Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Noen som har oppskrift på gode, hjemmelagde supper?

#1

M&amp;S sa for siden:

Ungene elsker tomatsuppe o.l, men er ikke så glad i ha for mye posemat. Noen som har oppskrift på gode, barnevennlige supper som kan lages fra scratch? :D


#2

Left sa for siden:

Blomkålsuppe.

Et blomkålhode i små buketter, kokes mørt i lettsaltet vann
Lag smør og meljevning, spe med kraften fra blomkålen (obs obs salt)
Tilsett passe med melk, evt. en dæsj fløte til passe konsistens.
La det stå og småkoke litt,
Smak til med salt og pepper.

Hvis du har barn som er kresne på "klumper", så kan blomkålen kjøres i foodprocessor slik at det blir som en grøt. Da må du kanskje spe litt mer. Da blir det en glatt suppe uten "klumper" i.

Ellers lager jeg Grønnsakssuppe, Kjøttsuppe og Pølselapskaus.

Skjær opp ønskede grønnsaker i terninger, kok til mørt. Tilsett krydder, og buljong etter ønske.
Pølselapskaus lages egentlig på samme måte. Da haes mager kjøttpølse i til slutt. Evt. lage smør og meljevning i panna, brune lett, spe med grønnsakskraften. Ha i grønnsakene og la det putre en liten stund.

I Kjøttsuppe bruker jeg okse høyrygg, koker til mørt, skumme skumme skumme mens det koker. Skjære kjøttet i biter, ha i ønskede grønnsaker i terninger, la det koke, tilsett kjøttet på slutten av koketiden og smak til med krydder.


#3

Ru sa for siden:

Jeg lager ofte tomatsuppe. Enkelt-penkelt:
Finhakker en løk og litt hvitløk, surrer dette i smør.
Slenger oppi en boks hakkete tomater eller to, tilsetter krydder, litt vann og en god dæsj fløte. Lar koke littegranne
Kjører det hele i blenderen så den får fin konsistens, og serveres med pasta (til Knotten) eller feta-ost oppi, og gjerne med brød/foccaccia til. :nikker:
Det blir veldig godt, og jeg kjenner jeg må lage det i ettermiddag. :knegg:


#4

Harriet Vane sa for siden:

Hjemmelaget tomatsuppe, 4 porsjoner, ca 15-20 minutter.

2-3 ss smør
2-3 ss (øko-)hvetemel
1,5 liter kokende vann
1 glass økotomatpuré
1 boks hermetiske økotomater

smelt smøret, rør inn hvetemelet og spe med vannet, ha i tomatpuré og hermetiske tomater. Smak til med havsalt, kvernet pepper og en liten klype sukker. Jeg synes det er godt å ha litt urter eller chili i, men prøv deg frem.

200 g økomakaroni eller grovpasta kokes og has i rett før servering.

kjøttboller: 300 g karbonadedeig, 1 egg, 2 ts potetmel, salt og pepper røres godt sammen, formes til små boller og has rett oppi suppen for å trekke 5-10 minutter. Eller bruk ferdig medisterdeig, pølsebiter, kjøttboller fra boks og bruk kraften i suppa osv.

(Du trenger ikke å ha i kjøttboller, du kan koke egg, servere med grovt brød eller knekkebrød.)


#5

Harriet Vane sa for siden:

Du må gjerne stavmikse, hvis ungene ikke liker klumper. FØR du har i pasta og sånn, da. :P


#6

Harriet Vane sa for siden:

Ertesuppe med fleskeknoke
(Skinkeknoke, hvor finner jeg det, tenker du kanskje. Det finner du i slaktebutikker, i godt assorterte matbutikker, stort sett overalt, bortsett fra Rema 1000, Bunnpris og sånn)

1 stor skinkeknoke
500 g gule erter
ca. 1 1/2 ltr. vann
2 skiver selleri
2 gulrøtter
1 skive kålrot
1 løk
3-4 poteter
timiankrydder

Begynn om morgenen dagen før du skal spise suppen. Hiv en pakke erter i en bolle og ha over vann. Gå på jobb som om det var en vanlig dag. La ertene ligge i bløt til du kommer hjem, har spist middag og har lagt ungene.

Ha knoken i en stor kjele, hell over friskt kaldt vann til det dekker, kok opp, skru ned og la den syde/trekke til kjøttet løsner fra benet. Skum vekk det hvite som flyter opp. Ta den opp og og sil kraften over i en annen kjele. Hell bort bløtevannet av ertene og ha dem oppi kraften.

La ertene koke mens du renser og plukker svineknoken, deler opp kjøttet og er litt 50-tallshusmor ca 15 minutter. Skum av og fjern evt. løse erteskall som flyter opp. Når ertene er nesten møre etter ca. 1-1 1/2 time, tilsettes løk, gulrøtter og poteter og knokekjøttet. Smak til med pepper og timian, er den vel salt kan du spe den ut med litt vann. Avkjøl suppen og la den stå på komfyren til dagen etter. Gå og legg deg, gå på jobb, og kom hjem. La suppen få da et godt oppkok og server med brød og smør.

Server flatbrød til.


#7

Harriet Vane sa for siden:

Ellers lager jeg suppe ofte slik:

Ta det du har i skapet. Feks forrige uke hadde jeg et lite gresskar, et par gulrøtter, en purre, to poteter, et fedd hvitløk og en chili og kokte mørt i buljong. Jeg tok ut chilien og moste resten med stavmikser og hadde i litt matfløte, smakte til med salt og pepper, drysset litt sprøstekt bacon over og serverte med baguetter.

Eller du kan bruke løk, gulrøtter, hvitløk og mose i stavmikser og servere med korianderdryss.

Sellerirot gir nydelig suppe og ellers er en god grønnsakssuppe med masse rotgrønnsaker i terninger, kokt svineknoke og kraften fra knokekokingen nydelig!


#8

Harriet Vane sa for siden:

Borsjtsj ala Mim

1 kilo eller mer med grytekjøtt med eller uten bein av okse
rødbeter (ca. 1 kilo, det er vel ca det som er i posen)
2 løk
3-4 g poteter
2 gulrøtter
2 løk
3 fedd hvitløk
saften av en liten sitron
1 dæsj tabasco
salt og pepper
evt 1-2 dl vodka
creme fraiche

Ha litt smør og litt rapsolje i en gryte, ha i kjøttet (deles i småbiter). Brun det lett, skrell rødbetene, del dem i småbiter, og hell over 2 l vann. La det småkoke 30 minutter, kjenn om rødbetene begynner å bli møre, ha i løk, gulrøtter, poteter ( i biter) hvitløk, sitronsaft og salt. Kok til alt er mørt, 15 minutter til, aknskje, ha i pepper og tabasco. Evt. Vodka. Server og ha en klatt creme fraiche i hver tallerken.


#9

Fadese sa for siden:

SUPPE MED GULROT OG INGEFÆR

4 ss olivenolje
6 store gulrøtter kuttes opp i biter
1 potet i biter
1 liten hakket løk
3 knuste hvitløksfedd
2 cm ingefær (hakket)
8 dl hønsekraft av terning (8 dl vann + halvannen terning)
salt (ikke nødvendig med mye)
pepper
1 revet gulrot + persille til pynt

Gulrøtter, potet, løk, hvitløk og ingefær freses i olivenoljen til løken blir mør. Tilsett hønsebuljongen og kok i ca 30 minutter.
Mos det hele med stavmikser eller i en blender, og smak til med salt og pepper.
Pynt med revet gulrot og persille.

Veldig god!

Jeg skal se om jeg finner oppskrift på en knallgod rødbetsuppe også, men den er ikke fullt så barnevennlig.


#10

Fadese sa for siden:

Her var den:

SUPPE:
1 ss olivenolje
1 rødløk, finhakket
1 ts spisskummin
350 gram kokte rødbeter, hakket
5 dl kyllingkraft
1 boks kokosmelk
salt
pepper
limesaft, etter smak

CHILIPASTA:
2 ss revet frisk ingefær
2 hvitløkfedd, hakket
1 grønn chili, hakket
1 stilk sitrongress, hakket
1 ss hakket mynte
saften av 1 lime

FREMGANGSMÅTE
Begynn med chilipastaen. Ha ingefær, hvitløk, chili , sitrongress, mynte og limesaft i en food-processor eller mos med stavmikser. Kjør til alt er blandet og sett til side.
Varm oljen i en gyte og fres løk og spisskum til løken er myk. Tilsett rødbeter, kraft, kokosmelk og chilipasta. La suppen koke i ca 10 minutter. Smak til med salt, pepper og limsaft.


#11

Tjorven sa for siden:

Jeg lager ofte suppe til middag. Her er en vanlig suppe hos oss:

Blomkål og brokkolisuppe
1 blomkål
1 brokkoli
1 løk
1 liter vann
2 terninger grønnsaksbuljong
2 ts maizenna
0,5 dl vann
1 stor dæsj lettrømme
pepper
salt

Tilbehør:
stekt bacon
stekt sopp
rundstykker

Stek hakket løk og tilsett grønnsaker, vann og buljong. Kok dette i ca 10 minutter. Bruk stavmikser slik at alt blir en fin røre. Tilsett maizena og vann som er godt blandet i en tynn stråle mens du rører. Før servering røres rømmen inn i suppa. Tilsett salt og pepper etter behov (ungene trenger ikke mer salt pga. buljongen så vi setter maldonsalt på bordet for de som ønsker det).

Siden jeg har et par kjøttetere i hus serveres suppa med stekt bacon og stekt sopp. Rundstykker er vel obligatorisk til suppe (eventuelt foccacia hvis du har god tid).

Dette er en lettlaget og god middag. Og vi får lurt i knerten grønnsaker.


#12

Hannah sa for siden:

Jeg lager ofte en god kyllingsuppe med karri. Det høres veldig mye ut med så masse karri, men det blir utrolig godt altså.

3-4 løk
litt smør
2 ss karri
1 boks kokosmelk
1 pk matfløte
1 liter kyllingbuljong
Kyllingfileter
Mais
gulrot
paprika
sukkererter

Surr løken i smøret sammen med karrien. Hell over kokosmelken fløten og buljongen. La det koke til det tykner litt.

Del kyllingen i passe biter og ha oppi suppa. Grønsaker har du oppi mot slutten av koketiden. Den er ferdig kokt når kyllingen er gjennomkokt.

Du kan egentlig bruke det du har lyst på av grønnsaker i suppa.

Jeg har også laget den som gryterett en gang. Bare redusert litt på væskemengden og hatt oppi mer kjøtt og grønnsaker.
Server gjerne med hvitløksbrød til


#13

M&amp;S sa for siden:

mmmmm her vara det mye spennende!!! :D Nå blir det mye supper fremover! Tusen takk folkens!! :)


#14

M&amp;S sa for siden:

Prøvde å alge tomatsuppa nå :) Den ble god, men den er litt sur på en måte, litt sånn tomatpurre smak. Noe jeg gjør galt? Har hatt i litt mer sukker, og kokt den en god stund.


#15

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har gjerne tomatpureen oppi sammen med smør og mel og får varmet den litt opp, før jeg sper med væske. Mer væske, litt fløte og kanskje en gulrot i små biter sammen med en klype sukker vil nok gjøre susen. Du får prøve deg frem. Jeg smaker og smaker mens jeg lager mat, så det skal bli god balanse.

#16

Amic@ sa for siden:

Laget hjemmelaget fiskesuppe i går. Utrolig enkelt og godt, og min 3-åring kastet innpå så den falt i smak.
Nå er jeg en slumpeperson men skal prøve å skrive noenlunde oppskrift:

Hjemmelaget fiskesuppe til 2-3 personer
2 fedd hvitløk
2 ss smør/olje
1,5 ss hvetemel
1 terning fiskebuljong
1 l melk (brukte ekstra lett)
1/3 fersk chili
2 gulrøtter
1/2 blomkålhode
1/2 brokkoli
1/2 purre
fisk/reker o.l. etter ønske

Fres hvitløken fort i smør/olje. Bland inn hvetemelet, og spe med melken samt buljong. Ha i finhakket chili og la det koke noen minutter. Ha så i skivede gulrøtter og purre, og biter med brokkoli og blomkål. La det koke noen minutter. Tilsett fisk, brukte ørret og reker i går, og trekk til fisken er ferdig (ha i evt reker rett før servering). Smak til med salt og pepper! Hadde også et dæsj matfløte i.. Virkelig god og enkel, og grønnsaker og fisk kan jo tas utfra det man liker, ønsker og har.


#17

fairy sa for siden:

Jeg har brukt denne noen ganger:

Gresk grønnsakssuppe

Til ca 4 personer

1 dl kaldpresset olivenolje
2 fedd hvitløk, knust
2 løk, finhaket
200 g kål, skåret i tynne strimler
3 gulrøtter, skåret i små biter
3 stilker stangselleri, i biter
1 boks kikerter, skyllet
2 l grønnsakskraft (terning) eller vann
1 boks hermetiske tomater, grovhakket
4 ss hakket persille
Salt og pepper
50 g fetaost, smuldret

1. Varm forsiktig opp oljen i en stor kjele og tilsett løk og hvitløk. La det hele surre i ca. 5 minutter, til løken er myk men ikke tatt farge. Tilsett kålen og la det surre med i nye 5 minutter.
2. Ha gulrøtter, selleri og kikerter i kjelen, rør godt og la det surre til grønnsaken begynner å bli myke.
3. Hell kraften eller vannet i kjelen og rør godt om. Øk varmen slik at suppen koker opp. Legg på lokk og la suppen småkoke i 30 minutter. Tilsett tomatene og krydre med salt og pepper. La suppen trekke i 20 minutter til. Rør inn hakket persille ved slutten av koketiden.
4. Suppen øses opp i suppetallerkener eller boller. Dryss fetaost over før servering. Noen dråper med god olivenolje på toppen av suppen anbefales.


#18

Dragen sa for siden:

Jeg tok utgangspunkt i denne.

Kjørte 2 løk i foodprosessoren, til det ble løkmos. Stekte den blank i melkefritt smør.

Deretter 2 kyllingfileter i tynne skiver.

1 liter buljong
2 ss karri
1 boks kokosmelk
3 gulrøtter i småbiter
1/2 squash i småbiter
1 liten boks mais

Suppen ble god, den. Vi krydret den med chillipulver, og serverte med brød og hjemmelaget hvitløkssmør.

Jeg har laget den samme suppen med yttrefilet av svin og frosne wokgrønnsaker. Den ble god, den også.


#19

Karamell sa for siden:

Denne er god:
Ingredienser

  • 2 kyllingfileter

  • 1 eple

  • 1 løk

  • 2 ss TineSmør

  • 1 ss karri

  • 2 boks hakket tomat hermetisk

  • 1 dl vann

  • 3 dl TINE Matfløte

  • 2 grønnsakbuljongterninger

  • 1 ts sukker

  • ½ dl finhakket persille
    Kald ostekrem:

  • 1 beger Snøfrisk Naturell , eller med dill

  • 3 ss TINE Lettrømme
    Dryss:

  • 4 ss hakkede krydderurter

Tips

Godt på kalde dager!
Til utskriftsside
[url="javascript:void(0);"]Legg til i kokebok [/url]

[url="javascript:void(0);"]Legg til i handlelisten [/url]

  • [url="javascript:void(0);"]Vis min handleliste [/url]
  • [url="javascript:void(0);"]Skriv ut handlelisten [/url]

Tidsforbruk
20 min
Vanskelighetsgrad
Lett

Slik gjør du

Del kyllingen i biter, skrell og del eplet i mindre biter, finhakk løken. Smelt smøret med karri i en kjele, fres kylling, eple og løk i smøret og tilsett vann, tomater, buljongterningene og matfløten. La alt få et oppkok og la det småkoke i 5 - 10 minutter.

Smak til med salt, pepper og sukker. Dryss hakkede krydderurter over rett før servering og ha i noen små biter kyllingkjøtt. Server også eventuelt en kald ostekrem på. Se under!.
Kald ostekrem:

Bland Snøfrisk og lettrømme til en jevn krem. Ha eventuelt kremen i sprøytepose og sprøyt litt i tallerkenen, eller bruk skje. Hell over rykende varm suppe og dryss på friske, hakkede urter.



#21

Kallisti sa for siden:

Hallo fra ammetåken. Jeg måtte bruke google translator til å oversette "jerusalem artichoke" for å komme på hva jordskokk heter på norsk. :ding dong:

Jordskokksuppe
jordskokk
fløte
meljevning
hønsebuljong
pepper
evt persille

Kok opp rikelig med skrelte jordskoker (det er den kjedelige delen av jobben - å skrelle) til de er mushy, og ikke bruk mer vann enn at de dekkes. Mos jordskokkene i litt av vannet med en stavmikser, spe på med buljong, fløte og meljevning. Kok opp til du har en ok tykk suppe. Server med hjemmelaget hvitløksbrød.


#22

Harriet Vane sa for siden:

Litt sprøstekt bacon drysset over jordskokksuppen blir sjelden feil. :nam:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.