg kunne derfor ikke ta med hunden til noen, og det var litt tråkig.
Han kunne også bli litt gira om noen andre luktet hund, og ville markere på skoene deres, men ellers ingenting.. Dette kom før han ble to år, så det er ikke sikkert din er helt i puberteten enda sånn sett.

Jeg lar ikke hunden gå foran meg, og hun får ikke snuse så mye hun vil. Vi går for å gå, og har små pit-stops på veien, hvor hun får en kommando for å få lov til å snuse/ tisse.

Det er det eneste som funker for meg..


#38

Tove sa for siden:

Hunden min får gå foran meg, men ikke dra i båndet. Så lenge båndet er løst, så er det ok for meg. Orker ikke at hunden trekker, selv om han er liten. han skal gå fint i bånd. Jeg bruker også å stoppe med Angus, og lar han få "lov" til å snuse/tisse. Det er IKKE lov å gå med nesai bakken, når vi går tur. Snusetur får han om vi er på andre turer, der han får løpe fritt rundt. Angus skjønner at han ikke skal skvette overalt. Noen ganger går han rett forbi yndlingalleen sine, uten å lukte, andre gangervil han prøve seg,og da holder det om jeg bare nesten hvisker nei, og da går han fint igjen. Flinke gutten min. :)


#39

sindrome sa for siden:

Hva hadde du før og hvorfor vil du ikke ha det igjen?


#40

Karamell sa for siden:

Det tror jeg hun skrev over i tråden her, Sindrome.

Jeg ville valgt tispe, men det er fordi jeg ikke har erfaring med hannhunder.


#41

gnuri sa for siden:

Vi har hannhund som er kastrert (han ble kastrert så snart testiklene var kommet på plass), og det funker i allefall veldig bra :riktig: -Men det forutsetter jo selvsagt at man ikke vil avle på hunden.
Ingen markering what so ever, og han bryr seg katten i om noen skulle ha løpetid.

Endel tisper kan jo bli litt sure når de blir gamle, men dette varierer jo veldig fra hund til hund.

Vi kommer garantert til å gå for kastrert hannhund også neste gang, selv om jeg håper det blir veldig lenge til vi trenger å tenke på det :)


#42

sindrome sa for siden:

Og jeg som trodde jeg hadde lest hele tråden :o


#43

Superior sa for siden:

Vi hadde en hannhund som ble grinete med årene, så det tror jeg varierer ja.

Men det er vel ikke bare-bare å kastrere en hund? Å ikke skulle bruke hunden i avl er vel ikke god nok grunn, eller? Jeg mente det var nye regler, og at det var blitt mye strengere.


#44

Angelique sa for siden:

Har hatt mange hunder, både store og små.
Foretrekker hannhunder. Jeg er ikke så særlig glad ii løpetid.


#45

gnuri sa for siden:

Vi tok kontakt med dyrlegen, og det var ingen problem å få han kastrert. Vi bor ved siden av noen som har to tisper, og dyrlegen mente det var god nok grunn iom at vi ikke skulle avle på hunden vår...


#46

era sa for siden:

Kjøtern er blanding av Bordercolli Alaska malamut og sjefer. Det ekke en hund det er en ulv, han har lite eller ikke noe hundeadferd han er skummelt rolig og skjønner språk svært godt,"demper" hele tia selv om han er leken også.
Lydigere en ungene og har litt gjeter instinkt på landet -er glad i å sammle hester etc, men har alldri løpt ut, i byen merker man lite til det. Han er litt sånn "veskehund" i 40kgs klassen.

Eneste problemet er at han er rabblende idiot når det fins løpetid i nærheten kjønn og art ingen hindring( hannkatta vår hater'n i disse perjodene).
Men han er så dum at det faktisk er ganske underholdende går rett i veggen ol.

For oss er et par dager i året som hormonlobotomert er ikke noe stress, vet ikke hvordan tisper er egentlig så det kan jeg ikke svare på, men kan anbefale en godt utvanna bordercollie enytime, og jeg liker generelt ikke hunder.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.