Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sukkerfrie juleoppskrifter - på oppfordring

#1

ingling sa for siden:

Vi har snakket litt om sukkerfrie julekaker og lignende i en annen tråd tidligere i dag, og fant ut at det var greit å ha en egen oppskriftstråd! Jeg sparker i gang med to av mine.

NB! Det vil variere hvilken type sukkererstatning de enkelte liker og tåler. Jeg bruker enten:

  • naturlig søtning av frukt (eplemos, banan)
  • Sukrin
  • ingenting, men smakssetter med kanel, vaniilje (ekte vanilje), kardemomme etc

Dette kommer litt an på hva en liker og hva en tåler. Andre erstatninger er Stevia, Bjørkesøtt og de mer tradisjonelle søtningsstoffene. Jeg bruker ikke søtningsstoffer, men har ikke testet Stevia og Bjørkesøtt som vel har samme egenskaper som Sukrin.

Første oppskrifter ut:

Kanelpinner (det noen kaller brune pinner?)

Ca. 60 kaker

200 g smør / margarin (jeg bruker melkefri Melange siden jeg ikke tåler melk)
ca. 50 g Sukrin (100 g sukker i opprinnelig oppskrift, men jeg bruker aldri like mye Sukrin)
300 g speltmel (eller hvetemel for de som tåler det. Funker også med kombinasjon av rismel og quinoamel for cøliakere, eller med bokhvetemel og rismel)

Til utbaking: sukrin (sukker) og kanel

Rør smør og "sukker" hvitt. Arbeid inn melet. Trill små emner til fingertykke stenger. Del dem i ca 6 cm lange pinner. Rulles i "sukker"/kanel-blandingen. Stekes ved 180 grader ca 10 min, midt i ovnen. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.

  La gjerne deigen hvile en stund før utbakingen.

Cashipan (marsipan av cashewnøtter, funker også til vanlig marsipan med mandler)

200 g skrelte mandler (heter det det? Oppskriften min er på dansk, smuttede)
2 spk eplemos

Blend mandler eller nøtter til et fint "mel" i kjøkkenmaskin e.l., blend inn eplemosen, ferdig!

Eplemosen lager jeg selv ved å koke biter av skrelte epler lenge og vel sammen med litt usøtet eplemos/juice og evt. blende den også så den blir helt glatt. Det går også an å bruke sukkerfri eplemos, men der er det søtningsstoffer i.

Skal prøve å komme med noen flere i løpet av helgen!


#2

gnuri sa for siden:

Flott - tusen takk for at du gidder :klem:


#3

Mjau sa for siden:

Denne Delfiakaken syns jeg så god ut :)

(lånt tekst fra Lavkarbo.no) Det er lov er det ikke?

250 g kokosfett
250 g 70% - 86% kakaosjokolade
0,25 dl ferdigkokt kaffe og 0,25 dl kremfløte
6 eggehviter
12 hele egg, godt pisket
100 g mandler
100 g hasselnøtter
30 g kokosmasse

Pisk eggene til de blir luftige. Smelt kokosfettet og sjokoladen i to ulike panner. Ha kaffen og fløten oppi sammen med den flytende sjokoladen. Bland deretter flytende kokosfett i den flytende sjokoladen under omrøring. Deretter blandes sjokolademassen porsjonsvis i de piskede eggene under kraftig omrøring. Visp deretter i kokosmassen, og la den avkjøle seg litt.

Bruk en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie eller matpapir, og legg delvis sjokolademasse, nøtter og tørket frukt. Pass på at blandingen er såpass stiv at ikke nøttene faller til bunnen av kaka.

Du kan bruke ulike typer nøtter, som f.eks. cashewnøtter, macademianøtter, pistasienøtter, hasselnøtter eller peanøtter, alt etter smak. Mandlene kan evt. ristes før du har dem i kaka.

Sett kaken til avkjøling. Kan spises etter noen timer. Delfiakaken har god holdbarhet i kjøleskap, men kan også fryses.

Variasjon: Du kan også bare ha 2 – 3 ss konjakk i sjokoladeblandingen sammen med kaffen om du ønsker det. Alternativt kan du også bruke 2 - 4 ss økologisk sukker eller honning om du vil.


#4

ingling sa for siden:

Klart det er lov å låne oppskrifter, jeg har ikke funnet på mine selv jeg heller - bare tilpasset litt. :) Kommer flere snart!


#5

Acsa sa for siden:

Godt initiativ, ingling!

På norsk pleier man vel å si skåldede mandler, selv om det ikke er et helt godt uttrykk siden man jo både skålder og fjerner skall.

Og jeg har sett sukkerfri (uten søtningsstoffer) eplemos på Helios.


#6

ingling sa for siden:

Skåldede er det, ja! Jeg kom ikke på ordet, takk. :) Bra at det finnes ferdig eplemos som er sukker- og søtningsstoffri også!


#7

ingling sa for siden:

Dette er ikke tradisjonelle julekaker, men fungerte likevel utmerket i fjor jul. Dessuten er de gode:

Havrekjeks

125 g melkefritt margarin

80-100 g Sukrin (Fruktose: ca 75 g)

1 ½ dl mørk sjokolade i biter (jeg brukte sukkerfri mørk sjokolade)

50 g mel - hvetemel i opprinnelig oppskrift, kan erstattes med ris- eller bokhvetemel hvis en er glutenfri, ellers fin spelt

125 g havremel (kjøp i butikken eller bare mal havregryn i en blender e.l.)

1 ts bakepulver

Smør og sukker røres hvitt. Rør inn mel blandet med bakepulver og sjokoladebiter / rosiner.

Trill små kuler som settes på stekebrett med god avstand. Kakene blytter litt ut.

Stekes midt i ovnen i ca 10 min på ca 200 grader

Her ble årets første cashipanladning produsert i kveld, og til og med godkjent av den sukkerglade kjæresten. Kjekt med noe godt til morgendagens oppgaveskriving!


#8

ingling sa for siden:

Disse sjokoladebollene lagde min mor i fjor til jul. En variasjon som i likhet med de med ris er glutenfri

Sjokoknas

100 g sukkerfri sjokolade
1 riskjeks
1/2 dl hel ristet bokhvete (evt kokos, nøtter eller tørket frukt i stedet)
1 dl gluten- og sukkerfri cornflakes

Smelt sjokoladen. Rist bokhvete / kokos / nøtter på en tør panne. Smuldre riskjeksen og bland med bokhvete og cornflakes. Vend blandingen i den smeltede sjokoladen, og fyll massen i små konfektformer eller som topper på bakepapir. Oppbevares kjølig

Kilde: Julemad, hefte fra Kernesund


#9

ingling sa for siden:

Vet ikke helt om noen følger denne tråden, men hvis dere gjør: Dagens sukkerfrie juleoppskrift her.


#10

gnuri sa for siden:

Jeg følger :D Tusen takk :klemme:


#11

Mjau sa for siden:

Jeg og :)


#12

ingling sa for siden:

Koselig! Da kommer det mer når jeg er ferdig med eksamen på mandag, håper jeg. :) God helg!


#13

DM sa for siden:

God helg til deg også ingling, og lykke til på eksamen på mandag!


#14

ingling sa for siden:

Tusen takk, det trengs! :må bare ha litt pauser på nett innimellom lesing:


#15

Irma sa for siden:

Fin tråd! Det kan hende jeg slenger inn oppskrift på pepperkaker her siden. Skal prøve en oppskrift på pepperkaker laget bl.a på fullkornsspelt.

Hvor mye sukrin bør jeg bruke når det står 2 dl sukker i oppskriften?


#16

gnuri sa for siden:

åå gleder meg til det !!!


#17

ingling sa for siden:

Så bra! Jeg pleier å bruke litt over halvparten av den mengden som er oppgitt, så jeg ville brukt litt over 1 dl. Nå er jeg avvent fra søtt, så det kan hende det er litt lite hvis en er glad i det... 1 1/2 dl kanskje? Spent på oppskrift!


#18

ingling sa for siden:

Fikk du til pepperkakene, Irma?


#19

Irma sa for siden:

Vi har ikke rukket å bake de enda dessverre. Jeg skal se om jeg får skrevet ned oppskriften her i kveld, i tilfelle noen har lyst på å prøve seg før vi får gjort det.


#20

ingling sa for siden:

Oppdatering: Jeg bakte kanelpinnene (første oppskrift) med rismel og bokhvetemel i dag. Det funket kjempefint! Gluten- og sukkerfritt med andre ord. Herlig!


#21

Amelie sa for siden:

Smakte det kjempegodt altså?


#22

ingling sa for siden:

Ja, jeg syntes det, og flere andre ikke-allergikere som smakte på det. Hvordan det?


#23

Amelie sa for siden:

:stolt: Jeg er bare positivt nysgjerrig på erstatningsråvarer!
Veldig spennende (dog ofte mer komplisert) med sunne alternativ. :)


#24

ingling sa for siden:

Hehe, da forstår jeg. Du "hørtes" så skeptisk ut. ;) Ja, det er kjempespennende, og faktisk ikke alltid så veldig komplisert når en blir vant til det!


#25

Amelie sa for siden:

:) Jeg har innarbeidet dårlige vaner, men lærer stadig og prøver nye ting.
Jeg har Josef pepperkaker av fullkornsspelt, med rårørsukker og honning.
Må teste ut litt mat med Stevia.


#26

ingling sa for siden:

Høres ut som gode pepperkaker! Jeg tåler ikke sukker, hvete m.m., så jeg er ganske nøye på det. Spelt går heldigvis bra, men nå har jeg brukt det litt mye i det siste, så nå blir det nok glutenfritt litt fremover og mindre brødmat generelt. Det er altså ikke sunnhet som ligger bak for meg først og fremst, men det å slippe å være dårlig i magen og ellers hele tiden. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.