Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Foreldre vs. barnløse og fri i forbindelse med høytider m.m.


#2

kokosbolle sa for siden:

Jeg synes dette bør rullere slik at alle tar sin del, likt.

Pappa jobber skift og han jobbet av og til på julaften da jeg var liten, og sånn var det bare.


#3

Hasselnøtt sa for siden:

Selvsagt ikke.


#4

Fadese sa for siden:

Nei, det synes jeg ikke. Og for øvrig opplevde jeg aldri at det ble praktisert sånn den tiden jeg jobbet turnus selv, heller. Jeg ser for meg at det hadde kommet rimelig heftige protester fra folk uten barn dersom det skulle bli brukt mot dem når det var tid for å sette opp juleturnus. En annen ting var at det som regel var noen uten barn som syntes det var ok å jobbe høytidsdager for å få inn litt ekstra penger.


#5

Katta sa for siden:

De som ikke har barn kan tvert imot ha minst like mye behov for fri, de kan sitte alene i en leilighet langt fra all familie og ingen å komme hjem til når vakten er over. Man trenger fri for å reise til familie i andre deler av landet. Jeg tenker at alle må ta sin del, men at det må være greit å se på juleturnus uavhengig av resten av året, slik at de som har behov for å reise ikke får vaktene sine pepret gjennom hele juleferien. Og at det er en god ting at man ofte har regler som fri enten jul eller nyttår, ikke julaften kveld to år på rad etc.

De som ikke har barn bytter ofte bort nyttårshelga mot julehelga hos oss. Mens vi med barn bytter bort nesten hva det skal være for å ha fri julaften.


#6

Shamu sa for siden:

Jeg syns man skal rullere fra år til år, i tillegg til at det er litt sånn førstemann til mølla i forhold til å be om fri.


#7

Estrella sa for siden:

Det bør rulleres på. :nemlig:


#8

Camomilla sa for siden:

Det bør rulleres på.
Husker da jag ikke hadde mann og barn. Jeg ble pent nødt å jobbe i høytidene siden jeg ikke hadde familie. Hørt på makan.


#9

Tjorven sa for siden:

Jeg husker at jeg fikk et veldig bevisst forhold til dette da jeg selv var barnløs. Det var greit for meg å jobbe litt mer i høytidene enn småbarnsfamiliene, men jeg ville ikke jobbe hele tiden for at de skulle få fri hele tiden.

Nå har jeg i det siste hatt jobber hvor ingen jobber i høytidene; avdelingen "stenger". Det er ganske behagelig, og man slipper den typen konflikter.


#10

Malama sa for siden:

Har man en jobb som inkluderer julejobbing, så bør man slett ikke ha noe skille på barn/ikke-barn i forhold til hvem som får fri.

Vi har ikke turnus på jobb med oss da, men der er ting som bør gjøres i romjula. Men, det går alltids opp, noen melder seg til å jobbe litt. (Altså, i det som regenes som rodinør arbeidstid da) Jeg har alltid fått juleferie fra før julaften til over nyttår, både med og uten barn. Jeg og min mann, og nå med en ett år gammel sønn, bor 35/40 mil unna familiene våre, så det er relativt "utenkelig" for oss å feire jul her vi bor, derfor reiser vi bort, og "må" derfor ha fri. Det har vi aldri hatt store problemer med å få (Vel, mannen jobber hjemmekontor på juleferie da....) Men, det har aldri handlet om barn/ikke barn for vår del i alle fall. I den grad det er vist noe "hensyn" er det mer i forhold til at mange andre har sin familie i nærheten, og derfor fint kan feire jul sammen med sine kjære, og likevel stille på jobb både 23. des og 27. (Ikke i år da, vi jobber ikke søndager)

Men, vi har altså ikke turnusjobber. Har man det, så er det selvsagt ikke slik at barn skal bety noe for hvem som jobber når. Men å bytte vakter med andre som synes det er ok, er jo likevel greit. Jeg husker fra min barndom, da skulle pappa jobbe enten halve julaften eller halve nyttårsaften. Han hadde en eldre kollega som ikke hadde små barn som alltid sa at hun jobbet julaften, så kunne pappa jobbe nyttår, rett og slett fordi hun mente julaften var mer en "hele dagen greie" for unger. Det var jo veldig snilt av henne, men altså en frivillig ordning fra hennes side, og ikke noe som var forventet.

Men helt ærlig, barn eller ei, jeg er veldig glad at jeg får juleferie, og at mannen får det, så vi slipper å sitte her, uten noen å feire jul sammen med, bare oss tre... Det ville vært ganske trist. For meg er jul familiesamvær. Da med litt mer familie enn min mann og min sønn...


#11

Mjau sa for siden:

Det bør selvfølgelig være likt for alle. Man velger da selv hvilken type jobb man har?

Som foreløpig barnløs ville jeg blitt utrolig sinna om noen hadde ymtet frampå at jeg godt kunne jobbe selv om det ikke var min tur, bare fordi jeg ikke har barn. Og det helt uavhengig av bosted o forhold til familie osv.
Skal jeg liksom "straffes" fordi jeg ikke har klart å skaffe meg min egen familie enda? (For å sette det helt på spissen altså)

Om man ønsker det selv for å tjene mer penger eller av andre årsaker stiller jo det seg helt annerledes. Men jeg ville ikke omrokkert på planene mine uten at jeg hadde ønsket det selv.


#12

Java sa for siden:

Jeg synes det er vanskelig å si at det bør eller skal være på den ene eller andre måten. Det blir å gi og ta. I utgangspunktet bør vakter på helligdager rullere. Med det som utgangspunkt synes jeg det er helt greit å tillempe det til de aktuelle arbeidstakerne. Man er på forskjellig sted i livet, for noen er julaften det største av alt fordi det er akkurat den julen 3-åringen har skjønt hva det hele dreier seg om. For andre er nyttårsaften kvelden da alt skal skje, den man har lengtet etter så lenge og den store kjærligheten kommer hjem fra året i USA. Altså, ulike ønsker og ulike behov. Jeg vet med meg selv at det hadde vært et veldig lite offer for min del å ta en julaftenvakt som ung og barnløs. Jeg synes allikevel ikke at det kan kreves av alle barnløse av den grunn. Poenget mitt er at jeg synes dette er en situasjon der skjønn absolutt kan brukes, og de involverte kan forespørres.


#13

løve70 sa for siden:

Jeg synes det bør rulleres på.


#14

Tussa sa for siden:

Der eg jobba tidligare hadde vi ingen regel på dette, men dei uten barn blei ofte spurt om å stille på julaften kveld. Det var alltid nokon som sa ja. Raude dagar er fint for en ungkar. :knegg:


#15

Pelle sa for siden:

Rullering fra år til år.

Samme synes jeg gjelder mht folk som jobber et annet sted enn der de har familie. En venninne (singel og barnløs) mente det var en selvfølge å få fri i julen, foordi hun skulle hjem til en annen by. Jeg mener at om man har bosatt seg langt unna familien, så får man ta hele pakken med det - det kan ikke være slik at andre allti må jobbe julaften av den grunn.


#16

Katta sa for siden:

Hos oss har de med den type problematikk ofte meldt seg frivillig til julaften/førstedag mot å få sammenhengende fri resten av jul og nyttår. det blir gi- og ta, vi kommer som regel i mål. Det eneste det bruker å bli surmuling av hos oss er om noen har gått bak ryggen på de andre og spurt sjefen om fri hele julen og fått ja, det fører til mye ekstrajobb på de andre på en tid av året hvor man ikke ønsker seg ekstra vakter.


#17

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes absolutt det bør rulleres på. Og så synes jeg det er hyggelig om de som ikke har spesielle familiehensyn å ta, og/eller de som ikke planlegger å reise langt bort i forbindelse med høytidene, innimellom tar litt flere høytidsvakter (eller hva det nå er), eller venter med å sette seg opp på ferie til de som har veldig spesifikke ønsker har fått plottet inn sin ferie, eller noe sånt - men jeg synes ingen andre kan kreve at noen skal ta mer enn sin del.


#18

ullmor sa for siden:

Jeg synes det er rimelig at det rulleres på hvem som får fri ved høytider uavhengig av om man har barn eller ei. Det beste er om det praktiseres ønsketurnus. Det blir stort press på dem som ikke har barn hvis alle med barn skal slippe unna jobbing i høytidene.


#19

Gaia sa for siden:

Selvfølgelig bør man rullere, uavhengig av om man har barn eller ikke, men jeg tror det kan være lurt å lage en "ønsketurnus"/"ønskeskiftplan" for å se om man klarer å få kabalen til å gå opp uten at noen må jobbe en av de dagene man ikke ønsker.

Hvor man er i livet har jo gjerne litt å si for hvilke dager man veldig gjerne vil ha fri, og på en arbeidsplass av litt størrelse kan man være så heldig at alle har forskjellige ønsker slik at helligdagsturnusen går opp på ønsker.


#20

Left sa for siden:

Å få barn var mitt valg. Det var mitt valg å bli sykepleier også, og som kjent jobber jo vi døgnet rundt. Da kan jeg ikke forvente særbehandling selv om jeg har barn.
Det må rulleres på hvem som har fri når, for alle kan vel ønske seg fri innimellom, uavhengig av om man har barn eller ikke.

Det hadde ikke vært noen stor sak for meg om jeg måtte ha jobbet kveld på julaften. Sånn er det bare i det yrket jeg har, og det visste jeg jo da jeg startet på utdannelsen min.


#21

Che sa for siden:

BØr rulleres - men som ung og barnløs er det fin-fint å ta røddagene. Det gir jo godt med grunker i kassa + at man gjør noen mer etablerte glade. jobbet masse i alle høytider som student
Nattvakt julaften, f.eks - uproblematisk;)


#22

vixen sa for siden:

Fritid har vel ikke høyere verdi hvis man har barn? Jobbet en del på sykehjem mens jeg studerte og vet at dette ble brukt som argument av mange. Det er jo bare tull. Man kan så klart ønske deg seg, men går det ikke så går det ikke.


#23

Esme sa for siden:

Sykehusleger får ikke ekstra betalt for å jobbe helligdager så det er null økonomisk gevinst å ha vakt i julen i forhold til andre vanlige hverdagsvakter.

Jeg sier som Katta, at ofte så er det vel så viktig for barnløse å kunne reise hjem til familie som kan være langt unna på julaften, som for en med små barn å ha kvelden sammen med dem. Derfor bør man først se om man kan ordne det minnelig, men uten krav om at barnløse skal trenge å dekke opp for de med barn.

Sånn ellers er det veldig ålreit å ha flerkulturell avdeling, sånn at noen vil ha fri på julaften, andre på Id. Da går det lettere opp.


#24

Lykken sa for siden:

På tidligere jobb hadde jeg mer erfaring med nordlendinger i Oslo som forventet fri i 14 dager hver jul på bekostning av oss andre som da måtte jobbe. Hver jul.


#25

Malama sa for siden:

Nøkkelen er vel at man ikke bør FORVENTE fri, men at det er veldig greit dersom det likevel ordner seg for de fleste.

Der jeg jobber er det alltid noen som er innom i romjula. Også er det ikke slik at det må være noen der døgnet rundt, så det gjør det jo lettere.

Men ja, å bosette meg langt unna familien er sånnsett et valg jeg har tatt. Da er dette med jula noe av pakken. Det er en grunn til at vi håper å få flyttet i løpet av noen år... (dog, juleferien er ikke brukt som argument enda, det er dagene mellom nyttår og jul soim betyr mer enn dagene mellom jul og nyttår...)

Å få barn er også et valg jeg har tatt.

Og å ikke ha et yrke med tusnus, er et annet valg jeg har tatt...

Sånn er våre lik forskjellige, og ingen er like. Men uansett, om ingen KREVER fri, og man forsøker å legge opp til en ordning der flest mulig får mest mulig av sine ønsker oppfylt... ja, da får man somregel en bedre stemning enn om noen forfordeles, eller at ønsker ikke vurderes i det hele?


#26

Svanen sa for siden:

Her rulleres det. Ikke fastlåst etter et bestemt antall år, men det kikkes på hvordan vi har jobbet før. (lite utskifting av folk, så mange som har jobbet her i flere år)
Men hos oss er mange fleksible, og det er ofte slik at de med de minste barna slipper kvelden på julaften noen år, men kanskje har nattavakt på julaften. Så når ungene blir større jobber de heller kvelden, og ikke natta.
Jeg hadde natta på julaften i fjor, og dagen året før. Har sluppet kveldsvakt hittil på julaften, men vet at det nok blir min tur om noen år. Fikk nyttårsaften i år da.


#27

Honda sa for siden:

Mann har jobbet skift i mange år. 5 skift 24\7
Og mange julaftner har han hatt ettermiddag.(14-22) For at de har rulert på skiftene i løpe av året. Men hvert år har han fått bytte til natt eller formidag.
Ene som har gått ettermiddag for han er en pappa som har ungen sin annen hver jul og ikke ville være hjemme på julaften.
Han andre han byttet med var en eldre mann som har unger som ikke kom hjem til jul.
Men vi har bestandig tenkt at i år kan han ha ettermiddag og gjort det beste av det.Ikke sånn at verden har gått under om han ikke hadde fått bytte skiftet.
Jeg ser ikke på at barnløse SKAL gå istede for de med familie\unger . De har nå familie de og,for det om de ikke har unger.

Mann har som oftet jobbet hele romjulen en gang så begynnte han med ettermiddag 1 juledag, 4 ettermiddag så nattskift. Var en dritt jul :knegg: Men sånn er det bare


#28

emm sa for siden:

Det bør rullere.

Når jeg bodde hjemme og jobbet i en avlastningsbolig meldte jeg meg dog ofte til disse vaktene slik at de med barn kunne være hjemme. Men jeg synes det var fair at jeg selv kunne ta det valget, da på grunnlag av at julekvelden hjemme ikke var noe mer viktig enn feks 1. juledag. (Som nesten er en større familiegreie hjemme hos oss)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.