Jeg er litt fasinert over disse karbohydratene om dagen. Kan dere hjelpe meg med noen forklaringer og råd?
Jeg ser så tydelig hvordan det glutenfrie kostholdet til vesla inneholder for mye raske karbohydrater, hun blir ukonsentrert og sur mellom måltidene. Jeg vet selv at sukkersuget forsvinner når jeg bruker langsommere karbohydrater, kroppen har det bedre. I tillegg leser jeg jo at det finnes noe som heter lavkarbo.
Finnes det noen enkel definisjon av lavkarbo? Spiser man karbohydrater da? Hvilke?
Hvordan kan jeg få mer næring i maten til vesla? Langsomme karbohydrater eller andre næringskilder?
Det enkleste og viktigste er å spise lite av eller unngå hvitt mel og sukker. Det er de to verstingene. Unngår man dem (og det inkluderer jo lyst brød og hvit pasta og ris, godterier og brus) er man langt på vei. Bytt til grov pasta og ris, og det groveste brødet du kan finne/bake. Spis belgfrukter og grønnsaker i stedetfor poteter, og kanskje også i stedetfor ris og pasta. Seksåringen min elsker kikerter, krydre dem med godt krydder og server dem i stedetfor poteter, knallgodt. Eller lag linsepuré (kall det feks. rød potetmos), eller blomkålmos. Ligger masse oppskrifter her inne. :)
Kjenner til det, eldste nekter å spise noe annet enn lyst brød uten korn i, så jeg pleier å kjøpe Istidbrød eller lignende til henne. Nå spiser hun heldigvis lite brød da, helst bare en skive på skolen og kanskje en skive til kvelds. Knekkebrød, kan det være noe? Jeg baker lavkarbobrød som jeg elsker, men det er bare jeg (og av og til minsten) som spiser det da.
Siden hun skal ha glutenfritt så er du jo ganske bundet på hva slags brød og pasta hun skal få. Men det du gjør er å gi mindre brød og mer pålegg og tilbehør. Snu på det i hodet og se på brødet som tilbehør og det andre som maten så går det greit.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.