Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Rømme som har gått ut på dato

#1

MegaMie sa for siden:

Jeg har en uåpnet boks rømme i kjøleskapet som gikk ut for en uke siden. Kan jeg bruke den i en suppe idag?



#3

Maiden sa for siden:

Ja, det hadde iallefall jeg gjort. :jupp:


#4

Kumilla sa for siden:

Nei, fysj, det ville jeg ikke gjort. Kanskje hvis den gikk ut i går eller noe. Men ikke en uke for gammel.


#5

torsk sa for siden:

Luktetesten! :nemlig:


#6

Skilpadda sa for siden:

Rømme holder seg kjempegodt. Jeg ville sjekket for mugg og så luktet på den, men jeg vil tippe at den har holdt seg bra.


#7

Crimina sa for siden:

Jeg ville brukt til matlaging om den ser bra ut. :nikker:


#8

Mei sa for siden:

Åpne boksen, lukte. Lukter det greit? Ser det greit ut? Smake. Smaker det greit? Brukes! Rømme holder seg lenge, særlig om boksen er uåpnet.


#9

MegaMie sa for siden:

Den lukter og ser grei ut. Men jeg skal servere suppa til en gravid venninne så det er kanskje greit å ikke forgifte henne med gammel mat? :sparke:


#10

Mei sa for siden:

Du kunne glatt ha servert den til meg da jeg var gravid. Jeg er ikke tilhenger av å følge de datoene slavisk. Ser den greit ut og smaker greit så er den i orden.

(Men jeg vet at andre er mer kresne på dette så du får se an venninnen din ;) )


#11

mkj sa for siden:

Rømme er et langtidsprodukt, så en uke går fint om den har stått kaldt og ikke vært åpnet tror jeg.


#12

Benzo sa for siden:

Matvarer holder mye lenger enn datoen tilsier, i hvert fall når det er uåpnet. Så fremt det ikke er mistenkelig lukt eller smak, brukes det selvfølgelig. Meieriprodukter kjenner du kjapt om er dårlig eller ikke.


#13

Crimina sa for siden:

Jeg har skjønt at sur fløte, melk og rømme kan brukes i matlaging. Uten at maten vil smake dårlig av den grunn. Men det finnes jo selvsagt en grense for hvor surt det kan være.


#14

Harriet Vane sa for siden:

Null problem så lenge den smaker og ser bra ut.


#15

Skremmern sa for siden:

Hvordan ser den ut? Finner du bilde av den i zoologiboka di?


#16

Bluen sa for siden:

Rømme er jo allerede ødelagt. :nemlig:


#17

Katta sa for siden:

Bare en uke over? :knegg: Rømme kan godt være helt grei en måned etter datoen også. :erfart:


#18

Vianne Rocher sa for siden:

:jupp: Det er jo bare å lukte på den. Lukter den ikke dårlig er den good to go.

I norge sendes jo stort sett rømmen(særlig Tines lettrømme) ut i butikkene før den er skikkelig modnet(derfor er den også ofte bløt og kornete), så den er holdbar langt over datoen, stort sett.
Tror Eyvind Hellstrøm en gang sa at norsk rømme gjorde seg best når den var bikket datomerkinga med god margin :knegg:


#19

Chanett sa for siden:

Slvsagt. Er den uten pels er den brukandes.


#20

Dixie Diner sa for siden:

Jeg blir helt vrengt av å lese om alle som kaster god, brukbar mat fordi datoen er bikket over med et par sekunder. :dåne:


#21

Skremmern sa for siden:

Du mener 604800 sekunder. :tsktsk:[b][/b]


#22

Dixie Diner sa for siden:

Nja, det virker jo som om enkelte tror biffen eller fløten plutselig programmerer seg selv til å smake dritt i det sekundet datoen overskrides. Festlig. :knegg:


#23

Irma sa for siden:

Jeg hadde kastet den, gravid venninne eller ei.


#24

Misteri sa for siden:

Så lenge den ikke går ut av kjøleskapet selv kan du bruke den. :nemlig:

Drikker også melk en uke på overtid uten problem om den ikke lukter smaker høgg!


#25

Shamu sa for siden:

Vafler, pannekaker eller lapper.... :nemlig:


#26

safran sa for siden:

Akkurat sånn er det.

:knegg:


#27

mkj sa for siden:

godt poeng, dette har jeg også ofte tenkt på.


#28

Skremmern sa for siden:

Så de setter bare en dato på gøy? Jeg bruker aldri noe som er gått ut på dato, men prøver å bruke det før den tid så jeg slipper å kaste det. Som min kjære pappa sier, "nå må dåkke eta, ellers går da i hondane".


#29

Filifjonka sa for siden:

Sure melkeprodukter er vel det som holder seg best, og om en rømmeboks har stått uåpnet i kjøleskap og ser helt fin ut og smaker helt fint, så tror ikke jeg den plutselig inneholder noe som er farlig hverken for gravide eller andre.


#30

Rug sa for siden:

Jeg har brukt uåpnet rømme som var en uke over dato, den var helt finfin.


#31

Skilpadda sa for siden:

Melk smaker skikkelig vondt lenge før den blir farlig. Egg også, de holder seg i månedsvis - jeg har aldri opplevd at de har rukket å bli dårlige. Tillagde kjøttgreier (kjøttpålegg, farse og kjøttdeig) blir derimot raskt dårlig, sånn at man blir dårlig av å spise det, og det hiver jeg når datoen er overskredet.


#32

Ole Brumm sa for siden:

Ang rømme, så ser jeg aldri på datoen, en uåpnet boks som ser fin ut i fasongen bruker jeg som om den var "ny". Derimot, når fasongen buler veier man ikke forventer, da går den i søpla. Dette fenomenet kan forekomme etter noen uker i varmt miljø. :sparke:


#33

Dixie Diner sa for siden:

Nei, men det er stor forskjell på best før og siste forbruksdag. Og til og med i sistnevnte gruppe blir det oftest skrevet datoer som gjelder en stund før produktet går ut. Og det er jo, som jeg sier, ikke sånn at i det øyeblikket klokka bikker 00 den 4. desember, så blir melka dårlig fordi det står 3. desember på den. Melk og andre matvarer kan ikke tenke slik, så vidt jeg vet.


#34

Ole Brumm sa for siden:

Jeg hadde foresten rømme i vaffelrøren i helgen, rømme-boksen var åpnet og gikk ut på dato i oktober en gang. Det gikk fint med de som spiste den. :datapunkt:


#35

Skilpadda sa for siden:

Foreløbig, ja. :nemlig:


#36

Dali sa for siden:

Rømme utgått på dato bruker jeg ofte, både åpnet og uåpnet boks. Så lenge den ser og lukter ok.


#37

Irma sa for siden:

Slik jeg har forstått det er det slik at melkeprodukter i dag på sett og vis råtner, og ikke surner på samme måte som de gjorde i gode gamledager. Råtten mjølk er nok ikke like bra som sur mjølk. Jeg for min del klarer ikke å kose meg med mat som har gått ut på dato, blir kun sittende og kjenne etter usmak. Derfor prøver jeg å bruke opp ting før de har gått ut på dato. De gangene vi ikke lykkes går det i søpla. Det samme gjelder kjøttvarer.


#38

Babe sa for siden:

Helt enig med de fleste i denne tråden - bare bruk rømmen.


#39

løve70 sa for siden:

Jeg ville, som de fleste andre, brukt den dersom den ikke luktet rart eller var blitt grønn ;)


#40

Harriet Vane sa for siden:

Som kjøkkensjefen min på et av hotellene jeg jobbet på pleide å si: Det er heilt UTRULEG kor gammal mjølka kan vere, og framleis kunne brukast i vaflar!

D ahadde vi funnet en uåpnet liter helmelk fra mai i kjøleskapet i baren og det var blitt august. Vaflene ble helt fine og ingen ble syke.


#41

Chanett sa for siden:

Cottage cheesen jeg hadde i havregrynsgrøten tidligere i uka gikk ut på dato 10 oktober. Rømmen og vaniljekesamen det ble laget vafler av fredag var i samme leia. :D


#42

Anne C sa for siden:

Så lenge ting ikke lukter vondt eller er på vei ut av kjøleskapet selv så bruker jeg det.


#43

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Meieriprodukter spesielt er det jo latterlig enkelt å teste for brukbarhet -- har de blitt dårlige vil lukte/smake-testen levne ingen tvil om dette.


#44

Hyacinth sa for siden:

En uke er ikke akkurat to sekunder. :knegg:

Hva med cottage cheese?


#45

Anne C sa for siden:

Min erfaring med CC er at den blir veldig fort dårlig, enten den er åpnet eller ikke. Tror jeg har tilgode å oppleve at en boks med CC holder seg lenger enn et par dager etter datostemplingen.


#46

Skilpadda sa for siden:

Jo magrere melkeprodukter er, jo dårligere holder de seg. Skummetmelk blir gjerne dårlig like etter at datostemplingen går ut, helmelk holder seg en del dager over, fløte holder i ukevis.

Men som Kjøkkenskriveren sier: Man trenger ikke å være i tvil om hvorvidt de er OK eller har blitt dårlige - det merker man! Og smaker de OK, så er de ikke farlige.


#47

Acsa sa for siden:

Rømme uten pels er helt fin. :)


#48

Hyacinth sa for siden:

Jeg bruker en del CC, men synes det er vanskelig å se og lukte om den er dårlig. Den er jo klumpete og lukter litt rart uansett, liksom.


#49

annemede sa for siden:

rømme og surmelk og fløte kan brukes i lang tid etter holdbarhetsdatoen. Om dere ser etter så vil dere se at melka holder lenger i jula og i påska enn det den gjør ellers i året. :humre:


#50

Dixie Diner sa for siden:

Nei, hehe, men jeg har lest lignende tråder om dette her før, og folk er hysteriske når det gjelder datoer.


#51

Embriksmamma sa for siden:

Jeg vil tro det går helt fint an å bruke den - ser den ok ut og lukter og smaker bra så er den bra :nikker:


#52

Hyacinth sa for siden:

Men kan noen fortelle meg HVORDAN man merker at cottage cheesen er uspiselig? Jeg har aldri funnet det ut. "Man smaker det" holder ikke for meg, for hva smaker det? CC smaker i utgangspunktet godt, men litt beskt, kanskje, og klumpete er den okke som. Er det når den er grønn man skal være på vakt?


#53

Veronal sa for siden:

Jeg er en som kaster, men produkter som rømme som er konservert som et ledd i produksjonen er det bare å bruke til det ser mistenkelig ut.


#54

veobra sa for siden:

Jeg ville brukt det, selv til en gravid.

Holdbarhetsdatoen er med litt slingringsmonn, det er fortsatt god kvalitet frem til den datoen. Etter det kan de ikke garantere lenger, det betyr ikke at det blir uspiselig.


#55

Mirasol sa for siden:

Jeg klarer ikke å drikke melk som har gått ut på dato, det er helt og holdent psykisk. :har fått servert sur, klumpete H-melk og drukket den av ren høflighet:

Men rømme holder seg fin laaangt over dato om den er uåpnet. Og når det gjelder cottage cheese, så lagde jeg i helgen lavkarbopizzabunn og ketolysebrød av to uåpnede bokser som gikk ut 16/9! Fortsatt i live. :datapunkt:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.