Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Chipotle-chili? Kosher-salt?

#1

Dixie Diner sa for siden:

Chipotle, er det en slags chili, eller noe annet? Røyk-smak? Jeg ser Rachael Ray bruker det stadig vekk og kunne tenke meg å prøve det selv.

Og hvor får man tak i feks. Kosher-salt? Er det også røykaktig? Og hva med grønn salsa? Det skal visst smake ganske annerledes og bedre enn rød. De har så mye spennende i USA! :trasser:


#2

Stompa sa for siden:

Ikke at jeg vet, egentlig, men jeg vil tro at kosher-salt bare er vanlig salt, tilberedt/framstilt på riktig måte etter jødiske matregler - kosher for jøder tilsvarer halal for muslimer (altså ikke samme krav, men samme tanke bak, at matvarer skal tilberedes på "rett" måte).


#3

Dixie Diner sa for siden:

Jeg trodde det først, men så mener jeg å huske at Rachael Ray sa det smakte mer røykaktig, at det var bedre enn vanlig salt. Men jeg husker ikke helt.


#4

Stompa sa for siden:

Ah. Da vet jeg ikke.


#5

Veronal sa for siden:

Koshersalt ser ut til å være det samme som vanlig salt, bare at det er av flaktypen som Maldonsalt. (I tillegg til at det altså er kosher så sier den ufeilbarlige kilden Wikipedia at flaktypen er et nødvendig hjelpemiddel for å fjerne blod fra kjøtt?)

en.wikipedia.org/wiki/Kosher_salt


#6

Dixie Diner sa for siden:

Nå googlet jeg litt, men blir ikke så mye smartere. Er det flaksalt, slik som Maldon-salt? Er det DET som gjør det spesielt?


#7

Dixie Diner sa for siden:

Aha, da leste jeg riktig. :D Så da kan jeg jo bare fortsette å bruke Maldonsalt heller.


#8

mosol sa for siden:

Det skal være chipotle-chili i en barbecue-saus som Teofelia tipset om her en gang. Jeg fant ikke, og lagde uten, men lurer på hvordan det ser ut :jupp: -Og det skal visst ha en slags røyksmak.


#9

Karamell sa for siden:

Grønn salsa har jeg laget en gang, men husker ikke hvordan. Google gir flere varianter, ser jeg.


#10

Agurke sa for siden:

Jeg bruker Chipotle i chili-gryta mi. :jupp: Den jeg bruker er en røkt Tabasco.


#11

Esme sa for siden:

Chipotle er tørket og røkt chili ja, man får kjøpt det i bokser med olje, sånn som man kan få kjøpt soltørkede tomater, ellers så kan man legge de tørre på olje selv. Da bruker jeg en olje det ikke er så mye smak i, maisolje f.eks.

Det er kjempegodt å bruke i forskjellige chiliretter. Om man liker røyksmak da, jeg gjør det, liker lapsang souchong-te også.



#13

Esme sa for siden:

Da liker du det helt sikkert. Jeg synes det smaker og lukter veldig godt. De har det på innvandrersjapper her i byen.


#14

mosol sa for siden:

Hvor kjøper du det? Er det Ultra/Meny-sortement?


#15

Esme sa for siden:

Jeg vet ikke om ultra har det, har kjøpt det i innvandrersjapper.


#16

mosol sa for siden:

Even better. Thanx!


#17

Gremli Skremli sa for siden:

Chipotle er veldig godt! Jeg kjøper det i innvandrerbutikker, merket som selges i Norge heter La Costeña. Forøvrig den eneste på markedet som har ekte meksikanske produkter, ikke texmex med ketsjupsmak.
Jeg bruker mest sausen som den ligger i, den gir veldig god smak i f.eks. grønnsaksupper. Ingenting er som en kylling- eller grønnsakssuppe med chilli, lime og koriander tilsatt i disse forkjølelsestider!


#18

Dixie Diner sa for siden:

Takk for tips! Det er masse innvandrersjapper her, jeg skal ta en titt. :D


#19

newfoundchililover sa for siden:

Hei. Har hatt det samme problemet med at det er vanskelig å få tak i chipotle og andre chilityper. Har dere lyst å lage chipotle i adobe saus selv er det faktisk ikke noe vanskelig og den smaker MYE bedre enn la costena sin i hermetikk.

Blir omtrent en 1 liter.

200g chipotle fåes kjøpt
1 stor løk, grovt oppkuttet
1 hvitløk, grovt oppkuttet
3 ss fersk oregano, eller ca 1 ss tørket.
1-2 ss med timianblader, eventuelt tørket timian.
2 ferske laurbærblad, eventuelt tørket.
1 ts knust spisskummin.
4 ss olivenolje
350 ml hvitvinseddik
50 ml balsamiko eddik
3 ss tomatpurè
7 ss sukker
2 ss havsalt

Steg 1. Vask chipotlene i vann og sil av. Klipp så av stilken slik at vannet trekker letter inn.
Steg 2. Legg chiliene i varmt vann og la det putre på kokeplaten i 30 til 40 minutter. Sil så av vann og frø
Steg 3. Legg løk, hvitløk, urter og kummin i en blender sammen med 200 ml vann og 6 stk chipotle. Lag purè til en smidig pasta.
Steg 4. Varm olivenolje i en stor stekepanne til den er god og varm, tilsett så pasten og stek i ca 3 minutter mens du rører konstant. Legg til eddik, tomatpurè, sukker, salt og enda 100 ml vann, kok så videre i 5 minutter før du legger til resten av chipotlene. La det putre mens du rører videre i 15 minutter før du så sjekker om den trenger mer salt eller sukker. Oppbevar i glass elller tupperware før bruk. Kan også fryses ned og taes ut når det måtte trenges.

:) :) :)


#20

newfoundchililover sa for siden:

hmm. Plutselig står det ikke hvor man får kjøpt det. De fjernet vel linken for de synes det er spamming eller noe sant. Egentlig litt rart da at man kan "reklamere" så mye man vil for fysiske butikker som Meny ved å skrive navnet, (som er store kjeder), men skriver man Internettadressen til en pitteliten nichebutikk på nett som selger chili så fjernes det. Noe å tenke på for admin


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.