Takk for linker Jessica. Jeg håper at større deler av befolkningen etter hvert våkner i forhold til dette, men tror det vil ta lang, lang tid dessverre.
Jeg har nesten sluttet å lese slikt, jeg..:sparke:
Jeg synes nesten alt går for å være farlig nå, så hva i allverden skal vi egentlig spise :sukk:
Enig i at det er skummelt at det blir tilsatt så masse rart i maten vår, men jeg synes det virker som omtrent umulig å holde seg unna slikt..
Jeg er enig med deg Gnuri. Det er vanskelig med alt som er farlig hele tiden. Samtidig så er det skremmende at så mange mennesker får diabetes, allergi, kreft osv. Mange barn sliter med allergier fra de er små. Det var ikke så mye av det før ferdigmattiden. En kan jo lure på hvor mye ferdigmaten virker på kroppene våre, men samtidig er jo også livsstil, miljø, stress osv noe annet nå.
Jeg prøver å kjøpe ferdigsauser og diverse i Sverige. Der har de kuttet glutamaten. Det beste er nok å lage det selv fra grunnen av.
Ja det er jeg helt enig i, altså. Selv lager vi alt av middager fra bunnen av- ikke for å være sunn egentlig, men fordi jeg rett og slett synes det smaker bedre. Masse av ferdigproduktene er så fryktelig salte, synes jeg,
men slikt som pålegg (så det var bilde av f.eks. leverpostei) er det jo ikke like lett/pratisk å lage selv.....
Takk for tips ang. Sverige- skal definitivt sjekke ut det når vi skal på Harrytur neste gang. Kom gjerne med konkrete tips om hva du kjøper som er bedre der. :blomster:
Jeg har blitt veldig obs på å kutte ut dette, og har tatt flere telefoner til produsentene og stilt spørsmål om nødvendigheten ved bruk av Glutamat (E 621). Det er mange som reagerer på dette, eks. jeg kjenner 2 som får migrene av det.
Absolutt helt sikkert best å lage maten fra grunnen av, men det blir litt tungvindt til tider. Jeg er nok litt lat, jeg innrømmer det, men uansett hvor mye tid og overskudd jeg måtte få, jeg lager neppe leverpostei selv...
Men jeg burde nok bli flinkere til å lage mye annet fra grunnen av da. Men det er jo enkelt, med pizzasaus på et glass, tacokrydder i en pose. Jeg vet jeg kan lage pizzasaus av tomatpure (er det fra grunnen nok?) og div krydder, men det blir langt mer varierende resultater, mildt sagt... og taco vet jeg ikke helt hvordan jeg skulle lage uten den posen... Det er og blir over mitt nivå å lage fårepølse selv også.
Selvsagt kan jeg kutte ut alle ferdig-greiene, men da er jeg redd det ville bli et veldig ensrettet kosthold her i familien, jeg er redd det er smaksforsterkere i det aller meste av pålegg?
Sverige er rett og slett upraktisk langt unna Bergen...
Neida. Kanskje i 30-40 % av pålegget? Det finnes også leverpostei uten smaksforsterker. F.eks Stabburets leverpostei (gul) med OMEGA 3 og Baconposteien inneholder ikke glutamat.
Men det er omtrent alltid tilstede i posesauser, posesupper, og andre pulverblaninger og halvfabrikata. Så dette styrer vi temmelig konsekvent unna nå.
Les på innholdsfortegnelsene. Aroma er som regel smaksforsterker E 621 (natriumglutamat). Bare et annet "uskyldig" navn på det.
Vi har prøvd å styre mest mulig unna glutamat i flere år. Spesiellt i mat ungene skal ha, litt mer slepphendt med oss selv. :sparke: Det har blitt enklere å finne produkter uten glutamat siste tiden. Knorr f.eks har kuttet det ut i sine supper og poseprodukter. Vi bruker lite av slikt men noen ganger er det greit å ha. Velge økologisk er også ganske greit for da slipper man også unna glutamat.
Ok, det er vel den leverposteien han får, guttungen så da er jo den grei. (Synesliksom leverposei er noe fornuftig å putte i ham...) Posesaus bruker vi nok litt mer enn vi burde, men som sagt, jeg er veldig glad i taco, og aner ikke hvordan jeg lager uten den posen...
Det tror jeg ikke? Det er bare noen helt få produkter der de har kuttet det ut,
iallefall sist jeg sjekket. Men de har en tomatsuppe som er helt naturlig, med rødbeter og tomater. Den er sunn og god, og barnevennlig med litt makaroni og melk oppi. Godt alternativ til vanlig Toro tomatsuppe.
Ellers er det lurt å handle posesupper/posesaus i Sverige ja, selv om det beste er å lage fra bunnen av.
Ang. leverpostei så leste jeg en tråd her inne der alle leverposteier unntatt Mills (den doble pakken) ble frarådet, var det noe med nitritt, mon tro? Jeg har hvertfall begynt å kjøpe kun den. Må se om jeg finner igjen tråden, lurer på om Mim skrev ganske mye bra i den.