Jeg vurderer å lage Biff Burgundgryte til et familieselskap med 13 voksne. Den må da lages dagen før, stå i kjøleskapet over natten og varmes opp på platen før bruk. Det bør vel gå bra? Kan denne gryten eventuelt lages et par dager før og fryses, eller vil smaken forringes vesentlig da?
Jeg har tatt ut oppskriften fra matprat og tastet inn 14 personer. Får dette plass i en stålgryte på 10 liter mon tro? Er det problematisk å koke rødvin i stålgryte, eller er det aluminium som ikke tåler vinsyre? Blir resultatet bedre i en jerngryte mon tro. Ikke at det er så aktuelt, jeg har ikke så stor jerngryte.
Jeg tenkte å servere med landbrød, aioli og en salat. Blir glad for tips og triks angående oppskriften.
2 450 g storfekjøtt av høyrygg eller bog, uten bein
Jeg har servert denne gryta til mange mennesker tidligere, og har god erfaring med å la den stå en dag i kjøleskap, blir bare bedre når den får satt seg.
Men husk å vente med sjalottløk og bacon til selve dagen, det skal ikke koke med, men tas oppi ved servering (viktig!)
Gryta blir bare bedre hvis den får stå. Dette er snaddermat. :jupp: Men gjør som Valborg sier, tilsett løk og bacon samme dag. Og legg løken i litt vann, så blir det lettere å ta av skallet. :)
Nja, men da blir jeg litt skeptisk til om dette er gryten for oss. Dette skal være dåpsmat, og jeg vil helst ikke styre så mye med baconos og slikt i finstasen. Hvorfor kan ikke løken koke med i gryten dagen før forresten? Jeg skjønner baconet, det skal vel være sprøtt.
Løken koker fullstendig i filler dersom du lar den koke for lenge. Men du kan putte den oppi kvelden før, etter at du har tatt gryta av plata. Og baconet kan du jo steke lang tid i forveien. :)
Jeg laget en lignende gryte til 15 stykk i en av barnedåpene våre. Jeg husker ikke akkurat hvor mange liter det ble, men jeg brukte i alle fall to store kjeler, i alle fall en av de var på 10 liter.
Jeg kokte gryta dagen i forveien og hadde i sjalottløk på slutten av koketiden. Samme kveld stekte jeg baconet og lagde salaten. (I tillegg dekket jeg bord, satte fram alt av nødvendige kopper og kar forøvrig og strøk opp og la klart klær til hele familien, slik at minst mulig måtte gjøres selve dåpsdagen.)
Neste dag satte jeg grytene på komfyren, ordnet til kasserollene for å koke ris i (målte opp vann og ris) og dro til kirka. Kom hjem, hadde baconet i grytene og varmet de opp (husk og røre!) og kokte risen. Dette gjorde jeg i bunad og med elleville barn løpende rundt beina mine helt uten stress og problemer. Og jeg er slettes ikke noen superkokk og er ikke vant til å lage mat til mange mennesker.