Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vi må legge om til glutenfritt kosthold - hva er dine beste tips?

#1

wollafruen sa for siden:

Hei :) Min mann har lenge visst at han har melkeallergi og glutenintoleranse, men ble på midten av 90-tallet fortalt at så lenge plagene ikke var ille skulle han vente med å legge om til glutenfr kost. Det er nå nødvendig, og han har tatt prøver for å evt. påvise cøliaki (høyst sannsynlig er det det han har).

Vi er grønne begge to, og jeg googler og googler. Har handlet noen glutenfrie alternativer til brød og pasta i dag, kjøtt/fisk og grønnsaker er ikke noe problem, da vi har vært lavkarbotilhengere lenge. Men jeg er fullt klar over at lavkarbo ikke er lik glutenfritt, og brød for hans del må vi fikse. Har laget en sånn "ferdig-glutenfri-melblandings"-brød nå, men det er jo så himla lyst??? Skorpen på brødet har jo ikke farge, skal det være sånn? Stekt på rikigt temp og riktig tid, men allikevel lyyyyyyst.

Tips og triks for nybegynner i glutenfriland tas imot med stor takk.


#2

Superior sa for siden:

Brødet høres forresten riktig ut.. Her spises det ikke, bare det som er kjøpt hos bakeren.
Det er som regel ferske glutenfrie brød hos ulike bakeriutsalg på torsdager.

Gluten er ikke nødvendigvis bare mel, eller hvetemel. Det er noen ganger skjult under andre navn feks kavring, havregryn o.l.

Her går det mye i knekkebrød, men din mann var interessert i å ha brød? Middager er ikke så vanskelig, nettopp fordi jeg lager mye mat fra "bunnen" av, så jeg kan bare bytte ut. Jeg er dessverre ingen baker, så det utgår glatt.

Et skikkelig glutenfritt brød som jeg har bakt med slik type melblanding blir gul, lys skorpe, nesten gummiaktig i konsistensen.


#3

wollafruen sa for siden:

Jeg forstår veldig godt at gluten ikke kun er hvetemel :jupp: Merker at jeg blir litt "redd for" å plutselig ha kjøpt noe som har gluten i seg, uten at jeg har skjønt det, så her lese all varedeklarasjon NØYE! :)


#4

pulverheksa sa for siden:

Cøliakiforeningen har mye god informasjon og personer du kan ringe og snakke med om problemer som dukker opp. Bakekursene deres er også uunværlige når en skal bake glutenfritt.

Toro har også en del informasjon om produktene sine og litt oppskrifter.

Det viktigste er at den glutenfrie veien blir til mens en går.
Her har helsekosten det beste brødet (lokalbakt), bakeriet sitt er vondt, da er det bedre det som er i frysedisken. Skjærer brødet i skiver og fryser, tar opp etter behov og tiner det i brødristeren. Jeg startet med å bake brød i brødbakemaskinen, bruk semper mix med fiber som basis og smak til med annet mel/frø etter hva du liker. Brøddeiger, bolledeiger, pasta, paier, lefser, tortillas kommer etterhvert, her er bakekursene nevnt over helt supert.

Jeg har en del utstyr som jeg betrakter som uunnværlig i mitt glutenfrie kjøkken, kanskje noe du kan ønske deg til jul også?

  • Brødrister
  • Kenwooden
  • Brødbakemaskin
  • Tupperware bakeunderlag
  • Tupperware kjevle
  • Slikkepotter
    Alt dette er forbeholdt glutenfri matlaging. Jeg har kastet ut alt hvetemel fra kjøkkenet, det er mye enklere å holde alt glutenfritt. Brød ol med gluten blir behandlet som gift her i huset.

#5

Superior sa for siden:

Maizena er mitt beste tips til å bruke som jevning.. Hjernen er litt smørje nå, så jeg tenker ikke klart :knegg:

Hvetestivelse derimot er noe som kan spises.


#6

m^2 sa for siden:

hvis dere også er inne i lavkarbotrenden har spisdegslank.no brød, pizzabunn og litt div som både er lavkarbo og glutenfritt.
Brødet er faktisk (!) godt, og grov-aktig.
Jeg synes også vanlig glutenfritt brød er godt så lenge det er ferskt :nemlig: Melmix fra Semper faller best i smak her.

Jeg anbefaler å sette deg godt inn i hva glutenallergi er utfra cøliakiforeningen sine sider, så blir det lettere å forstå og ikke minst huske hva dere må unngå.


#7

Dragen sa for siden:

Han har fått beskjed om at han ikke skal legge om kosten før han har tatt biopsi?

www.ncf.no, www.npif.no og et søk på glutenfritt her på FP vil gi deg gode tips.


#8

Kanina sa for siden:

Brød og andre bakevarer bør spises helt ferske, evt nytint fra fryseren. jeg synes også at det hjelper å varme litt i mikroen dersom jeg har daggammelt brød. På Rema (den hos oss, i alle fall) har de to stk glutenfrie brød i frysedisken, de er helt OK. Ellers er brødbakemaskin en god investering hvis man klarer å holde koken med det.

Jeg har et knippe overlevelsesoppskrifter som jeg synes funker bra (Bare spør hvis du ønsker detaljert oppskrift):

  1. Grove, glutenfrie scones. Pleier å bake i helgene, og spise varme med syltetøy på. :nam: (Kanskje ikke så gode uten melk? Men prøv! Røres sammen i løpet av minutter, og stekes i ti minutter)

  2. Grove, glutenfrie vafler (ikke Toro-vaffelmix, lage fra bunnen av)

  3. Pizza: jeg bruker oppskriften bakpå Toro lys glutenfri melblanding. Men tilsetter en ts fiberhusk (psylliumfrøskall)i vannet+gjæren, som virker som bindemiddel. Det gjør at gjærdeigen kan eltes og behandles som vanlig gjærdeig, og kan kjevles ut enkelt. Masse fyll på, såklart. Nå har jeg ikke rørt frossenpizza på år og dag!

  4. Brownies: søk på Nigella's brownies her inne. Bytt ut med glutenfritt mel, og bruk evt melkefritt margarin (og melkefri kokesjokolade...). Brownies er ypperlig til glutenfri baking, siden melet spiller en begrenset rolle for resultatet!

  5. Cookies! Jeg har en cookie-oppskrift som blir kjempegod! Veldig enkelt å slenge sammen, og blir helt sikkert bra også med melkefritt margarin.

Dette var i alle fall ikke særlig lavkarbovennlige oppskrifter, men vil manleve lavkarbo og glutenfritt er jo det det beste og man slipper å tenke så mye på brød og kaker uansett!

Lykke til!


#9

ingling sa for siden:

Jeg har levd glutenfritt i perioder (kan nå spise spelt, vanlig havre og bygg), og siden jeg hverken tåler melk, gjær eller sukker særlig godt har mange av de ferdiglagde brødene vært uaktuelle. Jeg har bakt selv med blant annet quinoamel, rismel (fullkornsrismel), glutenfritt havregryn og masse kjerner og frø, med litt varierende resultater riktignok, men det blir i hvert fall grovt. :) Det skal finnes grovere glutenfritt som også er uten melk, men det kommer an på utvalget der du bor, og så er det selvsagt dyrt.

Det går også an å lage vafler av glutenfritt havregryn, havre- eller rismelk og egg, dersom de ikke tilsettes søtning funker det bra som brøderstatning. Putt gjerne i urter for å gjøre dem mer smakfulle. Har også lagd av bokhvetepannekakemiks (ferdig pakke). Ogran sine produkter er ganske bra, de har også pizza-/pastabunn, glutenfri brun saus o.l. som er helt OK hvis en ikke er veldig glad i å eksperimentere selv.

Anbefaler også glutenfri pasta av det grove slaget, både fordi det er lavere i karbo og fordi det har mer fiber og smak. Den hvite glutenfrie pastaen smaker... ikkeno. Ellers har jeg endel oppskrifter her, klikk på kategori glutenfritt. Jeg gjør oppmerksom på at jeg ikke har cøliaki, så det er ikke sikkert jeg alltid har vært like flink på å utelukke ting som kan ha spor av gluten. Det er lurt å sjekke alt du kjøper og bruke linkene som de andre her nevner for å lære mer, for det er en liten jungel hvis en skal være 100% glutenfri! :) Lykke til!


#10

Kanina sa for siden:

Et par kommentarer ang Inglings innlegg:

Havre: det kan hende han får beskjed om å vente med glutenfri havre. Jeg måtte vente med å innføre dette til jeg var sikker på at dietten funka. Ikke alle cøliakere tåler havreprotein heller.

Spor av gluten: de fleste cøliakere skal tåle varer som er merket med "kan inneholde spor av gluten". Står det derimot noe på ingredienslista som er glutenholdig, skal man unngå varen. På www.ncf.no finner dere en liste over navn på ingredienser som er med og uten gluten. Skriv den ut, og ha den med i butikken.

Semper er et merke som har grovt glutenfritt mel uten melk (finnes flere merker også, men det var dette jeg kom på i farta). Hvis dere bor litt utenfor allfarvei, så er det mulig å handle det på internett.


#11

ingling sa for siden:

Takk for presisjon, Kanina :)


#12

Dragen sa for siden:

Hvor er oppskriftene, Kanina?


#13

Kanina sa for siden:

Dragen:

vaffeloppskrift: ingen oppskrift egentlig. Slenges sammen på slump. Egg (evt sukker), smør el.l., mel, og tilslutt spe med væske til passe tykk/tynn konsistens.

Brownies: søk på brownies her inne, Maximillia har lagt ut Nigellas oppskrift på Snow flake brownies, som jeg bruker som grunnoppskrift (med valgfri mengde lys vs mørk sjokolade, og med valgfritt "fyll").

Pizza: som sagt, på baksida av toro-mel-posen.

Coockies:
110 g smør (melkefritt margarin) -smeltes lett slik at det er lett å røre sammen

1 1/2 dl sukker

1 dl brunt sukker (jeg bruker sånn som er litt seigt, med sirup, på en måte)

1 egg

3,5 dl glutenfritt fint mel

1 ts bakepulver

Sjokoladebiter/nøtter/denslags etter smak og behag. (Inmari godt med hakkede tørkede aprikoser, mandler og sjokolade til jule-cookies! Og med litt kanel i deigen)

Settes på bakepapir med skje. Ca en spiseskje deig = store cookies. De smelter utover og blir store og "runde" helt av seg selv.

Stekes på 180 grader i 10-12 minutter.

La avkjøle på bakepapiret.

Fra NCFs hefte, som fås på bakekursene.

Scones:
ca 5 1/2 dl glutenfritt mel (i ønsket blandingsforhold grovt/lyst)
2 ts bakepulver
noen SS smeltet margarin
ca 2 dl melk/vann

Bland det tørre, rør inn margarin (ikke så nøye), deretter væske. Det ser ut som det er altfor mye væske i starten, men det blir passe konsistens ettersom man rører. Blir det for tungt å røre, tilsetter man mer væske. Klattes på bakepapir (ikke prøv å forme dem for mye, da mister de piffen), stek på 250 grader i 10 minutter.


#14

Carrie sa for siden:

Hvis det skal være melkefritt så husk at enkelte glutenfrie melblandinger inneholder melk. Mange fra Finax f.eks.

Jeg baker det meste selv og liker godt oppskriftene i denne boken: www.norli.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=2727064

Også har du kanskje fått med deg at glutenfritt er mye billigere i Sverige, om du allikevel er over grensen.


#15

Kanina sa for siden:

Sånn, nå tror jeg at jeg har fått rettet opp i cookie-oppskriften. :nikker:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.