Nå skal jeg gjøre om hele 200 literen helt fra bunnen denne vinteren, innen jul er planen. Har en friuke i desember som skal brukes til det innimellom julestimet.
Plan som følger:
Beholde kun tre vanlige ancistrus + min kjempestore palidialis.
Ut med alt av bunnsubstrat og gamle planter.
*Ny bunn skal bli helt ren rådasand,
*Ny stor rot skal også inn, håper å finne en tøff en !
Usikker på planter, men vil i allefall ha noe annet enn det jeg har nå, hadde jeg fått tak i lotus igjen ville jeg gjerne hatt det, men de er så dyre.
Fisk, her er jeg litt i tenkeboksen. Tror jeg heller mot en stor stim barber. Har lyst på livlig fisk, mange like slik at de stimer skikkelig. Heller mot den grønne varianten av tigerbarbe akkurat nå.
Noen som har gjort en slik stor tømming samt byttet bunnsubstrat ? Mest spent på hvordan jeg skal kunne fange og ikke minst oppbevare den digre plecoen i mens jeg bytter. Hva med pumpa ? Den er kjempestor og jeg vet jo at den bør gå mens jeg bytter.
Jeg gjorde vel tilsvarende da jeg byttet fra 180 til 300 liter.
Jeg tømte alt vannet fra 180 literen opp i store plastdunker som jeg hadde kjøpt inn til dette. Ville ha med mest mulig av vannet over i nykaret, for å beholde mest mulig av klimaet til dem. Slamsugde også bunnen for å få med endel grums over.
Jeg byttet jo kar som sagt, så filtermaterialet måtte byttes ut. Svampene fra 180 literen var dessverre så mye mindre at jeg ikke kunne bruke dem i det nye. Men dette slipper jo du å tenke på, siden du skal bruke det samme.
Ta ut filteret og pumpen, og legg det i en dunk eller noe med vann, og la det dure og gå oppi der til du kan sette det inn igjen.
Ta også med en del av vannet ditt. Da kommer du langt.
Å fange fiskene kan jo være en prøvelse i seg selv... Spesielt sugemallene. En ting er at de er kjappe, og en annen ting er jo at de setter seg dønn fast :knegg:
Jeg har vært med Isbjørnen og tømt og flyttet hennes kar to ganger, og fy søren som vi slet med ancistrusene..et var nok et syn vil jeg tro :knegg:
Ikke skrem meg med ancistrusene :knegg:
Hva med kjempestore Gurimalla da ?! hehe, det blir nok et syn. Hun får gå i en svær bøtte i mens.
Jeg skal jo ikke bytte filter eller pumpe, så det er greit, men må nok belage meg på å la den gå i et eller annet mens jeg bytter bunnsubstrat.
Har bestemt meg for den grønne tigerbarbevarianten, skal bestille av min akvarieguru i nabobyen så jeg får en stor,sunn stim.
Tror også jeg skal la karet gå seg til et par uker med bare mallene før jeg hiver i ny fisk, ellers blir det fort dyrt.
Det skal mot til for å starte med sånt, men så lenge du kan ha fiskene i bøtter imens og du ikke bytter ut bakterien i filteret så går det sikkert greit. Skal du la resten av fiskene avgå med døden da?
Jeg skulle tatt en tilsvarende runde med karet mitt. Bakgrunnen min har løsnet og skulle vært festet igjen, og jeg kunne tenkt meg å gjøre skikkelig om oppi der. Men det krever motivasjon, og det er mangelvare for tiden...
Ang den store mallen, så tømmer du karet for alt av planter og utstyr, og så tapper du vannet nesten helt ned. Da kan du nesten ta fisken opp med hendene, om du tør. Større maller kan være ekle i håven, da de suger seg så voldsomt fast.
Er sikkert lurt å la karet gå en stund før du setter i ny fisk, selv om du jo får et delvis innkjørt kar, i og med at du får med vann og filtermateriale over. Jeg mistet faktisk ikke en eneste fisk da jeg byttet kar.
Lykke til med jobben!.
Jeg hadde en slik runde i vår etter at det ble helt en hel matboks i akvraiet. Etter mye støvsuging og skifting av vann trodde jeg faren var over. Etter 2 uker var det et 5 cm grønt algebelegg over alt.
Da ble det fort storvask. Det var litt skummelt fordi vi hadde ørten yngel av diverse varianter i karet. Men det gikk bra.
Når ancistruspappa går i hulen tar jeg hulen og han over i et annet kar. :) Det har jeg gjort flere ganger dette året, så bor de sammen til ungene flytter hjemmenfra, da flytter far hjem til mor.