Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken risgrøt er best?

#1

Shamu sa for siden:

Ja, hvilken type sverger du til når det gjelder den hellige julegrøten?
Og har du noen gode triks i ludo for å få den helt perfekt?

Jeg leste på nettet i dag ett tips om en dæsj rømme i grøten til slutt, noen som har prøvd det?


#2

Kaija sa for siden:

Fjordland??? :)
Neida, til jul blir det hjemmelaget, men jeg har ingen sterke meninger om grøtristype. Jeg må ha litt rømme i grøten v. servering. Det er kjempegodt, men gutta mine liker det ikke, så da blir det til at vi bare har rømme som tilbehør på bordet.


#3

Che sa for siden:

Jeg forstår at jeg omtrent banner i kjerka nå, men jeg synes den femminuttsgrøten til toro er god jeg. Smaker godt vanilje i den.
Ellers er jo ekte grøt godt - først å koke ris, så koke det inn i melk og stilen der. Kanskje med en vaniljestang i koketiden. Langvarig matlaging...men den på 5 minutter synes jeg er god. - Men nå er jeg ingen grøtelsker jeg da.


#4

Camomilla sa for siden:

Husker ikke, men mener jeg bruker Ming ris.
Koker opp som skrevet på pakken og inn i stekovnen. Da blir den kjempegod.
I hverdagen, har grøt en gang pr uke, blir det Fjordland-


#5

allium sa for siden:

Vanlig langkokt grøtris. Og ikke noe vann i, jeg bare koker ris i melk. Som regel koker jeg den opp og lar den stå noen timer i kald stekeovn.


#6

Elise sa for siden:

Jeg syns definitivt Fjordland sin er best. Men vi lager den oftest sjøl pga prisen.


#7

Fluke sa for siden:

Langkokt grøtris (geisha). Kokes i to-tre timer med masse smør og sukker i. :nam:


#8

Trixie sa for siden:

Husker ikke merke, men den må koke lenge iallefall, nesten en time, men den er den desidert beste. :jupp:


#9

Trixie sa for siden:

Men denne tråden ligger vel på feil sted vel? :confused:



#11

Shamu sa for siden:

:rofl: Ligger tråden på feil sted? Nisj...



#13

Shamu sa for siden:

Forresten er det denne jeg også bruker.. koker opp kun på melk, smør og sukker.
Kokes først ca 10 min før jeg setter den inn i kald stekeovn i 5-6 timer (eller natta over), så kokes den opp igjen med ekstra melk.

Jeg liker denne grøten godt, men nå oppdaget jeg nettopp at min sønn ikke likte den.. han likte bedre Fjorland.. :dåne:

Så, jeg prøver å finne en annen oppskrift eller grøtmerke som kanskje fungerer enda bedre..


#14

Camomilla sa for siden:

Shamu: Propellen vil ikke ha sånn vond grøt han heller, han vil ha den gode i pakkene fra Fjordland :knegg: Jeg setter den også på langkoking.


#15

Shamu sa for siden:

Godt å se at det ikke bare er min gutt som er så sær.. :humre:


#16

Molo sa for siden:

Jeg bruker alltid Geisha, men til julegrøten slår jeg ekstra til med helmelk, gjerne en skvett fløte og i det hele tatt. Den står leeenge og godgjør seg på svak varme, avslutter med sukker, salt og en dæsj meierismør.


#17

Maya80 sa for siden:

Her brukes fjordland, enkelt og greit. Om jeg nå til nøds må koke den i kjelen blir det toro sin.


#18

Ine sa for siden:

Toro


#19

Robyn sa for siden:

Vi spiser i grunnen sjelden grøt, og skal jeg lage bruker jeg Toro sin røde pakke (den som skal koke i 25 min, den blå som skal koke i 5 syns jeg ikke er god i det hele tatt) eller Fjordland hvis det bare er jeg som skal ha.

Mine svigerforeldre har hatt ordentlig grøt hver eneste lørdag i alle år, og min svigermor var mildt sagt skeptisk når de skulle komme hit på Toro-grøt.
Men hun ble veldig positivt overrasket og syns den var god.


#20

emma71 sa for siden:

Geisha. :nemlig: Koke ris og vann først, så (minst) en time med H-melk.

Jeg gikk egentlig ikke inn i tråden for å svare på spørsmålet, bare for å finne ut hvorfor det ligger en tråd om grøt under reise- og fremmedspråkforumet. :knegg: Tenkte HI kanskje var i utlandet og skulle prøve å gjenskape sin norske barndoms drømmejulegrøt, :humre:


#21

Shamu sa for siden:

:knegg: Du må ikke spørre hvordan jeg klarte å legge den her...
Det er fritt frem å flytte tråden til mer matvennlige underforum. :sparke:


#22

gajamor sa for siden:

Det er bare Geisha som er bra nok. Kokt på helmelk, og litt seterrømme på helligdagene. Dynegrøt (eller stekeovnsgrøt, da) er veldig enkelt.


#23

Mjau sa for siden:

Jeg har aldri brukt posegrøt før nå i det siste når jeg fikk smake den røde fra Toro.
Den blå er bare ekkel syns jeg.

Er oppvokst med langkokt grøt på lørdager, så til jul må det skikkelige saker til.
Spørs hvordan det blir med julegrøten i år når vi skal feire hos svigers. Kanskje jeg må spise julegrøt her hjemme før vi drar dit.


#24

ming sa for siden:

Vi liker best den røde fra Toro. Det står at den skal koke i 25 minutter, men jeg bruker mer væske og koker den bortimot en time (eller mer). Til jul lager jeg den med H-melk og med en dæsj rømme i til slutt og koker den ekstra lenge.


#25

Tuneland sa for siden:

Cluet er å koke på helmelk. Jeg smelter en stor klatt smør først, før jeg tilsetter melk og grøtris.

Fjordland sin bruker jeg til riskremen.


#26

dolliemor sa for siden:

Geisha. Og langkokt må det være, i tillegg til H-melk.
Ungene liker best Fjordland, men den smaker jo bare vanilje. :urk:


#27

liefje sa for siden:

Geisha maa det vaere. :nemlig: Vi kjöper med oss fra Norge hvert aar. De har risgrötgreier her ogsaa, men de sortene er feile.


#28

Divine sa for siden:

Langkokt Geisha med helmelk. Og så er det viktig med nok salt på slutten.


#29

Crimina sa for siden:

Jeg sverger til Geisha, med h-mellk i. :D Salter akkurat passe og har Tine smør oppi. :nam:


#30

Dixie Diner sa for siden:

For meg er det akkurat det samme. Jeg har smakt omtrent alle grøttypene som finnes og kjenner knapt forskjell. Men det MÅ være vanilje i. :nemlig: For meg å spise grøt uten litt vaniljesmak er som å spise pizza uten ost, det er nok en vanesak. Både riskrem og risgrøt må være med litt vanilje. Jeg bruker Fjordland sin til riskrem om vi ikke har grøtrester i hus, og skal jeg koke grøt må den selvsagt kokes på helmelk (og vaniljestang/-pulver).

Jeg leste også det om rømme i grøten og har litt lyst å prøve. Men først står det "en dæsj rømme" og i oppskriften er det jo brukt et helt beger? Det kaller jeg virkelig ikke "en dæsj" altså. Men er det noen som har prøvd?


#31

Niobe sa for siden:

Geisha grøtris. Smør, helmelk, salt og en dæsj vaniljesukker. Kokes opp, og settes i ovnen i noen timer.


#32

Ekorn sa for siden:

Fjordland funker veldig godt de få gangene i året vi har grøt til middag.


#33

Ole Brumm sa for siden:

Vi bruker vel Geisha sin tror jeg, lager den som dynegrøt!
Til hverdags er ming sin helt ok.


#34

Angelique sa for siden:

Denne er best syntes jeg.


#35

trøtt sa for siden:

Geisha med laktoseredusert melk.


#36

Nillenalle sa for siden:

Når dere skriver "settes i kald steikovn noen timer", hva mener dere da? På svak varme, eller? Og hvor lenge da? Høres ut som det er mindre risiko for svidd grøt i steikovnen. Stemmer det?


#37

allium sa for siden:

Helt kald ovn. Jeg koker opp grøten om morgenen, og en gang til midt på dagen. Da er den så godt som ferdig til middag, bare å koke noen minutter.

Det fine er nettopp at den da ikke blir svidd.


#38

Nillenalle sa for siden:

Aha, steikovnen fungere altså bare som en slags termos ;) Takk skal du ha! Det skal jeg jammen meg prøve.


#39

Perhonen sa for siden:

Jeg og må prøve stekeovnsvarianten. Forøvrig brukes geisharis, til en grøt som nærmest koker i en evighet. Jeg bruker et beger sæterrømme, og syns det blir knallgodt. Det gjør forøvrig halve familien. Min mor brukte også rømme i grøten, så for oss er det nærmest en tradisjon, fra en bygd hvor det slett ikke var vanlig.


#40

Mandino sa for siden:

Det er sjelden jeg gidder bruke mye tid på grøtlaging, men akkurat på lillejulaften er det bare Geisha med h-melk og vaniljestang som gjelder.


#41

Bayone sa for siden:

De få gangene vi har risgrøt er det Fjordland.


#42

Shamu sa for siden:

Julegrøten blir litt på halv åtte i år.... vi skal nemlig bare være meg, mannen min og de to minste barna på julaften.
Så har det seg slik at mannen ikke er overbegeistret for grøt, minstemor tåler ikke melk og mellomste liker kun Fjordland.... så hvor ble det av min julegrøt?
Planen i år er å lage Fjordland til tre av oss og havregrøt til minstemor... jaja... jul skal det bli anyway! :sukk:


#43

lillemy01 sa for siden:

Den aller beste er langkokt med vaniilje og sukker også vispe opp egggehviter og vende det i grøten før servering knall godt!! Den blir skikelig kremete og godt. grøten må være glod varm da den vendes slik at bakteriene i egget dør.


#44

Dixie Diner sa for siden:

Det er vel ikke så mye bakterier i norske egg? Her kan vi jo spise dem rå (jeg bruker mye rå eggeplommer), mens man i endel andre land blir frarådet det.


#45

lillemy01 sa for siden:

hi hi jeg er gravid skjønner du så jeg tror de blir borte av det:) trøster meg liksom med det.


#46

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har vel aldri spist så mye rå eggeplommer som da jeg var gravid. :knegg: Bruker det alltid i smoothies og drakk mengder av det i svangerskapet.


#47

Primrose sa for siden:

Ingen favoritter, men ser for meg at en dæsj rømme er godt. Vi pleier å blande risgrøt og rømmegrøt på julaften. Halvt om halvt. Nam!


#48

Dixie Diner sa for siden:

Jeg liker ikke rømmegrøt, men vurderer å prøve risgrøt med rømme. :hmm: Det smaker ikke veldig rømmegrøt, vel?


#49

Katinka sa for siden:

Denne med smak av vanilje. Kokes 25 minutter og serveres med sukker, kanel, smør, spekeskinke og flatbrød. Og rød saft til. :nam:


#50

løve70 sa for siden:

Jeg synes det smaker kjempegodt, litt syrligere enn vanlig. LøveMannen liker det ikke:(, selv om han liker rømmegerøt.


#51

Mississippi sa for siden:

Fant bilde før jeg hadde lest hele tråden ... :rødme:
Men denne er best - ingen protest!


#52

Mauser sa for siden:

Ming langkokt. Med helmelk.


#53

carmenzita sa for siden:

Geisha sin langkokte er den beste til julegrøten.


#54

Sokk sa for siden:

Men det er da ikke vanilje i Fjordlandgrøt? :confused:

Vi spiser en del Fjordland pga dårlige planleggingsevner (:knegg:), men lager av og til selv med Geisha langkokt grøtris.


#55

Ibidelma sa for siden:

Geisha. Uten tvil.


#56

Doremifa sa for siden:

Her i huset lager vi grøt utelukkende av ris og/eller havremelk. Litt rismelk med vaniljesmak setter et ekstra godt preg.
Vi har hatt ganske mange mennesker på lørdagsgrøt i høst etter at det gikk opp for meg at jeg kunne spise grøt selv om jeg ikke tåler melk ;)
Alle syns grøten er kjempegod. De har vel til og med sagt at den er bedre også :D
Dessuten er det enklere å koke grøt på slik melk enn kumelk. Den svir seg ikke så lett


#57

Tangerine sa for siden:

Fjordlands er god, og fryktelig lettvint. Men 14% av den er rent sukker. :skremt:


#58

Frost sa for siden:

Kan jeg få oppskriften på stekeovnsgrøt? Jeg er lei av å røre i grøten.
Skal man koke den opp to ganger, og la den stå i kald stekeovn to ganger? Hvor mange timer er det snakk om her?


#59

ElinM sa for siden:

Skal koke stor porsjon risgrøt i morgen eller overmorgen for første gang i mitt liv, så jeg følger interessert med. Håper stekeovnen er stor nok til kasserollen min, for jeg kommer nok til å gå for den varianten.


#60

Sokk sa for siden:

Det er bare å følge oppskriften til vanlig risgrøt på pakken, ev. kan du spare litt av melka til du koker opp grøten til slutt. Kok inn vannet, kok opp melka og sett hele kjelen inn i stekeovnen. Hvis du har mulighet til å la den stå i f.eks. 5-6 timer kan du sette inn i kald ovn. Hvis du har det "travelt" kan du sette ovnen på 100 grader, og så skru av når du setter inn kjelen. Da bør det holde med et par timer.

Litt før dere skal spise tar du kjelen ut og koker opp på plata, og kanskje må den spes med litt mer melk.

Hvis du bruker en svær gryte kan du sette den rett på stekeovns"gulvet", dvs uten rist inni ovnen.


#61

allium sa for siden:

Nei, dropp det vannet. Grøten blir mye bedre uten.

Bare kok opp h-melk og langkokt ris i forholdet en liter melk til halvannen dl ris. Få det godt i kok før du setter det i ovnen. Ta det ut etter noen timer og kok opp igjen, sett tilbake. Kok opp ti minutter før servering. Dette er med kald ovn, med litt lunk på ovnen går det fortere.


#62

Pingis sa for siden:

Men det er jo helmelk, ris og salt som er ingrediensene i den grøten også, så karbohydratene er jo i all hovedsak fra risen.


#63

ItsOnlyMe sa for siden:

Geisha!
Ha i vann og melk ( noen dl mindre veske tilsammen, enn i oppskriften), ha i en dasj salt og en klatt smør. kok opp. ha i grøtrisen. rør om. sett på lokket, og putt hele kaserollen i bakerovnen, 80gr. Så er det bare å stikke av på by`n eller gjøre det man vil i 2-3 timer eller mer...Når du er klar for det: Kok opp grøten, ha i mer melk, event litt vann også. Vaniljesukker og salt om det trengst til slutt. server :)


#64

Tangerine sa for siden:

16.1 g karbohydrat var det visst. Men hva er det som gjør den så venvittig mye søtere enn annen grøt? :skeptisk:


#65

Puslingen sa for siden:

Eg bruker den langkokte, Geisha er vel det. Koker opp, og setter den i ovnen i 3-4 timer. Eg er rett og slett ikkje i stand til å koka grøt på komfyren uten å svi den, så å la den stå i ovnen er mitt einaste håp.
Koker kun på melk, og røren inn ein god dæsj med vaniljesukker. Nam!

Storesøster liker veldig godt fjordlandgrøten, men den blir bare servert når eg og lillesøster spiser rømmegrøt. ;)


#66

Frost sa for siden:

Tusen takk for koketipsene. Skal prøve på lørdag. :)


#67

Filifjonka sa for siden:

Har nesten sluttet å lage grøt, men hvis jeg gjør det så er det Geisha med lang koketid, uten vann og gjerne med helmelk. Jeg liker ikke "bløtkokt" grøt så den får ikke koke i timevis. Viktig med nok salt på slutten. Og vanilje i grøten er helt feil (for meg), det er da ikke riskrem vi snakker om. :)
Prøvde meg på "dynegrøt" en gang og den syntes jeg ble altfor bløt.


#68

MokkMokk sa for siden:

Her i huset syns alle at Fjordland sin grøt er nydelig, og jeg bruker også denne som basis for riskrem på julaften uten et snev av dårlig husmorsamvittighet. :sjuskemamma:


#69

Fintdethei! sa for siden:

Toro sin Velbekomme-grøt er også nydelig som basis for risgrøt. Piske krem og bland med grøten, voliá!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.