Det er vel akseptabelt, men om du forventer at folk setter av dagen til dåpen, så kan man trenge litt skikkelig mat. Jeg hadde ikke klart å bare spise ost, kjeks og kaker nesten en hel dag.
Det kommer vel an på hvor lenge festligheten skal vare, kanskje? Det er ikke noe særlig å overleve på kaker ved en langvarig affære - da kunne jeg tenke meg noe å spise i tillegg.
Da jeg vokste opp var "snitter" og kakebord vanlig.
Jeg tror folk trenger litt solid mat om de skal sette av heel dagen. Men det trenger jo ikke være koldtbord. En god gryterett er jo lettvint og greit. Lasagne. Pølser og lompe. :fnise:
Jeg hadde nok også forventet 'ordentlig' mat. Det trenger selvsagt ikke være koldtbord. Ost og kjeks er kjempegodt, men ikke nødvendigvis det som metter mest (om en ikke sitter lenge ved bordet og spiser myyye da:)). Det er også mange mannfolk som ikke er så begeistret for dette :erfart:
Men tenker du at gjestene skal smøre sine egne rundstykker? Hm. Jeg er kanskje snobbete nå, men jeg synes det høres litt rart ut å gjøre i finstasen. :sparke:
Hvis gjestene kommer fra samme byen som deg, kan du kanskje be dem hjelpe deg litt med maten? Eller spørre noen du kjenner, som du kan stole på, om de vil ta oppdraget med å lage mat?
Jeg hadde forventet å få mat. Det kan jo hende gjestene liker bestilte koldtbord selv om ikke du gjør det?
Vi bestilte tapas fra favorittkafeen da vi hadde dåp sist. Alle var fornøyde.
Enig. Jeg hadde blitt veldig skuffet om det ikke var ordentlig mat i en dåp. Med ordentlig mat mener jeg selvsagt ikke at det må være middag, men hvertfall tapas eller koldtbord eller lignende. Eller ferdigsmurte snitter, det er jo godt.
Hva er det du ikke liker med ferdige koldtbord da? Det finnes jo mange forskjellige, og du kan som regel velge mellom mange forskjellige retter selv. Hør litt med andre, hvor de har bestilt og om de er fornøyde? Jeg har vært borti elendige koldtbord, men også helt fantastiske. Tror aldri jeg har hørt om noen som ikke liker koldtbord altså.
Det går fint an. Vi er i et sånn selskap i julen, der alle forsyner seg selv fra fint dekket bord med rundstykker, pålegg, etc. Har aldri tenkt over at det ikke er fint nok, bare for at vi må smøre på selv. Alle ta det de vil ha, og alle er fornøyde.
Jada, det kan det være. Men det juleselskapet jeg sammenligner med, er faktisk ikke så ulikt de dåpene jeg har vært i. Mente vel egentlig bare å si at jeg syns HI ikke trenger å legge pålegget på rundstykkene for at det skal bli fint nok.
Man smører jo sånn sett rundstykker selv når det er koldtbord også, men da blir det seende ut som et litt kjipt koldtbord om det bare er noen sorter pålegg.
Jeg synes forslag om spekemat var lurt. Så kan du jo evt ha rundstykker til det. Så kan du be noen lage potetsalat om du ikke synes du kan det selv. Og eggerøre. God loff eller rundstykker rekker i lange baner om du ikke har prøvd å bake foccacia før. Det er lettvint og folk blir mette og det er noe alle liker. (hvis det er gravide bør det kanskje være et alternativ til dem)
Sånn gjør vi det når vi inviterer familie/venner på romjulslunsj også.
Dåp er noe helt annet, synes jeg. Jeg er ikke for at ting skal være veldig stivt og sånn - men jeg synes det er et poeng å skille hverdag fra høytidsdag. Det sender et signal til gjestene også det, som har pyntet seg fint og kjøpt dyre gaver + satt av dagen for å feire dåpsbarnet at maten er noenlunde forberedt og hyggelig dandert.
Føler meg litt kjerring når jeg sier slike ting. Men dypest sett handler det ikke om at det skal være så fint&flott, mer om en respekt og omtanke for gjestene sine.
Så lenge maten er god og jeg blir mett så er det ikke så farlig for meg om den er varm eller kald eller om den er ferdig påsmurt eller do it yourself. Men jeg synes at maten bør gjenspeile "ånden" i selskapet/anledningen.
Jeg var i en dåp i USA, der fikk vi take-away pizza, rett fra esken. Det var godt det altså og jeg ble mett. Men jeg syntes ikke det var spesielt stemningsfullt.
Vi har servert rømmegrøt og spekemat begge ganger. Rømmegrøt fikses lett med Fjordland ferdiggrøt, og spekemat er jo veldig enkelt. Få en til å ta ansvar for å kutte opp spekeskinke og fenalår på forhånd, det tar litt tid. Fatene kan danderes med spekematen og dekkes med plastfolie og stå kaldt til dagen etter. Du kan jo servere både flatbrød og hjemmebakte rundstykker ved siden av spekemat, og da kan gjestene og du selv ordne deres egne rundstykker underveis.
Jeg tenker at, om en ikke skal ha mat som metter, så må en nesten skrive det i innbydelsen, for jeg hadde hvertfall regnet med at det ble mat av noe slag. Koldtbord, steik, gryterett f.eks, men så har jeg aldri vært i dåp uten å fått mat . :glad i å gå bort på mat:
Og jeg syns kanskje det hadde blitt litt spesielt å smøre sine egne rundstykker i dåp. :sparke:
Hva slags mat det er, får være opp til dere, men jeg synes det bør serveres MAT ja, ikke bare kjeks og kaker. Først møter man opp til gudstjeneste, da har man gjerne spist frokost først, men med mindre du så setter av et par timer før de skal møte opp til dåpsfesten (så de rekker dra hjem og spise), så er jo folk sulten igjen, mer enn hva kaker og kjeks metter, innen det hele er over.
Helt hva som er forskjellen på "smøre sine egne rundstykker" og et koldtbodt hvor det er brød, smør og pålegg på bordet, ser jeg ikke helt, annet enn at det er rundstykker heller enn brød... og muligens ikke heeeeelt det samme utvalget i pålegg?
Men med innenbys gjester hadde jeg gjerne bedt noen om å hjelpe meg. Eller forresten, vi hadde bare utenbys gjester, halve-landet-unna gjester, og likevel fikk vi hjelp med maten, jeg gjorde egentlig ikke noe annet enn å handle jeg... Mamma lager koldtbord til alle anledninger i familien, så hun laget dette også. (Hun kom til byen en uke før dåpen for å hjelpe meg med forberedelsene da.)
I Sverige er det enkelt. :nemlig: Der har man "smörgåstårta" ved slike anledninger. Det er enkelt å gjøre i stand (alle klarer det) og kan lages i forveien.
I dåpen til niesen min brukte de et lite cateringbyrå (en dame) som lagde nydelig hjemmelagde retter til koldtbord, masse spennende også, ikke bare det "vanlige". Koldtbord fra catering trenger absolutt ikke være ferdigprodusert.
Eneste catering jeg har likt er lagt ned (veninnen min har byttet jobb).
Og det er en liten dåp, og det skal bugne av mat så alle skal bli mette og gode. Når vi har med rundstykker i tillegg til pålegg så blir det omtrent som et koldtbord.
Ferdigsmurt blir så lite ferskt synes jeg, smaker ikke godt. Dessuten blir ferdigsmurt for meg alltid noe jeg ikke kan ha i og med at det er kalde karbonader, reker, roastbeef, majones salater etc etc. Så når noen serverer dette, er jeg helt innholet av sult selv. Jeg er vegetar, og klarer ikke svelge om det er bøttevis av smør på etc. Derfor om man har fat med mye godt pålegg, og rundstykker så tenker jeg at enhver kan ta det man ønsker?
Blir jo et slags koldtbord, bare så uendelig mye bedre..
Forøvrig ser jeg ikke hva som er så uendelig mye bedre av rundstykker og pålegg, enn brød og pålegg... et koldtbord er ikke et koldtbordt, det finnes mange ulike varianter av det også, og jeg vil jo si at om du har rundstykker og masser av pålegg, så er det jo et koldtbord du har, og derved faller det på sin egen urimelighet å si at det er BEDRE enn et koldtbord... :)
Ja, uff at det skal være så vanskelig.
Koldtbord er gjerne litt kaldt og guffent synes jeg, og har en ubestemmelig kjøleskapsmak.
Jeg har lyst til at gjestene skal synes det er GODT, og at jeg samtidig ikke tar meg vann over hodet. (Jeg er IKKE flink på kjøkkenet, så jeg må safe).
Forrige dåper hadde jeg: Gryterett (min mor lagde og holdt huset), og andre dåp (koldtbord som min mor lagde). Denne gangen skulle jeg virkelig håpe at jeg klarer litt selv uten "mammas hjelp".
Jeg skulle virkelig ønske at jeg var flink til å lage mat. Men jeg kan nok aldri bli det, for jeg eier ikke interesse for det.
Men uansett hva det blir; så blir det lagt opp til et bord der man kan forsyne seg selv med mat og kaker og så sette seg der det er plass.
Ehh, koldtbord er gjerne kaldt ja, bortsett fra eventuelle varmretter. Kjøleskpssmak? Ikke annet enn den samme smaken av annet pålegg som du legger i kjøleskapet?
Vårt koldtbord hadde skinke (kjøpte et par hekto av en god skinke i ferskvaredisken) og rostbiff (samme stil der) og så hadde jeg laget sylte og lammerull (Vi hadde dåp for et år siden i dag, og jeg laget altså julepåelegget mitt litt tidlig, jeg pleier innvie det første adventshelga) også hadde vi kjøpt laks og spekemat også hadde vi eggerøre til det. Og noe sånn der majones og sånne ting som jeg ikke spiser. Og kjøttkaker/små klarbonader og kylling som var varmt. Tror ikke det var mer, husker ikke helt. I alle fall, dette smakte da ikke mer av "kjøleskap" enn om jeg kjøper godt pålegg på fredag som vi spiser i helga, eller julepålegget mitt som ligger i saltlake i kjøleskapet nå...
Tror du må ha dårlige opplevelser med dårlige koldtbord, men alle koldtbord trenger ikke være slik, og det du skisserer med rundstykker og masser av godt pålegg, er da vel ikke så forskjellig fra et godt koldtbord bestående av det du liker?
Men det er da vel ikke noe problem for deg å sørge for at det finnes ferdiglagde vegetarmuligheter også da?
(Vi hadde lite vegetarutvalg fordi vi visste at det ikke var vegetarianere der, men vi hadde andre diett.tilpassinger, og hadde selvsagt sørget for vegetar om noen var vegetariner.
Vi serverte ikke mat i knertens barnedåp, bare kaker. Det var mange grunner for den beslutningen, men jeg må innrømme at det ble feil.
Det vi burde ha gjort var å kjøpe en del ålreit pålegg, og så servere varme rundstykker med pålegg før kakene. Det gjorde vi en litt senere anledning når vi hadde noe som skulle feires, og det fungerte bedre.
Jeg synes definitivt man bør ha mat i dåp, men den trenger slettes ikke være varm. Snitter er mer enn bra nok i mitt hode, men nå leser jeg jo at du ikke liker det noe særlig. Rundstykker og pålegg som man smører på selv synes jeg helt ærlig høres litt lite feststemt ut. Da ville jeg enten heller ha laget noen paier/quicher (kan lage noen eller alle vegetariske hvis du vil) på forhånd og bare varmet dem opp før servering, de kan godt spises lunkne og det er ekstremt enkelt å lage. Salat ved siden av. Eventuelt kan du lage store boller med diverse pastasalater og ha brød til (advarsel: Salat er mer jobb enn man tror, selv om det er enkelt). Litt avhengig av hvor mange dere blir og hvor mye overskudd du har: Vegetarisk gryte ala chili sin carne? Med ris, rømme og rundstykker til? Kan lages dagen i forveien og bare varmes opp, det har den bare godt av. :)
Selv hadde jeg bestilt tapas. Helt sikkert noe alle liker, og helt sikkert mulig å finne opptil flere vegetariske alternativer!
Hva med gode halve baguetter som varmes fort opp på forhånd med litt forskjellig oppi (reker, roastbiff, ost og skinke, salat, kylling, dressing etc) og hvitløk pastasalat med paprika, sopp, løk, purre, chili, mais ? Gode hjemmelagde dressinger du kan lage på forhånd er jo lett.
Vi har hatt to konfirmasjoner og da har vi bestilt koldtbord. Det er lettvint og godt. Jeg lagde koldtbord til svigermors 70 årsdag for mange år siden. Det var også helt greit, men det trengtes en del kjøleskapplass eller så måtte vi legge på fatene rett før servering. Vi gjorde det siste. Ble mye stress siden jeg endte opp med alt alene, men det gikk det og. Vi hadde kalkun som var stekt på forhånd også. Det var populært.
Jeg skjønner heller ikke helt den motviljen mot catering. Hvis du vil mikse så kan du bestille til et mindre antall personer, og i tillegg lage noe selv. F.eks. noe god vegetarmat, salater, kyllinglår. Det er mye jobb å lage et helt koldtbord, men å supplere med noe eget er helt kurant.
Og selv om du synes det smaker kjøleskap så er ikke det noen gjengs oppfatning. Folk er happy med catering stort sett, og sikkert mye mer happy enn å gå sultne.
Når du sier det sånn så. :knegg: Jeg så for meg litt mindre pålegg, på en måte. Rundstykker og pålegg er uansett mer mat enn kjeks og kake.
Tillegg: Og hm, nå misforsto jeg kanskje? Jeg finnes nemlig ikke negativ til catering. Jeg elsker catering! Jeg trodde det dreide seg om negativ-til-rundstykke.
I dåpen til minsten valgte vi litt utradisjonell mat. Vi hadde et varmt/kaldt koldtbord fra et firma som leverte thai, indisk og norsk mat. Vi valgte en salig blanding og det ble veldig vellykket.
URT: Så utrolig lekkert!!! Det var noe det ja. Synd at ikke det er i sør.
Tenker jeg lager opp en god salat og har en gryterett som man bare kan varme opp når vi kommer fra kirken. Er det lov å ha en gryterett med kjøttdeig i? Eller må man ha kjøttbiter?
Hadde det vært opp til meg hadde jeg servert reker og loff. Er det feil?
Pizzabakeren blir det ikke :knegg:
Som noen påpekte; man steller i stand av respekt for gjestene. Og da spurte jeg meg selv, det er vel akkurat det jeg viser her vel? At jeg bryr meg?? Hvis ikke hadde jeg jo bare slengt noen kjøpepepperkaker fra Rimi på bordet og kjørt springvann til.
Kan jeg få være flue på veggen hvis du slenger de Rema-kakene og vann på bordet? :latter:
Det er dere som arrangerer, dere bestemmer. Jeg synes en gryterett er enkelt å lage, praktisk å servere og godt å spise, så jeg hadde helt klart gått for det.
Ja, og me hadde havna i den neste utgåva av bygdeboka.
Eg lagde sjølv koldtbord til Lillebror sin dåp. Dvs. at eg organiserte koldtbord. Svigermor bakte loff, mamma lagde eggerøre, min søster lagde pastasalat, me kjøpte karbonader av finare sort, samt gryterett. Me la spekemat, laks og div. pålegg på fat. Me kjøpte inn godt brød. Me lagde ein grøn salat. Og det same gjorde me med kakene. Eg bakte eit par, me kjøpte ei og fekk nokre.
Samarbeidsprosjekter er fine... men det forutsetter litt annen gjestelistegeografi enn det vi hadde... Kakebordet til bryllupet vårt derimot, DET var sånn samarbeidsprosjekt, der jeg ikke baket en eneste kake, ingen kake ble kjøpt, og det lievel sikkert var minst 20 kaker og en del desserter på bordet, finfint :) (vi giftet oss altså der "gjestelisten" bor, ikke der vi selv bor. Men dåpen tok vi her)
I dåpen til eldste smurte jeg snitter, noe som passet bra, i.o.m. at det var trykkende varmt ute. Til minstes som ble arrangerte i litt hastverk, ble det bestilt koldtbord. Da lille nevø ble døpt i sommer, ble det servert tapas, og det passet veldig bra synes jeg :)
Vi hadde Toro jegergryte da minstemann ble døpt. :innrømmer: Men jeg serverte selvbakt loff. : presiserer : Og maten var god, den, og folk spiste godt.
Det er derfor det er godt for meg at jeg bor i byen. :fnise:
Men jeg angrer på beslutningen altså. Skulle jeg gjort det igjen, så ville jeg laget en enkel pasta bolognese (alldeles ikke fra Toro) eller servert ferske rundstykker med rikholdig utvalg av fancy pålegg.
Vi hadde barnedåpen fra helvete med snuppa, og det var en gjentagelse av det jeg forsøkte å unngå da vi serverte bare kaker i dåpen til knerten.
Jeg var fullstendig på felgen; barn som skrek 18 timer i døgnet og ingen søvn. Da fant min mor og svigermor at de ville ha STOR barnedåp, og jeg sa ja. De var gode til å komme med forslag, men til særdeles liten hjelp når det gjalt den praktiske gjennomføringen. Det toppet seg da svigermor bestilte nytt lokale til festen fordi det jeg hadde bestilt sikkert ikke var fint nok. Da det hele var ferdig gråt jeg i 3 dager til ende.
Etterpå lovte mannen meg at vi aldri skulle gjøre noe slikt igjen. Vi giftet oss i utlandet og serverte bare kaker i dåpen til knerten. Det måtte bare komme en motreaksjon.
Himmel og hav, Tjorven. Så utrolig kjipt. Vi hadde en kjip dåp med yngstemann, vi også, men det var fordi faren min var så ute og kjøre grunnet mange års pillemisbruk, at jeg brukte all min energi til å følge med han, så han ikke sa eller gjorde helt ekstreme ting. Han ødela hele festen, og jeg hatet han litt for det, må jeg innrømme.
Uff av meg Tjorven. Høres helt grusomt ut.
Her har vi dåp hjemme i vårt eget hus, med kun nærmeste familie. Dvs. våre foreldre, søsken og deres barn (og partnere til disse). Ingen tanter av oss etc som vi hadde med førstemann. Kjørte det ned til det minimale med nr. 2 og det var det som funket for oss.
Jeg skjønner deg bare så utrolig godt, og skjønner at du startet tråden. Jeg ville bare svare at man faktisk overlever en dåp uten full fest for hele slekta. Vi gjorde det. Jeg ville som sagt servert noe ordentlig mat hvis jeg skulle gjort det igjen, men ville fremdeles kjørt det enkelt.
Jeg har vært i en del forskjellige dåp, og hatt ulikt å spise.
Alt fra lapskaus, hjemmelaget koldtbord, catering koldtbord, hjemmesmurte snitter, sodd, pizza fra Dollys (!) m.m.
Syntes alle gangene har vært kjempehyggelig, og den gangen med pizza var utrolig vellykket. Det var en dåp med uhorvelig mengder barn, og vi fikk nylaget varm pizza (de fikk med en sånn liten ovn som noen har i leveringsbilen). Ikke kjipt i det hele tatt, og ordentlig dekket på.
Selv valgte vi hjemmelaget koldtbord i dåpen til guttene, og det var veldig vellykket. Men jeg hadde ikke gjort det igjen, tror jeg. Det ble ganske mye jobb, og jeg ser vel bedre i ettertid at mange ting kunne vært forenklet.
Jeg mener mye av opplevelsen med mat er "innpakking". Så lenge du pynter, dekker på, har delikat pålegg osv kan man gjerne servere "bare" rundstykker. Å smøre sine egne rundstykker høres unektelig litt kjipt ut, men det er jo vitterlig det man ofte gjør med et koldtbord også?
Det viktigste er at folk får mat, at selskapet gjør stas på både gjester og dåpsbarn. Det vil alltid være diskusjoner rundt hva som er bra nok, men husk på at det er DU som bestemmer dette!
Vi holdt det til "minimum", dvs, slekta til dåpsbarnet, ikke vår. Men vi inviterte en oldefar med følge (de kom ikke), en oldemor, mormor og morfar, bestemor med følge, følgets to døtre (følget og døtrene kom ikke) besten med samboer og sønn, onkel og tante, tante, og tante. Med oss to og dåpsbarnet i tillegg ble det nok folk syntes jeg, og vi hadde ikke plass hjemme, og stressa med å få tak i lokale, men fant da en løsning.
Heldigvis, mamma kom helga før og hjalp meg med alt det praktiske, inkl å bære det gråtende dåpsbarnet på kveldene, og frustrasjonen da han ikke hadde avføring på flere dager og åpenbart hadde vondt i magen (selv om HS sier det er helt normalt hos ammebarn) Den delen ordna seg heldigvis kvelden før dåpen. Men å ha mamma der til å organisere, var rett og slett nødvendig.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.