Jeg mener å ha lest et sted at holdbarhetsdatoen som er trykt på eggekartongen er ekstremt "streng" på grunn av nye EU-regler, men at eggene som regel kan brukes i flere uker etter denne datoen.
Stemmer dette? Og i så fall, hvordan sjekker jeg om eggene er OK? Dersom de ser OK ut og ikke lukter, betyr det at jeg kan bruke dem? Eller kan det være "skjulte farer"?
Det er en eller annen måte man kan sjekke egg på, det var noe med å ha dem i et glass vann, og hvis de flyter så er de .... (jeg husker ikke hva som var hva.)
Ja. Holdbarheten er satt mye kortere enn tidliger pga EØS regler. Det skyldes at det i andre land er mer vanlig med samonella i egg, noe som aldri har vært påvist i norske egg. Så de sier at man trygt kan bruke eggene 1 måned etter datoen.
Tørker inn Det er ikke farlig å spise egg som er et halvt år gamle, selv om de kan ha en liten bismak.
I tillegg til bakterieanalyse, testet Matforsk eggene på et trenet og profesjonelt dommerpanel, som fikk egg servert både som eggestand, eggedosis og i bakverk som sukkerbrød og marengs.
Bakeevnen er like god etter to måneder, men de eldste eggene i undersøkelsen hadde mistet noe av de gode egenskapene som binde- og hevemiddel i bakverk.
Dessuten skrumper eggets innhold litt inn når det blir gammelt, slik at det trengs flere egg til bakingen.
Trygge norske egg Selv etter syv måneder er det helt trygt å spise norske egg, viser undersøkelsen Matforsk har gjort.
Det ble ikke funnet noen bakterier i eggene vi testet, selv etter så lang tid, sier Marit Rødbotten i Matforsk.
I utenlandske egg kan det være salmonella, og hvis det først er en bakterie inne i eggene, formerer de seg i eggene for hver dag som går. Etter hvert blir det så mange bakterier at eggene kan gi sykdom.
Derfor er det viktig å ha kort holdbarhetstid stemplet på utenlandske egg. Vi har heldigvis vært forskånet for salmonella i norske egg, sier Åse Kringlebotn.
Tusen takk for info, alle sammen. Da regner jeg med at jeg trygt kan bruke de eggene jeg har i kjøleskapet, siden de er datostemplet med 13.01 som holdbarhetsdato. Men om jeg ville brukt dem i august (:eek: ), se det er en annen sak ...
Det pleide å stå på eggekartongene at eggene var holdbare i minst en måned etter påstemplet dato dersom de stod kjølig. Det står visst ikke det på pakkene nå lenger, men det er helt sikkert sant fremdeles. :)
Flyter egget så er det dårlig, dupper det i midten så er det gammelt men kan brukes. Legger det seg på bunnen er det ferskt.
Steller man riktig med eggene kan de holde seg veldig, velidig lenge. De må holdes kjølige og de må snues med jevne mellomrom, så ikke strengen ryker. Men så lenge er det nok ingen som har eggene før de brukes, i vanlige hjem altså.
Tar alltid ut eggene av kartongen og legger dem i beholder i kjøleskapet. Da slipper jeg å bli betenkt pga dato.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.