Jada, pepperkakedeigen er laget, oppskriften fant jeg her på forumet. Sirup, sukker og fløte skulle kokes opp og avkjøles. I et forsøk på å avkjøle litt raskere, satt jeg hele bollen i oppvaskkummen med kaldt vann i. Halvstressa som jeg var med to unger hengende hjelpsomme og iherdige rundt meg, klarte jeg selvsagt å skalpe litt vann fra oppvaskkummen opp i det som skulle bli deig. Vannet var forsåvidt både helt rent og kaldt, men det var jo ikke oppvaskkummen. Den har ikke blitt skrubbet på en stund, og i vannet fløyt ett og annet salatblad og bittelitt annet smågrums som hadde blitt skylt ut av oppvaska like før vi startet.
Så hva gjør man med sånt? Blåser i det og tenke at 2 ss ikke-helt-rent vann på 3 kg pepperkakedeig ikke spiller noen rolle? Den skal jo stekes. Eller er det en selvfølge å lage ny deig?
Kan jo være bittelitt såperester også, selvsagt. I så fall bare salo. Men det må jo bli mikroskopiske mengder, tenker jeg, på en så diger pepperkakedeig.
Det er jo sånn at man gjerne baker ut disse pepperkakene på et bord, og det bordet er sjelden sterilisert det heller. Og tørker man det av, er jo neppe kluten helt ren.
Vel, jeg skjønner jeg er av en helt annen type enn andre, jeg hadde nemlig kastet den, eller til nød brukt den til hus som allikevel ikke spises.
Mtp hvilken bakteriebombe det er i en vask som ikke er ren hjelper det fint lite i mitt hode av deigen stekes, ja, man dreper bakteriene, men bare tanen er nok til å gi meg frysninger.
Og ja, jeg harr akkurat bakt ut pepperkakedeig på kjøkkenbordet, som først ble skrubbet med stålullsvamp, vasket med klut, vasket en gang til med ny ren klut, og så tørket. Det er standard prosedyre her ved all vask.
Og jeg skrubber vvasken på kjøkkenet daglig med stålull og skyller med klor og holder den ren og tørr, men har mat havnet i vasken er den ferdig.
Så får jeg heller gå rundt i min egen nevrotiske verden.
Jeg vasket kjøkkenvasken her med JIF idag. Det er kun 3-4 uker siden sist, men vi er nå i live ennå. Jeg kaster også mat som havner i vasken, men jeg synes litt vann oppi en deig som skal stekes er noe annet.
Hvor farlige bakterier kan det være snakk om, da? Jeg tenker sånn at det neppe kan være særlig lurt å leve for renslig heller - herding er sunt.
Og den filosofien passer tilfeldigvis veldig godt for sjuska i meg. :knegg:
Jeg hadde ikke brukt den på pepperkaker til spising, men lagd et fantastisk og schvært pepperkakehus av den :jupp:
(pepperkakehus er vel unsett temmelig uappetittlige i januar, lzm)
Nå kjenner jeg ikke til akkurat din kjøkkenvask, men jeg hadde prøvd å fjerne vannet og kanskje det øverste av deigen, stekt kakene og ikke bekymret meg.
Min kjøkkenvask er ikke garantert ren, for å si det sånn. :hehehe: Jeg SÅ jo at det var både salatbladet og noe annet smårusk i vannet. :flau:
Deigen er foreløpig brukt til barnas pepperkakebakst. mye gris og rot, og vi har smakt på resultatet. Det er jo begrenset hvor hygienisk baking blir med en toåring i utgangspunktet, lizzom. Deretter blir det vel hus i kveld, men da for de voksne. :stolt:
Om vi bruker resten av deigen eller ikke får vi se på, tror jeg. Vet ikke. Sannsynligvis er det ingen som kommer til å spise dem opp heller, det er vel mer en sånn "må-gjøre-ting". :nemlig:
Du bruker deigen akkurat slik den er. Det da ingen fare og kakene stekes.
Jeg var tidligere like ille med vasking som enkelte her har forklart. Resultatet var at jeg til slutt ikke kunne spise noe som ikke var laget på mitt eget kjøkken. Det endte alltid med magetrøbbel.
Så nå har jeg justert ned vaskingen til normal renslighet. Magetrøbbelet er borte og jeg er forsatt i livet. :D
Jeg er enig med flertallet her, hadde tømt ut eventuelt synlig vann, og brukt den. Og tenker at Gyda sitt kjøkken er nok litt mer en nødvendig rent, ved sååå grundig vask, også all den klor'en da... Men mitt kjøkken hadde sikkert kunne trengt et besøk av Gyda sånn en gang eller to i året...
(Men for en annen gang, vask kjøkkenvasken før du setter noe nedi for avkjøing. Fjerne salatblader og synlig grums i alle fall...)
Jeg hadde brukt den og spist den uten å ofre det en tanke en gang.
Gyda: Det var litt voldsomt, jeg bruker aldri å vaske på denne måten, men når jeg skal bake på benken, vasker jeg over to ganger. Først med kjøkkenkluten og muligens litt såpe, så med en ren ubrukt klut med bare vann. Det holder da i massevis, mener jeg.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.