Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Algefaenskap!

#1

Left sa for siden:

JA - jeg har en 60l, altså ikke all verdens til kar, men vil gjerne gjøre ting riktig. Har en del planter, men de har blitt så stygge, ser ut som om de er brune og håret i kantene. Mistenker at det er penselalger... er det ikke det det heter tro?
Har kjøpt meg timer, slik at lyset står på max 10 timer i døgnet, nærmere 8 nå tror jeg. Jeg bytter minst 20% av vannet hver uke, jeg forsøker å ikke mate for mye, og jeg har fisk som spiser alger. Slamsuger ved hvert vannbytte. Vannkvaliteten er bra.

Så - hva gjør jeg for å bli kvitt det? Det er jo direkte stygt, og plantene ser jo ikke friske ut altså, selv om jeg tror de er det.

Må jeg røske ut alt, og plante nytt? Hvordan forhindre at det kommer på nytt?


#2

turi sa for siden:

Få deg saltvannskar! :juppjupp:


#3

Left sa for siden:

Åh gosh, er ikke det veldig vanskelig...? Vannkvalitet osv?


#4

kisha sa for siden:

Har du renset pumpa?
Hvis du har mulighet, så bruk vatt og aktivt kull i pumpa.


#5

Carrera sa for siden:

Utsettes karet for mye direkte sollys/dagslys?


#6

Left sa for siden:

Så godt som ingen ting. Det var jeg helt bevisst på da jeg plasserte det. Det står 2 meter unna nærmeste vindu, og det er på samme veggen.

Vatt og aktivt kull i pumpa... må jeg bytte pumpe da eller? Jeg har sånn rar skumgummigreiesvamp inni der nå, og det er ikke så lenge siden jeg gjorde den ren. Skylte delene i akvarievann, og krystet den svampen forsiktig før jeg puttet den tilbake.


#7

Isbjørn sa for siden:

Du kan fjerne så mye alger du klarer og kast planter med slike alger på. Så kjøper du nye planter i massevis. Det er viktig å ha riktig balanse i vannet, og det kan være kjekt med hurtigvoksende planter i ditt tilfelle.

I tillegg kan du skifte lysrør, om de er gamlere enn ett år.


#8

Carrera sa for siden:

Jeg tror jeg ville prøvd å fått identifisert algene før du gjør noe mer. De forskjellige typene kan vel oppstå av forskjellige årsaker.

Å re-starte karet ville jeg i hvert fall ventet med, for det blir en stor jobb, om du skal få bukt med dette. Alt av utstyr og sand bør da kokes, alt filtermateriale og planter må skiftes ut, og hele karet må skrubbes rent, for å bli kvitt alle sporene av algene. Og uansett så er du ikke garantert at det ikke kommer tilbake, med mindre du finner årsaken til at de kommer.


#9

Left sa for siden:

Lysrørene er ikke brukt i mer enn 4 mnd, kjøpte karet mitt i september, men om de er eldre vet jeg jo ikke - vet ikke hvor lenge de har hatt det på lager før det ble solgt.
Ok - da skal jeg røske ut plantene som er der nå, og plante flere hurtigvoksende. De har kommet fint de som er der, ser ut som sverdformede blader, og de blir stoooore.. Skal velge noen som ikke blir riktig så store nå.


#10

Left sa for siden:

Det ser ut som "hår", som sitter på kanten på plantene. Ser nesten litt sånn pelsaktig ut, og de er brune.


#11

Isbjørn sa for siden:

Om lysrørene ikke har vært brukt mere enn 4 måneder, skal de være ok. Regner med de var innpakket sammen med karet eller noe sånt.

Det er kjipt med alger, men man kommer langt med å ha flere planter enn alger, slik at plantene tar overhånd.



#13

Left sa for siden:

Jeg tror det er disse:
Brunalger (kiselalger) Dette brunfargede algebelegget dekker ofte bunnlaget som på steiner og grus, planteblader og glassruta. Dukker ofte opp i nyoppsatte akvarier. Årsaken ligger trolig i for høye nitratverdier, pH over 7.5, for hardt vann, eller at belysningstiden er for lang (over 12 timer). Oftere delvannsbytter kan hjelpe. I nystartede akvarier vil disse som regel forsvinne av seg selv etter en etter hvert. Algeetende fisk som Crossocheilus siamensis og ancistrus-arter sies det kan beite disse.

Vannverdiene er bra nå, men i starten skiftet jeg vann til jeg trodde jeg hadde tørna. :gal:
Og jeg skal bytte vann enda litt oftere. Lyset blir nå regulert med timer, slik at de står på max 8 timer pr. dag. Det er ikke for lenge eller?


#14

Isbjørn sa for siden:

Synes du kan ha det på i 10 timer, jeg. Plantene skal jo ha ca 12 timer, egentlig. Dette justerer seg nok bare du får skiftet ut litt planter.

Har du masse fisk oppi? Om det er for mye fisk, kan dette også ha noe å si.


#15

Left sa for siden:

Jeg fikk noen rare råd når karet mitt ble startet opp. Kan hende jeg har for mange fisker, men det har dødd noen også underveis. Skal ikke kjøpe nye på en stund.

Jeg har 1 Gibbiceps, en Praktbotia, 1 Pansermalle, 9 Neontetra, 2 Molly, 1 Platy, 2 Honninggurami - og 3 yngel som begynner å gro til. To platy og en guppy.
Har som sagt 60 liter, så særlig mange flere fisker er nok ikke å anbefale.


#16

Isbjørn sa for siden:

Det var vel ikke så grassalt mye, egentlig. Vær varsom med matingen fremover. Se at de spiser det du slipper oppi, slik at ikke så mye ramler på bunnen. Du kan også kjøpe granulatfòr, det er små kuler/klumper som ikke smuldrer helt i fillebiter.


#17

Left sa for siden:

Nå forer jeg med en mellomting. Bruker flakfór, men det er mye tykkere enn det flakfóret jeg har brukt tidligere, og det er rundinger liksom. Jauu skikkelig god forklaring :knegg:
Og jeg forer med en slik tablett for bunnfisk pr. dag.


#18

kisha sa for siden:

Vi hadde samme problemet i 520-literen for noen år siden. De endte med at vi la akvariet brakk.
Vi fant ikke ut av problemet. Akvariet sto under trappa i 2 etg. uten sollys.
Det så ut som brunt slim både på glasset og plantene.

Vi startet det opp igjen i fjor. Med samme pumpe, nytt filter og vi bruker blanding av aktivt kull og watt. Kullet bør has i en strømpe slik at du unngår at kullpartikler kommer inn i vannet. Fyll rundt med watt. Vi har ikke hatt dette problemet etter vi startet på nytt.


#19

Left sa for siden:

Jeg skal først og fremt prøve å røske ut alle plantene, få inn friske planter, og ta ut rot og annet jeg har i det, og skure godt, samt bytte vann oftere.
Skal se etter ei litt bedre pumpe også tror jeg. Dette er en sånn pakkeløsningsgreie, og jeg ser ikke for meg at det er av særs god kvalitet :)


#20

kisha sa for siden:

Det kan nok lønne seg. Hvorfor vi fikk slimet i akvariet fant vi aldri ut av, men vi har flere akvarier uten å ha hatt det problemet.

PS! Vi bytter ikke vann, fylle bare opp når det fordamper. Pass på å ha samme temperatur på vannet du fyller i, som det er i karet.


#21

Left sa for siden:

Hvordan får du til det egentlig? Samme temp? Kan jo ikke tappe varmtvann? Jeg har brukt kaldt vann allltid jeg... :o


#22

kisha sa for siden:

Bare stikk hånda i akvariet, og kjenn på temperaturen. Så prøver du å få samme temperatur på vannet fra spingen. Det bør være rundt 20 grader.

De fleste fiskene liker 20 - 25 grader.


#23

Carrera sa for siden:

Jeg bruker også varmtvann fra springet. Finner ca temp på samme måte som Kisha beskriver. Skal ikke være noe problem med varmtvann i dagens boliger, hvor røropplegget er av nyere dato som ikke irrer eller noe.


#24

Inka sa for siden:

Jeg hadde en gang et seriøst brunalgeangrep, og løste det til slutt med å ty til gift. Kjøpte en bitteliten flaske med noe, og hadde i. Skal se om jeg finner den, så skal du få vite hva den het.


#25

Left sa for siden:

Da må jeg ta ut all fisken da, ellers dauer vel den også? Jeg hadde håpet å klarer å få bukt med det uten å måtte ta ut alt. Går ikke det er det kraftigere lut som må til. Sønnen har fått nytt akvarie vi ikke har satt opp enda, så fiskene kunne fått bodd der en stund. Ok - kan bruke varmt vann fra springen. Da gjør det jo ikke så mye om man bytter ofte heller. Tempen der nå ligger på ca 25 grader.


#26

Carrera sa for siden:

Jegville prøvd å unngått å bruke disse midlene man får kjøpt. De tar ofte knekken på hele miljøet i karet.

Kom på nå at jeg mørkla mitt kar en gang, etter et heftig angrep av blå/grønn-alger. Pakket karet inn i avispapir, og slo av alt lys. Slik sto det i nærmere en uke, og algene var vekk. Foret ikke i denne perioden heller.

Men, om dette hjelper på den type alger du har nå, det er jeg usikker på altså.


#27

Arona sa for siden:

Min erfaring er at naturlige bekjemningsmidler er bedre enn kjemikalier. Algegift er også plantegift, noe å tenke på kanskje...
Bruker du noe plantenæring? Kutt det i så fall ut for en stund, det mater også algene.
Om det er brunalger eller penselalger tør jeg ikke begi meg ut på, men begge er jo rimelig plagsomme...
Jeg ville forsøkt å sette inn flere algespisere, eller bytte ut. Jeg hadde tenkt foreslå eplesnegler, men selv om de er de beste renholderene jeg har sett så langt, tar de ikke så mye penselalger de heller. Et poeng da; botiaen er sneglespiser, så de to går ikke i samme tank.

Jeg hadde nok også sagt; ta et par uker med svært lite foring, hyppige vannbytter og mørkelegg tanken så godt som mulig. Fjern planter som er hardt angrepet, og sett inn hurtigvoksende planter.

Kull forstår jeg ikke helt meningen med i forhold til alger? Hvordan virker det på algene? :vetikke: Vi har hatt kullfilter i våre tanker, men da pga at vi har hatt mye røtter som farger vannet, samt at vi har hatt kullfilter i bruk etter medisinering. Ellers har jeg aldri brukt kull, men jeg har mye å lære og vil svært gjerne høre om sammenhengen med aktivt kull og forebygging av algeangrep! :nikker:

Ang vannbytter; vi har alltid brukt kaldt vann. 10% utbytte av vann vil ikke påvirke temperaturen i stor grad. Jeg har kun sett fordeler med kaldt vann. Fiskene er i naturen vant med litt temperaturforskjeller (ved store regnfall osv), og i våre tanker ser litt større vannbytter med noe tempforskjell ut til å trigge lek.


#28

Inka sa for siden:

Nei, dette var en sort som ikke skader hverken fisk eller planter.


#29

kisha sa for siden:

Kull renser vannet. Vi har det i begge pumpene.
I min ungdom, da jeg startet med akvarie var de kun kullfilter man brukte. Jeg synes det blir mye skit i svampene som brukes i dag, selv om man skyller godt.


#30

Arona sa for siden:

Er det selve kullet altså? Jeg vet det absorberer medisinrester og farge osv, men har selv alltid lært at de ikke skal brukes kontinuerlig. (Dog uten at jeg kan si hvorfor de ikke skal brukes kontinuerlig). Har selv aldri opplevd noe problem med de pumpene jeg har hatt, hvor det har vært div svampe/vatt-systemer.

Leste litt på nettet ang kullfiltre nå, og ser at de som regel kun skal brukes de første seks ukene etter oppstart, og deretter byttes ut med vanlig filtre. Grunnen til at man ikke brukte kull lenger, var at vannkvaliteten i Norge er jevnt over så god at man ikke trenger det. Jeg antar at grunnen til man skulle bruke det første seks ukene sikkert har en sammenheng med oppstart og mye drit i vannet, og helt sikkert kan påvirke algevekst sånn pga oppstartsproblemer.
Det stod også at det skulle brukes etter medisinering og for å fjerne farge, samt at dersom man bruker kull, må det skiftes ut ca en gang i måneden, for etter det er det ikke "aktivt" lenger.(kilde: Akvaforum.no)

Hvor ofte skifter dere deres? Og har dere bare kull, og ikke svamper i det hele tatt? Hvordan påvirker det bakteriefloraen, lever bakteriene like bra på kull som på vanlige svamper?

kupper tråden, sorry


#31

Isbjørn sa for siden:

Ville helt klart styrt unna kjemikalier. Det kan forkludre alt, slik Carrera sier. Holde deg heller til nye-plante-planen og skrubb rota.

Egentlig kan du bare kjøpe deg et større kar :knegg:


#32

Left sa for siden:

Bare diskutere dere - jeg lærer utrolig mye av å lese hva dere skriver om erfaringene deres :hyper:


#33

kisha sa for siden:

En gang vi hadde nytt vann i et nytt akvarie, svømte det mye rart der. 2 cm lange "hår" bl.a. Interessant å studere springvannet rett fra krana, men vi drikker det jo uten å tenke på det. :)


#34

Inka sa for siden:

Jeg tenker som så at når man er skikkelig angrepet, er det like greit å bruke gift som å ta knekken på alt langsomt.
Og bare for å presisere, jeg brukte dette middelet én gang, og da var hele karet nedgrodd og brunsvart. Ingen av de vanlige metodene hadde noen effekt.
Middelet funka på en dag eller to, plantene overlevde (dog noe frynsete etter algene) og fiskene viste ingen tegn til å være affiserte av behandlingen. Ikke hadde jeg noen massedød i ettertid heller.


#35

Arona sa for siden:

Inka; da funka det jo bedre enn det jeg en gang prøvde... kverka alle plantene mine... men det er lenge siden, så ting har sikkert kommet lenger siden den gang! Verden og utvikling går jo heldigvis fremover, også innen akvaristikk. :)


#36

Inka sa for siden:

Ja, jeg skal innrømme at jeg var skeptisk selv. Hadde ikke hatt akvarium på nesten ti år da jeg starta opp igjen, og husket jo at sånne algemidler enten ikke funker eller tar knekken på alt som vokser og hele miljøet i vannet.
Fikk nærmest prakka på meg denne bittelille flaska, og tenkte at jeg kunne jo alltids prøve, for ellers ville jeg bli nødt til å tømme fullstendig og starte karet på nytt, og det er jo minst like riskabelt.
Finner den ikke nå, men så snart jeg finner ut hvor den billelille eska i roteboden befinner seg, skal jeg komme med navnet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.