Bibelen er i en egen kategori for meg. Jeg regner heller ikke med noen Tao og Zen-bøker jeg er veldig glad i.
Av vanlig litteratur er det kanskje to bøker som har gjort spesielt inntrykk på meg.
Den ene er "Den tredje nattevakt" av Johan Falkberget. Den andre er "Kafka på stranden" av Haruki Murakami. Begge disse er bøker som stadig dukker opp i hodet mitt og som på en måte lever sitt eget liv i meg.
Leste den en eller anen gang som pensum på videregående og jeg er fremdeles helt forelsket og dypt beundrende både i forhold til boken og hovedpersonen. Jeg leser den hele tiden, og har også begynt å kjøpe den til tvilende mennesker rundt meg. :knegg:
Det har jeg virkelig ingen mulighet for å dra opp av hatten uten videre. Favoritter og lister er alvorlige saker. :it's not what you are like, it's what you like:
Jeg tror det må være Brave New World (Aldous Huxley). Det var den første pensumboken (på videregående faktisk) som jeg slukte og umiddelbart skjønte hvorfor de ville ha oss til å lese. Det var en utrolig leseopplevelse som gav et veldig sterkt inntrykk.
Jeg tror det må bli Donna Tartt: The Secret History. Det er lenge siden jeg leste den, men jeg har sjelden opplevd en så komplett leseglede med andre bøker siden. Det er det som får stå som målestokk her, tror jeg, selv om boken - eller sjangeren - neppe er "høyverdig" nok til å kunne gå av med seieren i en slik kåring.
(Andre gode kandidater er: Siri Hustvedt: Det jeg elsket, Lars Saabye Christensen: Halvbroren, Erik Fosnes Hansen: En salme ved reisens slutt, Dennis Lehane: Shutter Island, Carl Frode Tiller: Skråninga, Kerstin Ekman: Hendelser ved vann, John Irving: A Prayer for Owen Meany, Yann Martel: Life of Pi, David Sedaris: Me Talk Pretty One Day, Stephen Fry: Making History, Carlos Ruiz Zafón: Vindens skygge, Frank McCourt: Engelen på det sjuende trinn, m.fl.)
Jeg liker veldig mange av de samme bøkene som HSJ73, ser jeg, men hvordan kan man sette A prayer for Owen Meany, en fantastisk bok jeg leste da jeg var 17 og som endret litteratursmaken min, opp mot Making History, som holdt meg i Surrealia i ukesvis, og Vindens skygge, som rett og slett er søt og vakker og litt magisk, og ... Nopes. No can do.
(jeg likte for øvrig ikke The Secret History på langt nær så godt som du, da, det var en typisk bra-skrevet-grei-historie-sak)
Den står nok ikke på min topp 10, men definitivt på topp 20.
Det blir nok Roy Jacobsen: Seierherrene som topper lista, tett etterfulgt av Dag Solstad: Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige, Dag Solstad: Genanse og verdighet, John Irving: Den fjerde hånden og Per Petterson: Ut og stjæle hester.
Brave new world (Aldous Huxley), fikk den av faren min da jeg var 15. Det er ikke mange bøker som har gjort så inntrykk på meg hverken før eller siden. Lord of the Rings leste jeg også på den tiden og den kommer også høyt opp på min liste.
Fryktelig vanskelig spørsmål men de to bøkene som har gjort størst inntrykk på meg er begge skrevet av Coetzee. "Disgrace" og "The lives and times of Michael K".
Jeg fikk bare lyst til å drepe meg selv med en av de sløve kjøkenknivene da jeg leste den boken. Slikt malende "pent" språk blir alt for mye for meg. jeg er klar til å stange hodet i veggen etter side 4 eller noe slikt.
:fnise:
Jeg har aldri helt klart å komme i gang med den boka, men trodde det kom av at hjernen min var full av bomull etter noen år som hjemmeværende. Fra nå av skal jeg bruke Bærets begrunnelse. :riktig:
Og jeg leste hele boken altså. En kamerat ringte meg og sa. "Kirsebær! Kirsebær! Jeg vil ikke prate med deg mer før du har lest Vindens skygge!" Også slengte han på. Og da må man jo bare lese boken da....
Jeg skulle heller latt vær å prate med ham mer, tenker jeg. :nemlig:
Jeg droppet Drømmehjerte, men ja, Drageløperen var sånn. Ikke Vindens skygge. Fnutt.
Jeg synes som vanlig det er mye enklere å si hva som er på brennelisten min. Saman er ein mindre åleine, Alkymisten, Secret life of bees - alle gode runner ups.
[/I]
Ja! Endelig flere som liker Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige! Den første delen er helt, helt ubetalelig, men dessverre synes jeg den taper seg litt etter hvert.
Tenkte jeg ikke at det var riktig av meg å styre unna disse! :knegg:
Jeg likte forøvrig Drageløperen, Tusen strålende soler og nå leser jeg Drømmehjertet :sparke:. Men det er en del bøker som jeg synes var bedre, bare for å ha sagt det.
Vindens skygge synes jeg ikke var så bra.
Bøker som umiddelbart faller meg inn og som har gjort inntrykk er Boktyven av Markus Zusak og Den lukkede bok av Jette A Kaarsbøl, sammen med flere bøker av John Irving. Jeg elsker krim, men det gir meg ikke den leseopplevlsen at jeg vil si det er den beste boken, men det gir spenning og mange timer totalt oppslukt i en bok.
Morsomt at The Secret History nevnes, det er antagelig den boken av dem jeg bare har lest etter at jeg ble voksen som jeg har lest flest ganger. (Lang setning. :knegg: ) Dette gikk jo rett inn i en diskusjon mannen og jeg hadde i går om man ikke strengt tatt burde svare den platen man har spilt mest når man blir spurt "hvilken plate liker du best?". Ingen av oss mener egentlig det, men det har jo klart noe for seg.
Sett bort fra barnebøker, og rene avslapningsbøker, som Modesty Blaise-bøkene (som jeg en periode leste om og om igjen til jeg nesten kunne dem utenat), så er sikkert Lord of the Rings den boken jeg har lest flest ganger. Men det er absolutt ikke den beste boken jeg har lest. Fryktelig vanskelig spørsmål, det der. :gruble:
På musikk er det god korrelasjon mellom frekvens og subjektiv kvalitet, men ikke bøker. Særlig siden jeg sluttet å lese bøker om igjen en gang på 90-tallet.
Jeg nekter å føre opp Løven og jomfruen, og Dakotas blomst. :trasser:
Syns det er vanskelig å svare på, for det er mange.
Jeg elsket Vindens skygge, Boktyven, Tusen strålende soler og Drageløperen. I tillegg har jeg veldig sans for alle bøkene om Harry Hole. Firmaets Mann med John Grisham var en av mine første positive leseopplevelser av annet enn ungdomsbøker.
Men min helt klare favoritt er nok Den lille prinsen.
Fuglane av Vesaas blir eg aldri ferdig med. La meg synge deg stille sanger, og den nye hun har kommet med. Siderhusreglene...ja, dette var de jeg kom på i farten...
Vanskelig spørsmål. Det første jeg tenker på er jo de jeg leste som ung og som gjorde et veldig inntrykk da. Noen kan jeg lese igjen og igjen.
Beatles er strålende! Veldig glad i den boken. Seierherrene likte jeg veeldig godt også.
Av alle bøker i hele verden så kommer nok kanskje "Brødrene Løvehjerte" på topp. :D
Tja. Den boka jeg har likt best umiddelbart etter lesing, er Skammen av Bergljot Hobæk Haff. Men det er mange år siden den ble lest (1996), så jeg vet ikke om jeg hadde likt den like godt i dag.
Artig! Jeg leste den også da den kom og jeg likte den slettes ikke. Men jeg så på den i hylla her en dag og tenkte at kanskje vil jeg like den bedre nå.
Det syns jeg er et umulig spørsmål etter å ha lest bøker i - OMG - 25 år. :gamlis:
De største leseopplevelsene hadde jeg definitivt da jeg var mellom 8 og 15 år. Først med barnebøker og siden da jeg oppdaget mer voksen litteratur. Jeg tror ikke jeg kan lese en bok så mange ganger som jeg har lest Anne fra Bjørkely eller Ina er den ivrigste selv om jeg skulle like dem like godt. Jeg tror heller ikke jeg kan få den fantastiske opplevelsen av en ny verden som da jeg leste Beatles og Hvite niggere.
Som voksen er jeg glad i John Irving, Isabel Allende, Ingvar Ambjørnsen, Amy Tan og mange flere forfattere, men jeg får ikke til å plukke ut den ultimat beste boken jeg har lest. Jeg vet iallefall at jeg ikke har lest den det siste året.
Men på toppen av lista mi finnes:
Den lille prinsen / Antonine de Saint-Exupéry
Winnie-the-Pooh og The house at Pooh Corner / A.A. Milne
Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede / Jan Wiese
To og to / Lars Elling (billedbok)
Andre bøker som har gjort dypt inntrykk er
Salamanderkrigen / Karel Capek
Brødrene Løvehjerte og Mio min mio / Astrid Lindgren
La meg synge deg stille sanger / Linda Olsson traff meg veldig
De tre, små søte bøkene til Tormod Haugen: Georg og Gloria, Hjerte og smerte og Hellou og guddbai er veldig søte
Nei, for en gang skyld klarer jeg ikke fatte meg i korthet.
Jeg har lest mye, både privat og i jobbsammenheng, og mange bøker har grepet meg opp i gjennom årene. Noen av dem har vært dype, seriøse og "riktige", andre enklere og lettleste. Min absolutte favorittbok er vel egentlig av den sistnevnte typen, lettlest og grei - og litt klissete. Men så nydelig! Persongalleriet er helt fantastisk og jeg er bare så glad i hovedpersonene. Jeg leste boka for første gang for 17 år siden, og leser den minst en gang i året, har tre eksemplarer selv og det ene er helt utlest ;) Boka heter "Bitter Sweet" (tror ikke den er oversatt til norsk, men den har gått som føljetong i Norsk ukeblad for evigheter siden - da veldig kuttet ned, såklart) og forfatteren er LaVyrle Spencer. :hjerter:
Oi, det kan jeg ikke svare på. Det varierer veldig etter humør.
Kate sa:
Idas dans.
Den gjorde veldig inntrykk på meg og. Ellers elsker jeg Les Miserables ( musicalen også, men boka er fantastisk) Alt av Dickens, Ringenes Herre, Harry Potter. Drageløperen er en av de fineste bøkene jeg har lest på lenge....the list goes on....
Jeg drar frem denne tråden igjen i håp om flere boktips. Jeg er desperat! Leser for tiden Ringenes Herre for andre gang, men den kan jeg lese sånn mellom.. :)
Det går ikke an å velge en eneste bok som den beste, for jeg har lest mange bra bøker, og de kan være bra på forskjellig måte.
Ringenes Herre troner høyt på lista
Garps Bok
En bønn for Owen Meany
Lasso rundt Fru Luna
Sangen om den Røde Rubin
Dessuten har jeg lest en av Knausgård som var veldig bra, men jeg husker ikke hva den heter. Det var i k k e "Min Kamp" for å si det sånn. Der har jeg lest halve første boka, da gadd jeg ikke mer.
Nytter ikke a bare velge en bok. Jeg er veldig glad i fantasy og wheel of time serien av Robert Jordan var bra.
Også likte jeg one second after av William R. Forstchen.
Si det. :gruble: Silmarillion, Good Omens, Hitchhiker og sånt er det første jeg kommer på. Og så var jeg veldig oppslukt av Papillon og Banco, men det går vel mer på storyen enn skrivekunsten.
Vanskelig å svare på, men jeg kan anbefale (blant mange andre) A farewell to arms av Hemingway, Kafka på stranden av Murakami og Tilværelsens uutholdelige letthet av Kundera.
Signerer denne. Jeg var enda litt yngre da jeg leste den, og den gjorde uslettelig inntrykk. 1984 står også høyt oppe på lista over bøker som jeg virkelig husker enda. Og som jeg leser flere ganger. Salme ved reisens slutt er enda en.
Men jeg har lest uendelig mange gode bøker, og jeg klarer virkelig ikke å si hvilken som var best. Mange er gode på forskjellige måter. Jeg elsker feks bøkene til Ami Tan, nydelig stemning.
Av gode bøker jeg har lest nå nylig peker Broken Paradis av Cecilia Samartin seg ut. Og når jeg står på tredemølla og må ha noe lettlest, er krimbøkene til Carl Hiaasen kjekke. Akkurat nå fniser jeg meg gjennom Star Island, hvor han harselerer med Hollywoodkjendiser.
Dette var et utrolig vanskelig spørsmål. Den første boken som dukket opp i minnet mitt var Veronica vil dø av Paulo Coelho. Jeg vet ikke om boken hadde vært så utrolig gripende om jeg hadde lest den i dag. Men den gangen jeg leste den vekket den en enorm livsgnist i meg. Det er nok en bok som er god å lese hvis man føler seg litt "ute og nede". Du får virkelig lyst til å leve.
Ellers er jeg en stor Fantasyleser, og foretrekker alt av Robert Jordan.
Kvinner og epletrær av Moa Martinsson er den beste boken jeg noensinne har lest - den er rett og slett fantastisk. Andre favoritter er Den Vidunderlige kjærlighetens historie av Carl-Johan Vallgren og Hvilken hånd vil du ha av Vita Andersen. Beatles av Saabye Christensen syntes jeg var fantastisk i tenårene, det samme syntes jeg om Tidevannets fyrste av Pat Conroy. The road av Cormac McCarthy gjorde et sterkt inntrykk, det samme gjelder Huset ved moskeen av Kader Abdolah. Ellers er jeg glad i bøkene til Jo Nesbø, Stieg Larsson og Agatha Christie.
Sybil, av Flora R. Schreiber. :knegg:
Nei, det er vel ca 15 år siden jeg leste den, (selv om jeg har lest den et par ganger til etterpå) så jeg vet ikke om jeg hadde syntes den var fantastisk i dag.
Leste Beatles av Saabye Christensen for et par år siden (leste bare deler av den på skolen) og den koste jeg meg stort med! Den rangeres høyt.
Vidunderbarn av Roy Jacobsen ga meg en god leseopplevelse som satt igjen i flere dager.
Selv om jeg brukte laaaang tid på den så er Boktyven en av favorittene. Original og morsom måte å fortelle historien på.
The time traveler´s wife av Niffenegger er også en favoritt, selv om jeg ødela litt av den gode følelsen jeg har av boken etter at jeg så filmen en sen natt på vei hjem fra Mauritius. Jeg mistet litt av det bildet jeg hadde dannet i hodet mitt, av karakterene, situasjonene og annet.
Alle Harry Potter-bøkene. (på engelsk)
Jo, og så glemte jeg Wuthering Heights. Den står på leselisten igjen etter at jeg ikke har lest den siden den var pensum på engelsk grunnfag for mange år siden. Men husker at den facinerte meg og jeg likte den godt.
Jeg synes sinnstemningen man er i har mye å si. Da jeg var 16 år tilbragte jeg et år i utlandet, og hadde bedre tid til å skikkelig lese bøker enn jeg ellers hadde/har hatt. Alle de tre bøkene jeg husker som mine beste leseopplevelser er fra det året. Jeg har lest dem omigjen i voksen alder og er fremdeles enig.
Salme ved reisens slutt - Fossnes Hansen (en sånn bok som jeg ble lettere panisk over at jeg så det ble færre sider igjen)
Brave new world - Hauxley
Markens grøde - Hamsun (ja faktisk)
Er du meg? Kan signere 100% på absolutt alt du skriver her.
I voksen alder er det Anne Karin Elstads "Folket på Innhaug" (alle 4 i serien) som er lest desidert flest ganger og som nok også har gitt meg noen av de aller beste leseropplevelsene.
Hvis jeg absolutt skal rangere de bøkene jeg husker, blir det nok denne for meg. Jeg feier stort sett gjennom bøker uten å legge nevneverdig merke til språket, med mindre det er så dårlig at det blir en irritasjonsfaktor. Men hos Hamsun generelt, og Markens grøde spesielt, blir jeg slått av hvilke stemninger og beskrivelser han makter å skape med det knappe språket.
"Pappas lille jente" leste jeg for tja 20 år siden, om en far som misshandler sin datter og får flere barn med henne. Husker jeg var rasende mens jeg leste denne.
"Moon" om denne sekten og en utbryter derfra, også en engasjerende bok.
"Marekors" Jo Nesbø - den klarte jeg faktisk ikke og legge fra meg.
"Sprengaren" første boken jeg leste av Lisa Marklund, har lest nær alle, men den første gjorde nok sterkest inntrykk.
"Idas dans" har jeg faktisk ikke klart og fullføre, må begynne på nytt på den når høstmørket senker seg og jeg kan sitte alene og gråte for meg selv...
En av de første bøkene jeg husker gjorde veldig inntrykk på meg var Røtter av Alex Hayley. En av de beste som jeg har lest som voksen er Enke for et år av John Irving. Paula av Isabel Allende er også en bok som sitter i meg. Blant bøkene jeg har lest de siste par årene er Boktyven av Markus Zusak en favoritt. Brudereisen av Marieke van der Pol og Saman er ein mindre alene av Anna Gavalda er også høyt oppe.
Vanskelig, men Fuglane av Vesaas og Beatles av Saabye Christensen er i alle fall to av de største leseopplevelsene mine. Og Tordivelen flyr i skumringen. Av bøker jeg har lest de siste 10-15 årene, er jeg sannelig ikke sikker.
Håpløst valg, egentlig, men skal jeg velge én bok... så blir det dødt løp mellom Rosens navn av Umberto Eco og... Foucaults pendel av samme forfatter. Når jeg leser noe av Eco føler jeg meg samtidig både mer intelligent og dummere enn normalt, hvis det gir noen mening.