Vi har snakket litt om sukkerfrie julekaker og lignende i en annen tråd tidligere i dag, og fant ut at det var greit å ha en egen oppskriftstråd! Jeg sparker i gang med to av mine.
NB! Det vil variere hvilken type sukkererstatning de enkelte liker og tåler. Jeg bruker enten:
naturlig søtning av frukt (eplemos, banan)
Sukrin
ingenting, men smakssetter med kanel, vaniilje (ekte vanilje), kardemomme etc
Dette kommer litt an på hva en liker og hva en tåler. Andre erstatninger er Stevia, Bjørkesøtt og de mer tradisjonelle søtningsstoffene. Jeg bruker ikke søtningsstoffer, men har ikke testet Stevia og Bjørkesøtt som vel har samme egenskaper som Sukrin.
Første oppskrifter ut:
Kanelpinner (det noen kaller brune pinner?)
Ca. 60 kaker
200 g smør / margarin (jeg bruker melkefri Melange siden jeg ikke tåler melk)
ca. 50 g Sukrin (100 g sukker i opprinnelig oppskrift, men jeg bruker aldri like mye Sukrin)
300 g speltmel (eller hvetemel for de som tåler det. Funker også med kombinasjon av rismel og quinoamel for cøliakere, eller med bokhvetemel og rismel)
Til utbaking: sukrin (sukker) og kanel
Rør smør og "sukker" hvitt. Arbeid inn melet. Trill små emner til fingertykke stenger. Del dem i ca 6 cm lange pinner. Rulles i "sukker"/kanel-blandingen. Stekes ved 180 grader ca 10 min, midt i ovnen. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.
La gjerne deigen hvile en stund før utbakingen.
Cashipan (marsipan av cashewnøtter, funker også til vanlig marsipan med mandler)
200 g skrelte mandler (heter det det? Oppskriften min er på dansk, smuttede)
2 spk eplemos
Blend mandler eller nøtter til et fint "mel" i kjøkkenmaskin e.l., blend inn eplemosen, ferdig!
Eplemosen lager jeg selv ved å koke biter av skrelte epler lenge og vel sammen med litt usøtet eplemos/juice og evt. blende den også så den blir helt glatt. Det går også an å bruke sukkerfri eplemos, men der er det søtningsstoffer i.
Skal prøve å komme med noen flere i løpet av helgen!
(lånt tekst fra Lavkarbo.no) Det er lov er det ikke?
250 g kokosfett
250 g 70% - 86% kakaosjokolade
0,25 dl ferdigkokt kaffe og 0,25 dl kremfløte
6 eggehviter
12 hele egg, godt pisket
100 g mandler
100 g hasselnøtter
30 g kokosmasse
Pisk eggene til de blir luftige. Smelt kokosfettet og sjokoladen i to ulike panner. Ha kaffen og fløten oppi sammen med den flytende sjokoladen. Bland deretter flytende kokosfett i den flytende sjokoladen under omrøring. Deretter blandes sjokolademassen porsjonsvis i de piskede eggene under kraftig omrøring. Visp deretter i kokosmassen, og la den avkjøle seg litt.
Bruk en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie eller matpapir, og legg delvis sjokolademasse, nøtter og tørket frukt. Pass på at blandingen er såpass stiv at ikke nøttene faller til bunnen av kaka.
Du kan bruke ulike typer nøtter, som f.eks. cashewnøtter, macademianøtter, pistasienøtter, hasselnøtter eller peanøtter, alt etter smak. Mandlene kan evt. ristes før du har dem i kaka.
Sett kaken til avkjøling. Kan spises etter noen timer. Delfiakaken har god holdbarhet i kjøleskap, men kan også fryses.
Variasjon: Du kan også bare ha 2 – 3 ss konjakk i sjokoladeblandingen sammen med kaffen om du ønsker det. Alternativt kan du også bruke 2 - 4 ss økologisk sukker eller honning om du vil.
Dette er ikke tradisjonelle julekaker, men fungerte likevel utmerket i fjor jul. Dessuten er de gode:
Havrekjeks
125 g melkefritt margarin
80-100 g Sukrin (Fruktose: ca 75 g)
1 ½ dl mørk sjokolade i biter (jeg brukte sukkerfri mørk sjokolade)
50 g mel - hvetemel i opprinnelig oppskrift, kan erstattes med ris- eller bokhvetemel hvis en er glutenfri, ellers fin spelt
125 g havremel (kjøp i butikken eller bare mal havregryn i en blender e.l.)
1 ts bakepulver
Smør og sukker røres hvitt. Rør inn mel blandet med bakepulver og sjokoladebiter / rosiner.
Trill små kuler som settes på stekebrett med god avstand. Kakene blytter litt ut.
Stekes midt i ovnen i ca 10 min på ca 200 grader
Her ble årets første cashipanladning produsert i kveld, og til og med godkjent av den sukkerglade kjæresten. Kjekt med noe godt til morgendagens oppgaveskriving!
Disse sjokoladebollene lagde min mor i fjor til jul. En variasjon som i likhet med de med ris er glutenfri
Sjokoknas
100 g sukkerfri sjokolade
1 riskjeks
1/2 dl hel ristet bokhvete (evt kokos, nøtter eller tørket frukt i stedet)
1 dl gluten- og sukkerfri cornflakes
Smelt sjokoladen. Rist bokhvete / kokos / nøtter på en tør panne. Smuldre riskjeksen og bland med bokhvete og cornflakes. Vend blandingen i den smeltede sjokoladen, og fyll massen i små konfektformer eller som topper på bakepapir. Oppbevares kjølig
Så bra! Jeg pleier å bruke litt over halvparten av den mengden som er oppgitt, så jeg ville brukt litt over 1 dl. Nå er jeg avvent fra søtt, så det kan hende det er litt lite hvis en er glad i det... 1 1/2 dl kanskje? Spent på oppskrift!
Vi har ikke rukket å bake de enda dessverre. Jeg skal se om jeg får skrevet ned oppskriften her i kveld, i tilfelle noen har lyst på å prøve seg før vi får gjort det.
Oppdatering: Jeg bakte kanelpinnene (første oppskrift) med rismel og bokhvetemel i dag. Det funket kjempefint! Gluten- og sukkerfritt med andre ord. Herlig!
:) Jeg har innarbeidet dårlige vaner, men lærer stadig og prøver nye ting.
Jeg har Josef pepperkaker av fullkornsspelt, med rårørsukker og honning.
Må teste ut litt mat med Stevia.
Høres ut som gode pepperkaker! Jeg tåler ikke sukker, hvete m.m., så jeg er ganske nøye på det. Spelt går heldigvis bra, men nå har jeg brukt det litt mye i det siste, så nå blir det nok glutenfritt litt fremover og mindre brødmat generelt. Det er altså ikke sunnhet som ligger bak for meg først og fremst, men det å slippe å være dårlig i magen og ellers hele tiden. :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.