Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Erstatte safran med gurkemeie i lussekatter - like godt?

#1

Ine sa for siden:

Nå har jeg jo gått til innkjøp av 1.5 gram safran, til den nette sum av 100 kr (umalt) og vært på IKEA og kjøpt morter, men ser at i noen oppskrifter på nett at safran kan erstattes med gurkemeie, som jeg trodde, men som jeg hadde blitt frarådet på et annet forum tror jeg.

Noen som vet om de blir like gode med gurkemeie, eller er de virkelig mye bedre med safran?

Ser også at feks på det søte liv står det at man skal bruke fra 2.5 -5 gram safran, mens i lignende oppskrifter med like mye mel står det 1-1.5 gram safran. Hva er best?


#2

Lenam sa for siden:

Det må være safran, ellers er det jo i grunn bare gule hveteboller.

For mye safran gjør at bollene kan bli litt tørre, så jeg ville ikke brukt for mye.


#3

Katinka sa for siden:

Nå er jeg veldig glad i FP-safran, men sånn ellers: Gurkemeie. Gult er kult.


#4

Ine sa for siden:

Gurkemeie gjør de bare gule altså, gir ikke noe smak?


#5

Tjorven sa for siden:

Det er verdt det. Gurkemeie gir farge. Safran gir både farge, smak og lukt.

Vi har lært oss at det er billigere å kjøpe safran på dagligvarebutikken enn på apoteket. Jeg tror vi bare har brukt 1 g i våre boller tidligere.


#6

Dixie Diner sa for siden:

Gurkemeie smaker ganske kraftig, synes jeg, og passer mest i middagsretter. Det gir en bismak som ikke passer i boller, synes jeg, så jeg ville aldri brukt det. Safran er tingen.


#7

Slettet bruker sa for siden:

Safran fra dagligvarebutikken er det absolutt billigste alternativet ja. Og det kan ikke erstattes av gurkemeie.


#8

Ine sa for siden:

OK, tror ikke de har det på mine dagligvarebutikker. Hvilke er det du kjøper på?

Noen som vet om de har det i asiatiske sjapper? Billigere?


#9

Ine sa for siden:

OK, det er jo den spesielle lussekatt-smaken jeg er ute etter, blir spennende å prøve.


#10

Hyacinth sa for siden:

Hva smaker safran, egentlig? Jeg synes ikke safran i lussekatter smaker noe som helst, og jeg bruker lite safran i middag, det må jeg innrømme.


#11

Najade sa for siden:

Safran gir jo den litt ubeskrivelige (men gode) krydrete aromaen, gurkemeie blir bare kjipt (men gult da) synes jeg.


#12

Karamell sa for siden:

Jeg har bare laget lussekattet på jobb og der bruker vi selvsagt bare gurkemeie. Skolene har neppe råd til safran. Jeg synes ikke de får bismak, men det kommer vel an på hvor mye man bruker kanskje. De smaker boller, ja. Tror aldri jeg har smakt safran. :gruble:


#13

Propella sa for siden:

Må være safran i lusseboller. :jupp: Vi pleier å kjøpe i Sverige. Der må man i hvert fall spørre i kassa om det. Det er kassererene som har safranen. Tror neppe at det ligger fremme i butikken i Norge heller.


#14

safran sa for siden:

Kun originalen som gjelder. :nemlig:


#15

Interference sa for siden:

:nemlig:

:hjerter:


#16

Slettet bruker sa for siden:

Megabutikkene har i hvert fall safran, i 1/4-gramspakker.


#17

Acsa sa for siden:

Safran i boller, gurkemeie i ris og kjøttretter. Og jeg synes gurkemeie har en helt klar bismak som ikke passer i boller. Jeg kan for øvrig melde om at fersk gurkemeie (den er en rot) setter flekker på huden som ikke går av før man har badet i en ukes tid. :erfart på omvisning på krydderplantasje på Zanzibar:


#18

Malama sa for siden:

Gurkemeie får jeg røde prikker av, så det bruker vi ikke.


#19

Mrs. Longbottom sa for siden:

Gurkemeie og safran gir veldig forskjellig smak, syns jeg, Jeg personlig syns ikke noen av delene er spesielt godt i boller, noe som er litt synd, ettersom jeg har enorme mengder safran liggende fra diverse utenlandsreiser, som jeg aldri ser for meg at jeg får brukt...


#20

Che sa for siden:

Jeg har sikkert en kg safranrot - noe som er akk så gult, men som nok ikke funker i bakst. Godt i gryter da men.


#21

Blå sa for siden:

Det bør være safran, det er det som gir smaken. Gurkemeie gir bare farge. 1 g safran er nok, og jeg kjøper det i innvandrerbutikker, mye billigere enn på apoteket.


#22

Ine sa for siden:

Aha, var det jeg tenkte ja, men på FP lærer man noe alltid!


#23

Crimina sa for siden:

Jeg har prøvd Gurkemeie en gang, men smaken ble ikke den samme. Det er MYE bedre med Safran.

Jeg betalte 49 kr på Apotek 1 for 0,75 gr med Safran. Dyrt ja. Er jo verdens dyreste krydder dette. Malt Safran koster over 100 kr for 1 gram. Det er litt mye ja. :D


#24

Ine sa for siden:

Ja, hørte det var 129 kr for 1 gram malt safran på boots. Må sjekke innvandrersjapper neste år.


#25

Lenam sa for siden:

Ja hun er ram til den der røprikkingen Safran. :knegg:


#26

safran sa for siden:

:fnise:


#27

Malama sa for siden:

Funker allergitabletter mot DEN typen røde prikker tro? Det funker såvidt jeg husker mot de jeg fikk av gurkemeie i alle fall...


#28

Nenne sa for siden:

Det må absolutt være safran. :nikker: Jeg har en ganske stor oppskrift der det skal være 1 gram safran. Det smaker veldig mye, så jeg ville tro at 2,5 gram i en sånn passe oppskrift på 25-30 lussekatter virkelig må være for spesielt interesserte.


#29

Tallulah sa for siden:

Jo gurkemeie gir smak, men en helt annen smak enn safran. Den er beskere. I tillegg er fargen litt anderledes. Gurkemeie er sennepsgult, med et grønnskjær, safran er med rødskjær. Vi bruker ofte gurkemeie i pasta, det syns jeg er godt.

Ja, de har ofte mye billigere safran i asiatiske sjapper.

Hva er safranrot? Er det rota til safranblomsten?


#30

Camomilla sa for siden:

Safran er best ja.
Sist vi var i SPania kjøpte jeg masse malt Safran, gleder meg til Lussekattebakingen i år :ja:


#31

nolo sa for siden:

Jeg kan melde om ett gram safran til 126 kroner på Boots apotek.


#32

Dixie Diner sa for siden:

Var på Ultra i dag, der kostet 0,5 gram safran rundt 50,- kroner. Hvor mye pleier man å trenge i en normal oppskrift på lussekatter? På [url]www.detsoteliv.no[/url] skal man ha 2,5 gram (!!!) i en oppskrift, og det kaller hun en normal oppskrift (den egentlige oppskriften hennes er dobbel, med 5 gram safran i). Helvete fryser før jeg bruker så mye penger på lussekatter.


#33

Dixie Diner sa for siden:

Åja, nå spurte jeg jo om akkurat det samme som hun gjør i hovedinnlegget. :sparke:


#34

Dixie Diner sa for siden:

Kunne jeg fått den oppskriften? :blafre:


#35

Nenne sa for siden:

Lussekatter (30) stykker

150 gram smør
5 dl helmelk
50 gram gjær
1 g safran
150 gram sukker
0,5 ts salt
2 ts kardmomme
13 dl hvetemel
1 egg
1 dl rosiner

Steketid 15 minutter, steketemp. 225 grader

Smelt smøret, tilsett melka, løs opp gjæren. Rør inn det tørre og la deigen heve til dobbel størrelse. Elt godt og form lussekatter. Etterhev i 15 minutter. Pensle med egg og pynt med rosiner.



#37

Fadese sa for siden:

Jeg er ikke så glad i safran, sorry vennen, så jeg foretrekker gurkemeie.


#38

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror aldri jeg har fått en eneste lussekatt med safran i.

Skal safranen knuses, eller hur gjør man?


#39

Crimina sa for siden:

Jeg maler / knuser den i en skål, med litt sukker. Bruker bare ei skje og maler den på den måten. :nikker:

Lussekatter med safran er kjempegodt. :nam:


#40

Azi sa for siden:

Kan man erstatte vanlig mel med glutenmel? Er det da i samme mengde som vanlig mel?


#41

leliane sa for siden:

Jeg bakte med safran i fjor, men jeg er usikker på om jeg skal gjøre det til helgen. Synes de fikk en bismak (safransmaken? :knegg: ) jeg ikke satte pris på. Aldri prøvd gurkemeie. Kanskje jeg bare skal ha litt mindre safran enn jeg hadde i fjor...


#42

Azi sa for siden:

Hvis du legge safranen i vann så får safranen søtere smak enn den bittere smaken som er før den har blitt bløtlagt.


#43

Heilo sa for siden:

Jeg har aldri smakt lussekatter med safran, bruker kun gurkemeie eller ingenting. Må innrømme at jeg synes det virker litt snobbete å bruke mange hundre kroner på krydder til en bolledeig, og siden jeg ikke har smakt safran vet jeg jo heller ikke hva jeg eventuelt går glipp av og lever i lykkelig uvisshet med deilige ferske hveteboller i lussekattfasong. :blunke:


#44

Crimina sa for siden:

Det er jo smaken som gjør lussekattene spesielle. :nikker: Ellers hadde jeg også bare brukt vanlig hvetedeig. :)

Jeg synes rett og slett du må smake lussekatter med Safran. :D Det er en god opplevelse.


#45

Azi sa for siden:

Fin Mix Semper glutenfree brukte jeg. Måtte bruke mye mer mel ja. Men den ble luftig og god. Så det gikk nå bra! :)


#46

Che sa for siden:

[quote=glitterchick;1975556]

Hva er safranrot? Er det rota til safranblomsten?[/quote

Jepp. - Forøvrig vet jeg ikke HELT om det er det det heter. Jeg en diger boks fra ei venninne som var med LatinAmerikaGruppa i Guatemala. Hun trodde først at hun hadde gjort et safrankupp før det gikk opp for henne at det just ikke var safran.


#47

Lyppa sa for siden:

Tror vi skipper både safran og gurkemeie, mistenker at lussekattene ikke faller i smak hvis de ikek smaker boller:). Men hvordan former man egentlig en lussekatt?


#48

Tallulah sa for siden:

Men lussekatter uten safran er jo rett og slett ikke lussekatter. Det er som om eplekake kunne lages med pærer i stedet, og fremdeles kalles eplekake.

Hehe, det kan jeg tenke meg! Kan det være det samme som brukes mye i midtøsten? En venninne av meg var sammen med en iraner, og de lagde ofte mat med noe de mente var safran, men som var så billig og hadde en syrligere smak at det kan ikke ha vært ordentlig safran. Det hadde den rødorange fargen.


#49

ElinM sa for siden:

Bakte lussekatter for første gang i forgårs, de skulle ha med på skolen til luciafeiring i dag. Jeg brukte safran, og da jeg smakte på lussekattene etterpå innså jeg at det nok var første gangen jeg har spist lussekatter med safran. Det smakte fortreffelig, og det ga slik en god og lang ettersmak. Jeg gleder meg til vi skal spise resten.


#50

Heilo sa for siden:

Gjett hvem som har vært på torget i Cambridge og kjøpt 1 gram safran for £4,50?:D

Så nå blir det spennende å prøve oppskriften lenger opp her på søndag.

Men jeg lurer på en ting: Er det noen unger som ikke liker safran? Burde jeg lage en "vanlig" deig i tillegg? Mine har jo aldri smakt dette, som dere skjønner fra mitt tidligere innlegg.


#51

jonpalm sa for siden:

Lussekatter er svenske og er ikke lussekatter uten safran! Gurkemeie erstatter ikke safran!!! Det smaker fælt. Da kan du heller bruke gul matfarve. Safran kjøpes billigst på innvandrerbutikken til ca 50,-/gram.
Ja, jeg er svensk og lussekatter innholder ALLTID safran!!!!


#52

LittLemen sa for siden:

Hvordan er huden ellers etter å ha badet i en uke? :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.