Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Korleis bør eit asylmottak vere?

#1

annemede sa for siden:

Asylantane må få mat og klede og nok søvn.
Bør dei laga maten sjølv, eller er det fordel om han kjem ferdiglaga?


#2

Inagh sa for siden:

La oss leke at jeg er Statsleder med uinnskrenket makt og pengesekk.

Et asylmottak ville da vært et sted hvor det var rent og pent, lyst og hyggelig. Det skulle vært familieenheter til familier, så de slapp å bo mor, far og to-tre barn på samme rom, helst med eget bad og et lite kjøkken. Slik kunne de få følelsen av å styre sitt eget liv til en viss grad og opprettholde en viss form for verdighet. Det bør ligge på et "sivilisert" sted - dvs at beboerne har tilgang til butikker, kulturtilbud, jobb og skole.

Enslige asylsøkere skulle selvsagt ha eget rom, helst med privat bad. De burde ha tilgang til kjøkken hvor de skulle kunne lage mat.

Enslige mindreårige asylsøkere skulle fortrinnsvis plasseres i fosterhjem - siden jeg nå har full og uinnskrenket makt.

Nå skal jeg tilstå jeg ikke vet hvordan det er i Norge, men i Danmark 95 hadde asylsøkere ikke lov å jobbe eller gå på skole mens de ventet på oppholdstillatelse, noe som førte til at voksne mennesker med til dels store traumer gikk rundt og tvinnet tommeltotter og gikk hverandre på nervene. Mange menn slet også psykisk over å være mottaker av stønad, da de fant det nedverdigende at de ikke fikk jobbe og forsørge familien sin, slik en mann av ære skulle gjøre.

Så - i min ideelle asylmottakverden, er det fritt fram for å studere eller arbeide - da jeg mener dette er viktig for en evt. integrasjonsprosess om de får innvilget asyl i Norge. Det er uansett ikke skadelig å jobbe/studere, da de kan ta i bruk praksisen og kunnksapen sin om man finner det forsvarlig å sende de tilbake "dit de kom fra."

Dersom en asylsøker får mulighet til å utvikle seg og leve som et verdig menneske under ventetiden, tror jeg overgangen til Samfunnet er enklere i etterkant. Menneskene vil ha kunnet opprette et nettverk, ha kollegaer og venner. Jeg tror også de vil slite mindre psykisk når de føler de fyller hverdagen med noe meningsfullt.

Men for alt jeg vet - det er mulig asylsøkere i Norge har lov til å arbeide/studere.


#3

Didjeridust sa for siden:

Det bør leggjast til rette for at dei som ynskjer det kan få tilgang til naudsynte råvarer og få laga den maten dei sjølve ynskjer...innanfor rimelege greinser, sjølvsagt.
Eg veit eigentleg fint lite om kva som er rådande praksis.


#4

Ulvefar sa for siden:

Hvis man bor der og sier at det er noe man skulle ønske var anderledes blir man hørt og tatt med på diskusjon. Det at man har litt innflytelse over egen situasjon og blir behandlet som et likeverdig menneske er kansje det som skiller skiller et mottak fra en fangeleir. I sistnevnte må man være takknemlig så lenge vokterene oppfører seg humant og gir deg mat.


#5

annemede sa for siden:

det gis i dag dispensasjon slik at man kan jobbe, eller det gis tillatelse til at man kan jobbe dersom man finner en jobb man kan ha.

Jeg likte forøvrig Inaghs "asylmottak".


#6

annemede sa for siden:

og akivitet er selvfølgelig kjempeviktig,.


#7

Inagh sa for siden:

Godt å høre de kan få jobbe, dersom det er en jobb å få.


#8

Sitron sa for siden:

Det er mange unge menn som kommer. De bør "oppdras". Mat, renhold, oppførsel. Det er mye ille rundt om på mottakene fordi det ikke kan brukes noen form for "tvang". Det bør også være ok fasiliteter og ellers mye enig med Inagh.


#9

Didjeridust sa for siden:

Inagh som Asyl-minister. :riktig:


#10

Brutus_ sa for siden:

Dette er noe jeg tror ganske mange kunne tenke seg, omtrent som å bo i blokk på Haugenstua, bare uten utgifter til livsopphold. Og inntekter fra jobb i tillegg, tror det kunne vært noe for ganske mange som lever i den økonomiske randsonen i samfunnet. Kanskje man rett og slett skulle gå vekk fra begrepet asylmottak og heller kalle det kulturmottak, og la ansatte i kassa på Rema og uføretrygdede bo i samme bomiljø for å sikre at folk slipper å oppleve traumer når de en dag må ut og klare seg selv. Det ville være mindre stigmatiserende for nykommerne å oppleve at også de vantro er med og lever med understøttelse, kanskje senke den skyhøye terskelen innvandremenn som kjent har for å henvende seg for mottak av offentlig økonomisk bistand med kvinnelig saksbehandler? Hvem vet?


#11

gajamor sa for siden:

Du kan trekke folk i "lønn" hvis de ikke er med på å vaske, eller ikke møter til introkurset der de blir informert om regler og rettigheter.


#12

Sitron sa for siden:

Funker ikke.


#13

Claire sa for siden:

Det er i høyeste grad rådende praksis i desentraliserte mottak, i hvert fall.


#14

him sa for siden:

Jeg synes Inagh sitt sted hørtes flott ut! Men hvis jeg hadde uinnskrenket med makt og pengesekk ville jeg har fokusert på å få ned tiden på asylmottak heller enn fasilitetene. Slik både transittmottak og asylmottak er tenkt skal de være en plass hvor man oppholder seg i kortere tid, og det er noe som jeg ville ha likt. Jeg innbiller meg at mange av de problemene som asylsøkere har blir forsterket av at de ikke vet om de får bli eller må reise ut. Den andre tingen jeg ville ha fokusert på er sikkerhet. Det er flere kvinner som har vært voldtatt, og en del vold. Noe som kanskje ikke er så merkelig med tanke på hvem som er der (mennesker som har opplevd krenkende ting), kommunikasjon (ikke samme språk) og forskjellige kulturer. Jeg tenker at det burde være en institusjon med døgnansatte og at den enkelte burde få være alene hvis h*n ville det, for eksempel ved å ha toalett i tilknytning til soverom og ikke fellesdo i en gang.


#15

Didjeridust sa for siden:

Så bra. :riktig:


#16

Left sa for siden:

Jeg er enig med Inagh kjenner jeg, men synes også at de bør bo på mottak så kort tid som mulig. Heller tilrettelegge RL for dem, slik at de kan få ta fatt på sitt nye liv så fort det går.
Nå vet ikke jeg hvor lang behandlingstid det er på asylsøknader, men jeg har inntrykk av at flere venter i årevis?


#17

bina sa for siden:

Enslige mindreårige er sjelden barn. De fleste av dem er ikke mindreårige heller (de bare oppgir å være det for å få bedre behandling). De enslige mindreårige er oftest i aldersgruppen 15-25 år. Jeg ser ikke for meg å sette 23-åringer i fosterhjem. ;)

Slik praksis er i dag tror jeg de aller fleste steder at asylsøkerne ordner sin egen mat. Det syns jeg er fornuftig. De må jo ha noe å gjøre, ikke har de jobb, ikke har de noe særlig med penger, ikke kan de språket. Så det bør være en selvfølge at de selv både handler mat, lager mat, rydder etter seg, vasker sine egne klær, osv.

Det jeg tror er et problem på mange asylmottak er trangboddhet, og at spesielt de som kommer alene blir stuet sammen med fremmede fra andre kulturer og med andre språk. Det tror jeg skaper mange misforståelser og mye frustrasjon. Samtidig er jo systemet i dag slik at de som driver asylmottak selvsagt skal tjene penger på det, og da blir det som enkelte lavpris-flyselskap, som stuer setene tett i tett for å presse inn enda noen passasjerer. Det er lønnsomt for den som driver mottaket å sette inn enda en køyeseng på rommet, og få tilskudd for to personer til.

Så lenge mottakene driftes i privat regi (og legges til mer eller mindre nedlagte turiststeder) tror jeg ikke det vil være mulig å gjøre noe med dette. Jeg mener derfor at staten bør drive asylmottakene, og sørge for en enhetlig standard.

Jeg syns ikke nødvendigvis at folk skal ha enerom. Det er ingenting i veien for å dele rom med andre, men det bør tilstrebes at de som deler rom har samme språk.

Videre mener jeg at asylmottak bør plasseres i relativt sentrale strøk, hvor beboerne på asylmottaket kan bruke servicetilbudet som finnes. Butikker, kafeer, kino, osv. Dette betyr ikke nødvendigvis i byer, men i alle fall i nær tilknytning til tettsteder med et minimum av tilbud. Asylsøkerne har ikke biler, og er avhengig av å nå det meste til fots.

Dersom staten hadde driftet asylmottakene kunne man lagd ulike varianter av disse. For eksempel egne mottak for de som kommer som familier, og som skal integreres i skolen. Disse mottakene må enten etableres i byer der det finnes flere skoler å fordele barna på, dersom mottaket er stort. Eller så må de etableres som små mottak, f.eks. 4-6 familier på ett sted.

Så bør det kanskje være egne mottak for de som må holdes under mer oppsyn. Dette bør være mer lukkede mottak. Her tenker jeg på f.eks. de med tung psykiatri, de som har havnet i bråk og trøbbel på vanlige mottak, osv.

Slik det er nå blander man familier med uskyldige små og større barn med kriminelle og folk med psykiske problemer på samme mottak. De stues sammen på små rom, og så blir det bråk, både internt på mottakene og utad i lokalsamfunnet. Det er bare en liten del av asylsøkerne som står for bråket, men de gir hele asylmottaket og systemet og alle asylsøkerne et dårlig rykte. De er til hinder for å integrere alle de andre. Og disse bør derfor fjernes og sendes til lukkede mottak, hvor de tas hånd om av fagpersoner. Da kan de andre asylsøkerne få være i fred og få mulighet til å bli integrert i lokalsamfunnet.


#18

Tallulah sa for siden:

Nåja, det er vel ikke akkurat opplest og vedtatt. De lærde strides. Eller nei, de lærde strides som regel ikke, bare byråkratene som aldri tolker til asylantens fordel. Så vidt jeg husker så har vel legeforeningen (?) uttalt at de syns måten prøvesvarene blir tolket på i stor grad er feil.

Er man over 18 så er man ikke mindreårig. Er man mindreårig så bør man bo i fosterhjem, også de som nødvendigvis er 23, men oppgir at de er 17.

Jeg likte Inaghs mottak.


#19

him sa for siden:

Slik har det vært siden 2005 (kalles forsterkete avdelinger på statlige mottak hvis du vil google). Det hjelper ikke, og hovedproblemet er tiden, det at det er uavklart hvor lenge de skal være gjør at det er vanskelig å sette inn tiltak. (her er bla en avisartikkel, jeg fant om temaet.)

Hovedproblemet med asylmottakene er ikke manglende blomsterpotter i vinduene og lite tilgang til butikker. Problemet er at så lenge folk er asylsøkere så er de i en uavklart tilstand som gjør at det må lages spesielordninger for alt, jeg nevner penger, utdanning, jobb, domstoler. For ikke å snakke om at ventingen er en psykisk belasting for de som er asylsøkere. En utbedring av fasilitetene vil bare være et fint plaster på såret. Det som vil gjøre tilværelsen bedre er raskere behandlingstid.


#20

Camomilla sa for siden:

Inagh som asylminister :ja:


#21

Claire sa for siden:

Det er jeg enig i, og trekker nok en gang frem desentraliserte mottak som eksempel. Der bosettes asylsøkerne i egne leiligheter omkring i byen (eller tettstedet), der de har full selvhusholdning og lever mest mulig normalt. Samtidig som mottaksledelsen arrangerer felles sammenkomster og aktiviteter.
Skien mottakssenter er et godt eksempel; der deltar beboerne på matfestivaler med egen stand, fotballturneringer (de har eget lag), de lager sitt eget magasin ("Let your voice be heard") osv. De integreres samtidig som de får anledning til å vise frem og være stolt av sin egen opprinnelse og kultur.

Her er en link til en artikkel om magasinet:

www.varden.no/article/20090403/KULTUR/999498381


#22

Sitron sa for siden:

Det er, og er i ferd med, å opprettes egne mottak for mindreårige, under barnevernet. Omsorgen for mindreårige ble for et år eller to siden overført BV fra UDI. Så når det gjelder mindreårige så er altså ting på trappene. Dette gjaldt i første omgang barn under 15. Men også i aldersgruppem 15-18 så er ting i ferd med å bli gjort, om enn at det går saktere. Norge har forresten fått påpakning flere ganger fra menneskerettighetsgreier når det gjelder mindreårige asylsøkere og da spesielt aldersgruppen 15-18.

Og nei, jeg syns ikke fosterhjem er veien å gå for et barn som ikke har fått oppholdstillatelse.



#24

Sitron sa for siden:

At det er opprettet egne mottak betyr ikke at alle er spesialtilpasset barn.


#25

Claire sa for siden:

Nei, det vet jeg ikke så mye om, men det gis jo klare retningslinjer fra UDI, som også har tilsyn på mottakene, for hvordan disse mottakene skal være.


#26

Sitron sa for siden:

Jeg skrev en oppgave om dette med mindreårige asylsøkere i fjor og det har vært klare retningslinjer i flere år. Det betyr ikke at Norge oppfyller kravene for hvordan mindreårige skal tas vare på.


#27

Inagh sa for siden:

Glemte jo å nevne at Asylminister Inagh hadde kuttet ned ventetiden kraftig, ja. Det er totalt uholdbart at mennesker skal leve i det uvisse i flere år.

Om ikke mindreårige asylsøkere skulle bodd i fosterhjem, skulle de bodd i noe ala barnebyer, små familieenheter med en "forelder" i hvert hus.

Og jepp, jeg hadde hatt uinnskrenket makt og pengesekk. :knegg:


#28

Claire sa for siden:

Nei, det har jo vært flere hendelser som kan tilsi at det fremdeles er en vei å gå der.


#29

Balut sa for siden:

Meningsfylt aktivitet!!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.