Jeg vil gjerne informere alle leger om at dette ikke er min oppfatning av et godt variert kosthold.
Ja - det er forskjellige medikamenter - men nei - jeg mener han minimum burde spist egg også. Man spiser seg ikke mett på piller! :nono:
Han virker jo ikke ekstremt med han selv heller da. Uansett hva legen min gir meg i hånden av resepter så ville jeg neppe spist tyvetusen piller med blytungt dop kjenner jeg. Spesielt etter at man har vært inne til pumping gang nummer n så er det på tide å revurdere valg av fastlege.
Han har jo en Bipolar lidelse. Så jeg tenker som så at han ikke helt har hatt kontroll selv på dette. Man kan jo bli avhengig av slike piller og dermed er det spesielt vanskelig å slutte, uten hjelp. Og når man har en psykisk lidelse så vil jeg tro det er vanskeligere å forstå konsekvenser og hva som er best for helsa. Tenker ikke at alle er sånn, men noen.
Nei, jeg vet ikke. :vetikke: Men jeg synes uansett det er uforsvarlig at leger skriver ut så mye piller. Det skal ikke være sånn.
Å ha psykiske lidelser er ikke synonymt med å ikke evne å se konsekvenser av for eksempel medikamentbruk. Men for det første er denne type medikamenter svært vanedannende, slik at mange vil utvikle avhengighet etter en viss tid. Og så er det kanskje også tilfelle at en del med psykiske problemer, som sliter med en indre smerte som er vanskelig å håndtere, opplever at døsigheten - bieffekten av preparatet - som positiv i større grad enn andre. Selv om det ikke betyr at de ikke har ser eller har forutsetninger for å se konsekvensene av det.
Jammen, du er oppegående så det holder, SF. Derfor ville ikke du (og jeg, selv om jeg ikke er like oppegående :knegg: ) spist bøtter med pillere.
Men jeg tror ikke man skal være så veldig mye utafor, i smerter o.l. før man ikke helt klarer så se konsekvensene av for mye pille-tygging, og ikke klarer å være fornuftig nok til å skjønne hva som er mye og hva som er lite.
Det finnes jo de som har blitt pumpet i forbindelse med for mye inntak av alkohol. Det er ikke alltid det stopper dem i å drikke neste gang.
Erfaringsmessig så har min mor vært pilletygger pga. en altfor slepphendt lege. Hun var deprimert og i smerter og lettpåvirkelig. (Og ikke den aller skarpeste kniven i skuffen...)
Ikke bare har hun problemer med indre organer etter pilletyggingen, men tennene hennes har råtnet opp, som en følge av dette.
Stygg sak, men jeg er ikke ukjent med det, og har vært i den utrolig ubehagelige situasjonen å være kjip-legen som tar over etter en lege som har mistet kontrollen på denne måten.
Ut fra denne gangen som jeg tenker på så tenker jeg ofte at legen som er så på viddene har blitt deprimert og utbrent selv. Det var i hvert fall tilfellet med den legen som jeg tok over etter, hn var så nedbrutt og tålte så lite kjeft og mas at hn klarte rett og slett ikke å si nei. For det er ikke lett å si nei altså, man får ofte drapstrusler og helt vanvittige mobiliseringer fra de som man kutter ned bruken til. Jeg hadde nesten 30 slike pasienter jeg da og det var temmelig hardt altså.
Det som er synd er jo at den legen i saken her ikke innser (uvisst av hvilken årsak selvfølgelig, depresjon, udugelighet, korrupthet) at h*n har mistet kontrollen og tar kontakt med fylkeslegen. Det hender faktisk rett som det er at leger melder til fylkeslegen og ber om å bli fratatt forskrivingsrett til B og A-preparater fordi de ikke makter å si nei.
Jeg flirer litt av SFs tilnærming til saken, selv om den er dypt tragisk. Både for pasient og lege. Det må jo være fælt å være så lite standhaftig at man ikke evner å utføre jobben sin, dvs. ta vare på pasientene sine på best mulig måte.
Dette er dypt tragisk, helt klart. Finnes det ingen restriksjoner på hvor mye man kan skrive ut? Og kanskje spesielt hvor mye man kan skrive ut av gangen? Jeg har en bekjent som kommer drassende med bæreposer med paralgin forte fra apoteket og tøyser om at det er drops. :( Jeg blir fysisk uvel, altså.
Jeg fikk paralgin forte for et par uker siden og da forsto jeg det dithen at man ikke får reit på resepten (forpakningsstørrelser er 20, 50 og 100 piller) i tillegg til at man må signere ut preparatet. Skulle trodd at apoteket hadde fanget det opp tidligere? Er det ikke sentral registrering av slike preparater?
Jeg synes det burde være mye lavere terskel for meldeplikt videre fra apotekene. Slike doser som er skrevet ut her er aldri nødvendige. Paralgin Forte for eksempel har beviselig så godt som ingen smertestillende effekt etter to-tre uker og da er det bare abstinensen som sitter igjen.
Så apoteket burde meldt til fylkeslegen, og så hadde legen som skrev ut for mye, burde blitt innkalt for å forklare seg om utskrivningene.
Jeg sitter og tenker på den gangen jeg fikk paralgin forte. Og på hvordan jeg ble i magen av dem. Og kjenner at det er ikke rart denne fyren har hatt vondt i ryggen - han må jo ha hatt hele tarmsystemet fylt med noe ala sement - godt herdet.
Jeg kan ikke skjønne hva denne legen har tenkt.
Men leger kan jo også ha sine problemer - det er jo ikke alle som er friske og raske og med tankegangen på plass antar jeg. Synd at ingen da tok ansvar for å stoppe vedkommende for å behandle folk. Bra at det omsider skjer noe nå.
Det nasjonale reseptregistertet er pseudonymt, dvs at personnummeret er bytta ut med ein kode. Ein person vil få den samme koden kvar gang han/ho hentar ut ein resept, så det er mulig å oppdage at ein person har uvanlig stort forbruk av eit medikament. Men det går altså ikkje an å identifisere personen og dermed kontakte han/ho for å advare om mulig konsekvensar.
Nei, rekvirenten/legen er også pseudonym. Ein esktern koblingsinstans sitt på koblingsnøkkelen som linker pseudonymet til personnummeret, men dei ville fått Datatilsynet på nakken viss dei tillot at dette blei brukt til å kontakte legen eller pasienten.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.