Jeg tenkte jeg skulle lage det i dag. Er det noen som kan hinte om fordeling kesam/smør? En real smørklatt; er det ca. 100 g?
Mims Middagspai:
ca 3 dl hvetemel
1 dl sammalt hvetemel
en real smørklatt
kesam til fast deig
havsalt
arbeid sammen deigen, ta den rett i paiformen, og sett formen i frysen mens du setter ovnen på 200, og lager fyllet. Etter 10 min i frysen setter du paien i ovnen og blindsteker i 15 min. Etter tips fra et hefte om Kesam penslet jeg paiskallet med litt eggehvite (skill ett av eggene, før du mikser alt sammen igjen til eggeblandingen). Da holder bunnen seg sprø.
Fyll:
1 pk skogsbacon i biter/evt to kyllingfileter i biter
1 liten rødløk i strimler
1/2 pakke ferske aspargestopper
noen små brokkolitopper
Stekes i panne uten fett
Hadde dette i paiskallet, i tillegg til en liten pakke apetina fetaost med hvitløk og oliven. litt revet ost, 4 sammenvispede egg, litt matfløte, salt og pepper, en neve halve cherrytomater, 20 min i ovnen.
Salat av hjertesalt, tomater, agurk i biter og dressing av litt olivenolje, skall av en revet sitron, sitronsaft, salt og pepper.
Paien kan lages dagen før og lunes mens du lager salat dagen etter.
Denne tenkte jeg at jeg skulle lage i dag. Men kesam ... noen som vet om det finnes utenfor Norges grenser, evt. hva det heter på engelsk, eller hva det kan erstattes med?
:lettet: Jeg saa noen fra Peru da vi var i butikken i Nederland i helgen, og de smaker bare bittert. BARE. Uansett hvor mye sitron man tar i kokevannet. Jeg gleder meg til asparguessesongen. :sikle:
Ikke sant? Jeg er skikkelig dårlig til å lage mat, og kløner typisk med akkurat sånt. Denne gikk som en lek. Og for en snadderpai! :nam: Denne går inn i mitt faste repertoar. Nå står Mims fiskegrateng med laks og spinat i ovnen, og etter lukt og utseende å dømme blir den også en favoritt.
Gikk det greit, Eia? mellom 50 og hundre gram er en real klatt og så starter du med halve kesamboksen og sper på med mer etterhvert.
Så bra å høre at det gikk fint med dere som har prøvd den. Det er bare å bytte ut de ingrediensene som ikke er i sesong/som dere ikke finner med noe som er i sesong og som fins.
Helt toppers! Jeg er veldig glad i pai, men har ikke fått til deigen før. Nå som jeg får til den, blir det mer pai i huset, ja! Toppingen ble en egen variant av det jeg hadde i skapet.
Eneste aberet er at kesam ikke er en hyppig brukt ingrediens i huset, men den jobber jeg med.
Vel, jeg visste ingenting om bruk av erter, så jeg hadde ikke noe i for å holde på formen. Men deigen holdt seg godt allikevel, så det er kanskje unødvendig?
man kan bruke erter, keramiske kuler, bønner, krøllete aluminiumsfolie og hva_har_du oppi, men jeg har funnet ut at den frosne varianten ikke krymper, så det trengs ikke noen ting, om man ikke holder på prinsippene om å fylle skallet med noe.
Ingen prinsipper på paifylling her i gården. Jeg antar at det også gjelder andre paideiger. Jeg lager nemlig ofte eplepai. Og den deigen jeg bruker har en tendens til å "boble" hvis jeg ikke legger noe i den. Jeg ser ingen grunn til å skaffe meg ekstra kjøkkenstash hvis løsningen er så enkel som at jeg bare kan smekke formen i fryseren mens jeg gjør i stand resten. : pragmatisk:
Da har jeg prøvd meg på denne, og den var absolutt KNALLGOD! Mannen min sa at "...denne kunne jeg lage flere ganger" :D hehe
Divine og jeg så at det var to forskjellige oppskrifter på paibunnen. Det var mer smør enn kesam i den som dere lagde hjemme hos dere enn den som står her.
Og jeg hadde ikke matfløte så jeg brukte vanlig økologisk melk. Til fyllet ble det bacon, rød løk, champignon, søt paprika, broccoli og spinat. Det ble kanskje litt mye med en boks feta ost og jeg kunne fint ha brukt mindre gulost (brukte 80-90gr). La på noen paprikaskiver på toppen for å få litt farge på paien ;)
I den andre brukte jeg:
1 pk bacon
løk
frossen soppblanding (m. blant annet kantareller og champignon)
cherrytomater
Dessuten egg, creme fraiche, revet ost, hvitløk, provencekrydder, havsalt og kvernet pepper.
Og de ble snaskens begge to. Paibunnen er jo helt fantastisk!
Nå har vi også testet ut middagspaien i dag. :D Ungene syntes ville ikke ha noe, men vet ikke om det kom av formen eller at de faktisk ikke likte den. Vi voksne synes i alle fall den smakte veldig godt. :nam: Men hva gjør jeg galt når jeg synes bunnet på paiskallet ble litt for rå? :undrer: Jeg stekte den først i 15 minutter og penslet med eggehvite før jeg la på fyllet. Trykket jeg det ikke tynt nok kanskje? Hvor stor paiform bruker dere, og smører dere med noe fett i forma før dere har i paideigen?
Jeg penslet den før jeg stekte den i 15 min. Men det så ut som den var litt rå, men jeg tror egentlig at den ikke var det. Tenkte mer at det var kesam'en som var årsaken til det....
Der kan du se hvor mye jeg kan. :flau: Tenkte eggehviten skulle pensles på etterpå for å holde den sprø jeg. :knegg: Da skal jeg gi paideigen en sjanse til en annen gang. Den var jo like enkel å lage som når jeg kjøper sånn Maizena paideig pakke. Også klarte jeg å lage den, selv med slumping av smør og kesam. :D